Bogdan Bogdanović

Kratke informacije

Ime i prezimeBogdan Bogdanović
Datum rođenja18. avgust 1992.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteAtlanta (SAD)
ZanimanjeKošarkaš
Visina198 cm
Težina93 kg

Biografija

Bogdan Bogdanović je srpski košarkaš koji igra na poziciji beka. Član je standardne postave reprezentacije Srbije. Od 2020. godine je deo ekipe Atlanta Hoksa (Atlanata Hawks) u NBA ligi. Rođen je 18. avgusta 1992. godine u Beogradu. Živi u Atlanti.

Visok je 198 centimetara i težak 93 kilograma, a profesionalnu karijeru započeo je 2010. godine. Jedan je od najboljih, ne samo srpskih, već i evropskih košarkaša. Timski je igrač, vrlo inteligentan, a njegova igra na terenu je kreativna i atraktivna za gledaoce.

Njegov najbolji šuterski rezultat u dosadašnjoj karijeri je 30,8 poena po utakmici u finalnoj seriji. Veću pažnju na svoj rad i doprinos ekipi skrenuo je sa dvadeset godina, a do tada je uglavnom prolazio neprimećen kroz mlađe selekcije.

Detinjstvo

Bogdan Bogdanović je rođen 18. avgusta 1992. godine u Beogradu. Odrastao je u srpskoj prestonici. Od detinjstva je pokazivao interesovanje za sport. U početku, dvoumio se između fudbala i košarke, jer su mu oba sporta bila vrlo primamljiva.

S obzirom da je više pratio uspehe i utakmice srpskih košarkaša, odlučio je da svoj sportski put usmeri u tom pravcu. Sa devet godina je počeo intenzivno da trenira košarku.

Da uspeh sa sobom nosi puno odricanja, Bogdan je osetio već na samom početku karijere. Zbog košarke je propustio određene značajne trenutke u životu. Tako je, na primer, ostao žal za propuštanjem maturske večeri zbog profesionalnih obaveza. Slične situacije su ga često mučile, ali je košarka uvek ostajala na prvom mestu.

Završio je Elektrotehničku školu ”Rade Končar” u Beogradu.

Njegov dečački san bio je da jednog dana zaigra u NBA, najjačoj ligi na svetu. Ne tako mnogo godina posle, ta želja mu se ostvarila.

Klupska karijera

Prve košarkaške korake napravio je u Košarkaškom klubu “Zvezdara” u Beogradu. Tu se nije dugo zadržao, pa je već 2009. zaigrao u Košarkaškom klubu “Žitko” sa kojim je igrao juniorsku ligu. Osvojili su treće mjesto u sezoni 2009/2010. godine.

Već tada Bogdanović je pokazao da ga čeka sjajna košarkaška karijera. Naime, ostvario je 99 poena u samo tri utakmice protiv nimalo lakih protivnika.

Zbog odličnih rezultata, već 2010. godine je prešao u redove Košarkaškog kluba FMP. Upravo ovom timu doneo je pobedu pogotkom u poslednjim minutima utakmice u finalu juniorske Evrolige.

U septembru 2010. godine, osamnaestogodišnji Bogdan Bogdanović, potpisao je ugovor sa beogradskim Košarkaškim klubom Partizan. Sam dolazak u ovaj klub za Bogdana je mnogo značio, međutim, početak i nije bio tako dobar.

Tokom prve dve sezone u redovima „crno-belih“ nije igrao mnogo. Tadašnji trener Partizana Vlada Jovanović Bogdanu nije lako davao minute na terenu u igri.

Polovinom 2012. godine na klupu Partizana se vratio trener Duško Vujošević, a sa njim su i za mladog srpskog košarkaša došli bolji dani. Vujošević je imao više poverenja u tada već dvadesetogodišnjeg Bogdana Bogdanovića, te mu je dao priliku da se pokaže i dokaže u igri.

Posle dolaska Anđušija u ekipu, u decembru 2012. godine, Bogdanova pozicija u timu bila je još stabilnija. U sezoni 2012-2013 debitovao je sa Partizanom u Evroligi. Na šest utakmica ostvario je u proseku po pet poena, te 1.8 skokova po utakmici što je sasvim dobar rezultat.

