Bojan Ivković

Kratke informacije

Ime i prezimeBojan Ivković
Datum rođenja15. oktobar 1975.
Mesto rođenjaVršac
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac, muzičar

Biografija

Bojan Ivković je srpski muzičar, perkusionista, glumac i televizijski voditelj. Rođen je 15. oktobra 1975. godine u Vršcu. Ima suprugu Sanju, te ćerku Taru i sina Alekseja. Sa porodicom živi u Zemunu, a radi u Beogradu. Kao vrstan perkusionista, član je nekoliko muzičkih bendova u Srbiji.

Ivković je 2017. godine uvršten na listu pet najboljih svetskih džez fjužn (jazz fusion) perkusionista koju je objavio cenjeni džez kritičar i producent Arnaldo de Sotjero (Arnaldo DeSouteiro) iz Los Anđelesa.

Autor je i izvođač mnogih edukativnih programa, glumac u nekoliko filmskih serija, TV emisija i voditelj brojnih dečjih muzičkih festivala.

Poreklo, detinjstvo, obrazovanje

Bojan Ivković je rođen 1975. godine u Vršcu. Njegov deda je imao veliko domaćinstvo, pa je veliki dio svog detinjstva proveo na tom imanju.

S obzirom da je deda bio član Kraljevske garde oduvek je bio veliki ljubitelj konja, što je dobrim delom usadio svom unuku. Deda je bio vrstan guslar, ali je zbog porodične tragedije prestao da svira taj instrument.

Završio je osnovnu, a potom i Srednju hemijsku školu u Vršcu. Bio je dečak veoma nemirnog duha. Svirao je čak i za stolom, tokom obroka, kada je koristio viljuške umesto palica.

Zanimanje za bubnjeve je pokazao u šestom razredu osnovne škole. Sa rođakom je odlazio na probe njegovog benda, na kojima je prvi put počeo da lupa bubnjeve.

Bubnjar benda je prvi prepoznao Bojanov talenat, što mu je bilo dovoljno da „krene u akciju“ i u narednih šest meseci osnuje svoj bend „Limuntus“. Svirali su sve do Bojanovog odlaska na studije u Beograd.

Nakon završene srednje škole, 1994. godine je upisao Poljoprivredni fakultet u Beogradu, smer Zaštita bilja, apsolvirao je, ali još uvek nije diplomirao.

Karijera

Tokom dosadašnje muzičke karijera, Bojan je nastupao na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima džez i „world“ muzike. Učestvovao je u snimanju preko 15 albuma i na mnogim drugim muzičkim projektma. Bojan je dobitnik brojnih nagrada za razna muzička ostvarenja.

Sa bendom Limuntus je 1993. godine objavio pesmu „Nikad“, koja se našla na kompilaciji „VŠ Rock Autogram“.

Ubrzo nakon dolaska u Beograd, postao je član i popularne bluz (blues) grupe Hush, čiji je frontment bila bluz gitaristkinja Ana Popović. Posle raspada benda, odlučuio je da se posveti sviranju perkusija.

Ivković je 1999. godine postao član Vasil Hadžimanov benda i od tada su nerazdvojni, kako na profesionalnom, tako i na ličnom nivou.

Godinu dana kasnije, u saradnji sa Dragoslavom Pavlom Aksentijevićem i njegovim sinovima, Bojan je osnovao grupu Zapis, svirajući tradicionalnu muziku Srbije, na autentičnim balkanskim instrumentima.

Od tada, udaraljke su postale njegova glavna preokupacija i profesionalna posvećenost. Istovremeno, Bojan je sarađivao i sa drugim bendovima kao što su Sanja Ilić & Balkanika, Havana Whisper, Vroom, Kontrabanda i drugi.

Od 2003. godine Bojan se bavi obrazovnim, zabavnim i kreativnim radom sa decom. Autor je i izvođač mnogih edukativnih programa, glumac u nekoliko filmskih serija, TV emisija i voditelj brojnih dečjih muzičkih festivala.

Od tada do danas osmislio je, uređivao i vodio emisije, predstave i radionice „Plava ptica“, „Lagalica“, „Nauči se, čovječe“, „Mjuziklaža“, „Kuc-kuc Kolarac“, „Boki i Oki šou“, „Ta bu re“, „Moje selo veselo“, „Muzika bez struje“, „Tajna velikog nosa“, „Tri Deda Mraza“, „Divlje meso“, „Sajber bukvar“ i druge.

Kao glumac, u ulozi električara, oprobao se u televizijskog seriji „Dangube“ iz 2005. godine.

Sa Marijom Kilibardom je 2014. godine vodio drugu sezonu popularne zabavne emisije „Tvoje lice zvuči poznato“.

