Marko Nikolić (bokser)

Kratke informacije

Ime i prezimeMarko Nikolić (bokser)
Datum rođenja18. april 1989.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeBokser, vatrogasac

Biografija

Marko Nikolić je srpski profesionalni bokser i vatrogasac. Rođen je 18. aprila 1989. godine u Beogradu. Oženjen je i ima dvoje dece. Živi i radi u rodnom gradu.

Marko se boksom bavi od 15. godine. Bio je prvak Srbije u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.

Predstavljao je svoju zemlju na velikim međunarodnim takmičenjima, a 2019. i 2020. godine je osvojio titulu prvaka Mediterana u WBC verziji.

Detinjstvo, obrazovanje i radno iskustvo

Marko Nikolić je rođen 1989. godine u Beogradu. Po završetku osnovne škole, završio je Pravno-birotehničku srednju školu, smer Zaštita o požara. Nakon toga je odslužio vojsku i počeo da radi u Vatrogasnoj brigadi na Voždovcu.

Nešto kasnije je diplomirao ekonomiju, te postao zamenik komandira čete u Vatrogasnom bataljonu Voždovac 6.

Sportska karijera

Marko Nikolić se od 2004. godine bavi boksom. Šest puta je bio prvak Srbije, kao kadet, kao junior i četiri puta kao senior.

Bio je reprezentativac Srbije, te se pod zastavom svoje zemlje borio na evropskim i svetskim prvenstvima i kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Osvojio je Memorijalni turnir „Zlatko Hrbić“ u Zagrebu, savladavši tada evropskog šampiona Jevgenija Pišenka.

Trenirao je u boks klubu Crvena zvezda sa trenerom Brankom Dimićem. Tokom priprema su mu pomagali i treneri Dule Petrović, Dragan Klarić, te poznati promoter ovog sporta Luka Popović.

Bokser kaže da je mnogo naučio i od selektora Miodraga Miljića iz Kraljeva.

Nikolić je 2019. godine osvojio titulu prvaka Mediterana u WBC verziji protiv Italijana. Sledeće godine je odbranio titulu protiv Francuza i već tada krenuo da se priprema za meč sa Rusom Sergejom Grohovom.

Njegove kondicione pripreme podrazumevale su i treninge u džudo klubu „Vinča“, te bokserskom klubu „Fontana“ na Novom Beogradu. Treningom i ishranom je skinuo 12.5 kilograma, a pretrčao je i oko 1000 kilometara na traci.

Do 2021. godine ostvario je 28 uzastopnih pobeda. Poražen je 27. aprila od Gorohova koji je osvojio WBC silver Internacional titulu u super srednjoj kategoriji.

Marko je priznao da je tada u prvoj rundi „dobio batine kakve ne pamti u životu“. Uspeo je da se vrati, pa je u šestoj i devetoj rundi bio prilično loš. Sudija je prekinuo meč nakon što je ustanovio da je Marko izgubio ravnotežu, tj. stabilnost u nogama.

Privatni život

Marko Nikolić je rođen 1989. godine u Beogradu. Odrastao je u rodnom gradu. U jednom intervjuu je priznao da njegova majka nikad nije mogla da isprati njegove mečeve, jer je teško podnosila kada se u ringu bori sa nekim. Ipak, dobijao je podršku i od roditelja, ali i od trenera sa kojima je radio.

Strast prema poslu vatrogasca nasledio je od oca i strica, koji su se takođe bavili ovim plemenitim zanimanjem. Vatrogasci su i njegov rođeni brat i brat od strica.

Nikolić je veliki humanista. Učestvovao je i organizovao brojne akcije za pomoć drugim ljudima. U junu 2023. godine je dobio priznanje „Vidovdanska statua srpskog viteza“ za učinjena dobra dela, humanitarne akcije, negovanje kulture i tradicije, te predstavljanje Srbije u najboljem svetlu.

Oženjen je Anđelom Nikolić sa kojom ima sinove Vuka i Luku.

Marko Nikolić (bokser) na društvenim mrežama

FacebookMarko @ Facebook
InstagramMarko @ Instagram