Sezona 2013/14

U reprezentaciju Srbije pozvan je u leto 2013. godine. Posle toga dobio je još veće poverenje trenera Vujoševića, a sve to odrazilo se i na njegove statistke za sezonu 2013/14. Bogdan je tada dobio mnogo veću ulogu i u timu Partizana.

Tokom susreta sa moskovskim CSKA Bogdanović je postigao čak 27 poena i time postavio rekord karijere po broju pogodaka u jednoj utakmici. Meč se igrao u januaru 2014. godine u sklopu Evrolige na domaćem terenu u Beogradu.

Ovakav skor mladog košarkaša navijače je oduševio. Posle toga usledile su i pohvale od saigrača, a posebno se izdvojila izjava tadašnjeg selektora reprezentacije Srbije Aleksandra Đorđevića koji je posle utakmice rekao da je Bogdan Bogdanović jedan od najperspektivnijih mladih evropskih igrača.

Bogdan Bogdanović je postao lider tima crno-belih. Novi rekord karijere postavio je u ABA Ligi kada je na utakmici protiv zagrebačke “Cibone” zabeležio 32 poena, pet asistencija i četiri skoka. Ipak, njegov tim je izgubio utakmicu, ali je Bogdan vrhunski odigrao svoje minute na terenu.

U preko 23 meča Evrolige imao je u proseku po 14.8 poena, 3.7 skokova i 3.7 asistencija po utakmici.

U aprilu 2014. godine zajedno sa kolegom Džofrijem Lovernom (Joffrey Lauvergne) izabran je u idealnu petorku ABA lige. Mesec dana posle proglašen je za zvezdu sezone Evrolige, a priznanje su mu dali treneri 24 tima iz ove lige.

Partizan je sezonu završio trinaestim uzastopnim osvajanjem Srpske lige, nakon što je još jednom pobedio svog rivala Crvenu zvezdu u finalu.

Bogdanović je beležio 30.8 poena, 4.8 skokova, te 4.2 asistencije po utakmici u seriji finala. Zbog toga je dobio nagradu MVP, kao i nagradu za najboljeg strelca finala. Ovo je njegov najbolji šuterski uspeh u dotadašnjoj karijeri.

U leto 2014. godine Bogdan je iz Partizana prešao u turski Fenerbahče, a zbog ove odluke Duško Vujošević, trener crno-belih, ga je oštro kritikovao.

Glavni trener Partizana je tada tvrdio da je Bogdan prekršio usmeni dogovor između Vujoševića, Bogdanovih roditelja, te Aleksandra Raškovića, Bogdanovog agenta.

Dogovor je, tvrdi, bio da Bogdana moraju odmah staviti u rotaciju prvog tima u 2012. godini, a Bogdan bi zauzvrat ostao još tri sezone od tog trenutka u timu.

Umesto toga, Bogdan Bogdanović je napustio tim posle dve godine, nakon što se Partizan nije kvalifikovao u Evroligu.

Bogdan je sa Partizanom dva puta bio šampion Jadranske lige i to 2011, te 2013. godine. Bili su osvajači dva Srpska kupa, i to 2011. te 2014. godine.  Čak četiri godine zaredom bili su šampioni Srpske lige, od 2011. do 2014. godine.

Fenerbahče

Bogdan Bogdanović je 11. jula 2014. godine potpisao ugovor sa Košarkaškim klubom Fenerbahče iz Istanbula. Ugovor je potpisao na četiri godine, sa mogućnošću odlaska posle druge ili treće sezone.

Prema tom ugovoru, tokom četiri godine Bogdanović je trebalo da zaradi oko 3.5 miliona evra, dok je Partizan dobio 1.3 miliona evra za njegov otkup, s obzirom da je košarkaš bio pod ugovorom.

Sezona 2014/15

Iako je u timu Fenerbahčea Bogdan Bogdanović bio novajlija, glavni trener turskog tima Željko Obradović nije štedeo minutažu na srpskom košarkašu. Početkom sezone 2014/15 Bogdanović se borio da ostane dosledan sebi, ali i da svoj šut dovede do savršenstva.

