Mina Lazarević

Kratke informacije

Ime i prezimeMina Lazarević
Datum rođenja10. jul 1975.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica

Biografija

Mina Lazarević je srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica i pevačica. Rođena je 10. jula 1975. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu. Ima sinove Luku i Marka, te ćerku Ivu.

Do 19. godine Mina je bila vrlo uspešna pijanistkinja i studentkinja Muzičke akademije u Beogradu. Međutim, odlučila je da muziku kojom se bavila od treće godine zameni glumom, pa je upisala Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Diplomirala je u klasi profesora Vlade Jeftovića.

Do kraja fakulteta je bila deo muzičkog orkestra Pozorišta na Terazijama, a potom je postala stalni član ansambla tog beogradskog teatra. Na „daskama koje život znače“ je odigrala na desetine vrlo značajnih uloga, u predstavama i mjuziklima, za koje je dobila i prestižne nagrade.

Ipak, regionalnu prepoznatljivost joj je donela uloga Čupke Gavrilović u seriji „Porodično blago“.

Od 1998. godine do danas glumila je u filmskim i televizijskim ostvarenjima „Normalni ljudi“, „Bela lađa“, „Istine i laži“, „Igra sudbine i drugima“.

Detinjstvo i obrazovanje

Mirjana Mina Lazarević je rođena 1975. godine u Beogradu. Sa roditeljima je odrasla u Bloku 45 na Novom Beogradu. Njen otac Ljubiša je bio dirigent, a majka Marija pevačica u horu Pozorišta na Terazijama. Mina ima starijeg polubrata s očeve strane sa kojim se uvek dobro slagala.

Kada se uzme u obzir čime su se njeni roditelji bavili, ne čudi što je muzika vrlo rano postala sastavni deo njenog života. Klavir je počela da svira sa tri godine, a sa pet je krenula u osnovnu muzičku školu.

Kao osmogodišnja devojčica išla je na republička i savezna takmičenja. Pored toga, bavila se i atletikom. Trenirala je sprinterske discipline na Partizanovom stadionu.

Srednju muzičku školu je završila sa 16 godina, a želela je da nastavi da se školuje u Moskvi. Zbog situacije koja je početkom devedesetih vladala u bivšoj Jugoslaviji, morala je da ostane u Beogradu. Umesto Rusije, upisala je Muzičku akademiju u Beogradu.

Međutim, shvatila je da je gluma ono čime želi da se bavi. U saradnji sa glumicom Nadom Blam, Mina se pripremila za prijemni ispit na Fakultetu dramskih umetnosti.

Primljena je u klasu profesora Vlade Jeftovića. Studirala je sa Ljubomirom Bandovićem, Natašom Šolak, Andrejom Šepetkovskim i drugima. Diplomirala je u 22. godini, a ubrzo je dobila sina Luku.

Pozorišna karijera

Mina Lazarević je do 1993. godine kao pijanistkinja bila član orkestra Pozorišta na Terazijama. Nakon što je diplomirala postala je član glumačkog ansambla, tj. prvakinja drame.

Jednu od prvih uloga na „daskama koje život znače“ poverio joj je reditelj Aleksandar Đorđević u svojoj predstavi „Violinista na krovu“ koja se na repertoaru Pozorišta na Terazijama pojavila polovinom decembra 1993. godine.

Nakon toga je u Narodnom pozorištu u „Beogradu“ igrala u komadu „Trojanke“. Sa rediteljem Milanom Karadžićem i Pozorištem „Boško Buha“ je od 1997., tj. 1999. godine sarađivala na predstavama „Snežna kraljica“ i „U cara Trojana kozje uši“.

U svom matičnom pozorištu Mina je od aprila 1999. godine igrala Gospođu Pajarden u predstavi „Hotel „Slobodan promet“. Od naredne godine je u Teatru „Kult“ glumila Dinu u predstavi „Bliži zemlji“ u režiji Vladimira Lazića.

Rediteljka Irena Ristić joj je dodelila ulogu Darije Pajić u komadu „11 nedelja“ koji se na repertoaru Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) premijerno našao u maju 2000. godine. Od narednog meseca je u Pozorištu Slavija igrala u predstavi „Pozovi me odmah“.

