Amel Tuka

Kratke informacije

Ime i prezimeAmel Tuka
Datum rođenja9. januar 1991.
Mesto rođenjaKakanj
DržavaBosna i Hercegovina
ZanimanjeAtletičar, sportist

Biografija

Amel Tuka je bosanskohercegovački atletičar. Trenutno je najtrofejniji atletičar u Bosni i Hercegovini. Njegove discipline su trke na kraće i srednje staze, a u ovim disciplinama postavio je dva nacionalna rekorda, te brojne evropske rekorde.  Rođen je 9. januara 1991. godine u Kaknju. Živi u italijanskom gradu Busolegno, a kada ne nastupa na mitinzima širom sveta, Tuka rado boravi u rodnom gradu.

U julu 2015. godine ostvario je najbolje vreme u trci na 800 metara na mitingu u Monaku, a na Svetskom prvenstvu u atletici 2015. godine u Pekingu osvojio je treće mesto u istoj disciplini.

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine ga je 2015. godine proglasio sportistom godine. Isto priznanje dobio je i četiri godine kasnije.

Detinjstvo, obrazovanje i prve medalje

Amel Tuka je odrastao u naselju Modrinja kod Kaknja. Otac mu se zove Senad, a majka Nermina. Ima stariju sestru Amelu. Osnovnu i Srednju tehničku školu „Kemal Kapetanović“ završio je u Kaknju. Bio je odličan učenik i voleo je matematiku, a od sedmog razreda je trenirao karate, te nekoliko puta bio prvak Bosne i Hercegovine u ovom sportu. Nakon položenog crnog pojasa prestao je da se bavi karateom. Ljubav prema sportu nasledio je od oca Senada koji je u mladosti trenirao boks i karate. Iako su roditelji želeli da, poput sestre Amele upiše medicinsku školu u Zenici, Amel je želeo da se bavi mašinstvom. Zato je nakon završene srednje škole upisao Mašinski fakultet u Zenici.

Na nagovor profesorice učestvovao je školskom takmičenju u atletici koje je održano na stadionu Fudbalskog kluba Mladost u Kaknju. Tu je ostvario svoju prvu pobedu i to u trci na 400 metara. Nakon toga, kao učenik trećeg razreda predstavljao je svoju školu na Malim olimpijskim igrama u Zenici gde je pobedio u trci na 400 metara. Na poziv trenera Atletskog kluba „Zenica“, profesora Halida Sedića, 1. januara 2009. godine postao je član ovog kluba i zvanično počeo da trenira atletiku. S obzirom da u tom momentu još nije bio završio školu, svakog jutra je vozom iz Modrinje putovao u Zenicu kako bi trenirao, te se popodne vraćao u Kakanj na nastavu.

Kako sam kaže najveću zahvalnost za svoje uspehe duguje upravo treneru Halidu Sediću i predsedniku Atletskog kluba „Zenica“ Suadu Kaknji. Njegov uzor u mladosti je bio Džeremi Voriner (Jerremy Woriner), američki atletičar.

Već nakon nekoliko meseci treninga u Zenici ostvario je svoj prvi uspeh pobedivši u trkama na 400 i 800 metara na Juniorskom prvenstvu Bosne i Hercegovine. Kao član juniorske reprezentacije BiH učestvovao je na Balkanskom juniorskom prvenstvu u atletici koje je održano u Grčkoj, te osvojio treće mesto. Ubrzo je proglašen atletskim otkrićem godine u BiH.

Od 2010. godine je stalni član seniorske reprezentacije BiH. Na Evropskom timskom prvenstvu u atletici – Treća liga 2013. godine osvojio je prvo mesto na u trci na 800 metara rezultatom 1:51,11. Na Evropskom prvenstvu za takmičare do 23 godine u julu 2013. godine istrčao je 800 metara za 1:46,29 te osvojio treće mesto i postavio nacionalni rekord BiH.

Tada je upoznao italijanskog trenera Đanija Gidinija (Gianni Ghidini). Pre nego što je počeo da trenira Amela, Italijan je radio s Vilfredom Bungijem (Wilfred Bungei), osvajačem zlatne olimpijske medalje na OI 2008. godine u Pekingu, Jusufom Kamelom (Yusuf Saad Kamel), osvajačem zlatne medalje na 1500 metara i brzonzane na 800 metara, te Vilijama Jampoja (William Yiampoy) bronzanog na Svetskom prvenstvu 2005. godine u trci na 800 metara.

Amel se tada preselio u italijanski grad Busolegna kod Verone. Menadžer mu je postao bivši atletičar Klaudijo Arduini (Claudio Arduini).

