Dragan Marinković Maca

Kratke informacije

Ime i prezimeDragan Marinković Maca
Datum rođenja17. mart 1968.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
ZanimanjeGlumac, režiser, voditelj

Biografija

Dragan Marinković, poznatiji kao Maca, je bosanskohercegovački glumac, režiser, televizijski voditelj i rijaliti učesnik. Iako je glumio u velikom broju filmova, serija i predstava, publika ga najviše prepoznaje kao televizijskog voditelja i učesnika rijalitija. Rođen je 17. marta 1968. godine u Sarajevu gde je završio i Akademiju scenskih umetnosti.

U Sarajevu je živeo do 2008. godine, a potom se preselio u Beograd. Danas živi na relaciji Beograd – Sarajevo.

„Možeš me voleti, možeš me mrziti, ali ne možeš me ignorisati“ – to uvek ističe kao svoj životni moto.

Maca je veoma specifičan samom svojom pojavom, imidžom, ali harizma je ono što ga posebno izdvaja, kao i originalan smisao za humor.

U braku je sa dvadeset godina mlađom Jovanom. Pre Jovane, Maca je sa dve različite žene stekao dva sina. Njegova deca zovu se Lav i Fjodor Simeun.

Nadimak Maca, kako je objasnio u jednom intervju, dobio je jer je one koje upozna, a zaboravi im ime, uvek oslovljavao sa „maco“. Tako su i njega počeli zvati Maca.

Detinjstvo i obrazovanje

Dragan Marinković je rođen 17. marta 1968. godine u Sarajevu. Odrastao je uz, kako je rekao, finu gradsku raju u današnjem Novom Sarajevu u olimpijskom delu tog grada.

Tinejdžerske dane je proveo uglavnom na Skenderiji. Među prvima je u Sarajevu imao pank frizuru, a njegovo društvo je bilo urbano i slušali su domaću i stranu pank i rok muziku.

Još kao dete bio je veoma duhovit, veseo i zabavan. Majka ga je vaspitavala tako da još kao dete bude vrlo samostalan.

Maca je objasnio da ga je tako majka sa pet godina puštala samog da ide u trgovinu u kupovinu i da obavlja neke druge poslove. Njegovi roditelji su bili razvedeni, a Maca je sa majkom živeo u Sarajevu dok je oca retko viđao.

Kada bi se video s ocem imali su lep i divan odnos, ali to nije bilo često. Naime, njegov otac bio je poreklom iz Beograda, po struci arhitekta. Jednom je poslovno dolazio u Sarajevu i upoznao njegovu majku.

Zabavljali su se godinu dana, dobili sina, a potom rastali. Maca je rekao da je njegov otac bio pravi „putnik“ i da je zaista mnogo putovao zbog posla. Nikada mu nije smetalo to što je dete razvedenih roditelja, jer smatra da je bolje razvesti se nego živeti u lošem braku.

Maca bi voleo da je imao priliku da provede više vremena sa svojim ocem. Otac mu je preminuo kada je Maca imao 12 godina. To mu je teško palo.

Zanimljivo je da je Maca kao dete želeo da postane doktor, i to specijalista ortopedije. To mu je bila najveća želja od detinjstva.

U osnovnoj školi je bio odličan učenik, a san o tome da postane doktor davao mu je vetar u leđa da još više uči. Posle osnovne škole, odlučio je da upiše Medicinsku školu i završio je za laboranta.

Posle toga, pokušao je da upiše Medicinski fakultet u Sarajevu. Iako je bio odličan đak, nije bio primljen. Maca je u jednom intervjuu rekao da je za fakultet u to vreme trebala jaka veza i da su medicinu upisivali mamini i tatini sinovi.

S obzirom da nije bio primljen, upisao je Fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu. O fizici nije znao ništa posebno, ali je upisao fakultet kako bi dobio očevu penziju kao student.

Celo vreme dok je studirao, Maca je i radio kao konobar u kultnim sarajevskim kafićima. Fizika nije išla. Odlučio je da ode u Dubrovnik i tamo upiše Višu turističku školu.

Period školovanja u Dubrovniku pamti kao izuzetno lep period u životu. Više vremena je provodio uživajući u čarima Dubrovnika, nego učeći, pa ni prvu godinu nije završio.

Kada je imao dvadeset godina, počeo je rat. Četiri godine je bio u Sarajevu tokom rata i nije želeo da ode kako bi bio sa svojom majkom. To pamti kao užasno iskustvo u životu.

