Uroš Jakovljević

Kratke informacije

Ime i prezimeUroš Jakovljević
Datum rođenja09. decembar 1988.
Mesto rođenjaGornji Milanovac
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumac

Biografija

Uroš Jakovljević je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac prepoznatljiv po ulogama u serijama „Šešir profesora Koste Vujića“, „Miris kiše na Balkanu“, „Nemoj da zvocaš“ i drugima. Rođen je 9. decembra 1988. godine u Gornjem Milanovcu. Živi i radi u Beogradu. Oženjen je naučnicom Ninom Krako Jakovljević s kojom ima sina.

Prve glumačke korake je napravio vrlo rano, a zvaničnu potvrdu svog talenta dobio je 2011. godine kad je diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Glumi u predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Narodnog pozorišta u Beogradu, Zvezdara teatra i drugih, ali je od 2016. godine stalni član „Ateljea 212“.

Snimio je nekoliko filmova, ali su ga češće birali reditelji televizijskih formata. Prepoznatljiv je po ulogama u serijama, a od nedavno ga gledaoci poistovećuju sa snalažljivim, ali zbunjenim studentom Borisom iz humoristične serije „Vrata do vrata“.

Detinjstvo i obrazovanje

Uroš Jakovljević je rođen 1988. godine u Gornjem Milanovcu. Po završetku gimnazije 2007. godine upisao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dragana Petrovića Peleta. Diplomirao je 2011. godine.

Nekoliko godina kasnije je upisao Fakultet organizacionih nauka, te završio master studije na smeru Menadžment ljudskih resursa. Jedno vreme je bio saradnik na katedri profesora Ranka Orlića.

Karijera

Jakovljević je do sada odigrao na desetine predstava u raznim pozorištima, a od 2016. godine je stalni član ansambla „Ateljea 212“. Na filmu se prvi put pojavio 2010. godine, a na televiziji 2011. godine. Uloge u predstavama su mu donele nekoliko važnih nagrada.

Pozorišna karijera

Premda je tokom studija imao priliku da se oproba na „daskama koje život znače“, Jakovljević je pravi debi doživeo u novembru 2011. godine kada je sa kolegama Matejom Popovićem, Miodragom Radonjićem i Marijom Stokić na sceni Beogradskog dramskog pozorišta premijerno izvedena diplomska predstava „Usamljeni zapad“.

Reč je o komadu Martina Mekdonaha (Martin Faranan McDonagh), crnoj komediji koja je mladim glumcima otvorila mnoga vrata. Nakon nekoliko manjih uloga i televizijskih angažmana Uroš je 2013. godine dobio veću ulogu u predstavi „Zločin i kazna“ koja je premijerno izvedena na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Komad je režirala Ana Tomović, a igrali su Aleksandar Radonjić, Bogdan Diklić, Ljubomir Bandović, Nikola Rakočević i drugi.

Usledila je uloga u predstavi „Čekajući Godoa“ u režiji Ane Popović. Ova predstava je prvobitno nastala za potrebe Festivala internacionalnog studentskog teatra (FIST), a na Velikoj sceni Ateljea 212 je premijerno izvedena 12. juna 2013. godine. U toj podeli Jakovljeviću je pripala uloga Estragona, dok je Vladimira utelovio Ivan Mihailović.

Igrao je naslovnu ulogu u predstavi „Makbet“ koja je na sceni „Mira Trajlović“ prvi put odigrana u novembru 2015. godine. Komad je režirala Anđelka Nikolić, a na sceni se smenjuju Anica Dobra, Branimir Brstina, Dejan Dedić, Tamara Dragičević, Stefan Radonjić i drugi.

Jednu od najznačajnijih uloga u dotadašnjoj karijeri Uroš je dobio 2016. godine kada je trebalo da utelovi Rolanda u predstavi „Konstalacije“ Nika Pejna (Nick Payne). Predstava je premijerno izvedena u „Ateljeu“ 15. aprila 2016. godine, a njegovu partnerku Marijanu je igrala Marija Jevtić. Ova ljubavna priča naišla je na odlične reakcije kritike i publike.

