Stefan Janković (Janko)

Kratke informacije

Ime i prezimeStefan Janković (Janko)
Datum rođenja30. oktobar 2001.
Mesto rođenjaVranje
DržavaSrbija
PrebivališteVranje
ZanimanjeYouTuber, vloger
Visina-

Biografija

Stefan Janković je srpski jutjuber i vloger koji na svom kanalu „Janko“ broji više od 870 miliona pretplatnika i preko 120 miliona pregleda. Na „Ju Tjubu“ („You Tube“) ga je proslavio tzv. prenk u kome navodno bivšoj nastavnici šalje stihove pesama folk pevača Radiše Trajkovića Đanija. Rođen je 30. oktobra 2001. godine u Vranju, gde i danas živi.

Stefan je svoj „Ju Tjub“ kanal pokrenuo u decembru 2015. godine, a do prvih hiljadu pretplatnika je stigao osam meseci kasnije. Nakon što je svakodnevno objavljivao razne sadržaje koje su zanimljivi njegovim vršnjacima i mlađoj populaciji, te pošto je sarađivao sa poznatijim kolegama, broj pregleda je počeo da raste. Do prvih 50 hiljada pretplatnika je došao u aprilu 2017. godine.

Kanal „Janko“ krajem oktobra 2019. godine broji preko 870 hiljada pretplatnika, a najgledaniji klipovi su oni u kojima se dopisuje sa nastavnicom srpskog jezika, pokušava da provede 24 sata u supermarketu, te uči majmuna da vozi motor.

Na društvenoj mreži „Instagram“ ga prati 510 miliona ljudi. Ima svoju liniju majica sa natpisom „I sam znaš“. Objavio je singlove „XD“, Važi“, „I sam znaš“, te nekoliko tzv. „disstrack-ova“ na druge jutjubere.

Biografija

Stefan Janković je rođen 2001. godine u Vranju. Sa bratom, sestrom i roditeljima živi u rodnom gradu, gde je završio osnovnu i pohađa srednju školu. Trenirao je fudbal pet godina, te je u jednom starom videu priznao da je želeo da postane profesionalni fudbaler. Nakon fudbala je trenirao „street workout“.

„Ju Tjub“ kanal „Janko“ osnovao je u junu 2015. godine, ali nije postavljao sadržaje zato što nije umeo da edituje videe. Nakon toga je gledajući druge jutjubere i tutorijale kako pravilno editovati klipove, odlučio je da snimi i objavi svoj prvi klip. Na samom početku ni roditelji, a ni drugari nisu blagonaklono gledali na to što radi, ali se s vremenom njihovom mišljenje promenilo kako je kanal počeo da „raste“.

Kao i kod većine njegovih vršnjaka, sve je počelo sa igricama. Naime, Stefan je na svom kanalu „strimovao“ kako igra „Counter Strike“. Do aprila 2017. godine je povremeno prestajao da snima, a od tada redovno objavljuje sadržaje poput izazova, tzv. prenkova, reakcija na različite pesme.

Ipak, najveću, pa čak i medijsku pažnju, privukao je „prenk“ na bivšu nastavnicu srpskog jezika. On je svojoj profesorki u fejsbuk četu pisao tekst pesme „Sve mi tvoje nedostaje“ folk pevača Đanija.

Ovaj klip je naišao na podeljene reakcije javnosti, pa su mnogi mediji oštro kritikovali poteze mladog jutjubera. Kasnije je pokrenuta polemika, da li iza profila sa kojim se Janko dopisivao zaista stoji nastavnica ili je neko od njegovih drugara napravio lažni profil, kako bi im „prenk“ uspeo.

Poznat je i po tome što je u fotošopu napravio fotografiju na kojoj pozira sa portugalskom fudbalskom zvezdom Kristijanom Ronaldom (Cristiano Ronaldo). Ubrzo je svima bilo jasno da je to bio samo neuspešan pokušaj da privuče pažnju ostalih obožavalaca Juventusovog napadača.

U svakom slučaju svojim „forama“ Vranjanin je privlačio sve više pažnje mlađih korisnika „Ju Tjuba“. Zato je svoju uzrečicu „I sam znaš“ printovao na majicama koje se mogu kupiti putem interneta.

