Darko Perić

Kratke informacije

Ime i prezimeDarko Perić
Datum rođenja25. mart 1977.
Mesto rođenjaKladovo
DržavaSrbija
PrebivališteBarcelona
ZanimanjeGlumac

Biografija

Darko Perić je srpski filmski i televizijski glumac koji je internacionalnu prepoznatljivost stekao ulogom Helsinkija u popularnoj španskoj seriji „La Casa de Papel“ („Kuća od papira“). Rođen je  25. marta 1977. godine u Kladovu. Živi i radi u Barseloni.

Sklonost kao glumi i uopšte javnom nastupu, Darko je pokazao već sa pet godina. Voleo je da gleda crtane filmove i čita stripove, zato je po završetku osnovne škole želeo da upiše školu animacije u Zagrebu.

Međutim, kada je 1991. godine počeo rat na području bivše Jugoslavije, morao je da odustane od te ideje.

Upisao je srednju školu u Negotinu, ali se 1994. godine preselio u Bukurešt, gde je po završetku srednje Veterinarske škole upisao Medicinski fakultet u Temišvaru.

Diplomirao je veterinarsku medicinu, ali je ljubav prema glumi ipak bila jača. S obzirom na to da je često sa studentima glume pripremao predstave u Temišvaru, odlučio je da se preseli u Berlin kako bi se ostvario u glumačkom svetu.

Odatle je otišao u Barselonu, a katalonska prestonica ga je toliko očarala da je odlučio da tu i ostane. Zbog njegovog neobičnog izgleda, koga krasi dugačka gusta brada, zapao je za oko jednoj španskoj agentici koja ga je pozvala na kasting za ulogu u TV seriji.

Prva uloga koju je dobio 2008. godine bila je u humorističnoj seriji „13 anys i un dia“. Iste godine se pojavio u dramskoj seriji „El cor de la ciutat“.

Nastavio je da glumi u španskim serijama, filmovima i kratim filmovima, ali mu je međunarodnu popularnost donela uloga neobičnog Helsinkija u „Netfliksovoj“ („Netflix“) krimi seriji „La Casa de Papel“.

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje

Darko Perić je rođen u Kladovu, gde se porodica njegovog oca doselila sa Kosova i Metohije. Kako je jednom prilikom ispričao, prvi nastup na bini je imao sa samo pet godina.

Naime, jedna kubanska pevačica je gostovala u njegovom gradu, te ga je pozvala da joj se pridruži na bini. On je pristao, a taj događaj opisuje kao iskustvo zbog koga je zavoleo scenu.

Zato je tokom osnovne škole redovno nastupao u školskim predstavama. Pored glume, uživao je u gledanju crtanih filmova i čitanju stripova, te je planirao da upiše školu animacije u Zagrebu, nakon što završi osnovnu školu.

Međutim, usledio je raspad Jugoslavije, te rat na većem delu njenog područja, pa je umesto Zagreba, njegov novi dom 1994. godine postao rumuski Bukurešt gde je završio srednju Veterinarsku školu.

Premda je i tada više vremena provodio u pozorištu i bioskopu, po želji svojih roditelja je upisao Medicinski fakultet u Temišvaru.

Iako je bio odličan student, Darko je više uživao u druženjima sa mladim glumcima, studentima glume. Redovno je glumio u njihovim predstavama, kao i u amaterskim pozorištima u Temišvaru.

Bio je i pevač hardrok i pank bendova sa kojima je često nastupao. Osim toga, neretko je sa prijateljima organizovao razne događaje u lokalnom kulturnom centru.

Dobio je priliku da sarađuje, ne samo sa rumuskim glumcima i umetnicima, nego i s onima koji su ostvarili zavidnu međunarodnu karijeru.

Fakultet zbog toga nije trpeo. Diplomirao veterinarsku medicinu sa počastima.

Karijera

Po završetku studija odlučio je da se preseli u Berlin gde je nastavio da glumi u kratkim filmovima i raznim drugim projektima.

Zanat je pekao sarađujući sa umetnicima iz celog sveta, a upravo su ga oni inspirisali da se preseli u Barselonu i nastavi da gradi karijeru na filmu, pozorištu i televiziji.

Prve televizijske uloge stigle su već 2008. godine. Naime, jednom prilikom ga je primetila agentica koja ga je pozvala za kasting za TV seriju. Iste godine igrao je u serijama „13 anys i un dia“ i „El cor de la ciutat“.

Dve godine kasnije je dobio značajniju rolu u dramskoj seriji „Crematorium“ koja je emitovana na katalonskoj nacionalnoj televiziji. Tokom 2012. godine igrao je u komičnoj TV seriji „Kubala, Moreno i Manchón“.

Sledeća godina je za Perića bila još uspešnija, jer je glumio u televizijskim serijama „Aída“, „La que se avecina“ i „B&b, de boca en boca“, te komičnoj akcionoj drami „Kamikaze“.

Tim ulogama je privukao još veću pažnju španskih reditelja i producenata, te je tokom 2015. godine radio na tri velika projekta.

Pojavio se u dve epizode humoristične serije „B&b, de boca en boca“, te tumačio taksistu u španskoj romantičnoj komediji „Ahora o nunca“, dok je u filmu „A Perfect Day“ dobio priliku da sarađuje sa čuvenim režiserom Fernandom Leonom de Arnoom (Fernando León de Aranoa), a scenu deli sa Benisiom Del Torom (Benicio Del Toro), Olgom Kirilenko (Olga Kurylenko), Timom Robinsom (Tim Robbins) i drugim glumcima koji su ostvarili uspešne holivudske karijere.

