Radovan Vujović

Kratke informacije

Ime i prezimeRadovan Vujović
Datum rođenja8. septembar 1984.
Mesto rođenjaUžice
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac
Visina-

Biografija

Radovan Vujović je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac, prepoznatljiv po ulogama u serijama „Vojna akademija“, „Kralj Petar Prvi“, „Koreni“ i drugima, kao i filmovima „Šejtanov ratnik“, „Izgrednici“ i drugima. Rođen je 8. septembra 1984. godine u Užicu. Živi i radi u Beogradu.

Prvu filmsku ulogu Vujović je ostvario sa samo 18 godina u kratkom filmu „Dobro poznata stvar“. Četiri godine kasnije igrao je Sašu u kratkom filmu „Jedan dan u belom“, Caneta u filmu „Šejtanov ratnih“, te siledžije u seriji „Ljubav, navika, panika“.

Ipak, najveću prepoznatljivost mu je donela uloga kadeta Radisava Risovića Risa u popularnoj seriji „Vojna akademija“ i istoimenom filmu iz 2013. godine. Od tada do danas (maj 2021. godine) ostvario je na desetine zapaženih uloga u serijama i filmovima.

Vujović je od 2010. godine stalni član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), a sarađuje i sa drugim pozorištima, poput „Madlenijanuma“, „Boška Buhe“, „Puža“, „Ateljea 212“ i drugih.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Detinjstvo i obrazovanje

Radovan Vujović je rođen 1984. godine u Užicu. Sa roditeljima i starijim bratom Predragom odrastao je u rodnom gradu. Za polaganje prijemnog ispita na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu prvi put se prijavio sa 17. godina.

Položio je prijemni ispit i zajedno sa Nikolom Rakočevićem, Marijom Karan, Kalinom Kovačević, Nadom Macanković i drugima postao deo klase profesorke Biljane Mašić. Diplomirao je 2005. godine.

Filmska i televizijska karijera

Radovan Vujović se na filmskom platnu prvi put pojavio 2002. godine. Još kao student druge godine Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu igrao je glavnu ulogu u kratkom filmu Miroslava Stamatova pod nazivom „Dobro poznata stvar“.

Reč je o avanturističkoj komediji u kojoj je Vujović scenu delio sa kolegama Nebojšom Rakočevićem, Mašom Dakić, Sofijom Juričanin i drugima.

U kratkoj drami Marka Jeftića „Jedan dan u belom“ tumačio je Sašu, dok su ostale uloge igrali Teodora Živanović, Viktor Savić, Katarina Marković i drugi. Film je premijerno prikazan 2006. godine.

Odigrao je epizodnu ulogu u seriji „Ljubav, navika panika“, a reditelj Stevan Filipović mu je poverio glavnu ulogu u trileru „Šejtanov ratnik“. Radovan je tada dobio priliku da scenu deli sa afirmisanim glumcima, poput Marka Nikolića, Petra Božovića, Dragana Nikolića, Svetlane Cece Bojković i drugih.

U drami Milivoja Miška Milojevića „Pogled u nebo“ iz 2007. godine tumačio je Edvarda Sargenta. Dve godine kasnije pozajmio je glas Saske Učita u animiranom filmu „Naruto“.

Reditelj Rejf Fajns (Ralph Nathaniel Twisleton-Wykeham-Fiennes) mu je poverio manju ulogu u političkom trileru „Kariolan“ („Coriolanus“) iz 2011. godine. Tada je imao priliku da stekne uvid kako funkcioniše snimanje filma sa svetski poznatim glumcima, poput Fajnsa, Džerarda Batlera (Gerard James Butler), Vanese Redgrejv (Vanessa Redgrave) i drugih.

Ipak, televizijska i filmska publika Radovana Vujovića je bolje upoznala početkom 2012. godine kada je Radio Televizija Srbije (RTS) počela emitovanje serije „Vojna akademija“. Tumačio je ulogu kadeta, a kasnije poručnika Radisava Risovića Risa.

Pojedini izvori navode da je prvu epizodu serije pogledalo čak 2.2 miliona gledalaca, a publika se vrlo brzo poistovetila sa mladim protagonistima. Zato je mnogima teško palo kada je lik kojeg je Radovan tumačio poginuo tokom treće sezone.

