Adam Šukalo

Kratke informacije

Ime i prezimeAdam Šukalo
Datum rođenja2. septembar 1978.
Mesto rođenjaGradiška
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteBeograd
ZanimanjePolitičar, pravnik
StrankaSrpska napredna stranka (SNS)

Biografija

Adam Šukalo je srpski i bosanskohercegovački političar, diplomirani pravnik i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Rođen je 2. septembra 1978. godine u Gradišci. Oženjen je, ima dvojicu sinova, Danila i Lava. Živi i radi u Beogradu.

Od 2014. do 2018. godine delovao je kao samostalni poslanik u klubu Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj Skupštini Republike Srpske. Bio je Član odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju.

Na Opštim izborima koji su održani 7. oktobra 2018. godine kandidovao se za delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH na listi Partije demokratskog progresa. Iako je osvojio 20 927 glasova nije dobio mandat. Tada je objavio da se povlači iz političkog života Republike Srpske.

Šukalo se na Parlamentarnim izborima u Srbiji 2020. godine našao na listi „Aleksandar Vučić – Za našu decu“. Uspeo je da izbori mandat, te je postao poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Biografija

Adam Šukalo je rođen u Gradiški gde je završio osnovnu i srednju školu. Po zanimanju je diplomirani pravnik.

Političku karijeru je započeo članstvom u Srpskoj naprednoj stranci Republike Srpske. Na Opštim izborima 2010. godine je kao kandidat za poslanika u Narodnoj skupštini RS osvojio 1 387 glasova, ali ukupan zbir glasova koje je stranka dobila nije bio dovoljan za ulazak u parlament. U jednom od intervjua istakao je da oseća odgovornost za loš izborni rezultat, te da planira da Skupštini SNS-a iznese svoj izveštaj o radu.

Nakon spora sa novoizabranim predsednikom SNS RS Hadži Jovanom Mitrovićem, te nakon odluke Osnovnog suda u Banjaluci izbrisan je iz sudskog registra kao lice ovlašteno za zastupanje ove stranke. Na izbornoj skupštini koja je održana 30. maja 2012. godine u Banjaluci, a kojoj Adam Šukalo nije prisustvovao, za novog predsednika izabran je Hadži Jovan Mitrović.

Godine 2013. osnovao je političku partiju pod nazivom Napredna Srpska (SN). Zbog sličnosti sa imenom Srpska napredna stranka, Centralna izborna komisija BiH je dozvolila registraciju za izbore pod imenom Stranka „Napredna Srpska“ – NS.

Na opštim izborima 2014. godine NS je nastupio kao deo koalicije sa Demokratskim narodnim savezom (DNS) i Srpskom radikalnom strankom (SRS), te je sa 260 glasova izabran za poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Veče pre konstitutivne sednice parlamenta, Šukalo je pozvao lidere dve najjače partije u RS – Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) da formiraju veliku koaliciju, naglasivši da njegova stranka „želi da bude most između dva bloka“.

Osim toga apelovao je na političare da ne dozvole da skupštinsku većinu stvaraju „preletači i kupljeni poslanici“. On je rekao da su oba bloka nudili njegovoj stranci ministarska mesta, ali da su oni sve ponude odbili jer smatraju da se „tako ne treba voditi politika“. Ipak, njegova stranka je podržala izbor Nedeljka Čubrilovića (DNS) za predsednika NS RS, te vladu Željke Cvijanović (SNSD).

Šukalo je kasnije izjavio da je ovu vladu podržao kako bi se obezbedila stabilnost institucija RS, kako bi se konstituisala vlada, te kako bi se omogućila redovna isplata penzija i ostalih socijalnih davanja. Nekoliko meseci kasnije priznao je da se pokajao „zato što nema rezultata, zato što nisu pokrenute obećane reforme, te zato što je zaustavljen evropski put BiH“.

Nakon što je konstituisana skupštinska većina, Adam Šukalo i njegov stranački kolega Goran Đorđić priklonili su se opozicionom Savezu za promene.

U maju 2016. godine učestvovao je na velikom protestu opozicije koji je održan u parku Mladen Stojanović u Banjaluci, a kome je prema nekim procenama prisustvovalo 15 000 ljudi. Tom prilikom se obratio prisutnima u ime boraca, ratnih vojnih invalida, te dece poginulih boraca tražeći promene i zalažući se za prava svih koji nisu članovi ili simpatizeri vladajuće koalicije.

Adam Šukalo je bio jedan od najaktivnijih poslanika u Skupštini RS od 2014. do 2018. godine. U svojim nastupima oštro je kritikovao vlast, iako je bio u koaliciji sa DNS-om, koji je bio deo vladajuće strukture, postao poslanik.

Na vanrednoj Skupštini Napredne Srpske koja je održana u martu 2017. godine u Banjaluci  Šukalo je opozvan, a za predsednika stranke je izabran Goran Đorđić. Nekoliko dana kasnije Šukalo je objavio da će u narednom periodu u Narodnoj skupštini RS delovati kao član Kluba poslanika PDP-a. Tom prilikom je izjavio da „ne postoji saglasnost i volja da postoji politička grupa NS-a“.

