Matija Nastasić

Kratke informacije

Ime i prezimeMatija Nastasić
Datum rođenja28. mart 1993.
Mesto smrtiValjevo
DržavaSrbija
PrebivališteGelzenkirhen
ZanimanjeFudbaler
Visina188 cm
Težina-

Biografija

Matija Nastasić je srpski profesionalni fudbaler koji nastupa na poziciji štopera u nemačkom Šalkeu 04 i reprezentaciji Srbije. Rođen je 28. marta 1993. godine u Valjevu.

Karijeru je započeo u Partizanu, a nakon pozajmice Teleoptiku, 2011. godine je potpisao ugovor s italijanskom Fiorentinom. Sezonu kasnije Nastasić je potpisao ugovor vredan 15 miliona funti sa Mančester Sitijem s kojim je, uprkos brojnim povredama 2014. godine osvojio Premijer ligu. Godine 2015. Mančester ga je pozajmio Šalkeu.

Za seniorsku reprezentaciju prvi put je nastupio 2012. godine i do sada je odigrao više od 15 mečeva. Zbog ozbiljne povrede koju je nedavno doživeo igrajući za Šalke neizvesno je da li će nastupiti na predstojećem Svetskom prvenstvu koje počinje 14. juna.

Klupska karijera

Matija Nastasić je fudbalsku karijeru započeo u omladinskoj akademiji Partizana. S obzirom da u tom momentu Partizanu nije trebao igrač njegovog profila, pozajmljen je zemunskom Fudbalskom klubu Teleoptik. U zemunskom klubu zabeležio je 21 nastup pre nego što je „zapao za oko“ Pantaleu Korvinu (Pantaleo Corvino), tadašnjem sportskom direktoru italijanskog Fudbalskog kluba Fiorentina. Teleoptik ga je prodao Fiorentini za četiri miliona evra.

Jedno vreme je proveo u omladinskoj ekipi Fiorentine, da bi zbog nedostatka kvalitetnog centra u ekipi koje su uzrokovale brojne suspenzije i povrede, počeo da trenira sa prvim timom. Tadašnji trener Siniša Mihailović dao mu je priliku da prvi put zaigra 11. septembra 2011. godine u meču protiv Bolonje. Njegov tim je pobedio rezultatom 2:0 što mu je donelo važne bodove u Seriji A. Te sezone Nastasić je odigrao još 25 mečeva, ali jedan od njih mu je dao priliku da se „propisno“ predstavi italijanskoj i svetskoj fudbalskoj javnosti. Bio je to meč protiv Milana na stadionu „Artemio Franki“ („Stadio Artemio Franchi“), gde je mladi štoper pokazao mnoge svoje kvalitete – dobar start na loptu, odličnu koordinaciju s loptom i taktičku lukavost. Upravo je ovaj meč presudio da ga uprava Mančester Sitija pozove na Ostrvo. Uz četvorogodišnji ugovor vredan 24,4 miliona evra, Mančester je Fiorentini poslao štopera Stefana Savića kako bi u svoje redove doveo Nastasića.

Debi u dresu „građana“ Matija je doživeo 18. septembra 2012. godine i to na startu Lige šampiona u gostima kod Real Madrida na stadionu „Santiago Bernabeu“ („Santiago Bernabéu Stadium“). Premijerligaški debi odigrao je 29. septembra u pobedi protiv Fulama od 2:1. Odlična igra i još bolja forma obezbedila mu je sigurnu poziciju u početnoj jedanaestorki engleskog kluba, te titulu igrača meseca novembra. Nastasić je uskoro postao miljenik Sitijevih navijača, a mladi štoper uspeo je da „izgura“ iskusnog Leskota (Joelon Lescott) iz startne jedanaestorke. Štaviše, poveren mu je zadatak da započne finalni meč FA Kupa 2013. godine, kada je njegov tim poražen od Vigana rezultatom 1:0. Činjenice da nije bio kriv ni za jedan primljeni gol Sitija, da je dobio 96 odsto duela i samo jedan žuti karton, te da su mu pasovi bili precizni u 89 odsto slučajeva, nisu prošle nezapaženo u engleskoj javnosti. U maju te godine proglašen je Mančesterovim najboljim mladim igračem sezone.