Prvu najbolju utakmicu u Fenerbahčeu Bogdan je odigrao već 15. novembra 2014. godine kada je postigao 18 poena, te zabeležio sedam asistencija na utakmici protiv Bajerna. Tim Fenera slavio je rezultatom 93:86.

U prvoj fazi Evrolige u preko 10 utakmica u proseku je beležio 10.4 poena, te 3.4 asistencije po utakmici. Bogdanović je 20. marta postigao najbolji rezultat sa 25 poena i četiri asistencije na meču protiv Milana. Fenerbahče je slavio rezultatom 98:77.

Na utakmici sa Unikajom iz Malage (Unicaja Málaga) 26. marta Bogdanović je u poslednjem trenutku postigao koš s udaljenosti od čak 20 metara.

Posle dobrog nastupa u Top 16, imao je poteškoća u četvrtfinalu plej-ofa protiv Makabija iz Tel Aviv (Maccabi Tel Aviv) sa prosekom od osam poena od 25% šutiranja na koš sa terena.

Na kraju je Fenerbahče ipak osvojio  plej-of Evrolige i nastavio Fajnal Four Evrolige 2015 (2015 Euroleague Final Four) po prvi put u istoriji kluba.

Proglašen je za zvezdu u usponu Evrolige 7. maja, drugu sezonu zaredom. Time je Bogdan postao drugi igrač u Evroligi koji je ovu nagradu osvojio dva puta.

Međutim, Bogdanov tim je ipak izgubio u polufinalu Evrolige od Real Madrid“ rezultatom 87:96. Na kraju je Fenerbahče osvojio 4. mesto u Evroligi, pošto su u utakmici za treće mesto izgubili od CSKA iz Moskve rezultatom 80:86.

Tokom sezone na 29 utakmica Evrolige Bogdanović je beležio prosek od 10.6 poena, 2.9 skokova i 2.8 asistencija po utakmici. Takođe, u 36 utakmica Turske lige imao je prosek od 11.5 poena, 3.1 skok i 2.4 asistencije.

Sezona 2015/16

Tokom druge sezone sa timom Fenerbačea Bogdan Bogdanović nastavio je sa dobrim nastupima i tako postao jedan od vođa turskog tima. Fenerbače je osvojio Turski kup pobedivši Darušafaku (Darüşşafaka) rezultatom 67:65, a Bogdanović je izabran za najkorisnijeg igrača domaćeg kupa.

Fenerbahče je takođe došao do finalne utakmice Fajnal Fora Evrolige 2016, ali su uskraćeni za pobedu s obzirom da su izgubili u produžecima od CSKA rezultatom 96:101.

Na 28 utakmica Evrolige Bogdan je prosečno beležio 11.7 poena, 3.3 skoka i tri asistencije po meču. Na kraju sezone Fenerbahče je osvojio Tursku ligu.

Sezona 2016/17

Na utakmici Evrolige protiv Žalgiris Kaunasa 26. oktobra 2016. godine Bogdanović je uganuo zglob. U početku procene su bile da će mu trebati od dve do tri sedmice za oporavak, ali oporavak nije tekao očekivano.

Zbog toga Bogdanović nije igrao do početka 2017. godine. Na teren se vratio 6. januara 2017. godine tokom susreta sa Milanom.

Dokazao je da pruža veliki doprinos klubu u plej-ofu Evrolige, jer je imao najviše pogodaka u prve dve utakmice protiv Panatinaikosa (Panathinaikos).

Kao rezultat njegovog doprinosa proglašen je igračem kola Evrolige kao i igračem meseca Evrolige. Bogdanović je pomogao klubu da prvi put osvoje Evroligu pobedom nad Olimpijakosom (Olympiacos) rezultatom 80:64.

Posle toga, Bogdanović je poveo Fenerbahče u pobedu u finalu Turske super lige. Ponovo je proglašen najkorisnijim igračem finala Turske super lige.