Na sednicama NS RS često je isticao kako „u javnom sektoru deluje partokratija i nepotizam, te kako je to potrebno rešiti donošenjem adekvatnih izmena više zakonskih rešenja i određenih uredbi“.

Polovinom jula 2017. podneo je inicijativu za utvrđivanjem postojanja sukoba interesa u slučaju zapošljavanja supruge Milenka Savanovića, ministra rada i boračko invalidske zaštite RS, te ćerke Steve Mirjanića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Fondu za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS.

Tom prilikom Šukalo je izjavio da su na upit Komisije da se ministri izjasne o potencijalnom postojanju sukoba interesa, te načinu zapošljavanja članova njihovih porodica, oni dali izjave i izvršili pritisak na Komisiju da postupak bude obustavljen i prijava bude odbačena kao nedorečena i nepotpuna.

On je istakao da je Savanović u odgovoru Komisiji naveo da njegova supruga „nije, niti je bila u radnom odnosu u Fondu, jer je angažovana na osnovu ugovora na određeno vreme“. On je dodao da je „poražavajuće da ministar koji vodi resor rada ne zna šta je radni odnos“.

U septembru 2017. godine podneo je krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača za ugrožavanje lične bezbednosti tokom prekida sednice Narodne skupštine. On je pretnje objavio i na svom Twitter nalogu, a Lukač je demantovao ove tvrdnje te je rekao da ga je samo pitao ko mu je naredio da ruši Skupštinu.

Krajem oktobra 2017. godine Adam Šukalo je pismeno predložio četiri ključna koraka za naredne izbore kojima bi opozicija mogla da promeni stanje u RS. Naime, on je predložio da opozicija već u novembru izađe sa zajedničkim kandidatima za predsednika RS, te člana Predsedništva BiH.

Osim toga, predložio je opoziciji da na izbore 2018. godine izađe sa zajedničkim listama za Narodnu skupštinu RS, te da usvoji jedinstveni program za oporavak i obnovu „naše otadžbine“. Četvrti korak podrazumevao je alternativnu vladu RS i predlog za budućeg premijera. Nakon toga, Šukalo je predlažio imenovanje timova za svako ministarstvo pojedinačno.

Početkom decembra 2017. godine Šukalo je najavio podnošenje inicijative Ustavnom sudu RS za ocenu ustavnosti Pravilnika o visini koncesione naknade i bankarskim garancijama u oblasti elektrotehnike, rudarstva i geologije, ističući da se tim izmenama budžet Republike Srpske oštećuje za deset miliona maraka godišnje.

On je tvrdio da je izmenama Pravilnika ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić „sebi dozvolio da usvoji pravilnik koji reguliše pravnu materiju“. S druge strane, Ministarstvo je njegove izjave ocenilo „paušalnim i neutemeljenim“.

Svoj političke stavove, te komentare na svakodnevna politička i društvena dešavanja u RS i BiH, Šukalo je objavljivao u vidu bloga na web portalu frontal.ba.

Podrška grupi „Pravda za Davida“

Polovinom aprila 2018. godine banjalučku javnost, ali i celu BiH potresla je vest o smrti studenta Davida Dragičevića. Nakon pres konferencije koja je održana 23. aprila u Banjaluci, na kojoj je rukovodstvo policije iznelo niz nelogičnih informacija, građani su izašli na Trg Krajine kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog, kako kažu, zataškivanja činjenica i skrivanja njegovih ubica. Među njima je bio i narodni poslanik Adam Šukalo.

Tim povodom 10. maja je održana Posebna sednica Narodne skupštine RS na kojoj se obratio otac ubijenog mladića Davor Dragičević, te javno optužio vrh Republike Srpske da prikrivaju dokaze i kriju izvršioce tog krivičnog dela. Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač je na istom skupštinskom zasedanju rekao da ništa što je Dragičević izneo nije istina, te da će Osnovnom sudu u Banjaluci podneti krivičnu prijavu protiv Dragičevića zbog, kako je tvrdio, iznošenja raznih neistina na njegov račun, lažnog prijavljivanja, manipulacija, kao i optužbi za saučesništvo u stradanju Davora Dragičevića.

Šukalo je skoro svakodnevno bio uz grupu „Pravda za Davida“ koja od je od 23. aprila tražila istinu i pravdu za ubijenog mladića. Bio je u kontaktu i sa međunarodnim pravnim timom koji je kratko zastupao porodicu Dragičević, a u jednom televizijskom intervjuu priznao je da je pred veliki skup 5. oktobra 2018. godine u Banjaluci dobio informaciju da se priprema atentat na njega i Davora.

Prema njegovim rečima te informacije su stigle iz pouzdanih izvora, ali nije želeo javno da ih iznosi kako građani ne bi zbog straha odustali od namere da dođu na Trg i podrže borbu oca koji traži pravdu za svog sina.

