Nikola Milutinov

Kratke informacije

Ime i prezimeNikola Milutinov
Datum rođenja30. decembar 1994.
Mesto rođenjaNovi Sad
DržavaSrbija
PrebivališteAtina
ZanimanjeKošarkaš
PozicijaCentar
Visina213 cm
Težina116 kg

Biografija

Nikola Milutinov je srpski profesionalni košarkaš koji trenutno (maj 2019. godine) nastupa na poziciji centra u grčkom Košarkaškog klubu Olimpijakos i reprezentaciji Srbije. Rođen je 30. decembra 1994. godine u Novom Sadu. Živi u Atini.

Košarku je počeo da trenira sa sedam godina u novosadskoj školi Kadet. Tu ga je uočio Žarko Žare Vučurević, tadašnji glavni trener Hemofarma, te ga pozvao da se pridruži timu iz Vršca. Već prve godine po dolasku u Hemofarm sa juniorima je osvojio Prvenstvo Srbije. U drugoj sezoni su se za titulu u seniorskoj kategoriji borili sa beogradskim Partizanom, ali nisu uspeli da je osvoje.

Na poziv Duška Vujoševića Milutinov je 2012. godine prešao u Partizan, a već tokom prve sezone u crno-belom dresu osvojio Prvenstvo Srbije i Jadransku ligu. Na kraju druge sezone odbranili su titulu prvaka Srbije, ali im je izmakao trofej Aba lige.

Na NBA (En-Bi-Ej) draftu 2015. godine izabran je kao 26. pik od strane San Antonio Sparsa (San Antonio Spurs). Ipak, u julu iste godine Milutinov je potpisao trogodišnji ugovor sa grčkim Olimpijakosom. Osvojili su Prvenstvo Grčke, a mladi Novosađanin je proglašen najboljim pojačanjem grčkog šampionata.

U oktobru 2017. godine potpisao je novi trogodišnji ugovor s Olimpijakosom. Izmakao im je trofej, ali je srpski centar pokazao odlične partije ne samo u nacionalnom šampionatu, nego i u mečevima Evrolige.

Prvu medalju u dresu reprezentacije Srbije osvojio je 2013. godine na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 19 godina. „Orlići“ su poraženi u finalu od reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) te su u Beograd doneli srebrnu medalju.

U seniorskom timu debitovao je na Evropskom prvenstvu 2015. godine, na kome je Srbija zauzela četvrto mesto.

Klupska karijera

Prve košarkaške korake Nikola Milutinov je napravio u novosadskoj školi Kadet kada je imao sedam godina. Pre košarke trenirao je plivanje, ali ga je jedan koban trenutak odvratio od profesionalne karijere u tom sportu. Zbog visine se oduvek izdvajao od ostalih dečaka, a zahvaljujući treneru Stevanu Vitoroviću naučio je osnovne stvari koje su mu potrebne kako bi se dalje razvijao kao košarkaš.

Sa nepunih 16 godina dobio je poziv dva velika kluba, Hemofarma iz Vršca i beogradskog Partizana. U dogovoru sa roditeljima odlučio je da ode u Vršac. Kako je kazao u jednom intervjuu presudio je upravo trener Žare Vučurević koji je poznat po svom radu sa centrima. Konsultovao se i sa Lukom Mitrovićem koji je godinu dana ranije stigao u Vršac.

Već prve godine su postali juniorski šampioni Srbije. Tokom druge sezone deo igrača je ostao u juniorskom, dok je deo prešao u seniorski tim. Uspeli su da se plasiraju u finale Prvenstva Srbije gde su izgubili od Partizana. S obzirom da je to bila odlična generacija sačinjena od Luke Mitrovića, Nemanje Dangubića, Nemanje Krstića, Đorđa Miloševića, Jana Novaka i Nikole Milutinova, bilo je logično da će ih posle ovog uspeha mnogi veći klubovi poželeti u svojim redovima.

Usledio je poziv Duška Vujoševića, glavnog trenera Partizana, koji je Milutinov bez mnogo razmišljanja prihvatio. U julu 2012. godine potpisao je četvorogodišnji ugovor sa Partizanom. Tokom prve sezone prilagođavao se na novi klub, uslove, treninge, saigrače i ostalo. Kako je u jednom intervjuu kazao, postojala je velika razlika između seniorske i juniorske košarke koju je do tada igrao. Noseći grb Partizana shvatio je šta znači profesionalac. Ipak, uspeo je da se navikne i da nakon nekog vremena postane jedan od najvažnijih igrača u timu.

Tokom prve sezone osvojili su Prvenstvo Srbije i Jadransku ligu, a tokom sezone 2013/14 odbranili titulu šampiona Srbije. Trofej Aba lige im je promakao u finalnoj seriji koju su izgubili sa 3:1 od Crvene zvezde. Milutinov je u Evroligi te sezone zabeležio 21 nastup, od toga 16 kao član startne petorke. U proseku je beležio 4,4 poena i 2,7 skokova.

