Semir Jahić

Kratke informacije

Ime i prezimeSemir Jahić
Datum rođenja15. april 1987.
Mesto rođenjaTuzla
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteSrebrenik
ZanimanjePevač
ŽanrPop-folk
VisinaNepoznato

Biografija

Semir Jahić je bosanskohercegovački pop-folk pevač koji je prepoznatljivost stekao učešćem u muzičkom takmičenju „Zvezde Granda“. U sezoni 2014/15 je ostvojio drugo mesto i priliku da snimi prvu pesmu. Rođen je 15. aprila 1987. godine u Tuzli. Sa porodicom živi u Srebreniku.

Talenat za muziku je pokazao već u osnovnoj školi u Srebreniku, gde je pevao u horu. Potom je nekoliko godina bio solista u Kulturno – umetničkom društvu „Mehmed Ibrahimović“. Još 2000. godine je osvojio prvo mesto na Festivalu „Djeca pjevaju hitove“, nakon toga i drugo mesto na takmičenju „Folk show“.

Međutim, u estradne vode je „ozbiljno“ uplovio 2014. godine kada je prošao audiciju i pojavio se u takmičenju „Zvezde Granda“. Iz nedelje u nedelju je oduševljavao žiri i publiku, te se plasirao u finale. Pobeda mu je izmakla „za dlaku“, ali je osvojio drugo mesto i priliku da snimi prvu pesmu.

Od 2014. do 2019. godine Semir je objavio singlove „S tobom sam htio“, „Kako mi je, tako mi je“, „Žig na tijelu“, „Klubovi kafane“ i druge. Danas je jedan od najtraženijih bosanskohercegovačkih pevača svoje generacije.

Detinjstvo, mladost i muzički počeci

Semir Jahić je rođen u Tuzli 1987. godine. Sa roditeljima se preselio u Srebrenik, gde je završio osnovnu i srednju školu. Njegov dar za pevanje su prvo uočili nastavnici u osnovnoj školi, pa je postao solista u školskom horu. Nakon toga se učlanio u Kulturno-umetničko društvo „Mehmed Ibrahimović“ sa kojim je, takođe kao solista nastupao u zemlji i regionu.

Prvo takmičenje na kome je samostalno učestvovao je bio Festival „Djeca pjevaju hitove“. Sa samo 13 godina Semir je osvojio prvo mesto. To mu je dalo podsticaj da bude još bolji, pa je i tokom 2001. i 2002. godine sa tog takmičenja kući odlazio kao pobednik.

Četiri godine posle treće pobede na dečjem festivalu Jahić se prijavio na televizijsko takmičenje „Folk Show“ koje je emitovala Federalna televizija (FTV). Tada je pokazao zavidno umeće pevanja sevdalinki, te je osvojio drugo mesto. Učešće u ovoj emisiji mu je donelo prepoznatljivost širom Bosne i Hercegovine.

Da je bosanskohercegovačka tradicionalna muzika njegov žanr, Semir je pokazao i tokom Festivala sevdalinke na kome je iste godine osvojio drugo mesto i nagradu publike. Festival je takođe emitovan na Federalnoj TV, a Srebreničanin je za svoje interpretacije nagrađen sa hiljadu evra.

Usledili su nastupi u BiH i regionu, a nakon toga su sve češće stizali pozivi da peva u inostranstvu. Neretko je sa raznim bendovima pevao na svadbama i krštenjima, te brojnim klubovima, diskotekama i restoranima.

Međutim, mladi muzičar nije bio zadovoljan putanjom kojom se kreće njegova karijera, te je 2008. godine preselio u Nemačku, gde je radio u fabrici za proizvodnju bicikala. Za šest godina je uspeo da obezbedi materijalnu sigurnost za sebe i svoju porodicu, te je 2014. godine odlučio da se vrati u BiH.

Karijera

Sve je počelo audicijom za muzičko takmičenje „Zvezde Granda“ na kojoj je Semir Jahić uspeo da izbori učešće pred publikom u studiju, žirijem i gledaocima pored malih ekrana. Već je u prvom krugu oduševio članove žirija svojom interepretacijom pesme „Dođi da ostarimo zajedno“ svog idola Šabana Šaulića. Dobio je šest glasova i obezbedio direktan plasman u drugi krug.

Da provereno dobar recept ne treba menjati pokazao je i tokom naredna tri kruga kada je izvodio Šabanove pesme „Meni je s tobom sreća obećana“, „Milicu Stojan voleo“ i „Tebe da zaboravim“. U baražu petog kruga je „izborio prolaz“ pesmom „Kralj meraka“ Saše Matića.

Usledio je šesta runda takmičenja tokom koje se „vratio Šabanu“ i otpevao pesmu „Kralj boema“, a finale mu je donela pesma Šaulićeva pesma „Tajna želja“. U finalu koje je održano 12. jula 2015. godine Semir je izveo numeru „Dođi da ostarimo zajedno“.

Pobeda je, ipak, pripala njegovom sunarodniku Harisu Berkoviću iz Gradačca. Jahić je osvojio drugo mesto, automobil „Škoda“ i mogućnost da snimi pesmu.