Karijera

Na Balkanskom prvenstvu koje je 2014. godine održano u Pitestiju u Rumuniji osvojio je bronzanu medalju rezultatom 1:50.67, a na svom drugom Evropskom prvenstvu u seniorskoj konkureniciji u Cirihu zauzeo je šesto mesto u trci na 800 metara, te rezultatom 1:46.12 ostvario svoj lični i nacionalni rekord.

U februaru 2015. godine je na Balkanskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu za 1:48.86 istrčao 800 metara te osvojio zlatnu medalju.  U julu iste godine je pobedio u trci na 800 metara na Međunarodnom mitingu u slovenačkom Velenju, te se kvalifikovao na Letnje olimpijske igre 2016. godine.

Istog meseca je u Madridu trčao još brže, te je stazu od 800 metara savladao za 1:43.84. Ovaj rezultat mu je doneo 17. nabrže vreme u istoriji trka na 800 metara.

Samo šest dana kasnije učestvovao je na atletskom mitingu u Monaku, te za 1:42.51 istrčao 800 metara  i ostvario 11. najbrže vreme u ovoj kategoriji ikada. Tada je uspeo da savlada olimpijskog osvajača srebrne medalje Najdžela Amosa (Nigel Amos) i svetskog šampiona Muhameda Amana (Muhammed Aman).

Na Svetskom atletskom prvenstvu 2015. godine osvojio je bronzanu medalju. Za prvo mesto se borio sa svetskim rekorderom Davidom Rudišom (David Lekuta Rudisha) i njegovim timskim kolegom Fergusonom Rotičom (Ferguson Cheruiyot Rotich). Ovo je bio najveći uspeh u istoriji bosanskohercegovačke atletike.

Na završnom turniru Dijamantske lige 2015. u Briselu osvojio je treće mesto, što mu je bilo dovoljno i za treće mesto u ukupnom poretku u trci na 800 metara. Asocijacija balkanskih atletskih federacija (ABAF) dodelila mu je titulu najboljeg atletičara na Balkanu u 2015. godini,a Evropska atletska asocijacija (EAA) mu je u julu iste godine dodelila nagradu evropskog atletičara meseca.

Naredna godina bila je još uspešnija za bosanskohercegovačkog atletičara. Na mitingu u Sarajevu 11. juna 2016. godine uspeo je da popravi lični i nacionalni rekord u trci na 400 metara. Stazu je savladao za 46.41, te izborio plasman na Evropsko prvenstvo u Amsterdamu.

Na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru takmičio se u disciplini 800 metara. U kvalifikacionoj trci zauzeo je 2. mesto u svojoj grupi rezultatom 1:45.72, te se kvalifikovao u polufinale. Polufinalnu trku završio je na četvrtom mestu u svojoj grupi rezultatom 1:45.24, te propustio da se kvalifikuje u finale. Tuka je zauzeo 12. mesto u ukupnom plasmanu na Olimpijskim igrama 2016. godine. Na otvaranju Igara nosio je zastavu Bosne i Hercegovine.

I naredna godina je za Amela bila veoma uspešna. Osvojio je prva mesta na mitinzima u Padovi, Lucernu i Velenju, te drugo mesto u Birmingemu. Na 11. mitingu Dijamantske lige u Monaku je zauzeo šesto mesto.

Osvojio je prvo mesto na takmičenju u Fungštatu u nemačkoj, te treće mesto na mitingu u italijanskom gradu Rovereto. Na Svetskom prvenstvu u Londonu je bio peti u trci na 800 metara, te ostao bez plasmana u polufinala. To je pomalo razočaralo i njega i njegove brojne navijače u BiH. Ipak, Amel nije želeo da se pravda, pa je tek nakon mesec dana priznao da je u Londonu trčao sa veoma visokom temperaturom, te da mu je krvna slika bila izuzetno loša.

Na trci za Veliku nagradu Srbije koja je održana u septembru u Novom Pazaru osvojio je prvo mesto u disciplini na 400 metara. To mu je ujedno bila poslednja trka u sezoni, ali je nastavio sa napornim treninzima i pripremama za nove mitinge.

Tokom 2018. godine došlo je do pada forme, pa je samo nastupio na Evropskom prvenstvu u Berlinu, gde je u trci na 800 metara osvojio 13. mesto.

Prvi znak da će uspeti da se vrati u formu mogao se videti na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Glasgovu gde je istrčao šesti. Iz mitinga u miting rezultati su se popravljali, pa je u Stokholmu izborio drugu pobedu na mitinzima Dijamantske lige u karijeri.

Usledilo je Svetsko prvenstvo u Dohi na kome je osvojio srebnu medalju i popravio istorijski rezultati iz Pekinga četiri godine ranije.

Dobri rezultati sa mitinga i prvenstava doveli su do toga da ga Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine u decembru 2019. godine izabere za sportistu godine.