Ipak, sledeća sezona nije bila tako uspešna, pa je zbog povrede morao da propusti dobar deo mečeva. Ostvario je 13 nastupa, a njegov tim je te sezone osvojio Premijer ligu. S obzirom da trener „građana“ nije imao baš previše strpljenja za njegov oporavak i eventualni povratak na teren, usledila je, za Matiju neželjena ali neminovna promena.

Blago ispadanje iz forme usled propuštenih mečeva koje mu je „darovala“ povreda dovela ga je do toga da 13. januara 2015. godine ode na pozajmicu u nemački Šalke 04. Debi u nemačkom bundesligašu doživeo je 31. januara u pobedi nad Hanoverom 96. Te sezone ipak nije nastupao u mečevima Lige šampiona, a njegov klub je eliminisan od Real Madrida. 11. marta 2015. godine je potpisao četvorogodišnji ugovor sa Šalkeom vredan 12 miliona evra. Sezonu 2015/2016 započeo je „zatresavši“ mrežu Duisburga u prvoj rundi DFB-Pokal kupa. Njegov tim je ostvario ubedljivu pobedu od 5:0. Do kraja maja 2018. godine je upisao 82 nastupa i jedan gol u nemačkom klubu.

Reprezentativna karijera

Matija Nastasić je igrao za sve mlađe reprezentacije Srbije, a za seniorski tim prvi put je zaigrao 29. februara 2012. godine na prijateljskom meču protiv Kipra. Ostvario je ukupno 27 nastupa u dresu Srbije, bez postignutog gola.

S obzirom da se Srbija plasirala na Svetsko prvenstvo koje se igra od 14. juna u Rusiji, selektor Mladen Krstajić bi svakako voleo da može da računa na mladog Nastasića u svojim veznim redovima. Srbija će u grupi igrati protiv Brazila, Kostarike i Švajcarske. Njegov nastup je još uvek neizvestan zbog ozbiljne povrede ligamenata kolena koju je doživeo u aprilu u meču protiv Hamburgera. On neko vreme nije trenirao sa svojim klupskim kolegama, a dodatno komplikuje situaciju to što su mu lekari savetovali pauzu od dva meseca. Čak i ako lekarski tim potvrdi da je Matija spreman da zaigra, zabrinjavajuća činjenica je i to što je prilično opterećen žutim kartonima.

Titule

Klupske titule

  • 2013/2014. Premijer liga sa Mančester Sitijem

Pojedinačne titule

  • 2012/2013. Mančesterov najbolji mladi igrač sezone

Privatni život

Nastasić je od 25. maja 2016. godine u braku sa dugogodišnjom devojkom Jelenom, koju je upoznao još kao klinac u beogradskoj Sportskoj gimnaziji. Matija i Jelena imaju dvoje dece, sina Marka i ćerku Anastasiju. Za razliku od njegovih kolega, mladi štoper nije tema tabloida, nego se trudi da svoj privatni život drži podalje od očiju javnosti.

19. marta 2018. godine postao je počasni građanin rodnog Valjeva. Naime, srpski štoper je ovo veliko priznanje zaslužio, ne samo time što svoj grad predstavalja u najlepšem mogućem svetlu, nego i zato što se trudi da doprinese razvoju lokalne zajednice i pomogne svojim sugrađanima. Nedavno je donirao 100 000 evra ze rekonstrukciju odeljenja pedijatrijske bolnice u Valjevu, a gradske vlasti su odlučile da ga nagrade ovom prestižnom titulom. Nastasić je u svom kraju poznat kao vrlo dobar i human čovek, te iako je do sada igrao u Italiji, Engleskoj i Nemačkoj, uvek rado provodi vreme u gradu na Kolubari.

Matija Nastasić na društvenim mrežama

FacebookMatija @ Facebook
InstagramMatija @ Instagram
TwitterMatija @ Twitter