Met Dejmon

Kratke informacije

Ime i prezimeMet Dejmon
Datum rođenja8. oktobar 1970.
Mesto rođenjaKembridž
DržavaSAD
PrebivališteLos Anđeles
ZanimanjeGlumac

Biografija

Met Dejmon (Matthew Paige Damon) je američki glumac, filmski producent i scenarista. Rođen je 8. oktobra 1970. godine u Kembridžu u američkoj saveznoj državi Masačusets. Oženjen je Lucijanom Bozan Baroso (Lucianom Bozán Barroso) sa kojom ima četiri ćerke.  Živi u Los Anđelesu, u Kaliforniji.

Dejmon je jedan od najcenjenijih glumaca svoje generacije, a magazin „Forbs“ („Forbes“) ga je uvrstio na listu najplaćenijih glumaca svih vremena. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, uključujući Oskara, dva Zlatna globusa, tri filmske nagrade Britanske akademije i sedam nagrada „Emi“(„Emmy“).

Filmsku karijeru je započeo glumeći u pozorišnim predstavama u srednjoj školi, a prvi put se na filmskom platnu pojavio 1988. godine u filmu „Tajanstvena pica“ („Mystic Pizza“). Jedna od najznačajnijih uloga mu je u filmu „Dobri Vil Hanting“ („Good Will Hunting“)  koja mu je donela brojne nominacije i prestižne filmske nagrade.

Osim ove, ostvario je zapažene uloge u filmovima „Spasavanje vojnika Rajana“ („Saving Private Ryan“) iz 1998. godine, „Talentovani gospodin Ripli“ („The Talented Mr. Ripley“) i „Dogma“ („Dogma“) iz 1999. godine, „Pokojni“ („The Departed“) iz 2006. godine i mnogim drugim.  Kritičari su hvalili i njegovo glumačko umeće u franšizi „Born“ („Bourne“), a nominovan je za najboljeg sporednog glumcaza ulogu astronauta u filmu „Marsovac: Spasilačka misija“ („The Martian“) iz 2015. godine.

Dejmon je pozajmio glas za brojne animirane i dokumentarne filmove, a zajedno sa kolegom Benom Aflekom (Ben Affleck) vodi dve produkcijske kompanije.

Poznat je i po svom humanitarnom radu, a organizovao je nekoliko značajnih kampanja za borbu protiv siromaštva i gladi u Africi i Americi, te za zaštitu životne sredine.

Detinjstvo i obrazovanje

Met Dejmon je rođen 1970. godine u gradu Kembridž, u američkoj saveznoj državi Masačusets. Njegov otac Kent Dejmon (Kent Telfer Damon) je bio berzanski posrednik, dok je njegova majka Nensi Karlson Pejdž (Nancy Carlsson Paige) penzionisana profesorka sa Univerziteta Lesli (University Lesley).

Kada mu je bilo dve godine roditelji su se razveli, pa su Met i njegov brat Kajl (Kyle Damon) živeli sa majkom u Kembridžu. Kajl je danas jedan od poznatih kipara i umetnika.

Met je u jednom intervjuu istakao da se kao tinejdžer nije dobro uklapao u društvo. Pohađao je današnju školu „Graham i Parks“ („Graham and Parks“), a nakon toga CRLS („Cambridge Rindge and Latin School“) i bio je odličan đak. Još kao srednjoškolac je počeo da glumi u školskim predstavama, rame uz rame sa kolegom Benom Aflekom. Međutim, priznaje da su Afleku uvek pripadale veće i značajnije uloge nego njemu.

Po završetku srednje škole upisao je Univerzitet Harvard (Harvard University), ali ga je 1992. godine napustio kako bi se posvetio snimanju filma „Džeronimo: Američka legenda“ („Geronimo: American Legend“) u kome je tumačio važnu ulogu.

Tokom studenskih dana napisao je skicu za scenario za film „Dobri Vil Hanting“ i to kao pismeni zadatak. Nakon što je film 1998. godine ugledao svetlost dana, postao je pravi hit, a Dejmon je osvojio Oskara za najbolji scenario.

Karijera

Posle uloga u školskim predstavama, Met Dejmon je nastavio da glumi u predstavama studentskog pozorišta na Harvardu. Na filmu je debitovao sa 18 godina, igrajući manju ulogu u romantičnoj komediji „Mystic Pizza“.  Ipak, kada je 1992. godine dobio priliku da glumi u filmu „Geronimo: American Legend“, odlučio je da napusti fakultet i da se preseli u Los Anđeles.

Premda su zbog kvalitetne glumačke postave mnogi predviđali uspeh ovom ostvarenju, to se nije dogodilo. Četiri godine kasnije Dejmon je tumačio ovisnika u filmu „Hrabrost ratnika“ („Courage Under Fire“). Za ovu ulogu je morao za stotinu dana da izgubi 18 kilograma. Ipak, to se isplatilo, jer su kritičari lista „Vašington post“ („The Washington Post“) njegovu izvedu ocelini „impresivnom“.