Sakramento Kings

Imao je priliku da u NBA zaigra već 2014. godine kada ga je na čuvenom američkom “draftu” odabrala ekipa Finiks Sansa (Phoenix Suns) kao 27 pik. Međutim, odlučio je da tada iz Partizana ode u Fenerbahče.

Tri godine kasnije, Finiks se odrekao prava na srpskog košarkaša u korist Sakramento Kingsa. Ugovor s ekipom Sakramento Kingsa potpisao je 13. jula 2017. godine. Bogdan Bogdanović dobio je najveći ugovor jednog “početnika” u NBA.  Njegov trogodišnji ugovor bio je vredan 27 miliona dolara.

Sezona 2017/18

U NBA ligi debitovao je 23. oktobra 2017. godine i to baš protiv Finiksa, tima koji ga je odabrao na NBA draftu. Bogdanović je zabeležio 12 poena, tri skoka i dve asistencije za 25 minuta koliko je proveo u igri. Ipak, njegova ekipa je izgubila ovu utakmicu rezultatom 117:115.

Bogdan se sjajno snašao u NBA i novom klubu u kome je imao vrhunske uslove za treniranje i odlične saigrače na terenu. Bogdan je rekao medijima da mu je Amerika donela nešto sasvim novo i mnogo se razlikuje od svega što je do sada prošao, kako u privatnom, tako i u profesionalnom životu.

Drugačije su pripreme pred utakmicu, zagrejavanje. Na primer, dok je to u Evropi uglavnom timski, u Americi sve ide ka individualnosti. Tako se svaki košarkaš sam zagreva pred utakmicu na način koji mu najviše odgovara.

Drugačije se vodi igra na terenu, lopta se ne kreće mnogo. Sve ekipe igraju tako da kroz jednu kretnju završavaju akciju. Igra se mnogo brže nego u Evropi, pa je Bogdanu trebalo neko vreme da se prilagodi. Treninzi nisu dugi, ali su vrlo zahtevni i traže kondicionu spremnost.

Bogdana Bogdanovića o igri u Sakramento Kingsima savetovao je Vlade Divac, koji je duže vreme bio sportski direktor ovog tima. Za Sakramento Kingse nekada je igrao i sam Divac.

Bogdan je leto 2017. godine proveo trenirajući kako bi bio što spremniji u NBA. Po dolasku u ovu američku ligu shvatio je da mora biti mnogo spremniji i brži nego ranije. U ekipu je došao pun samopouzdana, ali je bio iscrpljen. Međutim, snašao se vrlo brzo.

Izabran je u tim Sveta koji se na Čelendžu (Rising Stars Challenge) 2018. godine suprotstavio timu Amerike. Uspeli su da ostvare pobedu od 155:124, a Bogdan je tom doprineo sa 26 koševa, šest asistencija i četiri skoka.

Sa linije za tri poena ubacio je sedam od 13 koševa, te je proglašen najkorisnijim igračem meča.

Sakramento Kinsi su sezonu završili sa 27 poraza i 55 pobeda, te su 1.2 put zaredom propustili priliku da igraju u plej of-u NBA lige. Tokom prve sezone srpski igrač je beležio 11.8 poena, 3.3 asistencije, te 2.9 skokova. Odigrao je ukupno 78 utakmica.

Pred sam kraj sezone povredio je levo koleno, zbog čega je 24. aprila 2018. godine operisan. Uprkos tome, 22. maja je uvršten u drugi najbolji tim NBA početnika.

Sezona 2018/19

Ponovo je uvršten u tim Sveta na Čelendžu 2019. godine. Pošto je zbog povreda propustio prvih deset utakmica sezone 2018/2019, nije mogao da se nametne u prvu postavu Sakramento Kingsa.

Uglavnom je igrao ulogu „šestog čoveka“ u timu. Tokom sezone 2018/19 odigrao je 70 utakmica na kojima je u proseku postizao 14.1 poen, 3.8 asistencija i 3.5 skokova po meču.

