Jelena Tinska

Kratke informacije

Ime i prezimeJelena Tinska
Datum rođenja25. april 1953.
Mesto rođenjaZemun
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica, balerina, voditeljka, pisac
Visina-
Težina-

Biografija

Jelena Tinska je srpska glumica, balerina, voditeljka, kolumnista i pisac. Rođena je 25. aprila 1953. godine u Zemunu kao Jelena Petrović. Živi i radi u Beogradu.

Bila je deo kultne igračke grupe „Lokice“ po kome ju je znala cela bivša Jugoslavija. Važila je za jednu od najlepših žena 80-tih i 90-tih godina. Radila je kao televizijska voditeljka, piše kolumne i knjige, zaposlena je u pozorištu i na filmu.

O njenom ljubavnom životu brujala je cela bivša Jugoslavija, a Jelena Tinska nikada nije krila kada joj se neko dopada, pa čak ni kada je reč o oženjenom muškarcu.

Detinjstvo

Kao devojčica bila je jako stidljiva i usamjena jer je bila jedinica. Nije se družila sa decom iz ulice. Imala je veliku želju za bratom ili sestrom pa je izmislila dve najbolje drugarice koje je nazvala Oka i Vova. Kao dete je bila veoma maštovita. Kada ju je tata vodio u park na Kalamegdanu da se igra, ona je zamišljala da su sa njom i njene drugarice Oka i Vova, razgovarala je sa njima, što je drugoj deci uvek bilo veoma čudno.

Njen otac zvao se Aleksandar Petrović, književnik i prevodilac, šekspirolog. Deda joj je bio direktor zemunske bolnice. Zanimljivo, Jelena je rođena upravo u ovoj bolnici kada je njena majka otišla da odnese večeru svom ocu, a onda se i pre vremena porodila upravo te večeri. Ima sestru Katarinu Petrović reditelja, koja uspešno snima dokumentarce za Vice.

Jelenu Tinsku za Zemun vežu posebne uspomene. Njena majka je umrla u ovom delu Beograda.

Njena baka je bila Marija Mihajlović srpska violinstkinja i profesorka na akademiji. Ona ju je odvela na prvu baletsku predstavu u Narodno pozorište. Jelena je bila toliko oduševljena sa igračima da je izašla na scenu kada su se svetla ugasila i poklanjala se sa baletskom postavom. Tako se rodila njena ljubav prema ovoj vrsti umetnosti.

Odmah posle ovog događaja krenula je u baletsku školu. Prve korake ju je naučila Sonja Dojčinović, a posle je nastavila da pohađa baletsku školu „Lujo Davičo“ u Beogradu.

Shvatila je da je svet baleta i klasične muzike svet u kojem se pronalazi.

Nije imala puno slobodnog vremena, jer je pre podne išla u baletsku školu, a posle podne u osnovnu školu. Kada je upisala Petu gimnaziju u Beogradu, opet je nastavila sa baletskom školom. Tako su njeni dani u potpunosti bili ispunjeni pa i nije imala mnogo vremena za druženje što joj nije teško padalo.

Obrazovanje

Završila je baletsku školu, a potom povredila nogu. Posle toga za sebe kaže da je igračica, ali ne i balerina, jer posle povrede više nije mogla da igra kao nekada. Imala je sve predispozicije da bude vrhunska balerina, međutim povreda ju je u tome omela.

Apsolvent je na dva fakulteta. Prvi fakultet je Akademiji za pozorište, film, radio i TV, a drugi Istorija umetnosti.  Studirala je paralelno oba fakulteta, a posle treće godine je rodila prvu kćerku. Nakon toga je primljena u Teatar Duško Radović i nije se vratila studiju.

Rođena je kao Jelena Petrović, ali je za vreme studija promenila ime u Jelena Tinska i nikada više nije menjala prezime.

 „Lokice“

Sa kultnom igračkom grupom „Lokice“ je igrala 120 koncerata za 60 dana. Bile su toliko popularne, da su svi želeli da ih upoznaju. Reč je o grupi koju je formirala Lokica Stefanović.

