Nermin Omić

Kratke informacije

Ime i prezimeNermin Omić
Datum rođenja23. januar 1965.
Mesto rođenjaKakanj
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteTuzla
ZanimanjeGlumac

Biografija

Nermin Omić je bosanskohercegovački glumac i prvak drame Narodnog pozorišta u Tuzli. Publika ga pamti po brojnim ulogama u domaćim serijama i filmovima, a izdvaja se uloga Seje u seriji „Viza za budućnost“. Rođen je 23. januara 1965. godine u Kaknju. Živi i radi u Tuzli.

„Viza za budućnost“, „Lud, zbunjen, normalan“, „Dva smo svijeta različita“, „Na granici“ samo su neke od serija u kojim je ostvario zapažene uloge. Uz serije, snimao je i filmove.

Ipak, njegova najveća strast je pozorište. Odigrao je zaista veliki broj predstava, a neke od njih su „Siroti mali hrčak“, „Ko se boji Virginije Woolf“, „Zagonetne varijacije“ i mnoge druge.

Zanimljivo je da se u nekim predstavama našao i u ulozi režisera i scenografa. Za jednu je uradio i muziku što je njegova velika ljubav od detinjstva.

Oženjen je i otac dva sina.

Detinjstvo i obrazovanje

Svoje detinjstvo proveo je u Kaknju u porodici u kojoj su svi, uglavnom, bili pravnici. Rođen je u tom bosanskohercegovačkom mestu 23. januara 1965. godine. Iako su svi mislili da će i Nermin nastaviti porodičnu tradiciju i baviti se pravom, on je ipak odabrao umetnost.

To i ne čudi ako se uzme u obzir da je još kao dete pokazao veliku ljubav prema muzici, a kasnije i prema glumi. Svoje prve muzičke korake napravio je još u osnovnoj školi. Međutim, rastao je i obrazovao se u manjoj sredini, pa je odlučio da ode u Sarajevo, kao grad koji mu nudi više mogućnosti za obrazovanje i napredovanje na polju muziku.

Godine 1984. upisao je Akademiju scenskih umetnosti u Sarajevu. Kako je sam rekao u jednom intervjuu, tek tada, na akademiji, shvatio je šta ustvari znači biti glumac.

„Velika auto trka u Vodviliju“ je naziv prve predstave u Narodnom pozorištu u Sarajevu u kojoj je imao svoju prvu ulogu u pozorištu još kao student. Tada je počeo da se zaljubljuje u pozorište. Zbog toga je bilo i logično da već 1989. godine, po završetku akademije u Sarajevu, svoju profesionalnu karijeru nastavi na daskama koje život znači. Nermin se preselio u Tuzlu i tamo počeo da radi u Narodnom pozorištu.

Glumačka karijera

Po dolasku u Tuzlu Nermin je postao stalni član postave Narodnog pozorišta u tom gradu. Upravo na tim daskama odigrao je najveći broj predstava, a igra ih i danas (februar 2021.). Osim u pozorištu, glumio je u više domaćih filmova i serija. Poznat je i kao neko ko zna da kritikuje stanje u kulturi u Bosni i Hercegovini, te kaže da bi trebalo više ulagati u razvoj kulture jer je bitna za svako društvo.

Kada je u pitanju karijera u Narodnom pozorištu u Tuzli, izdvajaju se mnoge predstave. Neke od njih su „Siroti mali hrčak“ koju je igrao u sezoni 2019/2020, zatim „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ iz sezone 2016/2017, „Ko se boji Virginije Woolf“ iz sezone 2015/2016, „Zagonetne varijacije“ iz sezone 2014/2015, „Big sister u mreži života i „Revizor“ iz sezone2013/2014, „Lary Tompson show must go on“ iz 2012/2013, „Vrtlar“ iz sezone 2010/2011, „Malograđanska svadba“ i „Zmijsko leglo“ iz sezone 2007/2008 i mnoge druge.

Osim u svojoj matičnoj kući Narodnom pozorištu u Tuzli, Nermin je igrao uloge u predstavama i u drugim pozorištima sa kojim sarađuje.