Dobri Vil Hanting i Talentovani gospodin Ripli

Tokom ranih devedesetih Dejmon i Aflek su nastavili da usavršavaju scenario za film „Dobri Vil Hanting“ koji je on započeo na fakultetu. Slušajući savete reditelja Roba Rajnera (Rob Reiner) i scenariste Vilijama Goldmana (William Goldman) završili su ga 1994. godine i prodali producentskoj kući „Castle Rock“.

Međutim,  nakon sukoba sa rukovodstvom filmskog studija, došlo je do prekida saradnje. Tri godine kasnije uspeli su da nagovore „Miramaks“ („Miramax“) da kupi film koji je premijeru doživeo 1997. godine. Za vrlo kratko vreme film, kao i sam Dejmon koji je tumačio matematičkog genija osvojili su srce kritike i publike.

Film je nominovan za čak devet Oskara uključujući i nagradu u kategoriji za najboljeg glumca. Aflek i Dejmon su osvojili Oskara za najbolji scenario, kao i Zlatni globus u istoj kategoriji. Zaradili su nešto više od 600 hiljada dolara, dok je film u bioskopima ostvario zaradu od čak 225 miliona dolara.

Premda su mu i pre ovog filma mnogi predviđali uspeh zbog odlične role u drami „Čudotvorac“ („The Rainmaker“), dobri Vil Hanting mu je doneo neslućenu slavu. To je privuklo pažnju reditelja Stivena Spilberga (Steven Spielberg) koji mu je ponudio  naslovnu ulogu u ratnoj drami „Spasavanje vojnika Rajana“ u kojoj je set delio sa mnogim poznatim glumcima, uključujući Toma Henksa (Tom Hanks).

Iste godine je s Edvardom Nortonom (Edvard Norton) snimio film „Kockari“ („Rounders“) u kome je tumačio studenta prava koji smišlja način da na kocki zaradi novac kako bi spasao prijatelja. Premda film nije ostvario veliku zaradu u bioskopima, tokom godina je stekao kultni status.

Već sledeće godine tumačio je antiheroja Toma Riplija (Tom Ripley) u drami „Talentovani gospodin Ripli“. Za ovu ulogu je morao da izgubi čak 11 kilograma, ali je veću pažnju privuklo to što je jednom negativcu uspeo da „udahne“ humanost i poštenje, osobine koje se teško mogu spojiti sa takvom ličnoću.

Sa Benom Aflekom je iste godine snimio „Dogmu“, fantastičnu komediju koja je vrlo dobro ocenjena od strane kritike i publike, ali je naišla na oštre kritike verskih zajednica koje su je proglasile bogohulnom.

Uprkos uspehu prethodnih filmova koje je snimio, Dejmonova gluma u romantičnim dramama „Svi lepi konji“ („All The Pretty Horses“) i „Legenda o Bageru Vansu“ („The Legend of Bagger Vance“) nije naišla na pozitivne komentare filmskih stručnjaka.

Trilogije „Oušn“ i „Born“

Tokom 2001. i 2002. godine Met Dejmon je snimio dva veoma uspešna filma, te producirao televizijsku seriju „Projekat Grinlajt“ („Project Greenlight“). U prvom delu filma Stivena Soderberga (Steven Soderbergh) iz 2001. godine pod nazivom „Oušnovih jedanaest“ („Ocean’s Eleven“) tumačio je lopova Lajnusa Kaldvel (Linus Caldwell), premda je ta uloga prvo bila namenjena Marku Volbergu (Mark Wahlberg) koji ju je odbio zbog drugih projekata. Film je u bioskopskim salama širom sveta zaradio više od 450 miliona dolara.

Zajedno s Aflekom je producirao dokumentarnu seriju „Projekat Grinlajt“ koju je prvo emitovao „HBO“, a potom „Bravo“.  Serija je nominovana za nagradu „Prajmtajm Emi“ („Primetime Emmy“) čak tri puta.

Nakon toga je glumio profesionalnog ubicu Džejsona Borna (Jason Bourne) u akcijskom trileru Daga Limana (Doug Liman) pod nazivom „Bornov Identitet“ („The Bourne Identity“) iz 2002. godine. Dejmon je navodno insistirao da opasne scene snima sam, a ne da to rade profesionalni kaskaderi. Zato je tri meseca proveo na obuci o upotrebi oružja, te trenirajući boks i druge veštine.

Sâm glumac je priznao da je pre nego što je dobio ulogu Džejsona Borna dugo bio bez posla, te da su neki njegovi projekti prošli bez većeg komercijalnog uspeha. Recenzije „Bornovog identiteta“ bile su vrlo pozitivne, a mnogi su istakli da je Dejmonov špijun bio prilično uverljiv.

