Marko Gvero

Kratke informacije

Ime i prezimeMarko Gvero
Datum rođenja22. marta 1975.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac

Biografija

Marko Gvero je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac i voditelj. Rođen je 22. marta 1975. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Prve glumačke korake je napravio je u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu. Od 2000. do 2019. godine bio je član ansambla Narodnog pozorišta Kikinda, ali je sarađivao i sa drugim teatrima, poput „Buhe“, „Bitef teatra“, „Ateljea 212“, Pozorišta na Terazijama i drugih.

Od 2019. godine Gvero je stalni član ansambla Beogradskog dramskog pozorišta (BDP), na čijim daskama je do sada odigrao neke vrlo značajne uloge.

Na televiziji je od 2010, a na filmu od 2011. godine. Premda je imao neke manje uloge u filmovima, prepoznatljivost je stekao igrajući u serijama „Sumnjiva lica“, „Vojna akademija“, „Istine i laži“, „Senke nad Balkanom“, „Prvi servis“, „Švindleri“, „Državni posao“, „Radio Mileva“, „Složna braća“ i drugima.

Jedno vreme je vodio emisiju „Moja mama kuva bolje od tvoje“ na televiziji „Prva“.

Detinjstvo i obrazovanje

Marko Gvero je rođen 1975. godine u Beogradu. Odrastao je i školovao se u rodnom gradu. U jednom intervjuu je kazao da je otac tokom njegovog detinjstva radio u Nemačkoj.

Glumu je diplomirao na Akademiji umetnosti BK u klasi profesora Ivana Bekjareva.

Pozorišna karijera

Marko Gvero se prvi put na „daskama koje život znače“ našao u predstavi „Draga Jelena Sergejevna“ koju je režirao Boško Đorđević, a koja je premijerno izvedena u novembru 1997. godine pred publikom Knjaževsko-srpskog teatra Kragujevac.

U alternaciji s Aleksandrom Mihailovićem je „oživeo“ lik Viće, dok je naslovnu ulogu igrala Danica Krljar.

Tri godine kasnije je igrao „Beogradsku trilogiju“ na velikoj sceni Pozorišta „Dobrica Milutinović“ u Sremskoj Mitrovici. U pozorištu „Bitef treatar“ je glumio u drami Damira Vijuka „Crta“.

Iste, 2000. godine je postao stalni član ansambla Narodnog pozorišta Kikinda. Publika ovog pozorišta ga je tokom 2001. godine gledala u predstavama „Trka s vremenom“ i „Moje“.

Naredne godine je glumio u komadima „Kako je mačak naučio galebicu da leti“, „Roberto Cuko“ i „Leptiri su slobodni.

Od aprila 2003. godine je igrao Vladimira u predstavi „Hamletova tuga pregolema, ode Nora a Godoa nema“. U komadu „Kod večite slavine“ glumio je likove Stojana i Ćopu.

Usledile su predstave „Bilo jednom na Balkanu“, „Ženidba“ i „Opštinsko dete“, gde je glumio Tvrdoja, Arinu Pantelejmonovnu i Kmeta.

I tokom naredne godine je imao tri premijere. Sa Miljanom Davidovićem je izvodio dramu „Bez pogovora“ Harolda Pintera. Igrao je Pežoa u drami „Velika autor trka“ koju je režirao Predrag Stojmenović, po scenariju Mirjane Savić.

Za kraj 2005. godine ostala je premijera predstave „Vučjak“ u kojoj je glumio Zlatka Streleca i Juraja Kučića.

Tokom naredne godine je imao priliku da u Pozorištu „Boško Buha“ glumi u čuvenoj predstavi „Ukroćena goropad“. U martu je pred istom publikom glumio Montana u drami „Otelo“. Ljubitelji ovog pozorišta su ga gledali i u ulozi Antonija u Šekspirovoj (William Shakespeare) drami „Bogojavljenska noć“.

U alternaciji sa kolegom Ivanom Jevtovićem je od decembra 2006. godine glumio tatu Zorana u predstavi „Ko je smestio Deda Mrazu“.

