Stefan Peno

Kratke informacije

Ime i prezimeStefan Peno
Datum rođenja03. avgust 1997.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBerlin
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaPlejmejker
Visina201 cm
Težina91 kg

Biografija

Stefan Peno je srpski profesionalni košarkaš koji trenutno (maj 2019. godine) igra na poziciji plejmejkera u nemačkom klubu Alba Berlin i reprezentaciji Srbije. Rođen je 3. avgusta 1997. godine u Beogradu.

Košarku je počeo da trenira sa šest godina u klubu Beokoš. Šest godina kasnije prešao je u Omladinski košarkaški klub Beograd, ali je iste sezone dobio ponudu da zaigra u juniorskom dresu katalonske Barselone. Prošao je sve mlađe selekcije, te tokom sezone 2013/14 zaigrao u B timu španskog kluba.

U toku naredne sezone nastavio je da igra sa rezervnim timom, ali je upisao i jedan nastup u prvom timu u susretu domaćeg prvenstva. Prvi evroligaški meč s A timom Peno je odigrao 14. oktobra 2016. godine.

Polovinom 2017. godine potpisao je trogodišnji ugovor s Albom iz Berlina, sa kojom je postao vicešampiona EvroKupa.

Prvu medalju u dresu Srbije osvojio je 2012. godine. Bio je deo srpskog U-16 tima koji je osvojio bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu. Naredne godine su osvojili srebrnu medalju, a 2014. godine Peno je sa U-17 selekcijom osvojio bronzu na Svetskom prvenstvu. Iste godine je sa U-18 timom osvojio srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu.

U seniorskom dresu Srbije debitovao je tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini. Pokazao je odlične partije, a s obzirom da su izborili učešće na Mundobasketu, ostaje da se nada da će se naći na konačnom spisku selektora Aleksandra Đorđevića.

Klupska karijera

Prve košarkaške korake Stefan Peno je napravio sa šest godina u beogradskom Beokošu. Na prvi trening ga je odveo otac Zoran, koji je košarkaški trener. Otac i sin su čak par godina radili zajedno, a Stefan je 2011. godine prešao u OKK Beograd. Ipak, tu se nije dugo zadržao jer su ga skauti Barselone ugledali na jednom snimku na „Ju Tjubu“ („You Tube“).

Ponuđeno mu je da upiše njihovu školu košarke i postane Barselonin stipendista tokom naredne četiri godine. Bila je to ponuda koja se ne odbija, pa se cela porodica iz Beograda preselila u Kataloniju. Tokom sezone 2011/12 nastupao je sa mlađim timovima španskog kluba.

U Barseloninom B timu debitovao je u sezoni 2013/14 takmičeći se u Drugoj španskoj Ligi. Sledeće sezone je nastavio da igra sa drugim timom, ali klub nije uspeo da opstane u istom rangu takmičenja, nego su ispali u Treću ligu. Osim toga, Peno je odigrao i nekoliko mečeva u A timu.

U toku sezone 2015/16 uspeli su da obezbede učeće drugog tima u Drugoj Ligi. Prvi evroligaški meč s A timom Barselone odigrao je 14. oktobra 2016. godine. Njegova ekipa je tog dana savladala Uniks iz Kazanja.

22. avgusta 2017. godine Stefan je potpisao trogodišnji ugovor sa berlinskom Albom. Jedna od klauzula tog ugovora odnosila se i na opciju povratka u Barselonu nakon prve sezone. Ipak, mladi srpski plejmejker se nije vratio u Kataloniju.

Sportski direktor Albe Himar Ojeda (Himar Ojeda) je tom prilikom izjavio da je Peno „veoma interesantan i talentovan igrač čiji razvoj berlinski klub prati već neko vreme“. On je dodao da još postoji prostora za napredak, ali da se mladi Srbin dobro uklapa u filozofiju kluba.

Već u prvom meču u Evrokupu, Beograđanin je upisao 15 poena i tri asistencije, a njegov tim je savladao Partizan sa 111:85. Na susretu u Beogradu, podelio je navijače „Crno-belih“, na one koji su ga zvali „izdajnikom“ i one druge koji ga smatraju „svojim“. Premda priznaje da je oduvek navijao za Partizan, Peno je profesionalac, pa neretko ističe da mu je važno da postigne što bolje rezultate s Albom.