Sezona 2019/20

U toku „krnje“ sezone 2019/20 srpski reprezentativac je beležio 15.1 poen, 3.4 asistencije i 3.4 skoka po meču. Ostvario je 61 nastup, pre nego što je sezona prekinuta zbog pandemije novog virusa korona. Sakramento ju je okončao sa 31 pobedom i 41 porazom.

Atlanta Hoks

U novembru 2020. godine Sakramento je započeo pregovore o zameni Bogdanovića i Džastina Džejmsa (Justin James) za Milvokijeve (Milwaukee Bucks) Dontea Di Vinćenca (Donte DiVincenzo), Di Džej Vilsona (D.J. Wilson) i Ersana Iljasova (Ersan ilyasova).

Međutim, ta trgovina je prekinuta nakon što je objavljeno da NBA liga istražuje Milvoki Bakse zbog kontakta sa Bogdanovićem i/ili njegovim agentom, što predstavlja kršenje pravila Lige.

Bogdanović je tom prilikom izjavio da nije bio upoznat sa tim pregovorima o trgovini, te da se oseća izdanim od strane Kingsa.

Srpski reprezentativac je 24. novembra 2020. godine potpisao četvorogodišnji ugovor vredan 72 miliona dolara sa timom Atlanta Hoks.

Tokom regularnog dela sezone 2020/21 mučile su ga povrede, pa je odigrao samo 44 meča. To ga, ipak, nije sprečilo da postavi novi lični rekord, jer je po meču postizao 16.4 poena, te beležio 90.9 odsto uspešnosti šuta sa linije slobodnih bacanja.

U finalu Istočne konferencije Hoksi su se sastali sa Milvoki Baksima. Međutim, poraženi su u seriji od šest utakmica, dok su njihovi protivnici prošli u veliko finale NBA lige.

Reprezentativna karijera

Bogdanović je igrao za sve mlađe selekcije reprezentacije Srbije, a prvu medalju sa srpskim nacionalnim timom osvojio je 2011. godine u Letoniji u kategoriji do 19 godina starosti.

Srpska ekipa okitila se srebrnom medaljom, pošto je u finalu izgubila od Litvanije. Bogdan je u proseku beležio 8.9 poena i pet skokova po utakmici.

Seniori

Na Evrobasketu u Sloveniji 2013. godine Bogdan Bogdanović je prvi put zaigrao za seniorski tim reprezentacije Srbije. Beležio je u proseku 9.4 poena, 4.3 skoka, te dve asistencije po utakmici.

Bio je član srpske košarkaške reprezentacije koja je osvojila srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u košarci 2014. godine u Španiji. Glavni trener srpskog tima bio je Aleksandar Đorđević.

Bogdanović je turnir završio sa 12 poena, 2.4 skoka. te 2.8 asistencija po utakmici.

U kasnoj fazi pred početak Evrobasketa 2015. godine, Aleksandar Đorđević je odlučio da Bogdanovića ostavi na klupi zbog ponovljene povrede leđa. I pored povrede, Đorđević je njegovo ime upisao na listu od 12 košarkaša za Evrobasket 2015 godine.

Tokom prve faze turnira, Bogdan je igrao, iako je imao velike bolove, što je smanjilo njegov uobičajen učinak na terenu.

Uprkos svemu, Srbija je dominirala u grupi B koja je bila jedna od najtežih grupa te godine. Ipak, u polufinalu Srbiju je zaustavila Litvanija rezultatom 67:64.

U utakmici sa Francuskom za bronzanu medalju, Srbija je takođe izgubila i to rezultatom 81:68. Bogdan je u devet utakmica imao u proseku 8.9 poena, 3.2 skoka, te 3.2 asistencije po meču.

Olimpijske igre 2016

Na Olimpijskim igrama u Rio de Ženeiru  2016. godine Bogdan Bogdanović je proveo najviše minuta u igri od svih igrača iz svog tima. Na parketu je proveo čak 209 minuta.

Beležio je 12.3 poena po meču, a Srbija se okitila srebrnom medaljom. U finalu su izgubili od ekipe Sjedinjenih Američki Država rezultatom 96:66.

Evropsko prvenstvo 2017

Igrao je i na Evropskom prvenstvu koje je 2017. godine održano u Sloveniji. Osvojili su drugo mjesto, nakon što su u finalu izgubili od domaćina.