Zanimljivo je da se nije okušao samo kao glumac, već i kao režiser i scenograf. Za predstavu „Zagonetne vibracije“ on je potpisao režiju, scenografiju i izbor kostima. U sezoni 2013/2014 za predstavu „Opšta bolnica“ u Narodnom pozorištu u Tuzli takođe je bio režiser, ali je odabrao i muziku za ovu predstavu. Tako je spojio svoje dve velike ljubavi – glumu i muziku.

Kada su u pitanju filmovi i serije, Nermin smatra da je imao sreće da na samom početku svoje karijere sarađuje sa nekim od velikih režisera. Brojni su filmovi i serije u kojima je ostavio veliki trag.

Serija „Viza za budućnost“ je bila odskočna daska u njegovoj karijeri. Ova serija je počela da se snima 2002. godine. Nermin je igrao lik brice Seje koji je škrt i želi da ode iz zemlje. Nermin smatra da je ovaj lik mnogo značajan jer oslikavao veliki broj građana bosanskohercegovačkog društva koji bi napustili tu zemlju u potrazi za boljom budućnosti.

Osim ove serije koja je bila vrlo gledana, a Nermin posle nje stekao veliku popularnost, igrao je u drugim serijama i filmovima.

Seriju „Dva smo svijeta različita“ snimio je 2008. Godine. U ovoj serijiigrao je lik Osmana, a serija je i danas jako popularna. Nije retkost da Nermina na ulici oslove sa Osmane baš po ulozi iz te serije.

Serije u kojima je glumio su  i „Lud, zbunjen, normalan“, „Na granici“, „Tata i zetovi“, „Cimer Fraj“, „Mikrofon je vaš“…

Filmovi u kojima je glumio su „Mrtve ribe plivaju na leđima“, „Živi i mrtvi“, „Slunjska brda“, „Čekajući bolja vremena“, „Falsifikator“, „Kako je Ilija Ladin predavao njemački“, „Ostavljeni“, „I ja tebi“ i drugi.

Kada su u pitanju serije, Nermin je rekao da nije veliki zagovornik serija, iako je svojim ulogama u njima postigao veliki uspeh Ipak, smatra da je mnogo bolje da domaća publika gleda serije iz domaće i regionalne produkcije, nego one koje dolaze recimo iz Meksika.

Za svoj rad dobio je nekoliko nagrada i priznanja. Jedno od najranijih stiglo je 1995. godine u Jajcu za ulogu Ahmeta Švabe u predstavi „Tvrđava“. Za predstavu „Malograđanska svadba“ na festivalu u Jajcu 2009. godine takođe je dobio još jednu nagradu.

Privatni život

Njegova supruga je profesor flaute i gaji ljubav prema muzici baš kao i Nermin. Oni imaju dva sina Borisa i Adija. Zanimljivo je da su se i njihova deca okrenula ka umetnosti i to baš kao glumi i muzici, kao i njihovi roditelji. Jedan sin je DJ, a drugi je upisao Akademiju scenskih umetnosti.

Filmografija

 • „Viza za budućnost“
 • „Lud, zbunjen, normalan“
 • „Dva smo svijeta različita“
 • „Tata i zetovi“
 • „Cimer Fraj“
 • „Mikrofon je vaš“
 • „Mrtve ribe plivaju na leđima“
 • „Živi i mrtvi“
 • „Slunjska brda“
 • „Čekajući bolja vremena“, „Falsifikator“
 • „Kako je Ilija Ladin predavao njemački“
 • „Na granici“
 • „Ostavljeni“
 • „I ja tebi“
 • Predstave
 • „Siroti mali hrčak“
 • „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“
 • „Ko se boji Virginije Woolf“
 • „Zagonetne varijacije“
 •  „Big sister u mreži života“
 • „Revizor“
 •  „Lary Tompson show must go on“
 •  „Vrtlar“
 • „Malograđanska svadba“
 •  „Zmijsko leglo“