Orlando Blum (Orlando Bloom)

Kratke informacije

Ime i prezimeOrlando Blum (Orlando Bloom)
Datum rođenja13. januar 1977.
Mesto rođenjaKenterberi, Engleska
DržavaVelika Britanija
PrebivališteLondon, Los Anđeles
ZanimanjeGlumac, producent
Visina180 cm

Biografija

Orlando Blum (Orlando Jonathan Blanchard Bloom) je britanski glumac i producent. Rođen je 13. januara 1977. u Kenterberiju u jugoistočnoj Engleskoj. Iz braka s manekenkom Miranom Ker (Miranda Kerr) ima šestogodišnjeg sina Flina (Flynn Christopher Bloom). Živi na relaciji London – Los Anđeles.

Publici širom sveta poznat je kao Legolas, vilenjak iz filmskog serijala „Gospodar prstenova“ („The Lord of the Rings“), Vil Tarner iz filmova „Pirati s Kariba“ („Pirates of the Caribbean“) i Pariz iz istorijske sage „Troja“ („Troy“).

Osim po filmskim ulogama, proslavio se i kao pozorišni glumac. UNICEF-ov je ambasador dobre volje.

Detinjstvo i glumački počeci

Orlando Blum je rođen 1977. godine u Kenterberiju, a ime je dobio po engleskom kompozitoru Orlandu Gibonsu (Orlando Gibbons). Ima stariju sestru Samantu (Samantha Bloom).

Sve do 13. godine verovao je da je njegov biološki otac književnik Heri Saul Blum (Harry Saul Bloom), Jevrej rođen u Južnoj Africi i veliki borac protiv aparhtejda koji je umro kada je Orlandu bilo četiri godine. Ipak, devet godina kasnije, njegova majka Sonja (Sonia Constance Josephine) priznala mu je da je njegov biološki otac Kolin Ston (Colin Stone), dugogodišnji porodični prijatelj i njen partner.

Sonja je rođena u Kalkuti, u Indiji i bila je ćerka Frensisa Kopelenda (Francis John Copeland), lekara i hirurga i Beti Konstans Džozefin (Betty Constance Josephine). Pre nego što se udala za Herija Bluma, Sonja je živela u Australiji, Japanu i Indiji.

Kolin Ston je bio direktor škole jezika u Kenterberiju, a nakon smrti Herija Bluma postao je Orlandov staratelj.

Već u ranom detinjstvu otkriveno je da pati od disleksije, pa ga je majka ohrabrivala da se bavi glumom. Nakon što je osvojio nagradu na školskom takmičenju u glumi, Orlando se preselio u London, te upisao školu glume, i se pridružio NYT (National Youth Theatre). Nakon nekog vremena dobio je stipendiju za nastavak školovanja na Britansko-američkoj akademiji (British American Drama Academy). Dobio je uloge u televizijskim serijama „Ubistva u Midsomeru“ („Midsomer Murders“) i „Žrtva“ („Casualty“). Na velikom platnu je debitovao 1997. godine u filmu „Vajld“ („Wilde“). Nakon toga je upisao školu glume „Gildhol“ („Guildhall School of Music and Drama“).

Karijera

Dva dana nakon što je diplomirao Orlando Blum je dobio jednu od glavnih uloga u trilogiji „Gospodar Prstenova“. Iako je išao na audiciju za Faramira, koji se ne pojavljuje do drugog filma, režiser Piter Džekson (Peter Jackson) mu je dodelio ulogu vilenjaka Legolasa. Dok je snimao film pao je s konja i slomio rebro, ali se brzo oporavio i vratio na set. U isto vreme snimao je još jedan veliki film „Pad crnog jastreba“ („Black Hawk Down“) u režiji Ridlija Skota (Ridley Scott).

2002. godine izabran je za najzgodnijeg glumca mlađeg od 25 godina, a magazin „Pipl“ („People“) ga je 2004. godine proglasio jednim od najpoželjnijih neženja u Holivudu.

Cela ekipa koja je snimala serijal „Gospodar prstenova“ nominovana je za najbolju ekipu na filmu koju dodeljuje Screen Actors Guild Awards, a poslednji deo trilogije „Gospodar prstenova: Povratak Kralja“ („The Lord of The Rings: The Return of the King“) osvojio je nekoliko nagrada. Orlando Blum dobio je brojna priznanja (European Film Awards, Hollywood Festival Award, Empire Award i Teen Choice Award).

