Antonio Rukavina

Kratke informacije

Ime i prezimeAntonio Rukavina
Datum rođenja26. januar 1984.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteAstana
ZanimanjeFudbaler
Visina177 cm

Biografija

Antonio Rukavina je srpski fudbaler koji trenutno (septembar 2021. godine) nastupa na poziciji desnog beka u kazahstanskom klubu Astana. Rođen je 26. januara 1984. godine u Beogradu.

Karijeru je započeo u Bežaniji, a nastavio u Partizanu. Odatle je prelašao u Borusiju iz Dortmunda i Minhen 1860, a karijeru je potom nastavio u španskim klubovima Real Valjadolid i Viljareal.

Od jula 2018. godine igra za Astanu, sa kojom je dva puta uspeo da odbrani titulu prvaka Kazahstana i osvoji domaći Kup.

U dresu reprezentacije Srbije je do septembra 2021. godine nastupio 59 puta, bez postignutih golova.

Klupska karijera

Antonio Rukavina je karijeru započeo u Fudbalskom klubu Bežanija iz Beograda. Debitovao je tokom sezone 2002/2003 te zajedno sa klupskim kolegama uspeo da se plasira u Drugu ligu Srbije i Crne Gore. Nakon toga su se u sezoni 2005/2006 uspeli da se plasiraju u Prvu ligu Srbije, te Super ligu Srbije.

U decembru 2006. godine Rukavina i njegov timski kolega Žarko Lazetić potpisali su četvorogodišnje ugovore s Partizanom. Pod rukovodstvom novog trenera beogradskog kluba Miroslava Đukića, Rukavina je brzo došao do pozicije u prvom timu.

U drugoj polovini sezone 2006/2007 ostvario je 15 nastupa i postigao tri gola u ligi. Već tokom sledeće sezone dobio je kapitensku traku.

Krajem 2007. godine u medijima su se pojavile informacije da bi Rukavina mogao da napusti crno-beli tim, a već u januaru sledeće godine uprava nemačkog kluba Borusija Dortmund objavila je da je u njihovu ekipu stiglo pojačanje u vidu mladog srpskog fudbalera.

Bundesligaški debi u dresu Borusije Rukavina je zaigrao 2. februara 2008. godine. Srbin je igrao svih 90 minuta, a meč protiv Duisburga je završio rezultatom 3:3. U februaru 2009. godine otišao je na pozajmicu u klub 1860 Minhen do kraja te sezone.

Par meseci kasnije nemački klubovi su se „zamenili“ – Minhenov Sven Bender (Sven Bender) prešao je u Borusiju, a Rukavina u Minhen 1860.

U julu 2012. godine srpski igrač je prelašao u španski Real Valjadolid, koga je u tom momentu vodio Rukavinin bivši trener u Partizanu Miroslav Đukić. Prvi meč u španskoj La Ligi odigrao je 20. avgusta 2012. godine protiv Zaragoze. Valjadolid je ostvario pobedu od 1:0, a Rukavina je igrao svih 90. minuta.

Već nakon prve sezone Đukić je vratio Valjadolid među najbolje, i to sa vrlo siromašnim budžetom i igračima koje je imao na raspolaganju. Za dve godine na Valjadolidovom stadionu „Hoze Zorilja“ („José Zorrilla“) Rukavina je zabeležio 71 nastup i dva gola.

8. jula 2014. godine potpisao je dvogodišnji ugovor sa Viljarealom. Iako se tokom 2016. godine „šuškalo“ da ga želi Barselona, polovinom godine je potpisao novi dvogodišnji ugovor sa španskim klubom, a prilika da zaigra u katalonskom gigantu ipak nije stigla.

Do polovine 2018. godine je u  dresu Viljereala upisao 60 nastupa bez postignutog pogotka.

U julu 2018. godine Rukavina je potpisao ugovor o besplatnom transferu sa kazahstanskim prvakom Astanom. Tokom prve sezone pomogao je svom novom klubu da odbrani titulu prvaka Kazakhstana.

