Vuk Kostić

Kratke informacije

Ime i prezimeVuk Kostić
Datum rođenja22. novembar 1979.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeGlumac
Visina186 cm
Težina-

Biografija

Vuk Kostić je srpski glumac. Rođen je 22. novembra 1979. godine u Beogradu.

Odrastanje

Njegov otac je poznati glumac Mihajlo Kostić Pljaka. Talenat za glumu je nasledio od oca Mihajla i dede Nestora – nege koji su se bavili ovom profesijom. Majka Gordana je radila kao profesor na Institutu za strane jezike i, za razliku od oca, nije bila stroga prema sinovima.

Otac je Vuka i njegovog starijeg brata Nestora vodio u lov i ribolov pa su zavoleli ove sportove. Vuk je trenirao karate, a od malih nogu je imao kontakta sa vrhunskim glumcima kao što su Mika Aleksić i Dragan Nikolić.

Kao dečak je ostvario nekoliko uloga u filmovima i u seriji „Otvorena vrata“. Igrao je u dečjoj predstavi „Konrad“ i u komadu Dušana Kovačevića „Sveti Georgije ubiva aždahu“. Učestvovao je u snimanju obrazovnih emisija kao što su: „Knjiga je da se čita“, „Strašna priča“, „Jezički zabavnik“, „Ogledi iz stila“, itd.

Išao je u Jedanaestu beogradsku gimnaziju i posle trećeg razreda je upisao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti. 2001. godine je završio studije, a njegov diplomski rad je bila predstava „Mušica“. Nakon toga je upisao postdiplomske studije iz istorije filma.

Karijera

2001. godine je debitovao u prvencu Srđana Dragojevića „Apsolutnih sto“ i tumačio je glavnu ulogu. Bio je strelac Saša Gordić koji se ugledao na starijeg brata, juniorskog prvaka Evrope u streljaštvu koji je posle rata postao narkoman. Da bi dileru vratio dugove, brat prodaje nasledstvo, a Saša rešava da uzme pravdu u svoje ruke.

Iste godine je imao sporednu ulogu u filmu „Munje“.

2002. godine mu je dodeljena glavna uloga Spasoja u filmu „Mala noćna muzika“.

2003. godine je glumio u seriji „M(j)ešoviti brak“.

2004. godine je imao jednu od glavnih uloga u filmu Emira Kusturice „Život je čudo“.

2005. godine je snimio ljubavnu dramu „Stvar srca“ u kojoj je bio spreman da učini sve za svoju ljubav Jovanu (Nadu Macanković), ali problem je nastao kada je saznao da ga je ona prevarila.

2006. godine je bio Mihajlo Japundža u filmu „Sinovci“ i Ivo u francuskom filmu „IvoEva“.

2007. godine je glumio u filmovima: „Klopka“ i „S. O. S. – Spasite naše duše“. Počeo je sa snimanjem serije „Ulica lipa“.

2008. godine je imao glavnu ulogu Stanislava u filmu „Ljubav i drugi zločini“. Bio je kriminalac Mirko Gagulić Gagula u seriji „Gorki plodovi“.

2009. godine se pojavio u filmu „Rode u magli“ koji predstavlja nastavak serije „Vratiće se rode“.

2010. godine su mu dodeljene sporedne uloge u filmovima: „Žena sa slomljenim nosem“ i „Šišanje“.

2011. godine je bio Čaki u filmu „Neprijatelj“ i Amonijak u filmu „Beli lavovi“.

2015. godine je glumio u filmovima: „Otadžbina“ i „Igra u tami“. Sa kolegama je osnovao produkcijsku kuću Inat entertainment.

2016. godine je u seriji „Ubice moga oca“ imao glavnu ulogu inspektora Aleksandra Jakovljevića koji istražuje ubistvo ćerke uticajnog čoveka koje je povezano sa ubistvom njegovog oca Mileta. Druga sezona će biti prikazana 2017. godine. Takođe je snimio film „Meso“ u Bosni i Hercegovini. Režirao je i glumio u spotu „Ironija“ pevačice Goge Stanić.

Igrao je u brojnim pozorišnim predstavama, a neke od njih su: „Velika drama“, „Višnje u čokoladi“, „Jastučko“, „Vila Sachino“, „Zečiji nasip“, „Damin Gambit“, „Srpska drama“, „Neodoljivi ljubavnik Selimar“, „Transilvanija“, itd.

Osvojio je sledeća priznanja:

  • Nagrada „Golden Alexander“ za najboljeg glumca za ulogu u filmu „Apsolutnih sto“ na Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu (2001.);
  • Nagrada za najboljeg glumca za ulogu u filmu „Apsolutnih sto“ na Međunarodnom filmskom festivalu u Parizu (2002.);
  • Nagrada „Zlatna mimoza“ za najboljeg glumca za ulogu u filmu „Apsolutnih sto“ na Jugoslovenskom filmskom festivalu u Herceg Novom (2002.);
  • Nagrada „Naisa“ za najbolje ostvarenje za ulogu u filmu „Apsolutnih sto“ na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu (2002.);
  • Prva nagrada za najboljeg glumca za ulogu u filmu „Apsolutnih sto“ na Jugoslovenskom filmskom festivalu u Sopotu (2002.);
  • „Sterijina nagrada“ za najboljeg glumca za ulogu u predstavi „Velika drama“ (2002.);
  • Nagrada „Bora Stanković“ za ulogu u predstavi „Jastučko“ (2004.);
  • Nagrada Beogradskog dramskog pozorišta za najbolje ostvarenje za ulogu u predstavi „Villa Sachino“ (2004.);
  • Nagrada „Cezar“ Francuske akademije za ulogu u filmu „Život je čudo“ (2005.).

Privatni život

2010. godine policija je u njegovom novčaniku našla džoint za koji je on tvrdio da je za ličnu upotrebu. Zbog toga je platio kaznu u iznosu od 100.000 dinara.

Iste godine je u emisiji „Balkanskom ulicom“ izjavio da bi upucao devojku kada bi je video u društvu drugog muškarca. Zbog toga su ga mnogi osudili, a on je izjavio da je pogrešno protumačen i da bi umro za svoju verenicu Anu. Ipak, par se ubrzo razišao.

2011. godine je započeo vezu sa koleginicom Jelisavetom Orašanin. Iako je Vuk rekao da bi sa njom voleo da ima porodicu, 2015. godine su raskinuli.

2016. godine Vuk i Jelisaveta su se pomirili za vreme snimanja serije „Ubice moga oca“.

Svetlana Ražnatović Ceca je izjavila da bi volela da Vuk glumi njenog pokojnog supruga Arkana u filmu „Tigrov skok“ koji je inspirisan njegovim životom. Mediji su ga povezivali sa pevačicom Ninom Badrić čije je koncerte posećivao.

Teško mu je palo kada je izgubio oca koga je smatrao svojim idolom. Takođe ga je pogodila smrt kolege Marinka Madžgalja sa kim je želeo još uloga da odigra.

Glumac se trudi da svoju privatnost sačuva za sebe i kaže da ono što piše u novinama, uglavnom nema veze sa njegovim životom. Nema imejl i profile na društvenim mrežama, a slobodno vreme provodi u prirodi i na jedrilici.

Vuk Kostić je visok 186 cm.

Vuk Kostić na društvenim mrežama

FacebookVuk @ Facebook
InstagramVuk @ Instagram