U toku 2004. godine snimio je filmove „Bornova nadmoć“ („The Bourne Supremacy“) i „Oušnovih dvanaest“ („Ocean’s Twelve“). Filmovi su zaradili više od 280 miliona dolara u bioskopima širom sveta. Dejmonov Džejson Born je ponovo oduševio kritiku i publiku, te je osvojio nagradu „Espire“ za najbljeg glumca.

Sa Hitom Ledžerom (Heath Ledger) je igrao braću Grim u filmu Terija Gilijama (Terry Gilliam) iz 2005. godine, ali ovo ostvarenje nije impresioniralo mnogo ljudi. Kasnije iste godine je tumačio stručnjaka za energetiku u geopolitičkom trileru „Sirijana“ („Syriana“) u kome je igrao sa Džordžom Klunijem (George Clooney) i Džefrijem Rajtom (Jeffrey Wright).

U filmu „Dobri pastir“ („The Good Shepherd“) koji je premijerno prikazan 2006. godine Dejmon je scene delio sa Robertom De Nirom (Robert De Niro), a nakon toga je sa Skorsizijem (Martin Scorsese) snimio triler „Pokojni“ („The Departed“)

Uloga u Soderbergovoj mračnoj komediji „Doušnik“ („Informant“) iz 2009. godine donela mu je nominaciju za Zlatni globus, a mnogi su bili oduševljeni načinom na koji je „doneo“ svoj lik na scenu.  Sa Morganom Frimenom (Morgan Friman), a pod „rediteljskom palicom“ Klinta Istvuda (Clint Eastwood) snimio je sportsku dramu „Inviktus“ („Invictus“) koja mu je donela nominaciju za Oskara u kategoriji najbolji sporedni glumac.

Naredna godina je za američkog glumca bila vrlo uspešna. Naime, tokom 2010. godine u bioskopima su se pojavili filmovi „Slobodna zona“ („Green Zone“), „Život posle smrti“ („Herereafter“) i te vestern braće Koen „Čovek zvani Hrabrost“ („True Gift“) koji su doživeli veliki komercijalni uspeh.

Usledile su uloge u SF trileru „Nemogući susret“ („The Adjustment Bureau“), horor trileru „Zaraza“ („Contagion“) i porodičnoj komičnoj drami „Kupili smo Zoo“ („We Bought a Zoo“). U drami Gasa Van Senta (Gus Van Sant) „Obećana zemlja“ („Promised land“) je igrao Stiva Batlera (Steve Butler), dok je u Soderbergovoj drami „Moj život sa Liberaceom“ („Behind the Candelabra“) tumačio dugogodišnjeg partnera poznatog pijaniste.

Era naučne fantastike i biografskih drama

Dejmon je tumačio bivšeg radnika u fabrici automobila Maksa De Kosta (Max DeCost) u naučno-fantastičnom filmu  „Elizijum“ („Elysium“) iz 2013. godine. Iste godine je snimio još jedan SF film pod nazivom „Nulti teorem“ („The Zero Theorem“).

Usledila je saradnja sa Džordžom Klunijem na filmu „Odred za baštinu“ („The Monument Men“), a potom je tumačio sporednu ulogu u filmu  „Međuzvezdani“ („Interstellar“) Kristofera Nolana (Christopher Nolan).

Ridli Skot (Ridley Scott) mu je poverio ulogu astronauta Marka Vatnija (Mark Watney) u njegovom blokbasteru „Marsovac: Spasilačka misija“ („The Martian“), baziranom na istoimenom romanu Endija Vira (Andy Weir). Ova uloga mu je donela nagradu Zlatni globus u kategoriji najbolji glumac, te drugu nominaciju za Oskara.

Peti nastavak franšize o Džejsonu Bornu snimio je 2016. godine, a naredne godine je tumačio glavnu ulogu u filmu „Veliki zid“ („The Great Wall“) koji nije oduševio publiku. Sa Kristofom Valcom (Christoph Waltz) i Kristen Vig (Kristen Wiig) je glumio u komediji reditelja Aleksandra Pejna (Alexander Payne) pod nazivom „Downsizing“.

Godine 2019. se u bioskopima širom sveta pojavila biografska drama „Izazivač Le Mans ’66“ („Ford v Ferrari“) Džejmsa Mangolda (James Mangold) u kojoj je Dejmon igrao konstruktora automobila Karola Šelbija (Carroll Shelby), dok je vozača Kena Majlsa (Ken Miles) tumačio njegov kolega Kristijan Bejl (Christian Bale).  Ova drama je nominovana za Oskara u kategoriji najbolji film.