„Lokice“ su na svim koncertima pratile Zdravka Čolića i igrale. Nekoliko puta su igrale i za maršala Tita, a on ih je zvao „Loknice“. „Lokice“ su bile vrlo atraktivne dok su igrale, zgodne i lepe mlade devojke, u trikoima, sa golim ramenima. Nastupale su i u raznim televizijskim emisijama.

Kada su se „Lokice“ ugasile, Jelena se ponovo posvetila svojoj karijeri u pozorištu. Igrala je u dečijem pozorištu. Njena prva uloga u predstavi „Aska i vuk“ donela joj je međunarodno priznanje.

Jelena Tinska kao voditeljka

Na jednoj novosadskoj televiziji vodila je emisiju „Duh vremena“ i snimala je 370 emisija. Takođe je vodila emisiju „Pogled sa tvrđave“. Tinska je radila na nekoliko televizija, ali se nigde nije zadržala. Najčešće je odlazila posle smrti direktora televizija.

Radila je na „Ženskoj televiziji“. U februaru 2018. godine posvađala se sa koleginicom Snežanom Dakić koju je optužila za mobing na poslu. Ovaj sukob se provlačio kroz sve srpske tabloide.

Pisanje knjiga

Počela je da piše knjige 1993. godine. „Od svakog koga sam volela“ je bila knjiga o njenih 12 ljubavi do tog perioda. Tinska kaže da je ta knjiga nastala u njenom potkrovlju „kao magija belog papira“.

Ova knjiga je objavljivana kao feljton u novinama „TV revija“. U istoriji novinarstva nikada u avgustu tako nije bio podignut tiraž jednom listu, kao tada „TV reviji“. Svake nedelje u novinama je izlazila po jedna ljubav Jelene Tinske sa nekim od 12 muškaraca iz knjige. Kasnije, kada je objavila kompletnu knjigu ona je postigla veliki uspeh.

Ovu knjigu mnogi su nazivali kao „Svi moji muškarci“. Zbog toga je Jelena posle četvrtog izdanja knjigu tako i nazvala.

Do 2017. godine napisala je 12 knjiga. Neke od njih su „Beograđanka“, „Jugoslovenka“, „Duhovni aperitiv“, roman „Velhemina“ koji je ušao u izbor za Ninovu nagradu što je veliki uspeh.

Piše knjigu čiji je radni naziv „Moj Novi Sad“ koji govori o poslednjih devet godina života u Novom Sadu.

Privatni život

Prvi brak

Jelena Tinska prvi put se udala za Dragoslava Lutovca koji je bio njen prvi momak. Za dve godine braka rodila je i dve kćerke za koje je kasnije rekla da su bile njene poslednje lutke. Starija kćerka zove se  Milica Zelda, a mlađa Ljubica. „Malo pre toga igrala sam se sa lutkama, a onda i sama rodila“, pričala je kasnije Tinska.

S obzirom na patrijahalno i tradicionalno vaspitanje tada je smatrala da se morala udati za Lutovca s obzirom da je on bio njen prvi momak. Ipak, ta ljubav i to razmišljanje nisu dugo trajali. Kada je njena starija kćerka imala dve i po, a mlađa godinu i po dana par se razveo jer je Jelena zavolela drugog.

Ljubav sa Goranom Miloševićem i još jedan propali brak

Reč je o Goranu Miloševiću iz „Generacije 5“. Goran i Jelena su se upoznali na vrlo zanimljiv način. Jelenu je fotografisao fotograf Miki Veličković i kada joj je doneo fotografije tu su bile i one od Gorana Miloševića. Čim ih je pogledala, pitala je Veličkovića o kome je reč. Kada joj je objasnio da je to Goran iz „Generacije 5“, koja je tada bila veoma popularan bend, ona je odmah tražila njegov broj telefona. Nazvala ga je i predstavila se, međutim, on nije verovao da ga zove Jelena pa joj je spustio slušalicu. Bila je uporna i dogovorili su se da se vide u Šumatovcu.

Jelena je bila jedna od najlepših devojaka u Beogradu. Kada ju je Goran video, bila je to ljubav na prvi pogled. Beograd je mnogo pričao o ovom paru, a nazivali su ih i „najromantičnijim parom“.

Jelena Tinska je tada pevala u rok grupi „Lutka“. Često su pevali jedno drugom, a kroz Beograd su se vozili na Goranovom motoru i na taj način plenili pažnju. Bio je to najburniji period života Jelene Tinske.