Utelovio je Risa i u istoimenom filmu koji predstavlja nastavak serije, a koji je publika imala priliku premijerno da pogleda 2012. godine.

U humorističnoj seriji „Mio&Drag“ Srđana Spasića tumačio je advokata, dok je u domaćoj verziji američke hit serije „Urgentni centar“ igrao Mikija.

Sa kolegama i prijateljima Ivanom Zekićem, Ivanom Živkovićem, Viktorom Savićem i Jakovom Jevtovićem osmislio je i snimio pet epizoda serije „Komunalci“, koju su tokom 2015. godine emitovali na „Ju Tjub“ („YouTube“) kanalu „Gegoole“.

Reč je o desetominutnoj komediji situacije, koju je publika odlično prihvatila. Kako je Radovan jednom prilikom kazao, snimanje nisu mogli da nastave zbog nedostatka vremena i novca.

Reditelj Darko Bajić mu je poverio ulogu Srđana Kalembera u drami „Bićemo prvaci sveta“. Film je zasnovan na istinitom događaju, a opisuje kako je košarka postala nacionalni sport na području nekadašnje Kraljevine Jugoslavije. Pored Vujovića, glavne uloge su igrali Strahjinja Blažić, Miloš Biković, Aleksandar Radojičić i Marko Janketić.

Film je premijerno prikazan 26. februara 2015. godine, a osvojio je brojne nagrade na festivalima u zemlji i inostranstvu.

Poručnika Risa ponovo je utelovio u filmu „Vojna akademija 3: Novi početak“, a iste, 2016. godine publika je imala priliku da ga vidi u krimi komediji „ZG 80“, koju je režirao Igor Seregi, po scenariju Ive Balenovića i Roberta Čukina.

U oktobru 2017. godine reditelj Dejan Zečević je publici na Filmskom festivalu u Čikagu premijerno predstavio svoj film „Izgrednici“, u kome je Vujović odigrao glavnu ulogu. Reč je o crno-beloj drami koja je brzo osvojila i domaću publiku. Glavne uloge, pored Radovana, tumačili su Mladen Sovilj i Marta Bjelica.

Scenarista Đorđe Milosavljević je na 42. Festivalu filmskog scenarija osvojio prvo mesto, a Radovan je osvojio nagradu „Car Konstantin“ za najbolju mušku ulogu na 53. Filmskim susretima u Nišu.

Pripala mu je epizodna uloga u kriminalističkoj seriji Balše Đoga „Pet“, koja je tokom 2019. godine emitovana na programu RTS-a, Radio Televizije Republike Srpske (RTRS) i Televizije „Superstar“.

Tumačio je vojnika Životu u filmu „Kralj Petar I: U slavu Srbije“ iz 2018. godine, kao i u istoimenoj seriji iz 2019. godine.

Reč je o filmu snimljenom po motivima romana „Čarape kralja Petra“ Milovana Vitezovića, a u režiji Lazara Ristovskog koji je ujedno igrao i naslovnu ulogu. Upravo je uloga Živote Vujoviću donela nagradu za najbolju mušku epizodnu ulogu na 54. Filmskim susretima u Nišu.

Još jedan veliki projekat Radovan je završio tokom 2018. godine. Reč je o dramskoj TV seriji „Koreni“, utemeljenoj na istoimenom romanu Dobrice Ćosića. Radovan je utelovio Vukašina Katića, dok su njegovog oca Aćima i brata Đorđa igrali Žarko Laušević i Igor Đorđević. Serija je premijerno emitovana od oktobra do decembra 2018. godine na RTS-u i Superstaru.

Od marta 2019. godine publika ga može videti u ulozi Mirka Bakrača, jednog od šefova BIA-e u seriji „Državni službenik“. Reč je o kriminalističkoj seriji čiji su autori Predrag Gaga Antonijević i Dimitrije Vojnov.

Pored Vujovića, glavne uloge igraju Milan Marić, Nebojša Dugalić, Nenad Jezdić i drugi. Do sada su emitovane dve sezone po 12 epizoda, a početak prikazivanja treće zakazan je za 2022. godinu.

Glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić mu je poverio ulogu Kneza Pavla Karađorđevića u hit seriji „Senke nad Balkanom“. Premda se pojavio u samo pet epizoda, mladi glumac je ostavio snažan utisak na publiku.