Tumačio je lik Famulusa Marinka u dečjoj predstavi „Zmajovini pangalozi“ u „Buhi“, a pred istom publikom je glumio i u predstavi „Deda Mrazov bajkodrom“.

Kikindskoj publici se vratio ulogom Marka Andronika u drami „O nasilju“, a iste godine je glumio i Deda Mraza u predstavi za decu „Snežana u zemlji patuljaka“.

Nastavio je da podjednako učestvuje u predstavama za decu i ozbiljnim komadima za odrasle. Tako je od aprila 2009. godine glumio Kaplara u komadu „Karolina Nojber“, te policajca u dečjoj predstavi „Pipi Duga Čarapa“.

U Sterijinoj „Ženidbi i udadbi“ koja je premijerno izvedena u oktobru 2009. godine Gvero je glumio Provodadžiju.

Igrao je Narednika Meča u drami „Šta je sobar video?“, kao i Ivana Aleksandroviča Hijestakova u Gogoljevom „Revizoru“ koji su na repertoaru Narodnog pozorišta Kikinda bili od 2010. godine.

U matičnoj kući je glumio u „Generalnoj probi samoubistva“  i drami „Siroti Mali hrčki“, a iste, 2011. godine na sceni Biterf teatra igrao predstavu „Radnici umiru pevajući“ u režiji Anđelke Nikolić.

Reditelj Nikola Zavišić mu je poverio naslovnu ulogu u predstavi „Sava Savanović“ koju je publika u Kikindi prvi put mogla da pogleda krajem februara 2012. godine. Iste godine Gvero je glumio Bernara u „Pidžami za šestoro“ u režiji Olje Đorđević.

Bio je Beber u predstavi „Zeko, zeko“, te Beranže u drami „Nosorog“. Sa Sašom Ostojićem, Đorđem Markovićem i drugima je glumio u komadu „Kauboji“ u režiji Kokana Mladenovića.

Gvero je u „Ateljeu 212“ od marta 2015. godine igrao predstavu „Stujosek“, a iste godine je premijerno glumio u komadima „Murlin Murlo“ i „Mrešćenje šarana“ u svojoj matičnoj kući.

U drami „Ibi rogonja“ koju je režirao Nikola Zavišić glumio je Čiču Ibija, a bio je i Onaj koji je pojeo svoje ime u predstavi „Ždrelo“.

Pred publiku Ateljea 212 se ponovo vratio u novembru 2016. godine kada je u drami „Deca radosti“ glumio uloge Oficira i Pesnikovog oca.

Priliku da „oživi“ lik koga je u mašti stvorio Branislav Nušić dobio je zahvaljujući predstavi „Mister Dolar“ koja je na repertoaru Pozorišta na Terazijama bila od februara 2017. godine.

Tokom naredne godine je u Pozorištu lutaka „Pinokio“ glumio u predstavi „Sve za ljubav“, a publika u „Buhi“ ga je gledala u predstavama „Robin Hud“ i „Oliver Tvist“.

Marko Gvero je tokom 2019. godine glumio u Zvezdara teatru, Madlenijanumu i „Pinokiju“. Reč je o predstavama „Feliks“, „Koferče“ i „Čarobna frula“.

Iste godine je postao član ansambla Beogradskog dramskog pozorišta[1]. Prvu premijeru u novoj „kući“ imao je početkom decembra 2019. godine igrajući policajca i čistača u drami „Liliom“.

Naredne godine se na repertoaru ovog teatra našao komad „Ružni, prljavi, zli“ u kojoj je glumio Đezareta, Rozamunda i Sudiju.

Publika BDP je od marta 2022. godine mogla da uživa u komadu „Zaljubljeni Šekspir“ u kome Gvero glumi Berbidža i Moli.

Od oktobra 2022. godine glumi u drami „Božanstvena komedija“ koju je režirao Frank Kastorf.

