Zlata Numanagić

Kratke informacije

Ime i prezimeZlata Numanagić
Datum rođenja24. novembar 1950.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica

Biografija

Zlata Numanagić je srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica. Rođena je 24. novembra 1950. godine u Beogradu. Ima sina Fedora. Živi i radi u rodnom gradu.

Na televiziji se pojavila već sa sedam godina, a sa 11 je igrala prve ozbiljnije uloge. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, te ostvarila na desetine vrlo značajnih pozorišnih, televizijskih i filmskih uloga.

Mnogi je pamte kao Draganu u seriji „Otpisani“ i kao Lolu Golubović u seriji „Srećni ljudi“. Od 2022. godine televizijska publika je može gledati u ulozi Lile Karamatijević u popularnoj seriji „Igra sudbine“.

Uporedo sa vrlo uspešnom karijeru na filmu i televiziji, Zlata je gradila i karijeru na pozorištu. Igrala je u mnogim teatrima, a ljubitelje pozorišta je posebno oduševila igrajući srpsku heroinu u predstavi „Legija časti – Milunka Savić“.

Detinjstvo i obrazovanje

Zlata Numanagić je rođena 1950. godine u Beogradu. Sa roditeljima je odrasla na Dorćolu. Kako je u jednom intervjuu kazala, oca je tokom detinjstva vrlo retko viđala zato što je „od jutra do mraka“ radio u štampariji „Borbe.“ Ipak, okupljali su se na nedeljnom ručku, a pre toga je s ocem odlazila u šetnju Kalemegdanom.

Od malena je volela sport, a bavila se raznim aktivnostima. Najduže se zadržala u parternoj gimnastici koju je trenirala dugi niz godina. Pored toga, trenirala je plivanje, tenis, išla na jahanje, balet i hor.

Glumu je učila u grupi Bate Miladinovića. Tako je kao devojčica od sedam godina igrala u dečjoj emisiji „Milica u zemlji čuda“. Sa 16 godina je počela da igra u Pozorištu „DADOV“. Kako je jednom prilikom kazala, upravo je u tom teatru najviše igrala klasike.

Po završetku osnovne škole bez polaganja prijemnog ispita je primljena u Petu beogradsku gimnaziju. Međutim, zbog prijatelja i simpatije, odlučila je da se pređe u Drugu gimnaziju. Za ovaj čin su njeni roditelji saznali tek u drugom tromesečju prvog razreda.

Nakon srednje škole je upisala Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Zbog rođenja deteta je jednu godinu pauzirala, a potom je diplomirala glumu na FDU-u.

Televizijska i filmska karijera

Zlata Numanagić se na televizijskim ekranima prvi put pojavila sa sedam godina i to dečjoj emisiji „Milica u zemlji čuda“. Sa 11 godina je igrala jednu od glavnih uloga u televizijskom filmu Slavoljuba Stefanovića Ravasija „Uoči odlaska večernjeg voza“.

Zajedno sa Ivanom Đurđevićem, Ljubom Kovačevićem i drugima je 1963. godine snimila film „Kobna pločica“ koji je emitovala Televizija Beograd.

Manje uloge su joj pripale u filmovima „Delije“ i „Kad golubovi polete“ iz 1968. godine. Rediteljka Vera Belogrlić joj je poverila jednu od dve naslovne uloge u TV drami „Tristan i Izolda“ koju je Televizija Beograd emitovala 1970. godine.

Nakon toga je sa Minjom Vojvodićem snimila kratki film „Devojka sa Biokova“.

Poverena joj je uloga Dragane u televizijskoj seriji „Otpisani“ koja je emitovana tokom 1974. i 1975. godine. Posle toga je u filmu „Povratak otpisanih“ igrala sekretaricu Seku.

Tokom 1976. godine Zlata Numanagić je još igrala u ostvarenjima „Formula X“, „“Murtalov slučaj“, „Kuhinja“, „Porobdžije“ i „Dva drugara“.

Sa kolegama Aleksandrom Berčekom i Milanom Puzićem je 1977. godine glumila u komičnoj TV drami „Hroničan život“, a sa Velimirom Batom Živojinovićem i Radošem Bajićem u ratnom filmu „Stići pre svitanja“.