Zanimljivo, tokom ovog prvenstva Bogdan Bogdanović je preuzeo ulogu vođe tima Srbije, jer je Miloš Teodosić bio odsutan zbog povrede. Na devet susreta u proseku je postizao 20.4 poena, 3.6 skokova i pet asistencija po utakmici.

Svetsko prvenstvo 2019

Pred početak Svetskog prvenstva koje je 2019. godine održano u Kini, reprezentacija Srbije važila je za jednog od favorita za osvajanje medalje.

Međutim, na tom putu „Orlove“ je zaustavio argentinski tim. Pobedama nad Sjedinjenim Američkim Državama i Češkom uspeli su da obezbede peto mesto.

Bogdanović je ponovo bio najefikasniji igrač u srpskom timu. Na osam mečeva prosečno je beležio 22.9 poena, 4.1 skok i 4.4 asistencije. Uspešnost šuta iz igre mu je bila 55.6 odsto, dok je sa linije za tri poena njegov procenat bio visokih 53 odsto.

Uvršten je u idealnu petorku Svetskog prvenstva, te sa 183 postignuta koša tokom celog turnira proglašen je najboljim strelcem.

Kamp Bogdan Bogdanović

Tokom leta 2017. godine srpski košarkaš organizovao je košarkaški kamp Bogdan Bogdanović na Kalamegdanu u Beogradu.

Kamp je održan na obnovljenim terenima Košarkaškog kluba Partizan i okupio je dečake i devojčice kojima je srpski reprezentativac uzor.

Sa mladim nadama srpske košarke radio je lično Bogdan Bogdanović. Deca su stigla iz celog regiona. Spisak učesnika Bogdanović je dogovorio sa trenerima mlađih selekcija.

Bogdan je tom prilikom rekao kako je i sam kao mladi košarkaš učestvovao na sličnim kampovima koji su mu ostali u lepom sećanju. Zbog toga je poželeo da i sam organizuje jedan.

Bogdanu su podršku pružile kolege Miloš Teodosić, Vladimir Štimac, Milenko Tepić, Stefan Marković, Nemanja Nedović i mnogi drugi koji su dali svoj doprinos tokom ovog košarkaškog kampa.

Bogdanović je tada izjavio da se nada da će ovaj košarkaški kamp na Kalamegdanu postati tradicionalan.

Privatni život

Privatni život Bogdana Bogdanovića je vrlo često tema raznih domaćih i svetskih medija. Pored toga što prate njegove sportske rezultate, novinarima je zanimljiv i Bogdanov ljubavni život. Košarkaš ne krije kada je zaljubljen ili u vezi, a devojke mu uvek pružaju podršku.

Bio je u vezi sa mladom srpskom glumicom Jovanom Stojiljković. Tabloidi su jedno vreme pisali da se par zaručio, ali ali oni te informacije nikad nisu potvrdili. Inače, Bogdana i Jovanu upoznala je Jelisaveta Orašanin, supruga košarkaša Miloša Teodosića.

Jelisaveta je pozvala Bogdana da sa svojim kolegom i drugom Teom, dođe na predstavu u kojoj je glumila Jovana. Bogdanu se ona odmah svidela, a pogledao je i film “Panama” u kojem je mlada glumica imala zapaženu ulogu. Nekoliko meseci posle, Bogdan i Jovana zajedno su se pojavili na svadbi Jelisavete i Miloša Teodosića.

Par je raskinuo krajem 2017. godine, a prema pisanju domaćih tabloida, razlog je bio to što njihova veza nije mogla da podnese fizičku udaljenost.

Pre ove ljubavi, Bogdan je bio u vezi sa manekenkom Anjom Škuletić. Par je raskinuo u septembru 2015. godine, tokom Bogdanovog nastupa na Evrobasketu. Prijatelji mladog para pričali su da je raskid bio veoma bolan za oboje.

Mnogi su govorili da je Bogdan upravo zbog toga imao slabije rezultate na ovom prvenstvu. Razlog raskida je fizička udaljenost koja je usledila nakon selidbe Bogdana iz Beograda u Istanbul.

