Mikri Maus

Kratke informacije

Ime i prezimeMikri Maus
Datum rođenja24. decembar 1981.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeReper

Biografija

Nikola Jelić, javnosti poznatiji kao Mikri Maus, je srpski reper/hip hoper, poznat kao član grupe Prti Bee Gee. Rođen je 24. decembra 1981. godine, u Beogradu.

Rano detinjstvo

O ranom detinjstvu repera skoro ništa nije poznato. Odrastao je u naselju Beograda zvanom Medaković 2, gde je odrastao i njegov drugar Davor Bobić Moskri. Kasnije je zajedno sa trećim članom Eufratom (Nikola Jarnević) baš tu nastala legendarna rep grupa Prti Bee Gee, koja je pokrenula revoluciju u rep muzici. Eufrat je odrastao u Kotežu pa se kao grupa nisu oformili sve do samog kraja devedesetih godina.

Kada je Mikri bio dete, zbog lica koje podseća na miša, roditelji i deca iz naselja su ga prozvali miš. Kasnije je zbog njegovog druga Davora dobio nadimak Mikri Maus. Jednog dana je Davoru naređeno da smisli nove nadimke, na šta je samo rekao: “Daj mi jedno veče“. Sutra je došao do Nikole i rekao mu: “ Brate skontao sam nam nadimke.. ti ćeš biti Mikri Maus krimi miš a ja Moskri Loco Pajdoman“, i tako je Mikri postao Krimi, a Davor Moskri, Krimos, kako je više puta ispričao Nikola.

Nije poznato da li je svirao neke instrumente ali je interes prema muzici oduvek postojao. Kao dete, isticao je se po buntovničkom pogledu na život. Mikri je romskog porekla.

Karijera – Prti Bee Gee

Mikri Maus, drugačije poznat i kao Cigi Smols započeo je svoju karijeru prvenstveno kada je upoznao Moskrija. Moskri je bio umetnik kojem je rimovanje bilo prirodan način razmišljanja. Svaki put kada bi sedili u društvu svaka konverzacija bi uvek započela sa rimom. Samim tim je bio pokretač ideje o stvaranju grupe, ali ju nije sproveo potpuno sam. Nakon što su preko zajedničkog prijatelja upoznali Eufrata Kurajbera (Nikola Jelić) na Moskrijevu inicijativu a jednoglasnu želju, u studiju na Medakoviću 2000. godine nastala je legendarna grupa Prti Bee Gee.

Ime je nastalo preko žargona koji su pokupili u Beogradu, gde prti označava pali, tj. beži, a be ge inicijale za grad Beograd, čime ismevaju stanovnike grada (Pali bre Beograđanine).
Zbog kontroverznih stihova prozvani su začetnicima srpskog gangsterskog repa.

Grupa se konstantno držala zajedno, te su često provodili vreme u SKC radiju gde je Moskri znao držati emisije u kojim bi nadrogiran pričao o svojim dogodovštinama, što je mnogima bilo zanimljivo. Sve tekstove o drogi i događajima koje je Moskri napisao bili su istiniti. Bio je jedan od retkih umetnika koji živi ono što prenosi na publiku. Nakon par godina postojanja grupe i samo jednog albuma izdanog, Moskri umire od predoziranja heroinom, sa samo 28 godina.

Mikrijeva karijera, kao i čitave grupe počela je onog trenutka kada je Moskri svoju bolesnu, psihodeličnu rimo-apstrakciju zvanu „Pajp“ pustio u javnost. Tada je slučajno tu pesmu poslušao voditelj radija SKC (Studentski kulturni centar), u kom su se često okupljali reperi. Svidela mu se, te je u kasnijem tekstu koji je posvetio Moskriju za petu godišnjicu njegove smrti, napisao kako je danima vrteo tu stvar a nije znao kako se zove.

Godinu dana nakon upoznavanja trojac je osnovao grupu. Objavljivali su pesme veoma neozbiljno, te im nije cilj bio da postanu poznati, nego da izdaju ono šta su zapisali. To je za njih bilo trenutno zadovoljstvo, nisu razmišljali o budućnosti u muzici. Bila im je bitna šala i dobar provod, iz čega su nastali svi tekstovi. Tekstove je većinom pisao Moskri. Nakon što su njihove pesme zapazili članovi grupe Beogradski sindikat, odveli su ih u njihov studio, te je pola godine kasnije, 2002. godine, grupa Prti Bee Gee izdala svoj prvi album za One Records izdavačku kuću, pod nazivom Greatest Hits.  Na njemu je se nalazilo 19 pesama, gde su se na mnogim pojavili i gosti.