Zbog nekih svojih klipova je naišao na podeljena mišljenja, ne samo „Ju Tjub“ publike, nego i svojih kolega. Na nekoliko videa ga je jutjuber Bogdan ilić poznatiji kao Baka Prase ismejavao zbog sadržaja i izgleda. Nakon Jankovog singla „I sam znaš“ u kome je navodno „isprozivao“ Baku i Bogdanove reakcije na to,usledila je „drama“ koja je nekoliko nedelja okupirala pažnju njihovih gledalaca.

Naime, polovinom decembra 2018. godine Janko je objavio singl „I sam znaš“. Potpisao se kao autor teksta, ali ga je već u narednom klipu Ilić optužio da tekst pesme nije napisao on, nego Gliša, autor matrice. Janko nije želeo da prizna da je to istina, nego je rekao da je Gliša samo izmenio ono što je on napisao. Uprkos tome Jankova pesma je za godinu dana pregledana više od 13 miliona puta.

Spor je bio i oko toga ko je prvi upotrebio uzrečicu „Šaim se“, s obzirom na to da ju je Baka štampao na svojim majicama, a Janko koristio u klipovima. Ilić je kasnije priznao da je pogrešio što je ismevao njegove videe, te razjasnio dilemu oko uzrečice. Janković je rekao da će povući iz prodaje majica sa tim printom.

Krajem februara sledeće godine je izašla njegova nova pesma pod nazivom „Važi“. Reč je o numeri koju je snimio u saradnji sa Glišom i Produkcijskom kućom „Debbug“, a koja je za osam meseci prešla sedam i po miliona pregleda na „Ju Tjubu“.

Usledio je singl „XD“, a u oktobru 2019. godine Janko je objavio pesmu „Sin YouTuba – Otac specijalaca“. Ova numera je tzv. disstrack na prozivke koje mu je uputio jutjuber i bodibilder Nikola Jovanović, poznatiji kao Nixa Zizu.

Na svoj 18. rođendan Janko je svoju publiku „počastio“ singlom „Znači Bože“, koja je za samo nekoliko sati pregledana više od 400 000 puta.

Zbog neprimerenog sadržaja ga je „Ju Tjub“ nekoliko puta suspendovao pa nije mogao da objavljuje klipove. Zato je još u februaru 2016. godine otvorio kanal „Jankezz“ na kome ima tek nekoliko videa, ali koji uprkos tome broji više od 140 hiljada pretplatnika i preko milion pregleda.

Snimao je klipove i sa drugim jutjuberima, poput Bake Prase i Čode, što mu je donelo još veću popularnost jer njih dvojicu prati mnogo mladih ljudi. U oktobru 2019. godine je objavio da je u vezi sa jutjuberkom Anom Lazarević, čiji „Ju Tjub“ kanal pod nazivom „Anna“ ima preko pola miliona pretplatnika. S obzirom na to da mladi vlogeri i jutjuberi neretko sakupljaju preglede na taj način, moguće je da je njihova „romansa“ samo šala namenjena u te svrhe.

Janko ima veliku podršku i na društvenim mrežama. Na „Instagramu“ ima više od 550 hiljada pratilaca, a na „Fejsbuku“ („Facebook“) više od 17 i po hiljada. Uticaj koji ima na mlade ljude odlučile su da unovče i neke kompanije, pa je Janko ostvario i nekoliko uspešnih saradnji.

Kontroverze

Pažnju javnosti Janković je privukao „prenkovanjem“ bivše nastavnice, zbog nekih klipova je naišao na osudu pojedinih jutjubera. Premda mlađi gledaoci uživaju u klipovima, iskusnije kolege su osudile to što u svojim videima promoviše prostituciju i alkoholizam. Naime, Janko je na nekim klipovima pozivao prostitutke i javno se „hvalio“ da je pijan „editovao“ svoje videe.

U par navrata ga je i „Ju Tjub“ suspendovao zbog kršenja pravila koje je postavila ta platforma. Uprkos tome, njegova popularnost na tom servisu, kao i na društvenim mrežama iz dana u dan raste.

Singlovi

  • 2018. I sam znaš
  • 2019. Važi
  • 2019. XD
  • 2019. Sin YouTuba – Otac specijalaca

Stefan Janković (Janko) na društvenim mrežama

FacebookJanko @ Facebook
InstagramStefan @ Instagram
TwitterStefan @ Twitter
YoutubeJanko @ YouTube