Stefan je u februaru 2019. godine na prvenstvenom meču protiv Bajrota doživeo ozbiljnu povredu kolena, zbog koje je podvrgnut operaciji. Lekari su mu zabranili nastupe do kraja sezone 2018/19, pa nije mogao da učestvuje u borbi za medalje na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Tokom sezone 2018/19 Alba je izborila plasman među 16 najboljih timova u Evrokupu. U finalnoj seriji poraženi su od španske Valensije sa 2:1, te takmičenje završili kao drugoplasirana ekipa. Premda su imali skoro 20 hiljada bodova prednosti ispred Valensije nisu osvojili trofej, ali je tim proglašen najboljom ekipom sezone u EvroKupu.

Reprezentativna karijera

Iako je od 14. godine živeo u Barseloni, Stefan Peno nije prihvatio ponudu da na međunarodnim takmičenjima nosi dres Španije. On je od 2012. godine član mlađih selekcija reprezentacije Srbije. Prvo veliko takmičenje na kome je učestvovao bilo je Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 16 godina koje je 2012. godine održano u Litvaniji i Letoniji.

Srbija se u grupnoj fazi sastala sa reprezentacijama Nemačke, Litvanije i Slovenije, te zabeležila dve pobede i jedan poraz. Tokom druge runde savladali su Grčku, Francusku i Poljsku. Usledio je četvrtfinalni duel sa Španijom. „Orlići“ su savladali protivnike sa „pola koša“ razlike, te se u polufinalu našli sa Turskom.

Poraz od Turaka zaustavio ih je u nameri da osvoje najsjajnije odličje, a pobedom nad Italijom osvojili su treće mesto i bronzanu medalju.

Sledeće godine je Peno je s istom ekipom nastupio na Svetskom prvenstvu u Ukrajini. U prvom krugu su upisali tri pobede, nad timovima Francuske, Poljske i Crne Gore. Sa maksimalnim brojem poena plasirali su se u drugu rundu takmičenja. Uspeli su da savladaju Ukrajinu i Italiju, ali ih je pobedila mlada reprezentacija Hrvatske.

U četvrtfinalu su savladali Nemačku, a u polufinalu Grčku. Zlatna medalja im je izmakla „za dlaku“, jer su u finalu poraženi od Španije rezultatom 63:65. Pored toga što se okitio novom medaljom, Peno je dobio još jedno priznanje. Proglašen je najkorisnijim igračem turnira, te uvršten u idealnu petorku EvroBasketa. Najbolju partiju odigrao je protiv Nemačke, kada je upisao čak 23 poena i 10 asistencija.

I naredne godine odazvao se pozivu da s U-18 timom nastupi na Evropskom prvenstvu u Turskoj. „Orlići“ su na startu savladali Rusiju i Španiju, te poraženi od Crne Gore. Usledile su tri vezane pobede, nad Bosnom i Hercegovinom, Grčkom i Turskom.

U četvrtfinalu su trijumfovali nad Litvanijom, a u polufinalu nad Grčkom. Domaćini su im se revanširali za pobedu u grupnoj fazi, te su porazom od Turske, mladi srpski reprezentativci osvojili drugo mesto i srebrnu medalju. Peno je sa 13 poena predvodio svoj tim u finalnom susretu. Tokom ovog turnira upisao je nekoliko vrlo značajnih asistencija.

Samo pet dana po završetku EvroBasketa, Peno je s U-17 timom Srbije krenuo u pohod na svetsko zlato. Na početku turnira čiji su domaćin bili Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Srbija je savladala Kinu, Egipat i Argentinu. Usledio je susret sa domaćinom, nakon koga su „Orlići“ slavili rezultatom 31:116, a potom i četvrtfinalni susret sa Kanadom koji je završen u njihovu korist.

Ipak, u polufinalu ih je dočekala uvek dominantna ekipa Sjedinjenih Američkih Država (SAD), te su porazom od „drim tima“ srpski reprezentativci izgubili šansu da se bore za zlato. U borbi za bronzu su savladali Španiju, te se našli među tri najbolje reprezentacije na svetu.