Odjednom su na sve strane bile barikade i niko nije mogao slobodno da se kreće. Iako je želeo da ode iz ratnog Sarajeva, nije mogao da ostavi svoju majku. Maca je rekao da niko nije očekivao da će ratno stanje toliko dugo potrajati.

U jednom intervjuu je rekao da je imao sreću jer je kroz rad u sarajevskim kafićima upoznao mnogo „mangupa“ iz Sarajeva koji su mu pomogli tokom rata da ne bude mobilisan i uvek su bili tu za njega.

Rekao je i da je njegova majka bila veliki jugonostalgičar, dok on nije. Posle svega, kaže da nema ništa protiv nacionalizma, ali da ima protiv šovinizma.

On je, kako je rekao, Dragan Marinković, Srbin iz Sarajeva, kršten kao beba, zna ko je i šta je, ali nema nacionalni predznak i smatra da su vera i ideologija privatna stvar. Smatra da je obrazovanje jedini spas za ove prostore kako do rata nikada više ne bi došlo.

Kako je, na kraju, upisao Akademiju scenskih umetnosti u Sarajevu?

Posle srednje medicinske škole, prvo se zaposlio kao fizioterapeut u Fizikalnom centru Neretva i tu je radio jedno vreme, umesto u kafani. Upoznao je Violetu Džolevu, rediteljku iz Makedonije, suprugu Miralema Zubčevića koja je prepoznala da on ima talenat za glumu. Na njen nagovor, odlučio je da upiše Akademiju scenskih umetnosti u Sarajevu.

Maca je ranije bio u Kulturno umetničkom društvu „Ivo Lola Ribar“, koje je imalo i svoje amatersko pozorište. U to vreme, kako je rekao, bili su ozbiljni amaterski festivali i ozbiljni glumci vodili su amaterska pozorišta.

Tada je on imao više značajnih uloga u tom amaterskom pozorištu koje je dobijao u skladu sa svojim godinama. Baš na amaterskoj sceni zapazila ga je rediteljka Violeta.

Iz prvog pokušaja upisao je Akademiju scenskih umetnosti u Sarajevu koja je tada bila, kako je Maca rekao, jedna ozbiljna institucija koja je parirala beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti. On je Akademiju završio kao najbolji u klasi.

Glumačka karijera

Dobio je angažman u „Kamernom teatru 55“ u Sarajevu kao stalni član ansambla. Imao je više od 60 premijera i ozbiljnih naslova predstava tokom svog pozorišnog rada u karijeri.

Jedno vreme je mesečno igrao po 25 predstava i kaže da je to bilo njegovo vreme hiperprodukcije, odmah posle akademije, u „Kamernom teatru 55“.

Maca je priznao da je to bilo vrlo naporno i turbulentno, različite predstave, da ponekad jednostavno više nije znao ni šta igra taj dan. Rekao je da mu je to bilo sasvim uredu posle Akademije kako bi pravio „kilometražu“ na sceni. Međutim, s vremenom dođe do prezasićena, kako je rekao, glumac samo krene da „odrađuje“ svoj posao i to više nije kreativan rad.

Iz Sarajeva se preselio u Beograd gde je počeo da radi u „Ateljeu 212“. Tako je publika u Beogradu imala priliku da ga upozna na daskama koje život znače.

Međutim, odlučio je da napusti pozorište kao stalni saradnik jer, kako je rekao, pozorište nije moglo da zadovolji njegove finansijske potrebe.

Zbog toga se posvetio nekim drugim javnim poslovima, a nije odustao ni od pozorišta, filmova i režije. Razlika je u tome što danas bira tačno koju ulogu i u kojem projektu želi da učestvuje.

Pozorišni repertoar na području bivše Jugoslavije danas mu se uopšte ne dopada, a kako je rekao, pre mu je bio mnogo bolji.

Zanimljivo je da je Maca igrao u italijanskim i francuskim filmovima, gde je glumio na italijanskom i francuskom jeziku. U Francuskoj je igrao u deset, a u Italiji u četiri filma sa poznatim glumcima iz tih zemalja.

Igrao je i u filmovima, te serijama u zemljama bivše Jugoslavije. Takođe, režirao je veći broj predstava.