Srpski reprezentativac je u avgustu 2019. godine produžio ugovor s Astanom do 2021. godine, a potom su zajedno osvojili Prvenstvo i Kup Kazahstana.

Reprezentativna karijera

Prvi meč u dresu reprezentacije Srbije Rukavina je odigrao 2. juna 2006. godine protiv Finske u Helsinkiju, i to na utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2008. godine. Kao član mlade reprezentacije Srbije nastupao je na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 21. godine koje je 2007. godine održano u Holandiji. Srbija je takmičenje završila na drugom mestu izgubivši u finalu od domaćina Holandije, rezltatom 1:4.

Debi u dresu seniorske reprezentacije Srbije zabeležio je 2. juna 2007. godine odigravši svih 90 minuta meča protiv Finske, tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2008. godine.

Iako ga je tadašnji selektor stavio na listu igrača koji će nastupiti na Svetskom prvenstvu koje je 2010. godine održano u Južnoj Africi, Rukavina nije dobio priliku da pokaže šta ume.

Tadašnji selektor reprezentacije Srbije Mladen Krstajić ga je uvrstio na listu 23 igrača za Svetsko prvenstvo koje je 2018. godine održano u Rusiji.

Nastupio je na dve utakmice grupne faze, protiv Kostarike kada su izborili pobedu od 1:0 i protiv Brazila od koga su poraženi rezultatom 2:0. Poraz od Švajcarske od 1:2 ih je sprečio da nastave takmičenje.

Srpski mediji su u martu 2021. godine preneli deo intervjua koje je Rukavina dao kazahstanskim novinarima, a u kome je, između ostalog, kazao da se povlači iz nacionalnog tima i da je vreme da ustupi mesto mlađima od sebe.

Privatni život

Antonio Rukavina je u dugogodišnjem braku sa Draganom, s kojom ima dvoje dece, osmogodišnjeg sina Andreja i dvoipogodišnju ćerku Linu.

Njegova porodica ga podržava na putu do uspeha, a svojevereno su isticali da bi voleli da on ostane u Španiji, jer je Andrej tamo krenuo u školu, a Lina u predškolsko. Osim toga, Rukavina kaže da voli španski fudbal, ali da još uvek nije odlučio čime će da se bavi nakon završetka karijere.

Dragana se ranije bavila modnim dizajnom, te je u jednom intervjuu istakla da bi volela da se nastavi time baviti kada Antonio završi profesionalnu karijeru. Osim toga, njihov sin Andrej takođe trenira fudbal, a na pitanje novinara da li mu se to sviđa tata Antonio odgovara da sinu nikada neće nametati svoje mišljenje, ali ako odluči da nastavi da se bavi tim sportom, želeo bi da postigne više nego on.

Kada je nakon šest godina napuštao Španiju, Rukavina je imao samo reči hvale za saigrače, trenere i predsednika kluba. Tada je rekao da su to bile najlepše godine u njegovoj dotadašnjoj karijeri i da je vrlo srećan što je imao priliku da igra elitni fudbal u toj zemlji.

U istom intervjuu je kazao da je vreme za nove izazove, ali da mu supruga pruža bezrezevrnu podršku, pa mu to olakšava stvari. Zbog dece i njihovog školovanja Dragana je odlučila da ostane u Beogradu, dok njen suprug bude igrao u Kazakhstanu.

Porodica Rukavina ima stan na Vračaru, nedaleko od Vukovog spomenika u kome provodi deo slobodnog vremena.

Titule

Klupske titule

  • 2005/2006. Prva liga Srbije sa Bežanijom
  • 2002/2003. Beogradska liga sa Bežanijom
  • 2008. Nemački Superkup sa Borusijom Dortmund
  • 2007/2008. DFB Pokal, drugo mesto sa Borusijom Dortmund
  • 2018. Prvenstvo Kazakhstana s Astanom
  • 2019. Prvenstvo Kazakhstana s Astanom
  • 2019. Kup Kazakhstana s Astanom

Reprezentativne titule

  • 2007. drugo mesto na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 21 godine