Zajedno sa Kirom Najtli (Keira Knightley) i Džonijem Depom (Johny Depp) snimio je letnji blokbaster „Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera“ („Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl“). Posle velikog uspeha koji je postigao s „Piratima“, Orlando je glumio Pariza (Paris) u istorijskom spektaklu „Troja“ („Troy“).  Rame uz rame s Bredom Pitom (Brad Pitt), Erikom Banom (Eric Bana) i Piterom O`Tulom (Peter O`Toole) proslavio je rasprodate ulaznice u bioskopima širom sveta. Ova uloga dodatno je skrenula pažnju na mladog glumca, pa ga je Ridli Skot ponovo angažovao. 2005. godine objavljen je film „Nebesko kraljevstvo“ („Kingdom of Heaven“) u kome je Orlando Blum igrao glavnu ulogu, a koji se dopao i kritici i publici. Iste godine glumio je Drua Bejlora u romantičnoj komediji „Elizabettaun“ („Elizabethtown“).  Osim Bluma, u glavnim ulogama su se našle Kirsten Danst (Kirsten Dunst) i Suzan Sarandon (Susan Sarandon).

U julu 2006. godine premijerno je prikazan drugi deo „Pirata s Kariba“ pod nazivom „Tajna škrinje“ („Pirates of Caribbean: Dead Man`s Chest“), koji je ponovio uspeh prvog dela filmskog serijala.

Nakon toga Orlando je snimio kriminalističku dramu „Utočište“ („Haven“), u kojoj je, osim što je glumio bio i producent. Ovaj projekat nije naročito privukao pažnju kritičara, ali je zato ženski deo publike imao priliku da uživa u Orlanovom izgledu i talentu. Iste, 2006. godine glumac se pojavo u američkom sitkomu „Statisti“ („Extras“) u kome je glumio arogantnu, narcisoidnu verziju sebe. Osim toga, predstavio se kao veliki obožavalac kolege Džonija Depa, koga, osim što mu se divi, istovremeno i prezire jer je talentovaniji i zgodniji od njega. Te godine, Orlando Blum je bio najtraženiji muškarac na Guglu.

Do maja 2007. godine Orlando je glumio u četiri filma s najvećom zaradom ikada. Ako tome dodamo zaradu od trećeg nastavka „pirata“ „Pirati s Kariba: Na kraju sveta“ („Pirates of the Caribbean: At World`s End“) možemo reći da mu je prva decenija u ovom poslu donela mnogo uspeha i novca.

Tokom leta 2007. godine odlučio je da se posveti karijeri u pozorištu, pa se tako našao u predstavi „Na slavlju“ („In Celebration“). Tog leta je snimio i nekoliko TV reklama namenjenih japanskom tržištu. 2008. godine dobio je manju ulogu u britanskom filmu „Obrazovanje“ („An Education“), ali je odustao kako bi učestvovao u projektu „New York, I Love You“. Reč je o projektu koji se sastoji iz 12 kratkih filmova u kojima se pojavljuju Bredli Kuper (Bradley Cooper), Endi Garsija (Andy Garcia), Natali Portman (Natalie Portman), Itan Houk (Ethan Hawke) i drugi.

21. oktobra 2011. objavljen je film „Tri mušketira“ („The Three Musketeers“), u kome glavne uloge, pored Bluma, tumače Mila Jovovic (Mila Jovovich), Logan Lerman (Logan Lerman), Metju Mekfejden (Matthew Macfadyen), Rej Stivenson (Ray Stevenson), Kristof Valc (Christoph Walz) i drugi.

Tokom leta 2013. godine igrao je Romea u drami „Romeo i Julija“ („Romeo and Juliet“) u pozorištu Brodvej. Njegova izvedba naišla je na brojne pohvale pozorišnih kritičara.

U decembru 2013. godine objavljen je drugi deo Džeksonove trilogije „Hobit“, pod nazivom „Šmaugova pustošenja“ („The Hobbit: The Desolation of Smaug“) gde je Blum ponovo igrao Legolasa. Godinu dana kasnije izašao je poslednji nastavak trilogije pod nazivom „Bitka pet armija“ („The Hobbit: The Battle of the Five Armies“) u kome je već proverena ekipa, uključujići Bluma pobrala brojne simpatije.