Televizijska i filmska karijera

Prvu televizijsku ulogu Gvero je dobio u tinejdžerskoj seriji „Totalno novi talas“ koju je Televizija „Hepi“ („Happy“) premijerno emitovala početkom 2011. godine. Iste godine se u bioskopu pojavila komedija „Zduhač znači avantura“ u kojoj je glumio Maksu.

Usledila je saradnja sa Dinkom Tucakovićem na drami „Doktor Rej i đavoli“ koja se u bioskopima našla 2012. godine. Iste godine je odigrao manju ulogu u drami „Artiljero“ Srđana Anđelića. Pojavio se i u komičnoj emisiji „Dama bez blama“ koju je emitovala „Prva TV“.

U popularnoj seriji „Žene sa Dedinja“ glumio je fizoterapeuta, a igrao je i u novoj verziji kultne serije „Otvorena vrata“.

Glumio je u „Nadrealnoj televiziji“ Neleta Karajlića, a u dramskoj seriji „Ravna Gora“ Radoša Bajića je glumio Kaplara Jovka.

U kratkom filmu „Matura“ iz 2013. godine Marko je bio Mile. U seriji „Montevideo, Bog te video!“ glumio je portira na radiju.

Utelovio je lik Srbe u televizijskom fimu „Mitići – DNK (Da nije komšijin?)“ koji je premijerno prikazan 2014. godine. Manju ulogu je ostvario i u filmu „Jednaki“ iz 2014. godine.

Utelovio je lik Jevrema u seriji „Jagodići“ koje je premijerno prikazivana tokom 2014. i 2015. godine. Gvero je glumio Jankovića u popularnoj seriji „Urgentni centar“, a filmu „Plavi leptir“ Milorada Milinkovića „oživeo“ je lik Zlodolca Crnog.

Marko Gvero je bio vozač taksija u drami „Nebo iznad nas“ u kojoj su glavne junake tumačili Nikola Rakočević, Nada Šargin i Boris Isaković. Film je premijerno prikazan u januaru 2015. godine na festivalu u Roterdamu, a mesec dana kasnije mogla je da ga pogleda publika beogradskog FEST-a.

Od 2015. godine povremeno tumači lik inspektora Luke Uzelca u komičnoj seriji „Državni posao“. Glumio je žandarma Rajka u seriji „Čizmaši“, a kratko se pojavio u u filmu „Smrdljiva bajka“.

Da mu komedija dobro „leži“ pokazao je glumeći majstora Hranislava u seriji „Prvi servis“, te Milovana i taksistu u sitkomu „Andrija i Anđelka“.

Reditelj Danilo Bećković mu je poverio ulogu Bosketa u filmu „Jesen samuraja“ u kojoj je glavna uloga pripala Petru Strugaru. Film se u domaćim bioskopima našao 2016. godine, a osvojio je i treću nagradu za scenario na Festivalu u Vrnjačkoj Banji.

Sa Nikolom Kojom, Vesnom Trivalić i drugima je iste godine predstavio komediju „Stado“ koja je nešto kasnije dobila i svoju televizijsku verziju.

Tokom 2016. i 2017. godine ljubitelji serija su ga mogli videti u ulozi Buce u „Sumnjivim licima“. Tokom naredne dve godine je u dramskoj seriji „Senke nad Balkanom“ tumačio lik Gezima. Tokom par epizoda kriminalističke serije „Ubice mog oca“ Marko Gvero je igrao lik Vitka Belića.

U toku 2018. godine čak sedam njegovih projekata je dospelo do publike. U komediji „Patuljci sa naslovnih strana“ igrao je Momira.

U humorističnoj seriji „Komšije“ je bio Božidar Boža Spasić, a u seriji „Šifra Despot“ je igrao inspektora Čukića. Bio je predsednik mesnog odbora u seriji „Stado“, a u filmu „Zaspanka za vojnike“ glumio je lika po imenu Jankulj.

Obožavaoci serije „Vojna akademija“ ga pamte po ulozi potpukovnika Danila Ježa, a serije „Konak kod Hilmije“ po liku Četnika Radovana.