„Kakva ti je žena, takav ti je život“

Dragan Marinković je 2019. godine premijerno izveo svoju monodramu „Kakva ti je žena, takav ti je život“, koja je za vrlo kratko vreme osvojila srca publike. Usledila je velika turneja po Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, te drugim zemljama regiona i Evrope.

Uspehu Macine predstave svedoči i nagrada za „izuzetne glumačke performanse, majstorsku igru i scensko prisustvo“ na Festivalu balkanske nezavisne pozorišne scene – PROVOKACIJA u Skoplju 2021. godine.

Rijaliti učesnik i voditelj

Uz posao glumca, Maca je odlučio da se okuša i kao voditelj. Zbog novca je kasnije odlučio da postane i rijaliti učesnik. Tako je 2007. godine bio takmičar u prvoj sezoni rijaliti programa „VIP Veliki Brat“.

Dve godine nakon prvog učešća u rijalitiju, usledilo je i drugo 2009. godine. Opet je bio deo popularnog rijalitiji šoua „Veliki Brat.“. Učešćem u rijalitijima, koji su bili veoma gledani u zemljama bivše Jugoslavije, Maca je stekao još veću popularnost.

Najveći uspeh postigao je u svom trećem učešću u rijalitiju „Farma“ na „Pink“ televiziji gde je osvojio drugo mesto. To je bilo 2010. godine.

Pre, u međuvremenu, a i posle rijalitija, Maca je radio kao televizijski voditelj i to mu je išlo za rukom. Tako je publika imala priliku da ga vidi kao voditelja kviza „Ruski rulet“, „Pile i Maca šou“ na „Pink BH“ televiziji.

Kasnije je na „Pinku“ radio kao voditelj u najgledanijem rijaliti programu „Zadruga“. Iako je Maca vredno radio u pozorištu, imao značajne uloge u filmovima, publika ga je prvenstveno prepoznavala i volela kao TV voditelja. Taj posao Maci donosio je veću zaradu i uveliko mu se posvetio.

Takođe, zanimljivo je izdvojiti da ga publika pamti i kao člana žirija srpskog talent šou programa „Audicija“ koji je emitovan dve sezone.

Privatni život

U Sarajevo, svoj rodni grad, uvek rado odlazi. U Sarajevu su njegova majka i njegov sin živeli, pa je zbog toga još češće odlazio tamo.

U tom gradu „napuni baterije“, a iako je veliki broj njegovih prijatelja odselio iz Sarajeva, uvek ima i onih koji su tu pa sa njima voli da se vidi, priča i našali.

Smatra da su podele, koje su nastale posle raspada bivše Jugoslavije, nepotrebne. Uvek ističe da on voli sve ljude. Uživa da popije kafu sa svojim prijateljima  u Sarajevu, u Beogradu, u Zagrebu, na rivi u Splitu…

U principu, kako je rekao, ima prijatelje u skoro svim gradovima bivše Jugoslavije i ne deli ljude. Svima se isto obraduje. Uživa u opuštenim temama, a one teške izbegava jer opterećuju i tako već težak život.

Sinovi Lav i Fjodor Simeun

Maca ima dva sina sa dve različite žene. Stariji sin Lav živi u Sarajevu i rođen je 2003. godine. Stariji sin Fjodor Simeun rođen je 2010. godine i živi u Novom Sadu.

Maca kaže da svoju decu odgaja na drugačiji način od onoga što je danas uobičajeno i moderno, već na način na koji je njega vaspitala njegova majka. Sa sinovima je prvo prijatelj, pa zatim otac, ali hijerarhija u porodici se mora znati.

Maca je rekao da njegovi sinovi imaju simbolična i snažna imena i da nikada neće nijedan od njih neće biti „Macin mali“. Sa  majkama svoje dece je u korektnom odnosu i zajedno brinu o deci. Zbog čega ljubavi nisu potrajale, Maca retko komentariše i o majkama svoje dece uvek iznosi sve najbolje.

Njegovi sinovi su upoznali i Macinu novu izabranicu Jovanu sa kojom se odlično slažu.

Brak sa Jovanom

Od 8. septembra 2016. godine Maca je počeo da se zabavlja sa Jovanom Milić. Svoju ljubav već 14. januara naredne godine krunisali su brakom. Jovana je od Mace mlađa 20 godina.

Maca je Jovanu sreo u jednom kafiću gde je sedeo sa poznanicima. Prokomentarisao je da je ta devojka, Jovana, kao anđeo, da bi na to njegov poznanik rekao da je to njegova devojka. Kasnije se pokazalo da to nije bila istina.