U Beogradskom dramskom pozorištu je glumila Larisu u predstavi „Praćka“ koju je rediteljka Ana Đorđević publici premijerno predstavila 4. marta 2002. godine. Iste godine je igala Ivu i Sendi u komadima „Golje“ i „Briljantin“ u Pozorištu na Terazijama.

Dimitrije Jovanović joj je dodelio uloge Lojs Lejn i Bjanke u svojoj predstavi „Poljubi me“. Sa Milanom Lanetom Gutovićem je od septembra 2005. godine sarađivala na predstavi „Izgubljena forma“ u „Pozorištu Slavija.

Publika Pozorišta na Trazijama ju je od oktobra, odnosno decembra 2005. godine mogla gledati u ulogama Šile, Anritere i Eve u predstavama „A Chorus Line“, „Učene žene“ i „Sve za tebe ljubavi“.

Reditelj Dejan Volf joj je poverio ulogu Hani u predstavi „Ko se boji Virdžinije Vulf“ koja je premijerno izvedena početkom jula 2006. godine u Pozorištu Slavija.

Od 2007. godine je igrala Amaliju u komadu „Svadba u kupatilu“. Sa rediteljem Radetom Vukotićem je sarađivala na predstavama „Bračni kabare“ i „Menjamo žene“ koje su pred publikom prvi put izvedene u septembru 2008., tj. u decembru 2009. godine u Pozorištu Slavija.

U svojoj matičnoj kući je od aprila 2010. godine glumila „Lolu“ u predstavi „Na slovo, na slovo“. Usledila je saradnja sa Anom Zdravković i Operom i teatrom Madlenijanum na čijim je daskama Mina od marta 2011. godine glumila mamu u „Doručku kod Tifanija“. Od iste godine je igrala i u mjuziklu „Pod sjajem zvezda“.

Rediteljka Staša Koprivica joj je poverila ulogu Jece u, sada već čuvenoj predstavi „Čorba od kanarinca“ koja se na repertoaru „Zvezdara teatra“ prvi put našla u februaru 2013. godine. Mina Lazarević je od novembra iste godine igrala Julku u komadu „Ženidba i udadba“.

Usledio je jedan veliki projekat i ostvarenje glumičinih snova. Naime, Mihailo Vukobratović joj je poverio naslovnu ulogu u mjuziklu „Viktor Viktorija“ koji se na repertoaru Pozorišta na Terazijama prvi put našao u junu 2014. godine. Mina je oduševila publiku izvođenjem ovako kompleksnog glumačkog zadatka.

U saradnji sa Nenadom Gvozdenovićem i Kulturnim centrom Čukarica je od decembra 2015. godine glumila seku u „Lakom komadu“.

Saradnju sa Mihailom Vukobratovićem je obnovila tokom pripreme predstave „Sweet Charity“ u kojoj je od januara 2016. godine igrala Niki.

Tokom 2018. godine publika ju je mogla gledati u predstavama „Inside Out“ i „Crveni šešir“.

Mina Lazarević od 2020. godine igra Ljudmilu Krgu u predstavi „Ja (o) meni“ koju je pored beogradske, mogla da pogleda i publika širom Srbije i regiona.

Sve što je do sada radila u pozorištu nije prošlo nezapaženo, a tome svedoči i činjenica da je Mina dobitnica dve Godišnje nagrade svog matičnog teatra[1].

Televizijska i filmska karijera

Mina Lazarević je na televiziji debitovala 1998. godine. Naime, dva meseca nakon što je rodila sina Luku dobila je priliku da igra jednu od glavnih junakinja serije „Porodično blago. Partner joj je bio Vojin Ćetković, a uloge Čupe i Branda su im donele dve Nagrade „Ona i On“ na Filmskim susretima u Nišu.

Sa Nebojšom Glogovcem, Ljubinkom Klarić, Ivanom Jevtovićem i drugima je 2001. godine snimila dramu „Normalni ljudi“ u režiji Olega Novkovića.

Sledeće godine ju je televizijska publika mogla gledati u ostvarenjima „Povuci ručnu“ i „Prekidamo program“. Iste, 2002. godine je glumila novinarku u drami „Država mrtvih“.

Televizija Beograd je od 2003. godine premijerno emitovala seriju „Mansarda“ u kojoj je igrala Minu. Njen glas se mogao čuti i u dečjoj lutkarskoj seriji „Šumska škola“ koju je Radio Televizija Srbije (RTS) emitovala od 2007. godine.