Utelovio je lik inspektora Tankosića u prvoj sezoni akcione serije Miloša Avramovića „Južni vetar“. Serija predstavlja nastavak istoimenog filma, a RTS ju je premijerno prikazivao tokom januara i februara 2020. godine.

Početkom septembra 2020. godine počelo je snimanje filma „Bilo jednom u Srbiji“ u kome Radovan Vujović i Viktor Savić tumače glavne uloge. Međutim, zbog pandemije novog virusa korona, snimanje je odloženo, pa producenti još uvek ne mogu sa sigurnošću da kažu kada će publika imati priliku da film pogleda u bioskopima.

Tokom jeseni 2021. godine Televizija “Nova S“ bi trebalo da emituje dramsku seriju „Vreme zla“ snimljenu po motivima istoimenog romana Dobrice Ćosića. Ovog puta Vujovića ćemo imati priliku da gledamo u ulozi Ivana Katića, dok će Vukašina i Adama Katića igrati Žarko Laušević i Andrej Šepetkovski.

RTS i „Superstar“ su krajem marta i početkom aprila 2021. godine emitovale mini seriju „Porodica“, po scenariju i režiji Bojana Vuletića. Priča prati poslednjih 48 sati u domu Slobodana Miloševića pre nego što je uhapšen 2001. godine. Miloševića je utelovio Boris Isaković, a njegovu suprugu Miru glumica Mirjana Karanović.

Vujoviću je reditelj poverio ulogu Vladimira Bebe Popovića, tadašnjeg šefa Biroa za komunikacije u Vladi Zorana Đinđića. Pohvale na račun mladog glumca stizale su sa svih strana, a mnogi su se složili da je verno predstavio karakter nekadašnjeg funkcionera.

Pored toga, tokom 2021. godine televizijska publika ga može gledati u ulozi Rapajića u komičnoj TV seriji „Drim tim“, koju je režirao Dejan Zečević, po scenariju Miloša Radovića.

Pozorišna karijera

Premda ga šira javnost poznaje po ulogama koje je ostvario na filmu i televiziji, Radovan Vujović je jedan od najangažovanijih mladih glumaca u pozorištu. Tokom i po završetku Fakulteta dramskih umetnosti radio je u Pozorištu „Boško Buha“.

Na sceni tog pozorišta je igrao Petra Pana u istoimenoj predstavi, Tiltila u predstavi „Plava ptica“, Ligurija u komadu „Mandragola“ i druge.

Vujović je 2010. godine postao stalni član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta. U svojoj matičnoj kući tumačio je brojne uloge u predstavama „Ajnštajnovi snovi“, „Uobraženi bolesnik“, „Zmajeubice“, „Sumnjivo lice“, „Otelo“, „Metamorfoze“, „Rođeni u YU“, „Sanjari“, „Švabica“, „Tartif“, „Kako vam drago“ i drugima.

Igrao je Mesrina u komadu „Rasprava“, Alekseja Sergejevića Bulanova u predstavi „Šuma“, te Milana u predstavi „Tako je moralo biti“.

Sarađivao je i sarađuje i sa drugim pozorištima. Tako je na sceni Pozorištanceta „Puž“ igrao u predstavama „Gospodar pesme“, „Uspavana lepotica“, „Laza mamina maza“ i drugima. Na sceni pozorišta „Madlenianum“ igrao je Aleksija Nikolajeviča Beljajeva u predstavi „Miholjsko leto“, a u „Ateljeu 212“ Mihaela u komadu „Proslava“.

Publika Srpskog narodnog pozorišta mogla ga je videti u predstavi „Brod za lutke“.

Od 2015. godine sa Marijom Vicković i Brankom Cvejićem igra predstavu „U agoniji“, nastaloj po komadu Miroslava Krleže, a u režiji Ane Đorđević. Sa Svetlanom Bojković i Andrijanom Oliverić igra predstavu „Celo telo tu me boli“, po tekstu i u režiji Nikole Pejakovića.

Vujović je dobitnik dve pojedinačne i jedne individualne Godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Na Sterijinom pozorju 2009. godine dobio je nagradu iz fonda „Dara Čalenić“ za najboljeg mladog glumca, a JDP mu je 2010. godine dodelio Nagradu za lepotu govora „Branivoj Đorđević“.

