Marija Bergam

Kratke informacije

Ime i prezimeMarija Bergam
Datum rođenja5. april 1991.
Mesto rođenjaKotor
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd / Pariz
ZanimanjeGlumica
Visina-
Težina-

Biografija

Marija Bergam je srpska glumica koja je ostvarila zapaženu ulogu Maje Davidović u seriji „Senke nad Balkanom“. Rođena je 5. aprila 1991. godine u Kotoru.

Privatni život

Marija je najranije detinjstvo provela u Tivtu. Potiče iz lekarske porodice i ima mlađeg brata Andreja koji studira medicinu. Njen otac Josip, deda Niko i baba Marija su poreklom iz ribarskog naselja Stoliv koje se nalazi između Kotora i Tivta. Njihovo prezime je nastalo od imena italijanskog grada Bergamo, a vremenom je, zbog austrougarskih zakona, izbačen samoglasnik o.

U Beogradu je krenula u osnovnu školu, ali zbog bombardovanja se sa porodicom vratila u Crnu Goru. Nakon toga, školovanje je nastavila u glavnom gradu Srbije. Godinama je pohađala osnovnu i srednju baletsku školu „Lujo Davičo“ i želela je da se bavi ovom profesijom. Takođe je išla na časove glume u studio „Stvar srca“ koji je vodio Mika Aleksić.

Sa 17 godina je odlučila da želi da postane glumica i, kada je završila treći razred Treće beogradske gimnazije, upisala je Fakultet dramskih umetnosti. Bila je u klasi profesorke Biljane Mašić.

2013. godine je diplomirala. Završni ispit joj je bio film „Unutarnji prostori“ u čijem snimanju su učestvovali svi članovi njene porodice.

Tokom generalne probe predstave „Gospođa Olga“ u Narodnom pozorištu u Somboru, Marija je upoznala 12 godina starijeg glumca Radivoja Rašu Bukvića. Ubrzo su počeli da se zabavljaju, a u jesen 2015. godine venčali su se u manastiru Gradac. Nekoliko meseci kasnije, postali su roditelji dečaka Danila.

Na početku njihove veze, Raša je živeo u Los Anđelesu, a onda se preselio u glavni grad Francuske. Par trenutno živi na relaciji Beograd – Pariz.

Pošto je Raša glumio u holivudskim filmovima i ima veliko iskustvo, on je Marijin najiskreniji kritičar i uvek joj pruža podršku. Glumica bi volela da zajedno urade predstavu koju bi izvodili i na srpskom i na francuskom jeziku.

Karijera

2007. godine Marija je ostvarila svoju prvu filmsku ulogu. Bila je Alisa, ćerka tajkuna, u filmu „Klopka“.

2011. godine joj je poverena glavna uloga u spotu za pesmu „Ako treba da je kraj“ Bajage i instruktora.

2012. godine je imala jednu od glavnih uloga u filmu „Nigde“ koji je prikazan pet godina kasnije. Nakon ovog angažmana, glumila je u studentskim filmovima.

2013. godine se pojavila u filmovima: „Gde je Nađa“ i „Falsifikator“, kao i u seriji „Otvorena vrata 2“. Iste godine je započela snimanje treće sezone serije „Budva na pjenu od mora“.

2016. godine je bila na kastingu za ulogu u seriji „Senke nad Balkanom“. Dva meseca kasnije, dodeljena joj je glavna ženska uloga koja će obeležiti njenu karijeru. Izjavila je da je saradnja sa Draganom Bjelogrlićem poput avanturističkog romana i da joj je on pomogao da izgradi lik bahate i razmažene bogatašice Maje Davidović.

Marija se u erotskim scenama sa kolegom Milošem Timotijevićem pojavila potpuno obnažena što je privuklo pažnju javnosti. Izjavila je da joj nije bilo neprijatno i da je to deo njene profesije. Tokom snimanja, glumica je „jaguarom“ iz 1928. godine udarila asistenta režije Srđana Spasića koji se preturio, ali nije bio povređen. Zbog toga u seriji ima svog vozača.

Pošto živi i u Parizu, Marija je išla na kastinge za francuske filmove, ali nije bila zadovoljna ulogama koje su joj ponuđene.

Filmografija

 • 2007. „Klopka“ – Alisa;
 • 2008. „Psychosocial“ – devojka;
 • 2012. „Naslednik“;
 • 2012. „Identitet“ – Una Hornić;
 • 2012. „Supermarket bajka“;
 • 2013. „Gde je Nađa?“ – Ana;
 • 2013. „Do granice“ – Ona;
 • 2013. „Da li veruješ u ljubav posle ljubavi“;
 • 2013. „Falsifikator“ – Ljubinkova devojka;
 • 2013. „Otvorena vrata 2“ – Hostesa;
 • 2013. – 2015. „Budva na pjenu od mora“ – Senka;
 • 2017. „Senke nad Balkanom“ – Maja Davidović.

Pozorište

2011. godine Mariji je, dok je bila na drugoj godini studija, dodeljena uloga Darje Pavlovne u predstavi „Zli dusi“.

2012. godine je igrala sponzorušu Milicu u komadu „Radnici umiru pevajući“. Na Sterijinom pozorju je proglašena za najbolju mladu glumicu i pripala joj je nagrada iz fonda „Dara Čalenić“.

Tumačila je uloge i u sledećim predstavama: „Gospođa Olga“, „Filomena Marturano“, „Staklena menažerija“, „Knjiga druga“, itd.

Glumica smatra da je pozorište veoma bitno za civilizaciju, ali da se nedovoljno reklamira. Volela bi da u karijeri bude podjednako zastupljena i na daskama koje život znače i na filmu.

Marija Bergam na društvenim mrežama

FacebookMarija @ Facebook
InstagramMarija @ Instagram
LinkedInMarija @ LinkedIn