U belgijskom trileru „Garantía personal“ iz 2016. godine, Perić je tumačio lik Tora, a iste godine se pojavio i u španskoj komediji „Buscando el norte“, te TV seriji „Mar de plástico“.

Tokom naredne godine snimio je dve serije i dva kratka filma, te u „Netfliksovoj“ seriji „Casa de Papel“ koja je oborila sve rekorde gledanosti širom sveta.

Periću je pripala uloga pljačkaša Mirka Dragića, poznatog po nadimku Helsinki. Premda je prvenstveno zamišljeno da se emituje samo jedna sezona, zbog velikog interesovanja gledalaca režiseri i producenti su odlučili da snime još nekoliko sezona. Serija je na sajtu imdB „zaradila“ visoku ocenu od 8.4.

Uporedo sa snimanjem druge i treće sezone, Darko je radio i na drugim projektima. Utelovio je lik Mihaela Varanova u kriminalističkoj seriji „La verdad“ koja je u Španiji emitovana tokom 2018. godine.

U komediji „Bajo el mismo techo“, srpski glumac igra Čikitina (Chiquitin), a u trileru „El Cerro de los Dioses“ iz 2019. godine Gorana.

Jedna od glavnih uloga mu je pripala u kratkoj drami „Luces de Gas“ Luize Gerlak (Luisa N. Gerlach).

Do decembra 2021. godine, u postprodukciji je još nekoliko projekta u kojima će njegovi obožavaoci imati priliku da ga vide.

Reč je o kratkoj drami „Ice Cream“ reditelja Ričarda Kenjona (Richard Kenyon), kratkom trileru „Diesel Boys“, te fantastičnom trileru Dejvija Sihalija (Davy Sihali) pod nazivom „Inner Child“ u kome tumači glavnu ulogu.

Kako se navodi na njegovom profilu na sajtu IMDb, u narednom periodu bi trebalo da se pojavi u ostvarenjima „Projekt M“, „Kofer“ i drugima.

Utelovio je Helsinkija i u petoj, tj. poslednjoj sezoni serije „Kuća od papira“.

Kao veliki ljubitelj košarke, Darko je dobio priliku da radi na emisiji „Cool Euroleague“, gde sa svojim partnerom komentariše utakmice i timove, razgovaraju sa najvećim zvezdama evropske košarke, te im smišljaju razne „smicalice“, kako bi ti razgovori bili što zanimljiviji.

Privatni život

Darko Perić je rođen u Kladovu, gde je rano otkrio svoj talenat za glumu. Bavio se raznim sportovima, ali je kroz ceo školovanje bio član dramske sekcije.

Ipak, ljubav prema stripovima i crtanim filmovima, među kojima se posebno izdvaja „Baltazar“, dovela je do toga da poželi da upiše školu animacije u Zagrebu.

Međutim, rat na području bivše Jugoslavije ga je sprečio u toj nameri, pa je Darko upisao srednju školu u Negotinu. Odatle je prvo otišao u Bukurešt, a potom u Temišvaru završio Veterinarski fakultet.

U želji za promenom, posle 10 godina boravka u Rumuniji, preselio se u Berlin.

Već tu je počeo „ozbiljnije“ da se bavi glumom, ali se velika prekretnica dogodila njegovim dolaskom u Barselonu. Ne samo da je taj potez bio dobar za njegovu glumačku karijeru, nego je katalonska prestonica postala njegov dom. Tu se oženio Rumunkom i dobio dete.

Darko je veliki ljubitelj tetovaža, što se može primetiti na njegovom telu. Osim toga, ponekad se i sam bavi tetoviranjem.

Podučava Či kung, koji, prema Vikipediji, predstavlja oblik kineske medicine koji podrazumeva koordinaciju različitih šema disanja sa raznim fizičkim stavovima i kretanjima tela.

Perić vodi obuke pod nazivom „Či kung, fizička i mentalna priprema za glumce“.

S obzirom na to da je rođen kao Jugosloven, te da ta zemlja već duže vreme ne postoji, Darko za sebe voli da kaže da je balkanski glumac.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2008. 13 anys i un dia
 • 2008. El cor de la ciutat
 • 2011. Creamtorium
 • 2012. Kubala, Moreno i
 • 2014. Aída
 • 2014. Kamikaze
 • 2014. La que se avecina
 • 2015. Águila Roja
 • 2015. A Perfect Day
 • 2015. Ahora o nunca
 • 2014-2015. B&b, de boca en boca
 • 2016. Buscando el norte
 • 2016. Garantía personal
 • 2016. Mar de plástico
 • 2017. El crac
 • 2017. I Know Who You Are
 • 2017. Patria
 • 2017. Homeland
 • 2018. La verdad
 • 2019. Bajo el mismo techo
 • 2019. Luces de Gas
 • 2019. El Cerro de los Dioses
 • 2017-2020. La Casa Del Papel
 • 2020. Ice Cream
 • 2020. Diesel Boys
 • 2020. Inner Child

Reference

Darko Perić na društvenim mrežama

FacebookDarko @ Facebook
InstagramDarko @ Instagram
TwitterDarko @ Twitter
YoutubeDarko @ YouTube