Jovana i Maca sreli su se i upoznali dve godine posle sticajem čudnih okolnosti na jednom društvenom događaju na koji su oboje bili pozvani.

Prvi izlazak bio im je na „Kalemegdanskoj terasi“, a posle toga su otišli na jedan splav. Maca je rekao da je tada Jovanu poljubio na „staru seljačku sarajevsku“ foru. Rekao joj je da zatvori oči, da ima trepavicu, da je skine. Kada je ona zatvorila oči on ju je poljubio. Od tada je Jovana počela da Macu gleda drugim očima.

Maca kaže da ga u Jovaninom slučaju njegova intuicija nije prevarila i znao je da je Jovana nešto posebno. Zbog toga su vrlo brzo nakon što su počeli da se zabavljaju otišli korak dalje i počeli da žive zajedno.

Za Macu je, kako je rekao, privatni život vrlo ozbiljna stvar. On je veoma pedantan. Voli da su mu stvari uredne, složene, garderobu slaže po bojama, voli uredan i čist životni prostor. U takav način njegovog života, idealno se uklopila njegova žena Jovana, koja je inače frizerka.

Venčali su se 14. januara 2017. u hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Bežaniji. Građansko venčanje je bilo iznenađenje za Jovanu i to baš na njen rođendan.

Tokom Jovanine rođendanske proslave na jednom manjem slavu u Beogradu, Maca je doveo matičara i izvadio prstenje. To je bio šok za sve one koji su bili za rođendanskoj zabavi, a naročito za Jovanu.

Tako je građansko venčanje održano 16. avgusta 2017. godine, gde je Maca pokazao koliko je romantičan, kreativan i koliko voli svoju ženu.

Želja im je da imaju decu. Međutim, Jovana je imala problema u trudnoći i nekoliko godina posle braka izgubila je trojke. To im je veoma teško palo, ali nije poljuljalo njenu ljubav. Nadaju se da će im se ostvariti najveća želja, te da će Lav i Fjodor Simeun dobiti brata ili sestru.

Regionalni mediji su u februaru 2022. godine objavili informaciju da glumac i njegova supruga imaju želju da usvoje dete, te da su šest godina ranije podneli zahtev za usvajanje.

On je u jednom intervjuu rekao da je išao u Crnu Goru da se sastane sa direktorom Doma za nezbrinutu decu, jer u Srbiji već postoji preko 10 hiljada podnesenih zahteva.

Premda nije želeo da govori o detaljima, priznao je da postoje mnoge procedure koje je potrebno da se ispune kako bi se njemu i supruzi ostvarila dugogodišnja želja[1].

Filmografija

 • 1997. „Territorio Comanche“
 • 1997. „Welcome to Sarajevo“
 • 1997. „Savršeni krug“
 • 1998. „Strijelac“
 • 1999. „Nepitani“
 • 2001. “Behaind Enemy Lines“
 • 2001. „Prvo smrtno iskustvo“
 • 2003. „Jours tranquilles a Sarajevo“
 • 2003. „Racconto di guerra“
 • 2003. „Soladati de pace“
 • 2003. „Zemlja crvenih gusaka“
 • 2004. „Kod Amidže Idriza“
 • 2006. „Mikrofon je Vaš“
 • 2006-2007. „Tate i zetovi“
 • 2007. „Agencija za SIS“
 • 2008. „Pečat“
 • 2008. „Krv nije voda“
 • 2008. „Viza za budućnost“
 • 2010. „Lud, zbunjen, normalan“
 • 2010. „Ostavljeni“
 • 2011. „Neprijatelj“
 • 2013-2014. „Kriza srednjih godina“
 • 2014. „Novembarski čovek“
 • 2014. „Reket“
 • 2014. „Politika i drugi zločini“
 • 2016. „Lažni svedok“
 • 2016. „Naknadno“
 • 2016-2017. „Ubice mog oca“
 • 2017-2019 „Psi laju, vetar nosi“
 • 2018. „Ne diraj mi mamu“
 • 2019. „Lud, zbunjen, normalan“
 • 2021. „Kidanje“.

Reference

[1] https://azra.ba/showbiz/263872/dragan-marinkovic-maca-zeli-da-usvoji-djevojcicu/

Dragan Marinković Maca na društvenim mrežama

FacebookDragan @ Facebook
InstagramDragan @ Instagram
IMDBDragan @ IMDB