Sa 3,4 asistencije po susretu Peno je bio najbolji igrač na ovoj poziciji, ali nije uvršten u idealnu petorku Mundobasketa.

Godinu dana kasnije je učestvovao na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 19 godina. Na samom startu su zabeležili pobede nad Dominikanskom Republikom i Južnom Korejom, te poraz od Grčke. Već na prvom meču mladi plejmejker je upisao 13 asistencija.

Ipak, poraz u narednoj rundi od Australije, eliminisao ih je iz trke za medalju. Takmičenje su završili na devetom mestu.

Godine 2016. Stefan Peno je s U-20 timom nastupio na EvroBasketu u Finskoj. Pobedili su Letoniju i Sloveniju, te poraženi od Ukrajine. Uspeli su da se plasiraju u sledeći krug turnira, ali ih je već tada zaustavila ekipa Italije, pa su „Orlići“ ovo takmičenje završili na 11 mestu. Peno se nije istakao po broju poena, ali je u proseku beležio pet asistencija po meču.

Pred početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kini, selektor Aleksandar Saša Đorđević ga je pozvao da igra za seniorsku reprezentaciju Srbije. Time mu se ostvario jedan od dečačkih snova, pa je rado prihvatio da nosi dres Srbije sa brojem 23. Pred prvim izazovom su se našli u jesen 2017. godine. Nakon slabije igre protiv Austrije, mladi plejmejker je sa 17 koševa i devet asistencija na meču sa Gruzijom, potpuno opravdao selektorovo poverenje.

Srbija je izborila „kartu“ za Svetsko prvenstvo u Kini 2019. godine, a s obzirom na veliki izbor odličnih igrača na njegovoj poziciji, Peno za sada može da se nada pripremama, ali ne i da se nađe na užem spisku. Ono što je sasvim sigurno jeste da njegovo vreme tek dolazi, te ga mnogi smatraju najboljim naslednikom Miloša Teodosića.

Privatni život

Stefan Peno je rođen 1997. godine u Beogradu. Njegov otac Zoran je takođe bivši košarkaš koji je do 18. godine igrao u OKK Beogradu. Tada je otišao u posetu sestri svog dede u Karakas. U glavnom gradu Venecuele nastavio je da igra košarku. Tamo je proveo tri sezone pre nego što je povreda zaustavila njegov dalji napredak u karijeri.

U Karakasu je upoznao svoju suprugu koja se u venecuelansku prestonicu doselila iz Gvajane. Ubrzo su se venčali, a 1997. godine dobili sina Stefana. Stefan ima stariju sestru koja živi u Beogradu.

Premda je u Barseloni živeo šest godina, a danas ima priliku da uživa u čarima nemačke prestonice, mladi srpski košarkaš ističe da se ipak najlepše oseća u rodnom Beogradu. Slobodno vreme provodi gledajući filmove i serije.

U jednom intervjuu je kazao da je veoma srećan što je igrao za Srbiju tokom kvalifikacija, te da mu je san da s „Orlovima“ osvoji neki trofej. Poput većine profesionalnih košarkaša, mašta da jednog dana zaigra u nekom NBA (En-Bi-Ej) klubu, poput njegovih idola Medžika Džonsona (Earvin „Magic“ Johnson, Jr.) i Miloša Teodosića. U mladosti mu je idol bio i srpski reprezentativac Dejan Bodiroga.

Titule

Klupske titule

2018/19. Alba Berlin proglašena najboljim timom EvroKupa

Reprezentativne titule

  • 2012. Bronzana medalja sa Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 16 godina
  • 2013. Srebrna medalja sa Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 16 godina
  • 2014. Bronzana medalja sa Svetskog prvenstva za igrače mlađe od 17 godina
  • 2014. Srebrna medalja sa Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 18 godina

Pojedinačne titule

  • 2013. godine proglašen najkorisnijim igračem Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 16 godina
  • 2013. godine uvršten u idealnu petorku Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 16 godina

Izvori:

Stefan Peno na društvenim mrežama

FacebookStefan @ Facebook
InstagramStefan @ Instagram
TwitterStefan @ Twitter