Kristina Kika Đukić

Kratke informacije

Ime i prezimeKristina Kika Đukić
Datum rođenja25. jul 2000.
Mesto rođenjaBeograd
Datum smrti8. decembar 2021.
Mesto smrtiBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeYoutuber, influenser
VisinaNepoznato

Biografija

Kristina Kika Đukić je bila srpska gejmerka, jutjuberka i influenserka. Rođena je 25. jula 2000. godine u Beogradu, gde i danas živi i radi. Preminula je 8. decembra 2021. godine u rodnom gradu.

Premda su češće dečaci njenih godina igrali igrice, Kika je pokazala da i devojčice mogu da budu vrlo uspešne u tome. Zato je u martu 2015. godine pokrenula svoj „Ju Tjub“ kanal „K1KA“ na kome je svakog dana postavljala klipove na kojima je igrala popularni „Minecraft“.

S obzirom na to da je u to vreme bila jedan od retkih ženskih igrača koji uživaju u toj igrici, za samo desetak dana sakupila više od hiljadu pretplatnika. Iz dana u dan je postavljala nove sadržaje, pa je njen kanal postao jedan od najbrže rastućih domaćih kanala na „Ju Tjubu“.

Kasnije je počela da igra i „Counter Strike“ i „GTA“(„Grand Treft Auto“), te iako je često nailazila na kritike, nije odustajala od svojih ciljeva. Obogatila je kanal i drugim sadržajima, poput izazova, tzv. „prenkova“ i reakcija na klipove koje snimaju drugi jutjuberi, vlogova i slično.

Broj pretplatnika je iz dana u dan je rastao, pa je Kika svoje pratioce nazvala „Mackenzi“. Do decembra 2021. godine na „Ju Tjubu“ ju je „zapratilo“ više od 700 hiljada pretplatnika, dok ih na društvenim mrežama „Instagram“ i „Fejsbuk“ („Facebook“) bilo preko 460 hiljada.

Detinjstvo i obrazovanje

Kristina Đukić je rođena 2000. godine u Beogradu. U rodnom gradu je završila osnovnu školu, a pošto nije bila odličan đak i nije imala dovoljno bodova da u prvom krugu upiše srednju školu koju je želela, majka ju je upisala u srednju železničku školu.

Kako je u jednom videu ispričala, prvi dan je umesto u Železničku otišla u Elektrotehničku školu „Rade Končar“. Rukovodstvo škole je posle prvog časa došlo do zaključka da je nema ni na jednom spisku, te su je uputili u Železničku koja je udaljena dvestotinjak metara od te škole.

Upisana je u razred mašinovođa, ali se tu nije dugo zadržala nego se „prebacila“ u trgovačku školu.

U istoj ispovesti je svojim pratiocima priznala da su je svi ispočetka znali kao devojku koja je „promašila“ školu, a potom i po tome što je jutjuberka i gejmerka. Bila je odličan je đak, ali je imala dovoljno vremena da se posveti snimanju klipova za „Ju Tjub“.

Preko „Minecrafta“ do najbrže rastućeg kanala na Balkanu

Sa popularnom igricom „Minecraft“ Kristina se upoznala još 2011. godine. Kako je u jednom videu navela, na kraju petog razreda osnovne škole upoznala je par godina starijeg dečka koji ju je pozvao da igraju zajedno. Igrica joj se svidela, te je počela redovno da igra.

Po uzoru na jednu stranu gejmerku, Kika je u martu 2015. godine osnovala svoj kanal pod nazivom „K1KA“ i počela da „strimuje“ kako igra.

Pre svog prvog klipa snimala je sa drugaricom Kejti, ali je došlo do nesporazuma među njima, te je odlučila da „Ju Tjub“ karijeru gradi sama. Najveća podrška su joj bile majka i sestra.

Mama Nataša joj je kupila svu opremu koja joj je bila neophodna da počne da snima, dok je sestra Ivana na početku pregledala sve klipove, pre nego što ih objavi na svom kanalu, davala joj je savete i slično.