Privatni život

Radovan Vujović je rođen 1984. godine u Užicu. Od 2001. godine živi i radi u Beogradu. Premda je na domaćoj sceni prisutan dugi niz godina, trudi se da svoj privatni život drži dalje od očiju javnosti. Štaviše, jedan je od glumaca koji se retko pojavljuje u elektronskim medijima i retko daje intervjue novinarima.

Ipak, poznato je da je pet godina bio u vezi sa kolegicom Anjom Alač. Upoznali su se u pozorištu, a ako je verovati domaćim medijima, neko vreme su živeli zajedno. Raskinuli su 2015. godine, ali o razlozima tog čina nisu želeli javno da govore.

Od 2017. do 2020. godine bio je u vezi sa glumicom Milenom Radulović. Svoje pratioce na društvenim mrežama s vremena na vreme su oduševljavali fotografijama sa putovanja.

Ipak, polovinom 2020. godine objavljeno je da više nisu u vezi, ali da su ostali u dobrim odnosima. Premda par nije želeo da govori o tome javno, a tabloidi su pisali da je razlog za raskid razdvojenost, jer mlada glumica mnogo vremena provodi u Rusiji gde snima filmove.

Vujović ju je javno podržao kada je odlučila da progovori o torturi koju je trpela kao polaznica škole glume Mike Aleksića.

Radovan Vujović je jedan od mladih glumaca koji nije uvek prihvatao sve uloge koje su mu se nudile. Međutim, posla mu nikad nije nedostajalo. Ipak, svojim mlađim kolegama ne savetuje da krenu tim putem, jer smatra da mu se „posrećilo“, premda mnogi tvrde da je za sve angažmane koje je dobijao zaslužan njegov raskošan talenat.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2002. Dobro poznata stvar
 • 2006. Jedan dan u belom
 • 2006-2008. Ljubav, navika, panika
 • 2006. Šejtanov ratnik
 • 2007. Pogled u nebo
 • 2009. Naruto
 • 2011. Koriolan
 • 2012—2017. Vojna akademija
 • 2013. Vojna akademija 2
 • 2014. Mio&Drag
 • 2014. Urgentni centar
 • 2014. Komunalci
 • 2015. Bićemo prvaci sveta
 • 2016. Vojna akademija 3: Novi početak
 • 2016. ZG 80
 • 2017. Izgrednici
 • 2018. Pet
 • 2018. Kralj Petar Prvi: U slavu Srbije
 • 2018. Koreni
 • 2019. Kralj Petar Prvi
 • 2019. Državni službenik
 • 2019. Senke nad Balkanom
 • 2020. Južni vetar
 • 2021. Bilo jednom u Srbiji
 • 2021. Vreme zla
 • 2021. Drim tim
 • 2021. Porodica

Pozorišne predstave: „Tako je moralo biti“, „Tartif“, „Švabica“, „Metamorfoze“, „Rođeni u JU“, „Miholjsko leto“, „Sumnjivo lice“, „Izopačeni“, „Otelo“, „Zmajeubice“, „Boing-boing“, „Uobraženi bolesnik“, „Pazi šta želiš“, „Ajnštajnovi snovi“, „Celo telo tu me boli“, i druge.

Nagrade i priznanja

 • 2009. Nagrada iz fonda „Dara Čalenić“ za najboljeg mladog glumca, na Sterijinom pozorju
 • 2009. Godišnja nagrada JDP-a
 • 2010. Nagrada za lepotu govora „Dr Borivoj Đorđević“
 • 2011. kolektivna Godišnja nagrada JDP-a
 • 2016. Godišnja nagrade JDP-a
 • 2018. Nagrada Car Konstantin, za najbolju mušku ulogu u filmu „Izgrednici“, na 53. Filmskim susretima u Nišu
 • 2018. Nagrada za lepotu govora „Dr Borivoj Đorđević“
 • 2019. Nagrada za najbolju mušku epizodnu ulogu, za ulogu u filmu „Kralj Petar Prvi“ na 54. Filmskim susretima u Nišu
 • 2019. Nagrada publike za glumca večeri na na 54. Filmskim susretima u Nišu

Radovan Vujović na društvenim mrežama

InstagramRadovan @ Instagram
TwitterRadovan @ Twitter
IMDBRadovan @ IMDB