Već sledećeg meseca je sa Milošem Đorđevićem, Suzanom Lukić, Nikolom Vujovićem i drugima promovisao predstavu „Sirano“ na sceni „Raša Plaović“ u Narodnom pozorištu Beograd. Komad je režirao Ivan Vuković.

U predstavi „Hipnoza jedne ljubavi“ Dušana Kovačevića ponovo je igrao s Anicom Dobrom, ali i imao priliku da sarađuje sa Slobodanom Bodom Ninkovićem i svojim bivšim profesorom Draganom Petrovićem Peletom. Kovačević i glumci su za ovaj komad osvojili brojne nagrade u zemlji i regionu.

U februaru 2017. godine publici u „Ateljeu 212“ je predstavljen komad „Detroit“ reditelja Olega Novkovića u kome Uroš Jakovljević tumači jednu od glavnih uloga. Njegovu partnerku Meri igra Ivana Vuković, a njihove prijatelje Šeron, Kenija i Frenka Jovana Stojiljković, Dejan Dedić i Erol Kadić.

Priča prati komšijski odnos dva para, njihove kulturološke i staležne razlike, dok u pozadini vidimo propast „američkog sna“.

Jakovljević je od 2016. godine stalni član ansambla „Ateljea 212“, ali glumi i u drugim pozorištima poput Jugoslovenskog dramskog, Narodnog pozorišta u Beogradu, Zvezdara teatra i drugih. Posebno je vezan za Dečje pozorište „Puž“ koje vode Branislav Milićević (Branko Kockica) i njegova supruga Caca Aleksić.

U „Pužu“ je igrao predstave „Svirano de Beržerak“, „Princeza u zamku duhova“, „Sebični princ“, „Pepeljuga“, „Nevaljala princeza“ i druge.

Filmska i televizijska karijera

Na filmskom platnu Jakovljević se prvi put pojavio u ulozi sportiste u kratkom filmu „Zlatna liga“ koji je režirao Ognjen Isailović. U glavnim ulogama su se smenjivali Višnja Obradović i Vuk Jovanović. Iste godine se pojavio u ulozi TV voditelja u komediji „Stevan M. Živković“ Vladimira Tagića. Dobio je priliku da snima s iskusnim kolegama Ljiljanom Blagojević i Slavkom Štimcem.

Usledila je uloga Leona u popularnoj seriji „Miris kiše na Balkanu“ koja je od decembra 2010. do marta 2011. godine premijerno emitovana na programu Radio Televizije Srbije (RTS).  U producentskom prvencu Saše Joksimovića „Igra istine“ iz 2011. godine Uroš je igrao šankera Miću.

Sledeće godine se u bioskopima pojavio film Zdravka Šotre „Šešir profesora Koste Vujića“ u kome je Uroš igrao Branislava Rajića. S obzirom na veliko interesovanje publike snimljena je istoimena serija koja je tokom 2013. godine emitovana na Televiziji „Prva“.

Bio je suparnik Milošu Bikoviću, a nesuđena ljubav Brankice Sebastijanović u romantičnoj drami „Kad ljubav zakasni“ rađenoj po motivima romana „Samac u braku“ književnice Milice Jakovljević (Mir Jam). Film je publici premijerno prikazan u januaru 2014. godine, a kasnije je snimljena i TV serija.

Glumio je Adama u seriji „Folk“ koja je emitovana na programu „Prve“ od 2012. do 2014. godine. Sa Markom Bacovićem, Zinaidom Dedakin, Milicom Gojković i drugima je snimio kratki film „Izlaz u slučaju opasnosti“ u režiji Vladimira Tagića.

U TV drami „Talog“ koju je režirao Milivoje Miško Milojević, po scenariju Veljka Petrovića Uroš je tumačio Miloja, a u epskoj avanturi „Marko Kraljević: Fantastična avantura“ Zapovednika. Sa grupom kolega i studenata beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti 2016. godine je snimio film „Par i nepar“.

Pojavio se u jednoj epizodi popularnog sitkoma „Andrija i Anđelka“, a od 2016. godine glumi Bojana Bokija Žutića u sitkomu „Nemoj da zvocaš“. Njegovu partnerku igra Milena Pešić. Mladi glumci su imali priliku da nauče od iskusnijih kolega Bore Stjepanovića i Jelisavete Seke Sablić.