Ulozi Seke se vratila 1978. godine u seriji „Povratak otpisanih“, a potom je tumačila lik Zlate Jocić u TV seriji Save Mrmka „Slom“.

Pojavila se u TV dramama „Sabinjanke“ iz 1982. godine i „Ljubavno pismo“ iz 1983. godine. Otprilike u isto vreme je u francuskom filmu „La Prix du danger“ igrala Žaklinu. Bila je Rumenka Sumović u petoj sezoni kultne serije „Pozorište u kući“, dok je u drami „U zatvoru“ glumila Borku.

Odigrala je epizodnu ulogu u mini seriji „Quo vadis?“, rađenu u produkciji sedam zemalja, uključujući i bivšu Jugoslaviju.

Sa Cvijetom Mesić, Oliverom Marković i drugima je glumila u drami Miroslava Lekića „Učini to svojski“ koju je Televizija Sarajevo premijerno emitovala 1985. godine.

Pored toga, reditelj Božidar Matkovski joj je poverio jednu od uloga u svojoj TV komediji „Vrteška“ koja je svetlo dana ugledala 1986. godine.

Usledila je uloga prostitutke u TV filmu „Smrt gospođe ministarke“, koji govori o životu srpske glumice Žanke Stokić. Zlata Numanagić je u humorističnoj seriji „U ime zakona“ igrala Mirjanu Karakušević.

Sa rediteljem Miroslavom Lekićem je ponovo sarađivala 1993. godine na filmu „Bolje od bekstva“ u kome je njenog partnera igrao Josip Tatić.

Mnogi je i danas pamte po ulozi Lole Golubović u seriji „Srećni ljudi“ koja je premijerno emitovana od 1994. godine na programu Radio Televizije Srbije (RTS).

Na neko vreme se povukla sa bioskopskog platna i televizijskih ekrana, a vratila se ulogom Olge u telenoveli „Ljubav i mržnja“ koja je emitovana tokom 2007. i 2008. godine. U dramskoj seriji „Moj rođak sa sela“ koja je trajala od 2008. do 2011. godine Zlata je igrala manju ulogu.

Reditelj Predrag Stojić joj je poverio jednu od uloga u akcionom filmu „Off“  koji je premijerno prikazan u junu 2015. godine.

Glumila je gospođu Ivanov filmu „Uprkos snegu koji pada“ engleske scenaristkinje i rediteljke Šamim Sarif (Shamim Sarif) u kojoj su glavne uloge tumačili Rebeka Ferguson (Rebecca Ferguson), Sem Rid (Sam Reid) i Čarls Dens (Charle Dance).

Zlata se 2018. godine pojavila u dve epizode serije „Nemanjići: Rađanje kraljevine“. Sledeće godine je glumila vlasnicu kafane u filmu „Nije sve kao što izgleda“ i Dobrilu u seriji „Nek’ ide život“.

Epizodnu ulogu je igrala i u seriji „Žigosani u reketu“. Od 2022. godine televizijska publika je može videti u ulozi Liljane Karamatijević Lile u telenoveli „Igra sudbine“.

Junakinju koja se takođe zove Liljana igra i u seriji „Lako je Raletu“ koju od 2023. godine emituje RTS.

Pored pozorišnih, televizijskih i filmskih uloga, Zlata je snimila i nekoliko sinhronizacija. Pozajmila je glas za potrebe animiranih filmova „Avioni 2: Hrabri vatrogasci“, „U mojoj glavi“, „Enkanto – magični svet“ i „Goldina stara garda“.

Pozorišna karijera

Zlata Numanagić je još kao studentkinja prvi put stala na „daske koje život znače“.  Odigrala je neke vrlo značajne uloge, te za njih dobijala nagrade. Mlađu publiku je oduševila igrajući Milunku Savić u predstavi „Legija časti – Milunka Savić“.

Glumica je i nakon  zvaničnog odlaska u penziju, nastavila da glumi u pozorištu. U jednom intervjuu je kazala da se najbolje oseća kada igra predstave u Pozorištancetu „Puž“.