Tako se na „Trećoj pesmi (Gandžu puši)“, „Desetoj pesmi (Pajp)“i „Trinaestoj pesmi (Pajp-remiks)“ može čuti reper Ajs Nigurtin, koji je u to vreme bio u sastavu Bad Copy. Na ostvarenjima „Osma pesma (Barabe)“ i „Deveta pesma (Er Fors)“ gostuju Hejter Lucha i Seven, a na „Dvanaestoj pesmi (Evo ti ter)“ mogu se čuti Ajs i ženska grupa Bičarke na travi.

U međuvremenu su se članovi Beogradskoj Sindikata zalagali za Prti Bee Gee u SKC Radiju, gde su pokušavali proširiti reč o novoj grupi.

Kasnije, u istom tekstu je voditelj tadašnjeg SKC radija izjavio kako je na jednoj svirci pitao Eufrata kako se zovu kao grupa, te kako je Eufrat potpuno nezainteresovano promrmljao ime, pa je voditelj dugo vremena „Pajp“ najavljivao kao numeru grupe Pretty Bg. To pokazuje koliko su kao grupa bili nezainteresovani da se pročuje za njih i da postanu poznati. Naknadno su ipak priznali da im je bilo drago kada se u Beogradu, u rodnom kraju saznalo za njih.

Nakon što su postali poznati određenoj publici, počeli su i loši komentari. Tematika Prti Bee Gee tekstova se većinom sastoji od droge, seksa, kršenja zakona i oružja. Njihovi tekstovi su izazivali razne kontroverze, a publika i kritičari su konstantno zahtevali odgovor na pitanje da li članovi grupe svojim tekstovima promovišu nasilje i konzumiranje droge.  Odgovor Mikrija i grupe uopšteno uvek je glasio – ne.

Mikri je komentarisao kako je tematika o kojoj pričaju predstavljena tako da se publika nasmeje a ne da poželi drugima naneti štetu. Za razliku od drugih rep grupa u Srbiji, pričali su o svakodnevnici koju stvarno proživljavaju, jer je Moskri uvek pisao o onim zanimljivim situacijama u kojim mu padne rima na pamet. Takve tekstove je pretvarao u sarkazam, a zatim bi ih povezao sa nekakvim besmislenim temama, što bi svemu dalo drugačiji, vrlo neozbiljan pogled na numeru.
Mnogi su se složili da to znači da će u pogrešnim ušima tekstovi ipak ostaviti loš utisak, što grupa nije komentarisala. Njihova specifična muzika dobila je naziv heroin rep, o čemu su i pevali u svojoj pesmi „Er Maks“.

Određena publika je razumela šta grupa želi predstaviti. Tekstovi zamotani u sarkazam i ironiju koja kroz priču o svakodnevnim dogodovštinama nasmejava slušaoca i potpuno iznenađuje, je privukla publiku željnu zabavne rep muzike, neopterećene politikom i socijalnim problemima. Tekstovi se u tom pogledu potpuno odvajaju od svega što je svaka rep grupa u Srbiji predstavljala. Ovakav način repovanja u hip hopu je bio mnogo sličan onom hrvatske grupe Bolesna Braća, koju je Mikri, pa i Eufrat u više prilika pohvalio.

Oni su započeli drugačiji pristup hip hopu. U Srbiju je ovaj ludi i humoristični podžanr doveden preko svih članova koji su se okupljali oko autobuskih linija 23 i 43, kao što su Prti Bee Gee ali i Bad Copy, a Mikri, tj. Prti Bee Gee se pamti kao poslednji koji je veličao isti.

Ni Mikriju, a ni Eufratu droga nije bila strana. Nisu nikada ni krili činjenicu da je konzumiraju, ali tvrde da nikada nisu uzimali velike količine kao Moskri.

2004. godine Mikri je postao član grupe 43 zla, sa kojom je izdao album pod nazivom Sve same barabe, iste god. Grupu su na početku činili Ajs Nigrutin i Timbe, koji su bili stalni članovi rep grupe Bad Copy, a nakon što su snimili nekoliko singlova, pridružili su im se i Bvan, Mikri, Moskri i Eufrat.