Bojan je 2016. godine bio voditelj manifestacije „Ulica otvorenog srca“ u Zemunu, a učestvovao je i u dečjoj predstavi „Tajanstveni Deda Mraz“. Dva dana kasnije bio je voditelj Novogodišnjeg programa na Velikom trgu u Zemunu.

Bojan Ivković je 2017. godine je uvršten na listu pet najboljih svetskih džez fjužn (jazz fusion) perkusionista koju je objavio cenjeni džez kritičar i producent Arnaldo de Sotjero (Arnaldo DeSouteiro) iz Los Anđelesa.

Sa dvadesetak popularnih domaćih javnih ličnosti 2020. godine je učestvovao u stvaranju pesme i spota pod nazivom „Ljubav uvek vraća“, kao znak podrške volonterima koji su se uključili u borbu protiv pandemije koronavirusa. U ovom projektu je učestvovao kao kompozitor, aranžer i perkusionista.

Iste godine se kao specijalni gosti pojavio u televizijskom filmu „Škola na selu“.

Muzička ostvarenja

 • 1993. Kompilacija VŠ Rock Autogram ‎(Cass, Comp) sa bendom Limuntus u pjesmi „Nikad“

Albumi, gostovanja i nastupi

 • 1998. Hush (14) – Hometown  (bubnjar)
 • 2001. Vasil Hadžimanov Band – 11 Razloga Za… (vokal i perkusionista)
 • 2001. Beogradski kamerni hor – Vrlo Sentimental (perkusionista)
 • 2002. Pavle Aksentijević i grupa Zapis – Šareno pile (perkusionista)
 • 2002. Havana Whisper – Flammable (perkusionista)
 • 2001. Various – Ljetni džez festival Kumanovo (perkusionista)
 • 2002. Various – Ljetni džez festival Kumanovo (perkusionista)
 • 2003. Vasil Hadžimanov Band – Kafanki (vokal i perkusionista)
 • 2003. Đogani ‎– Dok Ja Ljubim… (perkusionista i bubnjar)
 • 2004. Vrooom – Evolucija (perkusionista)
 • 2006. Rare – Joy2 (perkusionista)
 • 2006. Kontrabanda – ČovekDržavaHandycam (perkusionista)
 • 2006. Vasilisa – Live at Sava Centar, 15 April 2006. (perkusionista)
 • 2007. Vasil Hadžimanov B4nd* – 3 (vokal i perkusionista)
 • 2007. Vasilisa – Live at Sava Centar, 15. April 2006. ‎(perkusionista)
 • 2008. Željko Samardžić – Beogradska Arena Live (bubanj i perkusije)
 • 2008. Kompilacija – Srbija Sounds Global All Stars (perkusije)
 • 2009. Vasil Hadžimanov Band – Života Mi (vokal i perkusionista)
 • 2016. Vasil Hadžimanov Band Featuring David Binney – Alive (vokal i perkusionista)
 • 2017. Kompilacija – The Invitation to MoonJune Records Vol.01 ‎(perkusije)
 • 2018. Vasil Hadžimanov – Lines in Sand (vokal i perkusionista)

Tekstopisac i aranžer

 • 2003. Vasil Hadžimanov Band – Kafanki
 • 2006. Kontrabanda – ČovekDržavaHandycam

Kao glumac se oprobao u:

 • 2005. TV serija „Dangube“
 • 2020. Film „Škola na selu“

Privatni život

Bojan Ivković je od 2005. godine braku sa Sanjom Ivković, koja je po zanimanju ekonomista, a sa kojom ima dvoje dece, ćerku Taru i sina Alekseja.

Upoznali su se dve godine ranije na poslu, kada je nastupao na događaju koji je Sanja organizovala za svoju firmu. Kako kaže, to je bila ljubav na prvi pogled.

Sa porodicom živi u Zemunu, a radi u Beogradu.

Od 2001. godine je član Konjičkog kluba „MBM“ Lipovičke šume. Povremeno se takmiči u daljinskom jahanju.

Poseduje i salaš kod Vršca.

Zanimljivosti

Kao klinac je želeo da bude kamiondžija i vatrogasac.

Na probe sa članovima svog benda Lumuntus išao je biciklom.

Mara i Lasta zvali su se konji sa kojima je odrastao.

Upisao je Poljoprivredni fakultet da bi spasao planetu, a onda je shvatio da „to i ne ide tako kako je on zamislio, nego u nekom drugom smeru“.

Nadimak mu je Boki, mada ga neki zovu i Brka.

Došao je konjički klub sa željom da kupi konja, ali ga je vlasnik kluba uverio da to, zbog obaveza i nije tako dobra ideja, pa mu je poklonio konja o kojem će povremeno da se brine i da ga jaše. Danas ima tri konja i jednog magarca.