Privatni život

Zlata Numanagić je rođena 1950. godine u Beogradu. Sa roditeljima je odrasla na Dorćolu. Jednom prilikom je kazala da su roditelji bili vrlo strogi, jer nisu želeli da kao jedino dete bude razmažena. Bavila se raznim sportovima, ali je najviše zavolela glumu, pa je posle gimnazije upisala FDU.

Kao studentkinja je ostala u drugom stanju. Studije je pauzirala na godinu dana, ali je nastavila da radi. Nakon što je rodila sina Fedora, brzo se vratila na fakultet, ali i u pozorište, na televiziju i film.

Polovinom devedesetih godina 20. veka u Beogradu je srela televizijskog reditelja Đorđa Tokina, svoju nekadašnju veliku ljubav. Glumica je ispričala da su bili vrlo mladi kada su se zaljubili, a nakon što je Đorđe otišao u Ameriku, putevi su im se potpuno razišli.

Posle jednog susreta u Beogradu su se ponovo zbližili, te se Zlata preselila u Oklahomu. Često je dolazila u rodni grad zbog televizijskih i filmskih snimanja.

Ipak, godinu i po dana kasnije Đorđe se razboleo i preminuo, a glumica se vratila u Srbiju. Jednom prilikom je kazala da „da nije bilo njega, ne bi verovala da prava ljubav postoji i u zrelim godinama“, te da je zahvalna što ga je imala[1].

Glumičin sin Fedor Munižaba je diplomirani snimatelj i master psihologije[2].

Uprkos tome što je u mladosti važila za veliku lepoticu i filmsku zvezdu, za razliku od nekih drugih javnih ličnosti, Zlata Numanagić slovi za vrlo prizemnu osobu. Tako je publika može prepoznati dok šeta sa unukom u Beogradu, dok se vozi tramvajem ili kupuje namirnice na pijaci.

Glumica je u jednom intervjuu kazala da je oduvek volela da provodi vreme sa ljudima koji nisu iz javne sfere, jer je od njih takođe mnogo učila, ne samo o poslu kojim se bavi, nego i o životu uopšte.

Filmografija

Filmovi i serije

1961. Uoči odlaska večernjeg voza

1963. Kobna pločica

1967. Dobar vetar „Plava ptico“

1967. Igra ljubavi

1968. Delije

1968. Kad golubovi polete

1969. Tristan i izolda

1969. Kod zelenog papagaja

1975. Poznajete li Pavla Plesa?

1975. Otpisani

1975. Momčine

1975. Devojka sa Biokova

1976. Formula X

1976. Kuhinja

1976. Cvrčkov album

1976. Povratak otpisanih

1976. Dva drugara

1976. Murtalov slučaj

1977. Hroničan život

1977. Porobdžije

1978. Povratak otpisanih (serija)

1978. Stići pre svitanja

1979. Volite li song?

1979-1981. Zeleni kabare

1980. Slom

1981-1989. TV teatar

1982. Sabinjanke

1983. Le prix du danger

1984. Pozorište u kući

1986. Quo Vadis?

1985. Učini to svojski

1985. U zatvoru

1991. U ime zakona

1991. Glineni golubovi

1992. Smrt gospođe Ministarke

1993. Bolje od bekstva

1994-1996. Srećni ljudi

2002. Hu – Čovek kao armija

2007. Želim(m)ir

2007-2008. Ljubav i mržnja

2008-2011. Moj rođak sa sela

2010. L’homme qui voulait vivre sa vie

2016. Uprkos snegu koji pada (Despite the Falling Snow)

2016. Rewind

2018. Nemanjići: Rađanje kraljevine

2019. Nije sve kao što izgleda

2019. Nek ide život

2021. Žigosani u reketu

2022-2023. Igra sudbine

2023. Lako je Radetu

Sinhronizovani filmovi

2014. Avioni 2: Hrabri vatrogasci

2015. U mojoj glavi

2021. Enkanto — magični svet

2021. Goldina stara garda

Reference

[1] https://direktno.rs/magazin/zabava/film-i-tv/410455/zlata-numanagic-bajka-ljubav-susret.html

[2] https://mentalhealth-serbia.org/clan-tima/fedor-munizaba-2/

Zlata Numanagić na društvenim mrežama

IMDBZlata @ IMDB