U jesen 2019. godine započeo je vezu sa teniserkom Olgom Danilović, ćerkom bivšeg košarkaša Predraga Danilovića. Par se nije često zajedno pojavljivao u javnosti, a paparaci su ih „ulovili“ na svadbi teniserke Jovane Jakšić u Americi.

List „Blic“ je u septembru 2020. godine objavio informaciju da su Bogdan i Olga prekinuli vezu.

Nakon toga su ga zbog fotografija na društvenim mrežama povezivali s Ivom Blagojević, ali košarkaš, po vlastitom običaju, nije komentarisao takve navode.

Bezrezervna podrška porodice

Srpski košarkaš je od početka karijere imao veliku podršku porodice i prijatelja. Njegov otac se zove Dragan, a majka Koviljka. Bogdan ima i sestru Bojanu. Bogdanovići su poreklom iz Plužina u Crnoj Gori.

Kada Bogdan igra u kući Bogdanovića se utakmice gledaju sa nestrpljenjem. Okupi se porodica, prijatelji i komšije te svi zajedno navijaju za svog mezimca. Sestra Bojana često sa društvom utakmice gleda u kafićima, gde mladi naprave sjajnu atmosferu.

Dragan, Koviljka i Bojana su neizmerno ponosni na Bogdana. Tokom cele karijere pružaju mu podršku, a otac Dragan kaže da porodica Bogdana nikada nije forsirala pri treniranju, već je on sam sve to želeo i isključivo talentom, marljivim radom i zalaganjem postigao vrhunski rezultat.

Bogdan Bogdanović poznat je i kao veliki fan popularne igrice “World of  Warcraft”.

Bogdan u hip hop spotu

Poznato je da Bogdan Bogdanović uživa u hip hop muzici, a u oktobru 2017. godine snimio je i spot za pesmu “Plan B”.

Na snimanju spota sarađivao je sa zvezdama hip hopa DJ Play-om, THC-om i pokojnim Gruom. S ovim reperima Bogdan se dobro poznaje, a ekipa je dočekivala srpske reprezentativce na popularnom “balkonu” sa pesmom “Igraj i pobedi”.

Inače, u Americi nije retkost da se poznati košarkaši često nađu i u muzičkim spotovima, a njihovim putem je krenuo i srpski košarkaš.

U spotu Bogdan šutira na koš i pozira sa košarkaškom loptom. Medijima je rekao da je ovo bilo sjajno novo iskustvo za njega, te da se dobro proveo i tokom snimanja spota.

Medalje sa reprezentacijom

  • 2011.  U19 Svetsko prvenstvo u Letoniji, srebro
  • 2014. Svetsko prvenstvo u Španiji, srebro
  • 2016. Olimpijske igre u Rio de Ženeiru, srebro
  • 2017. Evropsko prvenstvo u Turskoj, srebro

Klubovi

  • 2010-2014 Partizan
  • 2014-2017 Fenerbahče
  • 2017-2020. Sakramento Kings
  • 2020 – Atlanta Hoks

Klupski  i pojedinačni uspesi:

  • 2011, 2013 Jadranska liga, šampion
  • 2011, 2012 Srpski kup, pobednik
  • 2011-2014 Srpska liga, šampion
  • 2014 ABA liga
  • 2014 Srpska liga, MV
  • 2016, 2017 Turska liga
  • 2016 Turski kup
  • 2016 Turski kup, pobednik
  • 2017 Turski kup MVP
  • 2017 Turska liga MVP
  • 2016, 2017 Turska liga, šampion
  • 2014, 2015 Evroliga zvezda u usponu
  • 2017 Evroliga, šampion
  • 2017 proglašen najkorisnijim igračem Rajzing Stars Čelendža
  • 2017, 2019 Srpski košarkaš godine
  • 2019 Idealna petorka Svetskog prvenstva

Bogdan Bogdanović na društvenim mrežama

FacebookBogdan @ Facebook
InstagramBogdan @ Instagram
TwitterBogdan @ Twitter