Grupa je dobila ime po broju autobuske linije Trg republike-Kotež, a u žargonu ima i značenje povezano sa drogom, zbog posebnog načina izgovaranja 43 zla, koje podseća na reč rizla. Izdali su album Sve same barabe 2004. godine, a od 24 pesme najviše su se isticale „Daj rakije“ i „Pljačka“

Nakon Moskrijeve smrti 2005. godine, prošao je određen period nakon kog su se ostala dva člana PBG vratila u normalno stanje, jer do tada nisu bili sposobni pisati ili repovati. Ipak, sledeće godine izdaju album zvan Moskri 77-05. Na njemu su se mogu naći pesme poput „Ćale“, „Čeda“, „Heroin“ i mnoge druge. Nakon Moskrijeve smrti Mikri je većinom preuzeo pisanje rima i tekstova uopšteno.

Naredne godine grupa izdaje svoj treći album pod nazivom Tačno u pre podne, koji je doživeo veliki uspeh.
2011. godine grupa izdaje novi, četvrti album po redu, zvan Bez šećera, urađen u okviru izdavačke kuće Mad Tune Records. Na njemu je se našlo 16 novih pesama.
18. juna 2012. godine, Mikri radi na prvom albumu izvan grupa PBG i 43 zla, zajedno sa Bvanom, te objavljuje album zvan 50 evra mić, nije loše nego povoljno. Na njemu je se našlo nekoliko numera u saradnji sa Eufratom i Ajs Nigrutinom, te je album sveukupno imao 15 pesama.

I naredne godine Mikri izdaje još jedan solo album, ovog puta pod imenom Mikrijev zabavnik. Na njemu se nalazilo 16 pesama, a neke od njih su „Oridžinal romale“, The best of pičketine“, „OG cigi“ i druge.
Tri godine kasnije, u junu ponovno izdaje album u suradnji sa Bvanom, pod nazivom Ko me to tamo peva, koji predstavlja drugu saradnju po redu ova dva umetnika. Naziv albuma je povezan sa istoimenim filmom. Na projektu je se našlo čak 18 numera, kao i gosti Smoke Mardeljano,Bigru, Paja Patak, Eufrat i Bauk Skvad.

Poslednji album, do danas, grupa izdaje 2016. godine, pod nazivom Petarda. Njegova promocija je održana u maju iste godine u klubu Božidarac. Zanimljivo je da se na albumu pored Skaj Viklera, Bvana i Đusa mogu čuti i stihovi Moskrija, na pesmama „Mistadabolina“, kao i na prvoj i poslednjoj pesmi. Za čak četiri numere su snimili i muzičke spotove.

Mikri je 2017. izdao i samostalni album Muzika za nos, a 2019. godine se pojavio u filmu „Južni vetar“.

Osim hrvatske grupe Bolesna Braća koji su val preneli u Srbiju, uticaj na samog Mikrija pri dobijanju inspiracije za rime su i strane numere. Jednom je izjavio da kada čuje nešto zanimljivo, prevede to i uklopi u sopstvenu pesmu. Naravno inspiracija mu je oduvek i Moskri.

Mikri je pravio dosta saradnji sa drugim reperima i drugim grupama, a neki od njih su Beogradski sindikat, Eufrat, Bdat Džutim, Juice, Bad Copy, Who See, Smoke Mardeljano, Bvana, Bitcharcke na travi, i mnogi drugi.

Diskografija

Kao član 43zla

 • 2004. Sve same barabe

Kao član Prti Bee Gee grupe

 • 2002. Greatest hits
 • 2006. Moskri 77-05
 • 2007. Tačno u pre podne
 • 2011. Bez šećera
 • 2016. Petarda

Sa Bvanom

 • 2012. 50e mić, nije loše nego povoljno
 • 2018. Ko to to tamo peva

Solo karijera

 • 2015. Mikrijev zabavnik
 • 2017. Muzika za nos

Singlovi i gostovanja

 • 2006. Barbike (sa Monogamijom)
 • 2006. Barbike 2 (sa Monogamijom)
 • 2006. Dođi da te.. (sa Monogamijom)
 • 2006. Never volk aloun (sa Monogamijom 2006)
 • 2007. Pubovi (sa Seven MC)
 • 2014. Ležeći poližimijajci (sa Bvandžija, 2014)

Mikri Maus na društvenim mrežama

FacebookMikri @ Facebook
InstagramMikri @ Instagram