Mnogo su se voleli, ali i rastali jer je u njegovom krevet zatekla drugu devojku. Iako je on tvrdio da je nije prevario, pojašnjavajući da je tu samo prespavala stjuardesa, devojka od njegovog druga direktora aerodroma, Jelena mu nije verovala. Odmah mu se osvetila tako što je bila sa njegovim drugom čija je devojka presavala u Goranovom krevetu, a potom je otišla u Novi Sad sa drugaricom.

U junu je upoznala slikara Miću Uzelca. U julu se udala za njega iz inata Goranu, a već u avgustu razvela.

Posle je opet bila sa Goranom, ali to nije potrajalo. Goran je bio izuzetno lep muškarac i veoma popularan. Jelena ga je pomenula i u svojoj knjizi gde je napisala da je bio „lep kao Apolon“.

Treći brak Jelene Tinske

Jelena Tinska bila je u braku sa srpskim glumcem Igorom Pervićem koji je ostvario značajne uloge u kultnim filmovima i serijama kao što su „Sivi dom“, „Lajanje na zvezde“. Važio je za velikog zavodnika i bio omiljeni među ženama.

S obzirom da je lijepa srpska umetnica Jelena Tinska bila čak petnaest godina starija od Igora, njegovi roditelji nisu podržavali ovu vezu. Naročito njegova majka koja je uspešna balerina. Par se razveo posle samo četiri meseca.

Tinska je rekla da je Igor najveće zlo koje joj se desilo u životu. Jelena je rekla da je Igor bio narkoman, ali je mislila da se izlečio. Kada su bili u braku shvatila je da to nije tako i kaje se što se ikada udala za njega.

Život samohrane majke

Svom prvom suprugu Lutovcu odmah po razvodu ostavila je stan, a on se odrekao njihove dece jer joj nikada nije oprostio to što je prestala da ga voli. I dan danas Lutovac se nije sastao sa svojom decom, a nije upoznao ni svoje unuke. Jeleni nije bilo lako, da uz svoj posao, bude uspešna i dobra samohrana majka, ali je uspela u tome.

Kako bi kćerke školovala na Akademiji u Londonu prodala je njihov porodični stan. S obzirom da je do tada držala vežbe za oblikovanje tela, i dobro zarađivala, a kasnije je ovaj posao polako opadao, morala se odlučiti na ovaj korak. Njene kćerke su danas izuzetno uspešne.

Od novca koji je dobila prodajom stana školovala je kćerke u Londonu, a ona je šest meseci živela u hotelu „Metropol“. S obzirom da joj je majka bila bolesna i stara, odlučila je da iznajmi kući i da živi sa majkom kako bi se brinula o njoj. Deset godina kasnije, majka joj je umrla na rukama.

Ljubica i Milica

Kćerke Jelene Tinske, Milica Zelda i Ljubica, kada su napunile osamnaest godina odlučile su da uzmu prezime Tinski. Do tada su se prezivale Lutovac. S obzirom da ih je otac napustio i nikada nije posetio odrekle su se njegovog, kako bi uzele majčino prezime. Obe su završile glumu u Londonu.

Milica Zelda danas živi i radi u Londonu. Ona je jedina Tinska koja se okitila i Oskarom. Ona je bila deo ekipe od šest ljudi koji su nagrađeni za specijalne vizuelne efekte u filmu „Ex machina“ na 88. dodeli Oskara 2016. godine.

Njena prva uloga u filmu bila je sa Leonardom di Kaprijem u filmu „Plaža“ u režiji Demija Bojla. Snimila je veći broj serija, filmova širom Engleske. Danas radi kao producent na filmovima u Londonu.

Ljubica se udala za Tomasa Krugijea, Nemca poreklom, sa kojim ima sina Federa koji privodi kraju studije na institutu za film, kameru i režiju.

Danas živi u Beogradu. Ljubičini sinovi Artemon i Vid su promenili prezime u Tinska. Tako će se loza Tinska, koja je od Jelene počela, nastaviti preko njenih unuka.

Osim što je glumica, Ljubica je slikarka i bavi se mačevanjem. Prvu izložbu slika imala je u čuvenoj galeriji u Londonu.

Zašto Tinska?