Tokom 2017. godine objavljen je peti dio filmskog serjiala o omiljenim piratima koji nosi naziv „Mrtva usta ne govore“ ili „Salazarova osveta“ („Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales“) u kome Orlando Blum ponovo glumi Vila Tarnera. Osim toga, sa kolegicom Numi Rapas (Noomi Rapas) snimio je triler „Otkriven“ („Unlocked“) koji je objavljen u septembru 2017. godine. Takođe, u septembru 2017. godine premijerno je prikazana akcijska avantura „S.M.A.R.T. Chase“ u kojoj Blum igra glavnu ulogu.

U postprodukciji su još dva njegova filma „Romans“ i „Berlin, I Love You“ koji u bioskope dolaze krajem 2017. godine.

Filmografija

Film:

1997. Vajld

2001. Gospodar prstenova: Prstenova družina

2001. Pad crnog jastreba

2002. Gospodar prstenova: Dve kule

2003. Ned Kelly

2003. Pirati s Kariba: Prokletstvo Crnog bisera

2003. Gospodar prstenova: Povratak kralja

2004. The Calcium Kid

2004. Troja

2004. Utočište

2005. Nebesko kraljevstvo

2005. Elizabettaun

2006. Pirati s Kariba: Tajna škrinja

2006. Ljubav i ostale bolesti

2006. Genocid u Jermeniji

2007. Pirati s Kariba: Na kraju sveta

2007. Everest: A Climb for Peace

2009. New York, I Love You

2010. Sveti di-džej

2010. Glavna ulica

2011. Dobar doktor

2011. Borba za prava mladih

2011. Tri mušketira

2013. Zulu

2013. Hobit: Šmaugova pustošenja

2014. Romeo i Julija

2014. Hobit: Bitka pet armija

2015. U potrazi za vatrom

2017. Otkriven

2017. Pirati s Kariba: Mrtva usta ne govore (Salazarova osveta)

2017. Romans

2017. S.M.A.R.T. Chase

Televizija:

1994–96. Žrtve

2000. Ubistva u Midsomeru

2006. Statisti

2011. LA Phil Live

2016. Easy

2017. Tour de Pharmacy

2017. Stairway to Stardom

Video-igrice:

2002. The Lord of the Rings: The Two Towers

2003. The Lord of the Rings: The Return of the King

2004. The Lord of the Rings: The Third Age

2012. Lego The Lord of the Rings

2014. Lego The Hobbit

2015. Lego Dimensions

Nagrade i nominacije

Osvojene nagrade:

2001. godine osvojio nagradu za najboljeg debitanta (Empire Awards)

2001. godine osvojio nagradu za najboljeg debitanta (MTV Movie Awards)

2002. godine osvojio nagradu za najbolju filmsku ekipu (Online Film Critics Society Awards)

2002. godine osvojio nagradu za najbolju filmsku ekipu (Phoenix Film Critics Society Awards)

2003. godine osvojio nagradu za najbolju filmsku ekipu (Broadcast Film Critics Association Awards)

2003. godine osvojio nagradu za najbolju filmsku ekipu (National Board of Review Awards)

2003. godine osvojio nagradu za najbolju filmsku ekipu (Phoenix Film Critics Society Awards)

2003. godine osvojio nagradu za izuzetno izvođenje (Screen Actors Guild Award)

2003. godine osvojio nagradu za najboljeg glumca (Hollywood Film Festival)

2003. godine osvojio nagradu za najbolju hemiju na setu (Teen Choice Award)

2003. godine osvojio nagradu za najbolji filmski poljubac (Teen Choice Award)

2004. godine proglašen za „najseksi heroja“ (MTV Movie Awards Mexico)

2005. godine proglašen najboljim evropski glumcem (Jameson People`s Choice Award)

2007. godine osvojio nagradu za najbolju mušku izvedbu (National Movie Award)

2007. godine osvojio nagradu za najboljeg akcijskog glumca (Teen Choice Movie Awards)

2014. godine osvojio nagradu za najbolju filmsku tuču (MTV Movie Award)