Na Letnjim olimpijskim igrama u Tokiju, koje su zbog pandemije novog korona virusa odigrane sa godinu dana zakašnjenja, Tuka je ušao u istoriju kao prvi sportista iz BiH koji je izborio finale u atletici na toj svetskoj smotri. U finalnoj trci na 800 metara Tuka je zauzeo šesto mesto.

Medalje i plasmani na velikim takmičenjima

2010. Evropsko timsko prvenstvo u atletici – Treća liga
– 1. mesto u disciplini 800m
– 9. mesto u disciplini 4x400m

2011. Evropsko timsko prvenstvo u atletici – Treća liga
– 9. mesto u disciplini 400m
– 3. mesto u disciplini 4x400m

2012. Evropsko prvenstvo u atletici (Helsinki)
– 24. mesto u disciplini 800m

2013. Evropsko timsko prvenstvo u atletici – Treća liga
– 1. mesto u discipini 800m
– 3. mesto u disciplini 400m

2013. Evropsko prvenstvo u kategoriji do 23 godine
– 3. mesto u disciplini 800m

2014. Evropsko prvenstvo u atletici (Cirih)
– 6. mesto u disciplini 800m

2015. Evropsko dvoransko prvenstvo (Prag)
– 21. mesto u disciplini 800m

2015. Evropske igre – Treća liga (Baku)
– 1. mesto u disciplini 800m

2015. Svetsko atletsko prvenstvo (Peking)
– 3. mesto u disciplini 800m

2016. Evropsko atletsko prvenstvo (Amsterdam)
– 4. mesto u disciplini 800m

2016. Olimpijske igre (Rio de Žaneiro)
– 12. mesto u disciplini 800m

2017. Evropsko dvoransko prvenstvo (Beograd)
– 12. mesto u disciplini 800m

2017. Svetsko atletsko prvenstvo (London)
–  21. mesto u disciplini 800m

  1. Evropsko prvenstvo (Berlin)

– 13. mesto u disciplini 800m

  1. Evropsko dvoransko prvenstvo (Glasgov)

– 6. mesto u disciplini 800m

  1. Svetsko prvenstvo (Doha)

– 2. mesto u disciplini 800m

  1. Evropsko dvoransko prvenstvo (Torun)

– 5. mesto u disciplini 800m

  1. Olimpijske igre (Tokio)

– 6. mesto u disciplini 800m

Privatni život

Amel Tuka je rođen u Kaknju 1991. godine. Iako danas živi u Italiji veoma je vezan za BiH i rodni kraj. Ljubav prema sportu nasledio je od oca, a kako sam kaže najveća podrška u karijeri su mu upravo roditelji i sestra kojima se javlja sa svakog mesta u koje ga posao odvede.

Trenira 345 dana u godini, a retke momente kada je slobodan posvećuje porodici. Voli brze automobile, a omiljena marka mu je Audi. Osim toga voli italijansku modu, te naročito uživa u satovima. Kaže da sluša sve vrste muzike, a najviše voli zabavnu muziku. Omiljeni filmski žanrovi su mu akcija, horor i komedija.

Po veroispovesti je musliman, te kaže da se pred trku često pomoli te da mu molitva daje snage da se suoči sa svim izazovima koji su pred njega postavljeni.

Iako o svom ljubavnom životu vrlo malo govori, kaže da ga privlače skromne i povučene devojke kakav je i on sam. Mediji u Bosni i Hercegovini su pisali da je već neko vreme u vezi sa Zeničankom, koja je uz njega bila i pre nego što je postigao sportske uspehe i postao poznat širom Evrope.

O njemu su osim domaćih i regionalnih medija izveštavali i svetski listovi poput sportskih listova „La Gazzetta dello Sport“, „L’Équipe“, te britanski list „The Guardian“.

Uzori su mu američki atletičar Džeremi Voriner i bosanskohercegovački bacač kugel Hamza Alić. Iako voli BiH, kaže da ga boli odnos ove zemlje prema sportu i sportistima, te da razmišlja o tome da ostane u Italiji ili nekoj drugoj evropskoj zemlji koja može da pruži više mogućnosti od BiH.

Pad forme i nešto slabiji rezultati na takmičenjima, nisu ga sprečili da pred kraj 2018. godine diplomira na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici. Tuka je stekao zvanje diplomiranog inženjera mašinstva.

U oktobru 2019. godine, nedelju dana nakon povratka sa Svetskog prvenstva u Dohi, oženio je dugogodišnju devojku Aminu Pivić. Pred kraj septembra 2020. godine domaći mediji su objavili da se Amina porodila u Veroni i da su dobili sina kome su dali ime Davud.

Amel Tuka na društvenim mrežama

FacebookAmel @ Facebook
InstagramAmel @ Instagram