„Strimujući“ igrice Kika je vrlo brzo stekla veliku popularnost među drugim igračima. Bila je jedna od prvih devojčica koje „strimuju“ dok igraju igrice, pa je bilo podeljenih mišljenja. Dok su neki podržavali njenu hrabrost, drugi nisu blagonaklono gledali na to što devojčica igra igrice namenjene dečacima.

Do prvih hiljadu pretplatnika je stigla za samo mesec dana, dok ju je godinu dana kasnije pratilo skoro 50 hiljada korisnika „Ju Tjuba“ sa prostora cele bivše Jugoslavije.

Bilo je neobično to što devojčica igra igrice i takav sadržaj objavljuje na toj platformi, te je kanal „K1KA“ postao jedan od najbrže rastućih na Balkanu. Svoje pratioce nazvala „mackenzi“, a pored „Ju Tjuba“, imala je „armiju“ fanova na društvenim mrežama.

Nakon „Minecraft-a“ počela je da „strimuje“ „Counter Strike“ i „GTA“ („Grand Treft Auto“), što joj je donelo još veću popularnost. Nakon toga su usledile saradnje sa sponzorima, što je povećavalo njenu zaradu na „Ju Tjubu“.

Sarađivala je i sa drugim jutjuberima, poput Cileta (Aleksandar Leštarić), Dex Rock-a (Dejan Dražić) i drugih. Neretko joj je na kanalu gostovala mama sa kojom je radila izazove.

S obzirom na to da su klipovi sa mamom postali sve traženiji Nataša Đukić je otvorila vlastiti kanal pod nazivom „MAM4“ koji je u roku od tri godine „zapratilo“ više od 20 hiljada korisnika „Ju Tjuba“. Toliko pratilaca Nataša ima i na „Instagram“ profilu.

Kristina je jedno vreme profesionalno igrala „CS Go“ te se takmičila sa drugim gejmerima, ali se u nekom momentu posvetila samo snimanju klipova za „Ju Tjub“. Među najpopularnijim videima su oni iz serijala „Pogodi šta sam nacrtala“, te „Muvam momke na Tinderu“. Najgledaniji je ipak „Mama mi pali kosu“ koji je do decembra 2021. godine pregledan više od tri i po miliona puta.

Iako je uživa veliku popularnost među mlađim korisnicima „Ju Tjuba“ i društvenih mreža, Kristinu Đukić je upoznala i šira javnost tokom tzv. „drame“ između nje i jutjubera Bogdana Ilića, poznatijeg kao Baka Prase.

Naime,  grupa jutjubera koja je osnovala grupu „Klikbejt“ je krajem septembra 2019. godine objavila pesmu „Drama“ koja kritikuje njihove kolege i načine na koje dolaze do sve većeg broja pratilaca.

Bogdan je u svom stilu, oštro reagovao na pesmu, a potom se oglasila i mlada jutjuberka.

Naime, Kika je desetak dana kasnije objavila video pod naslovom „Fuj“ u kome je optužila neke jutjubere da zbog novca i pregleda prave „drame“ i navode svoje gledaoce da prete i pišu razne gadosti njihovim „rivalima“. Time je, doduše indirektno, prozvala Baku Prase koji je odlučio da joj ne ostane dužan.

Međusobne prepirke su trajale danima, pa se na „dnevnom redu“ našla i činjenica da Kika nosi periku. U nameri da Baka Prasetu poruči da nije u redu da to komentariše, Kika ga je upitala da li je siguran da možda ne nosi periku zato što ide na hemoterapiju.

Na to je Ilić ponovo burno reagovao, a srpski tabloidi su jedva dočekali da vest kako mladi jutjuber ismejava osobe koje boluju od raka prenesu u svojim dnevnim i onlajn izdanjima.

Da je rasprava među jutjuberima prešla granice te platforme, potvrdile su informacije kojima su mediji svakodnevno „bombardovali“ svoje čitaoce i gledaoce.