U telenoveli „Istine i laži“ koja je beležila veliku gledanost, Marko Gvero je igrao simpatičnog Dragomira Caneta Krkljuša. Nakon toga je u kratkom filmu „Dreams“ iz 2019. godine glumio policajca, a u seriji „Daleko je Holivud“ poljoprivrednika.

Sa Mićkom Markovićem, Predragom Smiljovićem i drugima je 2019. godine glumio u TV komediji Ane Banduke „Nije sve kao što izgleda“.

Pojavio se i u filmu strane produkcije „Indigo: Samaria“. Reč je o kriminalističkoj drami koja se pred publikom našla 2019. godine.

Odigrao je i epizodnu ulogu u seriji „Ujka Novi Horizonti“, te se pojavio trileru „A.S. (25)“ koji je napisala i režirala Milena Grujić.

Od 2019. do 2021. godine glumio je komšiju Sandučara u seriji „Švindleri“, te sponzora u seriji „Žigosani u reketu“.

Vratio se kratkometražnom filmu igrajući komšiju u „Gefangenu“ iz 2020. godine. Iste godine je glumio Metlu u filmu „Vikend sa ćaletom“.

U humorističnoj seriji „Kamiondžije d.o.o.“ je od 2020. do 2022. godine igrao Grgu Murinja. Sa kolegom glumcem i rediteljem Lazarom Ristovskim je sarađivao na snimanju serije „Drim tim“ u kojoj je tumačio lik Miće.

Bugarskog političara Aleksandra Stambolskog „oživeo“ je za potrebe serije „Aleksandar od Jugoslavije“ koja se pred publikom našla 2021. godine.

Gvero je iste godine bio i Rakočević u seriji „Dođi juče“, Moca u seriji „Radio Mileva“, te Jugoslav Maksimović Maksa u misterioznoj triler seriji „Kalkanski krugovi“.

Iste godine ga je televizijska publika mogla videti u ulozi starešine Kuće Sunca u seriji „Jedini laz“.

Reditelj Srđan Dragojević mu je poverio ulogu Adema u svojoj komediji „Nebesa“ koja se u bioskopima pojavila 2021. godine.

Sa Mirom Banjac, Vojinom Ćetkovićem i drugima je 2021. godine promovisao film Dušana Kovačevića pod nazivom „Nije loše biti čovek“.

U toku 2022. i 2023. godine glumio je Kemala Halimića Kemicu u prvoj sezoni humoristične serije „Složna braća: Nova generacija“. U međuvremenu je uspešno odglumio portira u ambasadi u komediji „Džem od kavijara“ Ivice Vidakovića.

Privatni život

Marko Gvero je rođen 1975. godine u Beogradu. Odrastao je i školovao se u rodnom gradu.

Jednom prilikom je kazao da je muzika njegova prva ljubav, ali da na žalost nije imao vremena da joj se posveti u dovoljnoj meri. Ipak, rado na gitari svira ono što je stigao da nauči.

Uživa u vožnji motorom i smatra ga najpraktičnijim prevoznim sredstvom za ljude koji žive i rade u Beogradu.

Pored toga, vreme voli da provodi na rekama Savi i Dunavu, konkretno na svom brodiću „Dolores“. Uživa i u kuhinji, ali priznaje da ne eksperimentiše, nego uglavnom pravi tradicionalna jela[2].

Glumac vrlo retko govori o svom privatnom životu. Ipak, poznato je da je oženjen i da ima dvoje dece. Sin Uroš se bavi fudbalom, a ćerka Jana studira produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu[3].