Osvojene nominacije:

2001. godine nominova za „muško lice budućnosti“ (Saturn Awards)

2001. godine nominovan za izuzetnu izvedbu (Screen Actors Guild Awards)

2001. godine nominovan za najboljeg mladog glumca (Teen Choice Awards)

2001. godine nominovan za najbolju glumačku ekipu (Phoenix Film Critics Society Awards)

2002. godine nominovan za izuzetnu izvedbu (Screen Actors Guild Awards)

2002. godine nominovan za najbolju Trans-Atlantsku izvedbu (MTV Movie Awards)

2002. godine nominovan za najboljeg sporednog glumca (Australian Film Institute Awards)

2003. godine nominovan za najboljeg britanskog glumca (Empire Awards)

2003. godine nominovan za najboljeg glumca u akcijskim filmovima (Teen Choice Awards)

2004. godine nominovan za najboljeg pojedinca u timu (MTV Movie Awards)

2014. godine nominovan za najbolju filmsku transformaciju (MTV Movie Awards)

Sve nagrade koje je osvojio svedoče o njegovom velikom talentu, ipak 2007. godine nominovan je za Zlatnu malinu u kategoriji najgoreg sporednog glumca.

Privatni život

Orlando Blum je rođen u Engleskoj, mada zbog snimanja mnogo vremena provodi u svojoj kući u Los Anđelesu. Uprkos slavi i novcu koji je zaradio trudi se da živi „normalan život“ koliko je to moguće. Tokom snimanja filma „Nebesko kraljevstvo“ u Maroku je pronašao psa lutalicu koga je nakon toga posvojio.

Pobornik je budizma, te član nekoliko budističkih organizacija u Velikoj Brataniji. Osim toga, učestovovao je u kampanji „Global Green“ koja ima zadatak da podigne svest o važnosti zaštite životne okoline. I sam se trudi da zaštiti prirodu, pa je i svoj dom u Londonu opremio u skladu sa tim.

Zajedno sa ostalim članovima „Prstenove družine“ napravio je tetovažu posvećenu filmu „Gospodar prstenova“. Glumci Šon Ostin (Sean Astin), Šon Bin (Sean Bean), Bili Bojd (Billy Boyd), Ijan Mekelen (Ian McKellen), Dominik Managan (Dominic Managan), Vigo Mortensen (Viggo Mortensen) i Elaja Vud (Elijah Wood), takođe imaju slične tetovaže. Osim toga,Blum ima još jednu tetovažu na stomaku koju je napravio pre nego što se preselio u London.

U februaru 2009. godine aktivno je učestovao u prikupljanju pomoći za žrtve velikog šumskog požara u Australiji. U oktobru 2009. godine je proglašen UNICEF-ovim ambasadorom dobre volje. Učestvovao je u projektima za pomoć obrazovanju u selima u Nepalu.

Tokom karijere preživeo je brojne povrede, slomio je levu nogu i nekoliko puta povredio glavu. Osim toga slomio je nos igrajući ragbi, te desnu nogu skijajući u Švajcarskoj. Levu nogu je slomio prilikom pada sa motora, a desnu ruku dok je vozio snoubord. Snimajući „Gospodara prstenova“ slomio je rebro prilikom pada s konja.

Ljubavni život holivudskog lepotana česta je tema svetskih medija. U periodu od 2003. do 2006. godine zabavljao se s američkom glumicom Kejt Bosfort (Kate Bosworth). Krajem 2007. godine započeo je vezu s australijskim supermodelom Mirandom Ker. Verili su se u junu 2010. godine, a nakon nekoliko meseci su se venčali. U januaru 2011. godine Miranda je u Los Anđelesu rodila dečaka Flina Kristofera Bluma. Polovinom 2013. godine par je objavio da se razvodi, te da već nekoliko meseci ne žive zajedno. Razveli su se pred kraj 2013. godine.

U januaru 2016. godine na 73. dodeli Zlatnih globusa Blum se pojavio s pevačicom Kejti Peri (Katy Perry). Ipak, u martu 2017. godine objavili su da više nisu zajedno.

Tečno govori francuski jezik.

Orlando Blum (Orlando Bloom) na društvenim mrežama

FacebookOrlando @ Facebook
InstagramOrlando @ Instagram