U kriminalističkoj seriji „Senke nad Balkanom“ Dragana Bjelogrlića i Stevana Koprivice Uroš je tumačio berberina. Serija je emitovana na nacionalnim televizijama nekoliko zemlja u regionu. Jedan od poslednjih projekata koje je radio je serija „Jutro će promeniti sve“ koja govori o životu mladih ljudi u Beogradu.

Na televiziji „Superstar“ je u proleće 2019. godine počelo s emitovanjem humoristične serije „Vrata do vrata“ u kome Uroš glumi studenta Luku. Reditelji su okupili sjajnu glumačku ekipu koju predvodi Zoran Cvijanović. Uloge još tumače Nebojša Ilić, Katarina Marković, Maja Mandžuka i drugi.

Privatni život

Uroš Jakovljević je rođen 1988. godine u Gornjem Milanovcu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a i pre nego što je stekao diplomu počeo je da glumi u pozorištu i na filmu.

Na letovanju u Grčkoj je upoznao Ninu Krako, tri godine stariju studentkinju molekularne biologije. Po povratku u Beograd njihova veza je postajala sve snažnija, ali je uživanje prekinuo njen odlazak na usavršavanje u Italiju. Godinu dana su proveli na relaciji Beograd – Rim, a glumac priznaje da je ponekad propuštao predstave kako bi mogao da je bar na kratko vidi.

Nina je u jednom intervjuu ispričala da zbog Uroša nije mogla da sačeka da mentor oceni njenu doktorsku disertaciju, te se vratila u Beograd pre vremena. Od 2013. godine su počeli da žive zajedno.

Krajem avgusta 2016. godine Uroš je u Budimpešti zaprosio Ninu. Kako je u jednom intervjuu ispričao, sudbonosni trenutak se desio pored jednog paba koji nosi ime pisca Semjuela Beketa (Samuel Barclay Beckett). Za mladog glumca je to bio jasan znak da čini pravu stvar, jer mu je Beketova drama „Čekajući Godoa“ omiljeno delo.

Venčali su se 1. oktobra 2016. godine u Beogradu, a Nina je nosila venčanicu koju je sama kreirala. Svom prezimenu je dodala prezime Jakovljević. Krajem avgusta 2017. godine postali su roditelji dečaka.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2010. Zlatna liga
 • 2010. Stevan M. Živkovic
 • 2011. Miris kise na Balkanu
 • 2011. Igra istine (TV serija)
 • 2012. Šešir profesora Koste Vujića
 • 2012 -2014. Folk (TV serija)
 • 2013. Šešir profesora Koste Vujića (TV serija)
 • 2014. Kad ljubav zakasni
 • 2014. Samac u braku (mini serija)
 • 2014. Izlaz u slučaju opasnosti
 • 2014. Talog
 • 2015. Marko Kraljević: Fantastična avantura
 • 2016. Par i nepar
 • 2016. Andrija i Anđelka (TV serija)
 • 2016. Nemoj da zvocaš (TV serija)
 • 2017. Senke nad Balkanom (TV serija)
 • 2018. Jutro će promeniti sve (TV serija)
 • 2019. Vrata do vrata (TV serija)

Predstave:

„Detroit“, „Konstelacije“, „Makbet“, „Čekajući Godoa“, „Noćna straža“, „Sirano“, „Hipnoza jedne ljubavi“, „Zločin i kazna“, „Kad su cvetale tikve“, „Usamljeni zapad“, „Svirano de Beržerak“, „Princeza u zamku duhova“, „Sebični princ“, „Pepeljuga“, „Nevaljala princeza“ i druge.

Nagrade i priznanja:

 • 2011. Specijalna nagrada žirija za ulogu u predstavi „Čekajući Godoa“
 • 2013. Nagrada za najboljeg glumca u predstavi „Usamljeni zapad“ na Međunarodnom festivalu mladog glumca ZAPLET 05
 • 2016. Pohvala Narodnog pozorišta za rezultate u radu od izuzetnog i posebnog značaja