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2010. Totalno novi talas
 • 2011. Zduhač znači avantura
 • 2012. Doktor Rej i đavoli
 • 2012. Artiljero
 • 2012. Dama bez blama
 • 2013. Žene sa Dedinja
 • 2013. Otvorena vrata
 • 2012—2013. Nadrealna televizija
 • 2013. Ravna gora
 • 2013. Matura (kratki film)
 • 2014. Montevideo, Bog te video! (serija)
 • 2014. Mitići — DNK (Da nije komšijin?)
 • 2014. Jednaki (segment: Osman i Kristina)
 • 2014—2015. Jagodići
 • 2014. Mala istorija Srbije
 • 2014 .Urgentni centar
 • 2014. Peti leptir
 • 2015. Nebo iznad nas
 • 2015. Čizmaši
 • 2015— Državni posao
 • 2015. Smrdljiva bajka
 • 2015—2016. Andrija i Anđelka
 • 2016— Prvi servis
 • 2016. Jesen samuraja
 • 2016. Stado
 • 2016—2017. Sumnjiva lica
 • 2017. Klavire prevozi Ostoja
 • 2017. Zmajovini pangalozi
 • 2017—2019. Senke nad Balkanom
 • 2017–2022. Ubice mog oca
 • 2018. Patuljci sa naslovnih strana
 • 2018. Komšije
 • 2018. Šifra Despot
 • 2018. Stado (serija)
 • 2018. Zaspanka za vojnike
 • 2018. Vojna akademija
 • 2018. Konak kod Hilmije
 • 2018—2019. Istine i laži
 • 2019. Dreams (kratki film)
 • 2019. Daleko je Holivud
 • 2019. Nije sve kao što izgleda
 • 2019. Intrigo: Samaria
 • 2019. Ujka – novi horizonti
 • 2019—2021. Švindleri
 • 2019—2021. Žigosani u reketu
 • 2020. Gefangen (kratki film)
 • 2020. Vikend sa ćaletom
 • 2020—2022. Kamiondžije d. o. o.
 • 2021. Drim tim
 • 2021. Vikend sa ćaletom (serija)
 • 2021. Aleksandar od Jugoslavije
 • 2021. Dođi juče
 • 2021. Gefangen
 • 2021—2022. Radio Mileva
 • 2021. Kalkanski krugovi
 • 2021. Jedini izlaz (serija)
 • 2021. Nebesa
 • 2021. Nije loše biti čovek
 • 2022—2023. Složna braća: Nova generacija
 • 2022. Džem od kavijara

Predstave: „Draga Jelena Sergejevna“, „Beogradska trilogija“, „Crta“, „Trka s vremenom“, „Moje“, „Kako je mačak naučio galebicu da leti“, „Roberto Cuko“, „Leptiri su slobodni“, „Hamletova tuga pregolema, ode Nora a Godoa nema“, „Kod Večite slavine“, „Bilo jednom na Balkanu“, „Ženidba“, „Opštinsko dete“, „Bez pogovora“, „Velika auto trka“, „Vučjak“, „Ukroćena goropad“, „Otelo“, „Bogoljavljenska noć“, „Zmajovini pangalozi“, „Deda Mrazov bajkodrom“, „O nasilju“, „Snežana u zemlji patuljaka“, „Karolina Nojber“, „Pipi Duga Čarapa“, „Ženidba i udadba“, „Šta je sobar video?“, „Revizor“, „Generalna proba samoubistva“, „Siroti mali hrčki“, „Slučaj Kandid“, „Radnici umiru pevajući“, „Sava Savanović“, „Pidžama za šestoro“, „Zeko, zeko“, „Nosorog“, „Kauboji“, „Strujosek“, „Murlin Murlo“, „Mrešćenje šarana“, „Ibi rogonja“, „Ždrelo“, „Deca radosti“, „Mister Dolar“, „Sve za ljubav“, „Robin Hud“, „Oliver Tvist“, „Feliks“, „Koferče“, „Čarobna frula“, „Liliom“, „Ružni, pljavi, zli“, „Zaljubljeni Šekspir“, „Božanstvena komedija“ i druge[4].

Nagrade i prizanja

 • 2000. Nagrada za najboljeg mladog glumca na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine
 • 2014. Povelja za zapaženu mušku ulogu u seriji „Mala istorija Srbije“ na 4. Festivalu domaćih igranih serija

Reference

Marko Gvero na društvenim mrežama

InstagramMarko @ Instagram
IMDBMarko @ IMDb