Prvi njegov singl pod nazivom „S tobom sam htio“ je „svetlost dana ugledao“ već u oktobru 2015. godine. Reč je o pesmi koju su pisali Miladin Bogosavljević i Goran Ratković Rale, a koju je Srebreničanin predstavio u emisijama Televizije „Grand“.

U maju sledeće godine je promovisao pesmu „Kako mi je, tako mi je“ čiji autori su Bane Vasić i Vladimir Mitrović, poznatiji kao Vlada 013. Jahić je ponovo pokazao raskošan talenat, a spot je na „Ju Tjubu“ („You Tube“) pregledan osam stotina hiljada puta.

Singl „Ne daj da mi srce plače“ koji je objavio krajem novembra 2016. godine se našao na kompilaciji „Grand Folk Hitovi“. Muziku je napisao Šaban Šaulić, tekst Radovan Dabanović, a aranžman Aleksandar Sofronijević.

Usledila je saradnja s Banetom Opačićem koji je napisao muziku i tekst za numeru „Ono čudo jedno“. Spot je publici predstavljen krajem marta 2017. godine i do septembra 2019. je „zaradio“ više od milion i po pregleda.

Semir je u novembru iste godine snimio duet „Ostavila mi“ sa Seadom Hamzićem, poznatijim kao Sejo Boy. Reč je o pesmi čiju muziku i tekst je pisao Milanko Ćirović, dok je autor aranžmana Sejo Boy. Gitaru je svirao Džavid Ljubovci, Harmoniku Irfan Peljto, a bas Lordan Muzaferija. Spot je režirao Vedad Jašarević, a za dve godine je na „Ju Tjubu“ pregledan preko dva i po miliona puta.

Jahić je u martu 2018. godine promovisao singl „Žig na tijelu“ koji su napisali Bane Opačić i Alek Aleksov. Spot koji je objavljen na „Ju Tjubu“ ponovo je režirao Vedad Jašarević. Pesma je podelila njegovu publiku na one kojima se dopada „zabavnjački stil“ u kome je rađena i one koji od Jahića i dalje očekuju „pravi narodnjački hit“.

Jesen 2018. godine je bila u znaku njegove numere „Klubovi kafane“ čiji su autori Milanko Ćirović, Dejan Kostić i Sejo Boy. Pesmu je promovisao u emisijama Televizije „Grand“, a objavio je i zanimljiv spot koji je za godinu dana pregledan više od milion puta. Sudeći po komentarima slušalaca, mnogi se nadaju da će Semir Jahić vratiti narodnu muziku na mesto koje joj pripada.

Međutim, na novu pesmu publika je morala da sačeka do jula 2019. godine kada je Srebreničanin promovisao singl „Sad sam spreman“. Muziku je komponovao pokojni pevač Šaban Šaulić, a tekst i aranžman su radili Radovan Raša Dabanović i Aleksandar Sofronijević. Njegovi obožavaoci su se složili da je Semir opravdao epitet Šabanovog naslednika.

Privatni život

Semir Jahić je rođen u Tuzli 1987. godine. Odrastao je i školovao se u Srebreniku, a u periodu od 2008. do 2014. godine je živeo i radio u Nemačkoj. Otkako se pojavio u „Zvezdama Granda“ njegova popularnost je naglo „skočila“ te su se novinari tabloida potrudili da otkriju što više o mladom pevaču.

Međutim, on se trudi da svoj privatni život drži dalje od očiju javnosti. Ipak, novinari su došli do informacije da je do 2016. godine bio u vezi s izvesnom Šejlom, ali da je kasnije našao novu devojku. Premda on nije želeo da komentariše te navode, pojavila se vest da ju je na jednom od svojih nastupa zaprosio.

U jednom intervjuu je ipak demantovao te informacije i rekao da je zaljubljen i da ne želi da „ubrzava“ ništa u svom trenutnom ljubavnom životu. Prema pisanju medija, njegova izabranica ga prati na svim nastupima.

Na društvenoj mreži „Instagram“, gde ga prati 33 hiljada ljudi, Semir objavljuje fotografije sa nastupa i snimanja, a nešto ređe i iz privatnog života. Tako su njegovi pratioci upoznali psa Tisu, kućnog ljubimca porodice Jahić.

Da je jako vezan za porodicu pokazuje činjenica da je, uprkos popularnost ostao da živi u Srebreniku, te da je automobil koji je dobio kao drugoplasirani učesnik „Zvezda Granda“ poklonio svojim roditeljima.

Pevač ističe da mašta o uspešnoj karijeri, ali da ne bi želeo da ga slava ponese. Trudi se da ostane skroman momak kakav je bio i pre nego što je postao prepoznatljiv. Upravo tu svoju prepoznatljivost koristi kako bi se bavio humanitarnim radom i podsticao druge da pomažu onima kojima je potrebno.

Diskografija

Singlovi

  • 2015. S tobom sam htio
  • 2016. Kako mi je, tako mi je
  • 2016. Ne daj da mi srce plače
  • 2017. Ono čudo jedno
  • 2017. Ostavila mi (duet sa Sejo Boyom)
  • 2018. Žig na tijelu
  • 2018. Klubovi kafane
  • 2019. Sad sam spreman

Semir Jahić na društvenim mrežama

FacebookSemir @ Facebook
InstagramSemir @ Instagram
YoutubeSemir @ YouTube