Zato je jedna televizija odlučila da u jutarnjem programu ugosti Kiku i Baku. Ispostavilo se da rasprava među jutjuberima nije bila dovoljno konstruktivna da bi javnost bolje shvatila o čemu se radi, ali je Kika obećala da će podržati Bogdanovu akciju da deo svojih prihoda pokloni nekome ko se bori sa tom opakom bolešću.

Baka Prase je snimio tzv. „disstrack“ pod nazivom „Je l` te nije blam“ u kome je direktno iskritikovao njeno ponašanje i „laži i manipulacije“ kojima se služi kako bi zadržala postojeće i dobila nove pratioce na „Ju Tjubu“.

Nakon višenedeljnih rasprava zaključili su da je vreme da se „drama“ prekine jer je odavno prevršila granice dobrog ukusa. Činjenica je da su im sadržaji koje su objavljivali tokom „drame“ ipak doneli veliki broj pregleda i nove pratioce na društvenim mrežama.

Kika je u novembru 2019. godine objavila pesmu „Penjem se na tron“, na kojoj je sarađivala sa muzičarkom Mimi Mercedes i Geto Gerilom. Singl se za vrlo kratko vreme našao na domaćem „Ju Tjub“ trendingu, a za dve godine je „zaradio“ preko osam miliona pregleda.

Nastavila je da snima klipove za „Ju Tjub“, ali je otvorila profil i na aplikaciji „Trovo“ namenjenoj strimovanju igrica. Na „Trovu“ je svakodnevno strimovala, dok je „Ju Tjub“ namenila i onima koji nisu zainteresovani za igrice.

Mlada jutjuberka nije krila da se svakodnevno susretala sa internet bulingom. Neretko je dobijala grube i nepristojne komentare, ne samo na „Ju Tjubu“ nego i na drugim društvenim mrežama, pa čak i na ulici.

Beogradski mediji su 9. septembra 2021. godine objavili informaciju da je Kika izvršila samoubistvo u iznajmljenom stanu u centru grada. Vest koja je šokirala i rastužila, ne samo njene obožavaoce nego i širu javnost,  potvrdili su članovi njene porodice i prijatelji.

Iz policije je 9. decembra potvrđeno da je Kristinino beživotno telo pronađeno noć pre u stanu, te da nije bilo tragova nasilja. MUP je saoštio da je istraga u toku[1].

Autonomni ženski centar (AŽC) je 9. decembra zatražio od institucija da procene odgovornost Bogdana Ilića, poznatijeg kao Baka Prase, koji je, prema njihovom sudu, svoje pratioce na društvenim mrežama podsticao na govor mržnje prema Kristini Đurić.

U saopštenju AŽC-a je, između ostalog navedeno da, je odgovornost celog društva da ne dozvoli da se više nijedna devojčica ili devojka ne oseća onako kako se Kika osećala[2].

Tim povodom se na društvenim mrežama oglasio i Bogdan Ilić. U storiju koji je objavio na Instagramu izrazio je saučešće porodici preminule kolegice.

Objavio je da se sa Kikom pomirio prošlog leta, ali da o tome nisu javno govorili. Dodao je da će obrisati sve klipove koji su pratili njihovu „dramu“ jer ne želi da bude osoba koja će kvariti uspomenu na nju.

Kristina je sahranjena 14. decembra 2021. godine na beogradskom groblju Lešće. Pored porodice, ispratile su je i kolege Andrija Jo, Anna Lazarević, Stefan Janković, Deks Rok, Nika Ilčić, Ilija Antić i drugi.

Reference

[1] https://nova.rs/zabava/sudbine/oglasio-se-mup-o-slucaju-preminule-jutjuberke-kristine-djukic/

[2]https://rs.n1info.com/vesti/azc-o-smrti-mlade-jutjuberke-institucije-da-procene-odgovornost-bake-praseta/

 

 

Kristina Kika Đukić na društvenim mrežama

FacebookKika @ Facebook
InstagramKika @ Instagram
TwitterKika @ Twitter
YoutubeKika @ YouTube