Na skupštinska zasedanja Šukalo je mesecima dolazio sa nalepnicom „Pravda za Davida“ na reveru.

Sukob sa ministrom policije

Od septembra 2017. godine Šukalo je bio u lošim odnosima s ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačom, s kojim je tada došao u verbalni sukob jer ga je Lukač optužio da želi da ruši institucije RS. Kako kaže, Šukalo od tada dobijao razne pretnje, a sve to objavljivao je na društvenim mrežama kako bi javnost bila upoznata sa dešavanjima iza kulisa sednica Narodne skupštine RS.

Šukalo je 14. septembra 2017. godine podneo krivičnu prijavu za ugrožavanje lične bezbednosti protiv Dragana Lukača.

Sukob između ministra i poslanika kulminirao je tokom rasprave o Izveštaju anketnog odbora o smrti Davida Dragičevića, a 2. jula 2018. godine umalo je došlo i do fizičkog obračuna između njih. Naime, tokom replike Dragana Lukača pred skupštinskom govornicom Šukalo je prokomentarisao njegove izjave, a nakon toga je ministar rekao da nema nameru da ga smiruje „jer ako ga on bude smirivao neće biti dobro“. Isprovociran Lukačevim rečima Šukalo je reagovao, pa ga je ministar pozvao da izađu iz sale i fizički se obračunaju.

Nakon te scene Lukač i Šukalo snimljeni su u skupštinskom restoranu kako razgovaraju. Ministar je, navodno i dalje nastavio da preti poslaniku, a sledećeg dana Šukalo je najavio napuštanje Parlamenta, ne zbog straha za ličnu sigurnost, nego zbog bojazni za njegovu porodicu. Na konferenciji u prostorijama NS RS on je istakao da „ukoliko se njemu nešto desi nakon isteka mandata, odgovorna osoba će biti lično ministar Lukač“. Za prvog čoveka policije je tada rekao da „je opasan i za sebe i za okolinu, ali i za institucije RS“.

Lukač je na to odgovorio da je „Šukalo frustrirana ličnost koja želi da drži predavanje svima, a prošao je u Skupštinu sa svega 260 glasova“. Tom prilikom je dodao da ne želi njime da se bavi, jer „on ima svoje strahove i stalni osećaj da mu neko preti i da ga prati“. Sve to okarakterisao je rečju „paranoja“.

NS RS nije prihvatila izveštaj Anketnog odbora o utvrđivanju činjenica o smrti Davida Dragičevića. Za izveštaj je glasalo 27 poslanika, niko nije bio protiv, dok je 37 bilo suzdržano. Posle ovakvog ishoda, poslanici opozicije napustili su skupštinsku salu. Samo par sati kasnije Tužilaštvo je izdalo naredbu za sprovođenje istrage protiv NN lica za ubistvo Davida Dragičevića.

Izbori 2018. godine

Na Opštim izborima koji su u Bosni i Hercegovini održani u oktobru 2018. godine Šukalo je bio kandidat Partije demokratskog progresa za poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH. Sa skoro 21 hiljadom glasova nije uspeo da izbori mandat.

Nakon što je Savez nezavisnih socijal demokrata Milorada Dodika proglasio pobedu u Republici Srpskoj Šukalo se oglasio statusom na društvenoj mreži „Fejsbuk“. Tom prilikom je saopštio da nikada u životu nije dezertirao, te nije dopustio da ga neko ponižava i „pravi budalom“.

Dodao je da odgovorno zahteva od opozicije da ne priznaju rezultate izbora jer su, kako kaže „na potpuno protivzakonit način pripremani i održani“. Poručio da je da nema ulaska u parlament dok se ne organizuju fer i pošteni izbori, te da treba izaći na mirne proteste dok se izbori ne ponište[1].

S ozbirom da njegove kolege nisu podržale te zahteve, Šukalo je objavio da se povlači iz političkog života Republike Srpske, tj. Bosne i Hercegovine.

Iz NS RS u NS RS

Adam Šukalo se u martu 2020. godine našao se na listi Srpske napredne stranke (SNS) na Parlamentarnim izborima u Srbiji. Stranka Aleksandra Vučića je Izbornoj komisiji predala listu sa 250 imena, a Šukalo se našao na 125. mestu[1].

Uspeo je da izbori mandat u Narodnoj skupštini Republike Srbije, te je u avgustu 2020. godine postao član Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, te Odbora za evropske integracije.

Zamenik je člana Delegacije u Parlamentarnoj dimenziji Centralno-evropske inicijative, te član u nekoliko grupa prijateljstava.

Reference

[1] https://www.faktor.ba/vijest/adam-sukalo-nije-prosao-u-bih-vucicev-kandidat-na-izborima-u-srbiji-/73161

[1] https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/adam-sukalo-nema-ulaska-u-parlament-dok-se-ne-organizuju-fer-i-posteni-izbori/314988

Adam Šukalo na društvenim mrežama

Facebook Adam @ Facebook
Twitter Adam @ Twitter