Milovan Jovanović

Kratke informacije

Ime i prezimeMilovan Jovanović
Datum rođenja1980.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeNovinar, politički analitičar

Biografija

Milovan Jovanović je srpski novinar i politički analitičar. Autor je i voditelj političkih emisija „Info Arena“ i „Stav“. Rođen je 1980. godine u Beogradu, gde i danas živi i radi.

Jovanović je bio novinar „Njuzvik-a“ („Newsveek“), srpske verzije istoimenog američkog časopisa, ali ga je šira javnost upoznala kao autora i voditelja emisije „Info Arena“ koja se emituje na Televiziji „BN“ i drugim lokalnim televizijskim stanicama u Srbiji i Crnoj Gori.

Bio je redovan gost u emisiji „KCN Sport“ koju je nekoliko godina vodio i uređivao Dejan Anđus. Tu se javnosti predstavio kao žestok kritičar rukovodstva fudbalskih klubova u Srbiji, pa ga je publika doživela kao novinara i analitičara „bez dlake na jeziku“.

Jedno vreme je pisao kolumne za dnevni list „Kurir“. Od juna 2019. godine Jovanović uređuje i vodi emisiju „Stav“ na Televiziji „O2“.

Obrazovanje i karijera

Milovan Jovanović je rođen 1980. godine u Beogradu. Po završetku osnovne i srednje škole, upisao je Fakultet političkih nauka (FPN) u srpskoj prestonici. Tokom studija je bio predsednik Udruženja za politikološka istraživanja na FPN-u, bio je predsednik studentske organizacije SUPRA na FPN-u, predsednik studentskog parlameta i član saveta FPN-a od 2004. – 2006. godine. Radio je za dnevne novine Glas Javnosti, a pisao i sarađivao sa dnevnim listom Danas i podgoričkim dnevnim novinama Dan.  Za sebe kaže da se sa 15 godina „inficirao politikom“.

Od 2004. godine vodi i uređuje političku „Info Arena“ koja je emitovana na programu „BN“ televizije, kao i mnogih drugih komercijalnih televizija širom Srbije. U emisijama su mu gosti bili mnogi pravnici, novinari, analitičari i drugi stručnjaci u raznim oblastima.

Popularnost mu je dodatno „skočila“ nakon što je počeo da gostuje u emisijama „KCN Sport“ koju je uređivao i vodio sportski novinar Dejan Anđus. Iz nedelje u nedelju su ih pratili ljubitelji sporta zato što su otvoreno govorili o problemima koji muče domaći fudbal, ali i ostale sportove. Često su se osvrtali i na druge sfere, poput politike i ekonomije.

Smatra se da je Jovanović prvi predvideo pobedu Donalda Trampa (Donald John Trump) na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) 2016. godine. Mnogi tvrde da je predvideo i pobedu Emanuela Makrona (Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron) na predsedničkim izborima 2017. godine u Francuskoj.

Jovanović od juna meseca 2019.godine uređuje i vodi političku emisiju „Stav“ na TV O2. Gost mu je, između ostalih bio i aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za koga je Jovanović svojevremeno kazao da je „tri galaksije iznad svih političkih lidera u Srbiji“. Zbog toga je izgubio podršku jednog dela svojih gledalaca koji su ga smatrali iskrenim kritičarom svega što negativno utiče na srpsko društvo u celini.

Otvoreni je zagovornik ulaska Srbije u NATO savez i Evropsku uniju. Ipak, priznaje da nema izuzetno pozitivno mišljenje o administraciji EU, pogotovo o onom njenom delu koji procenjuje da li neka zemlja zaslužuje da postane članica ili ne.

Bio je jedan od kolumnista dnevnog lista „Kurir“.

 

Milovan Jovanović na društvenim mrežama

FacebookMilovan @ Facebook