U međuvremenu su je mnogi zavoleli u ulozi Miroslave Mirković, lude Mire u humorističnoj seriji „Bela lađa“.

Mina je utelovila lik Ljubinke u dramskoj seriji „Cvat lipe na Balkanu“, baziranoj na romanu Gordane Kuić.

Reditelj Ivan Stefanović joj je poverio ulogu Anđe u dramskoj seriji „Jedne letnje noći“ koja je premijerno emitovana tokom 2015. godine na Televiziji „Prva“.

Igrala je Gogu u telenoveli „Istine i laži“ koja se na programu „Prve“ premijerno našla u septembru 2017. godine.

Sa Igorom Đorđevićem, Brankom Cejićem, Isidorom Građanin i drugima od decembra 2019. godine glumi u dramskoj seriji „Junaci našeg doba“.

U međuvremenu je preuzela i značajnu ulogu (Stana Dželetović) u telenoveli „Igra sudbine“. Kroz 160 epizoda Mina se odlično uživela u ulogu Inspektorke Stane.

Televizija „Prva“ od septembra 2022. godine emituje seriju „Od jutra do sutra“ u kojoj Mina igra Ninu Mikolić. Glavne uloge reditelji su poverili Ivani Dudić i Milutinu Miloševiću.

Pored toga, pozajmila je glas mnogim animiranim i crtanim junacima. Publika je mogla da je čuje u ostvarenjima „Polje lala“, „Super špijunke“, „Štrumfovi“, „Nindža kornjače“ , „Teletabisi“, „Vinks“ i mnogim drugima.

Muzička karijera

Mina Lazarević je vrlo rano počela da svira klavir. Sa pet godina je krenula u muzičku školu, a do 16. je završila i srednju muzičku školu, te upisala Muzičku akademiju u Beogradu.

Iako je shvatila da je gluma njen poziv, od muzike, tj. pevanja nije odustajala. Pored brojnih mjuzikala u kojima je igrala, glumica je snimila i nekoliko pesama.

Na Festivalu u Zrenjaninu se 2001. godine predstavila numerom „Bez tebe“. Dve godine kasnije je na Beoviziji otpevala numeru „Namerno“, a iste godine na Radijskom festivalu pesmu „Da li ona zna“.

Ovi singlovi su se našli na izdanjima koje su objavile Diskografske kuće PGP RTS i „City records“.

Mnoge je obradovalo kada su mediji objavili da Mina priprema koncert za beogradsku publiku. Domaći i svetski hitovi u izvođenju poznate glumice i njenih gostiju nikog nisu ostavili ravnodušnim. Nekoliko puta je bila gost na koncertima svog kolega Ivana Bosiljčića i drugih umetnika.

Između ostalog, Mina je imala priliku i da nastupa u pratnji Simfonijskog orkestra umetničkog ansambla Ministarstva odbrane Stanislav Binički.

Bila je član žirija treće sezone televizijskog takmičenja „Ja imam talenat“.

Privatni život

Mina Lazarević je rođena 1975. godine u Beogradu. Odrasla je na Novom Beogradu. S obzirom na to čime su joj se roditelji bavili, pozorište, scenu i sve što se na njoj i iza nje dešava, upoznala je vrlo rano.

Premda je bila pijanistkinja, neostvarena želja da se školuje u Moskvi, dovela je do toga da odustane od muzike i pokuša da postane glumica. Uspela je u tome, ali je muzika i danas važan deo njenog profesionalnog života, s obzirom na uloge koje igra u pozorištu i koncerte koje povremeno organizuje.

Pošto je ulogom Čupke vrlo mlada stekla veliku prepoznatljivost, njen privatni život je često bio pod lupom javnosti. Bila je u braku sa džez muzičarom Aleksandrom Sašom Miletićem. Par je 1997. godine dobio sina kome su dali ime Luka.

U nekom trenutku su se razišli. Svako je krenuo svojim putem, ali su nastavili da sarađuju profesionalno i da zajedno vode brigu o dečaku. Glumica je jednom prilikom kazala da joj je podrška koju dobija od bivšeg supruga mnogo znači[2].

Nakon toga je započela vezu sa Goranom Stanićem, dve godine starijim baletskim igračem ansambla Narodnog pozorišta. Par se venčao, a 2008. godine su dobili ćerku kojoj su dali ime Iva. Tri godine kasnije Mina je rodila dečaka Marka.