Kada se upisala na Akademiju dramskih umetnosti kao Jelena Petrović promenila je prezime u Tinska. Na fakultetu joj je prišla kolegica i rekla da se ona takođe zove Jelena Petrović. Jeleni se to nije dopalo, želela je da njeno prezime bude drugačije.

Iako je Petrović izuzetno ugledno prezime u Beogradu s obzirom da je njen deda bio Vojislav Maksimus Petrović koji je napisao gramatike na sedam jezika. Nažalost, ubijen je u Londonu zbog Crne ruke, jer su smatrali da je kod njega mač Karađorđevića, o čemu Jelena Tinska danas piše knjigu. Njen otac Aleksandar Saša Petrović bio je pisac i prevodilac, takođe veoma cenjen. Ipak, odlučila je da prezime promeni.

Razmišljala je o tome da uzme prezime svoje bake ruskinje Irene Tromšinske iz Sankt Petrsburga. S obzirom da je ovo prezime komplikovano za izgovor, odlučila je da ga modifikuje u Tinski koje je zvanično postalo njeno prezime koje su kasnije nosile njene kćerke, a danas i unuci.

Jelena je od prvog dana promene prezimena odlučila da ga nikada ne promeni, da se ne preziva ni po jednom mužu, a ni po tati.

Ljubav sa Ljubom Popovićem

Od 1994. godine bila je u ljubavnoj vezi sa slikarom Ljubomirom Ljubom Popovićem koji je bio oženjen i imao dvoje dece. Jelena i Ljuba upoznali su se u avionu pri letu za Pariz kada je Ljuba Jelenu častio pićem. Jelenamu je poslala svoju vizitku, na kojoj su bili otisci njenih usana, i poželela da joj se Ljuba javi.

Ljuba se zaljubio u Jelenu i ona je bila njegova inspiracija za slikanje. Iako je Ljuba bio oženjen, on i Tinska se nisu skrivali.

Ljuba je umro u avgustu 2016. godine. Šećerna bolest je prekinula letovanje na grčkom ostrvu Atos gde je ovaj srpski umetnik letovao poslednjih godina svog života. Bio je jedan od najpriznatijih savremenih srpskih slikara kako u domaćim, tako i međunarodnim krugovima umetnika i kritičara. Njegov nadrealizam često je bio prožet erotskim motivima.

Jelena kaže da je trebala tada letovati sa njim, ali nije. Trenutno se priprema za knjigu o Ljubi. Čuva sve njihove prepiske i pisma. Sva pisma koja je Ljuba pisao Jeleni je sačuvala, a njena pisma koja je pisala čuvenom sliakru sada su u posedu njegove porodice, žene i dece. Jelena je tokom jednog televizijskog intervjua poručila da bi bilo divno kada bi njegova porodica njoj poslala ova pisma kako bi ih mogla koristiti u knjizi koju piše.

Večiti podstanar

Jelena kaže da je u početku mislila da ima sebe, kasnije su došla deca pa je sve davala za njih, kasnije za roditelje, a onda je shvatila da ima već 50 godina i da treba „voziti drugi krug u životu“. Smatra da više nikada neće zaraditi veliki novac kako ne bi umrla kao podstanar.

Filmografija

 • Cipelice na afaltu
 • Ima ljubavi, nema ljubavi
 • Maksimetar
 • Sedmorica mladih
 • Dva drugara
 • Profesionalci
 • Nedeljom popodne
 • Sedam plus sedam
 • Snovi, život, smrt Filipa Filiovića
 • Bilo, pa prošlo
 • Podijum
 • Sok od šljiva
 • Pevam danju, pevam noću
 • Smrt gospodina Goluže
 • Nešto između
 • Ne tako davno
 • Formula 1
 • Smešne i druge priče
 • Frka
 • The Misfit Brigade
 • I to se zove sreća
 • Švedski aranžman
 • Bolji život
 • 7+7
 • Šesto čulo
 • Bibliografija
 • Beograđanka
 • Svi moji muškarci
 • Jagode sa šlagom
 • Tajne kreveta poznatih muškaraca
 • Sex na ex
 • Kuća na bombi
 • Jugoslovenka

Jelena Tinska na društvenim mrežama

FacebookJelena @ Facebook
InstagramJelena @ Instagram