Met Dejmon, Ben Aflek, Kris Mur (Chris Moore) i Šon Bejli (Sean Bailey) su osnovali produkcijsku kuću „LivePlanet“, a jedan od najzačajnijih i najuspešnijih projekata im je bila dokumentarna serija „Projekat Grinlajt“ za koju su dobili brojne nagrade i nominacije. Usledile su serije „Push“, „Nevada“ i drugi projekti.

U martu 2010. godine Dejmon i Aflek su se ponovo udružili kako bi osnovali „Pearl Street Films“, produkcijsku kuću sa sedištem u „Vorner Brosu“ („Warner Bros“).

Privatni život

Met Dejmon je u martu 2013. godine upoznao Argentinku Lucijanu Bozana Baroza, tokom snimanja filma „Zauvek zajedno“ („Stuck on You“) u Majamiju. Počeli su da se zabavljaju, a u septembru 2005. godine glumac ju je zaprosio.

Venčali su se 9. decembra 2005. godine, a ceremoniji koja je održana u tajnosti, prisustvovao je samo uži krug rodbine i prijatelja. U junu 2006. godine dobili su prvu ćerku, u avgustu 2008. drugu, a u oktobru 2010. godine treću ćerku. Met svojom smatra i Aleksiju Barozo (Alexia Barroso), Lucijaninu ćerku iz prvog braka.

Zajednički život su započeli u Majamiju, a potom su se preselili u Pacifik Palisad u Los Anđelesu, gde žive od 2012. godine. Dejmon je takođe vlasnik luksuznog penthausa u Bruklin Heitsu u Njujorku.

Veliki je obožavalaca ekipe Boston Red Soksa, a takođe rado igra poker. Takmičio se na više poker turnira, a 1998. godine je uspeo da eliminiše i profesionalnog igrača Dojla Brunsona (Doyle Brunson).

Filmografija

Filmovi

 • 1988. Mystic Pizza
 • 1988. The Good Mother
 • 1989. Field of Dreams
 • 1992. School Ties
 • 1993. Geronimo: An American
 • 1995. Glory Daze
 • 1996. Courage Under Fire
 • 1997. Chasing Amy
 • 1997. The Rainmaker
 • 1997. Good Will Hunting
 • 1998. Saving Private Ryan
 • 1998. Rounders
 • 1999. Dogma
 • 1999. The Talented Mr. Ripley
 • 2000. Titan A.E.
 • 2000. The Legend of Bagger Vance
 • 2000. Finding Forrester
 • 2000.   All the Pretty Horses
 • 2001. Jay and Silent Bob Strike Back
 • 2001. Ocean’s Eleven
 • 2001. The Majestic
 • 2002. Gerry
 • 2002. Stolen Summer
 • 2002. Spirit: Stallion of the Cimarron
 • 2002. The Third Wheel
 • 2002. The Bourne Identity
 • 2002. Confessions of a Dangerous Mind
 • 2002. Speakeasy
 • 2003. The Battle of Shaker Heights
 • 2003. Stuck on You
 • 2004. EuroTrip
 • 2004. Jersey Girl
 • 2004. The Bourne Supremacy
 • 2004. Ocean’s Twelve
 • 2004. Howard Zinn: You Can’t Be Neutral on a Moving Train
 • 2005. Magnificent Desolation: Walking on the Moon
 • 2005. The Brothers Grimm
 • 2005. Syriana
 • 2005. Feast
 • 2006. The Departed
 • 2006. The Good Shepherd
 • 2007. Ocean’s Thirteen
 • 2007. The Bourne Ultimatum
 • 2007. Youth Without Youth
 • 2007. Running the Sahara
 • 2008. Che: Part Two
 • 2008. Ponyo
 • 2009. The Informant!
 • 2009. Invictus
 • 2010. Green Zone
 • 2010. Hereafter
 • 2010. True Grit
 • 2010. Inside Job
 • 2011. The Adjustment Bureau
 • 2011. Contagion
 • 2011. Margaret
 • 2011. Happy Feet Two
 • 2011. We Bought a Zoo
 • 2012. Promised Land
 • 2013. Behind the Candelabra
 • 2013. Elysium
 • 2013. The Zero Theorem
 • 2014. The Monuments Men
 • 2014. The Man Who Saved the World
 • 2014. Interstellar
 • 2015. The Martian
 • 2016. Manchester by the Sea
 • 2016. Jason Bourne
 • 2016. The Great Wall
 • 2017. Bending the Arc
 • 2017. Downsizing
 • 2017. Suburbicon
 • 2017. Thor: Ragnarok Loki
 • 2018. Unsane  Detective Ferguson
 • 2018. Deadpool 2
 • 2019. Ford v Ferrari
 • 2019. Jay and Silent Bob Reboot
 • 2020. Stillwater
 • 2020. The Last Duel

 

Met Dejmon na društvenim mrežama

FacebookMet @ Facebook
InstagramMet @ Instagram
TwitterMet @ Twitter