Važili su za jedan od najlepših parova na domaćoj javnoj sceni. Mediji su često pisali o petočlanoj porodici Lazarević – Stanić, a Mina i Goran su isticali koliko im znači podrška i ljubav koje jedno od drugih dobijaju.

Zato je mnoge iznenadilo kada je 2015. godine objavljeno da je Goran priveden zbog nasilja u porodici. Danima se pisalo o tome šta se događalo između supružnika i zašto je baletan završio u pritvoru.

Glumica nije želela da komentariše te napise. Ubrzo su se razveli, a nekoliko godina kasnije je kazala da je to bio vrlo težak period za nju, naročito zbog činjenice da je tabloidi nisu ostavljali na miru. Ipak, snagu su joj pružala deca koja su znala šta je istina od svega što se u novinama moglo pročitati.

Mina je u jednom intervjuu ispričala sve o svojoj borbi za zdravlje. Naime, zanemarivala je neke simptome koje je osećala, pa su lekari ustanovili da mora da operiše štitnu žlezdu. Uprkos činjenici da godinu dana nije mogla lepo da govori, uspela je da se oporavi, te da se bez problema nastavi baviti svojim poslom[3].

Pisalo se o njenoj vezi sa Zoranom Babićem, muškarcem koji je do tada bio nepoznat javnosti. Ipak, par je okončao romansu, a glumica se od tada trudi da svoj privatni život drži što dalje od novinara, tj. tabloida kojima je od početka karijere vrlo interesantna.

Filmografija

Filmovi i serije

1998 – 2002. Porodično blago

2000. A sad adio

2001. Normalni ljudi

2001. Sex bomb

2002. Država mrtvih

2002. Povuci ručnu

2002. Prekidamo program

2003. Mansarda

2007. Šumska šola

2006 – 2012. Bela lađa

2011 – 2012. Cvat lipe na Balkanu

2015. Jedne letnje noći

2017 – 2018. Istine i laži

2019 – 2021. Junaci našeg doba

2021. Igra sudbine

2022. Od jutra do sutra

Sinhronizovani filmovi i serije

„Mladi mutanti nindža kornjače“, „Moj mali poni: Prijateljstvo je magija“, „Invazija Rabida“, „Polje lala“, „Dvorištvance“, „Barbi: Život u kući snova“, „Super špijunke“, „Tajna izgubljenog kraljevstva“, „Vinks“, „Štrumfovi“, „Teletabisi“, „Monster haj“, „Deda u mom džepu“ i mnogi drugi.

Predstave

„Violinista na krovu“, „Trojanke“, „Snežna kraljica“, „U cara Trojana kozje uši“, „Hotel „Slobodan promet““, „Bliži zemlji“, „11 nedelja“, „Pozovi me odmah“, „Seks bomba“, „Praćka“, „Golje“, „Briljantin“, „Poljubi me, Kejt“, „Izgubljena forma“, „Svetlosti pozornice“, „A Chorus Line“, „Učene žene“, „Sve za tebe ljubavi“, „Ko se boji Virdžinije Vulf“, „Svadba u kupatilu“, „Bračni kabare“, „Menjamo žene“, „Na slovo, na slovo“, „Doručak kod Tifanija“, „Pod sjajem zvezda“, „Čorba od kanarinca“, „Ženidba i udadba“, „Vitkor/Viktorija“, „Laki komad“, „Sweet Charity“, „Inside Out“, „Crveni šešir“, „Ja (o) meni“ i mnoge druge.

Nagrade i priznanja

Dvostruka dobitnica Godišnje nagrade Pozorišta na Terazijama

Dvostruka dobitnica Nagrade „Ona i on“ kao najbolji glumački par na Filmskim susretima u Nišu (zajedno sa Vojinom Ćetkovićem)

Reference

[1] https://pozoristeterazije.com/pozoriste/ansambli/mina-lazarevic/

[2] https://lepaisrecna.mondo.rs/Lifestyle/Poznati/a54195/Prvi-muz-Mine-Lazarevic.html

[3] https://www.kurir.rs/zabava/pop-kultura/3879465/potresna-ispovest-srpske-glumice-tera-suze-na-oci

Mina Lazarević na društvenim mrežama

FacebookMina @ Facebook
InstagramMina @ Instagram
IMDBMina @ IMDB