Na kraju sezone klub su napustili Dejan Musli i Džofri Lovernj (Joffrey Lauvregne), pa je Novosađanin dobio mnogo veću ulogu u timu. Navijači Partizana rado se sećaju susreta sa klubom Levski iz Sofije, tokom koga je upisao 21 poen i 10 skokova. Nakon ovog meča uvršten je u idealnu petorku osme runde Jadranske lige.

Na prvoj utakmici plej-ofa Aba lige koja je održana 14. aprila 2015. godine između Partizana i Crvene zvezde, Milutinov se sudario sa Jakom Blažićem, te doživeo povredu desnog oka. Naime, mladi centar je doživeo žestok udarac u desno oko polovinom druge deonice prilikom kontakta sa Blažićem. Oko mu se potpuno „zatvorilo“, a po izlasku na klupu počeo je da se trese od šoka.

Ovaj potez slovenačkog reprezentativca izazvao je bes Partizanovih navijača i rukovodstva kluba, jer su smatrali da je s namerom povredio protivničkog igrača. Jaka se kasnije izvinio i rekao da se nada da će Milutinov moći da zaigra na narednom susretu sa Zvezdom.

Uprkos preporukama lekarskog tima, Novosađnin se vratio na teren već na narednom susretu. Ipak, Crvena zvezda je u finalnoj seriji savladala Partizan sa 3:1, te osvojila titulu Jadranske lige. Te sezone Milutinov je odigrao 28 susreta u ovom takmičenju, te prosečno beležio 9,8 poena i 7,6 skokova po meču.

Već tada se sumnjalo da će mladi centar da karijeru nastavi u nekom evropskom klubu. U junu 2015. godine izabran je za 26. pika od strane NBA kluba San Antonio Spars, ali nije otišao u Ameriku. Umesto toga odlučio je da prihvati ponudu koja mu je stigla iz Grčke. 25. jula 2015. godine je potpisao trogodišnji ugovor s Olimpijakosom.

Tokom prve sezone uspeli su da osvoje Prvenstvo Grčke. Milutinov je zabeležio 18 nastupa, od toga 16 kao član startne petorke. Po meču je postizao 3,7 poena i 2,7 skokova u susretima Evrolige. Narednih sezona dobijao je sve veću minutažu. Tokom 2016. i 2017. godine upisao je ukupno 35 nastupa u Evroligi. Po utakmici je beležio 4,4 poena i 3,3 skoka.

U oktobru 2017. godine je produžio ugovor s Olimpijakosom na još tri godine. Milutinov se izdvojio kao jedan od ključnih igrača u timu. Proglašen je najperspektivnijim igračem domaćeg Prvenstva. U sezoni 2017/18 eliminisani su u plej-of seriji Evrolige od strane litvanskog Žalgirisa sa 3:1. Ipak, za Milutinova je to bila najbolja sezona otkako je došao u klub. Po meču je beležio 8,8 poena i 5,7 skokova. Odigrao je ukupno 29 evroligaških utakmica.

U februaru 2019. godine je bio prvi skakač Evrope, te treći po prosečnom indeksu korisnosti. Ispred njega su bili samo Jan Veseli (Jan Veselý) i Majk Džejms (Michael Perry James). Srpski centar je u tom momentu imao prosečan indeks korisnosti od 19,67.

Reprezentativna karijera

Uporedo s uspešnom klupskom karijerom, Nikola Milutinov je gradio „ime“ u nacionalnoj selekciji Srbije. Prvi trofej u dresu Srbije osvojio je na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 19 godina koje je održano 2013. godine u Češkoj.

„Orlići“ su u grupnoj fazi savladali Brazil, Australiju i Senegal. Potom su pobedili Rusiju i Kinu, te pretrpeli poraz od Amerikanaca. U polufinalu su se sastali sa reprezentacijom Australije, dok su ih u finalu ponovo sačekali Amerikanci. Ni iz drugog pokušaja nisu uspeli da se izbore sa njima, pa su u Beograd doneli srebrnu medalju. Na ovom turniru Milutinov je u proseku postizao 10,7 poena i 5,9 skokova po meču.

Prvi put je „zadužio“ seniorski dres pred početak Evropskog prvenstva 2015. godine kada ga je selektor Aleksandar Đorđević pozvao da nastupi sa seniorima. Srbija je u grupnoj fazi dominirala sa pet pobeda i niti jednim porazom. Nakon toga su eliminisali Finsku i Češku, te se plasirali u polufinale. Posle poraza od Litvanije rezultatom 67:64, izgubili su i od Francuske u borbi za bronzanu medalju.

Na ovom takmičenju Milutinov nije imao veliku minutažu. Tokom šest susreta igrao je u proseku 3,5 minuta.

Sa reprezentacijom je izborio plasman na Svetsko prvenstvo koje će biti održano od 31. avgusta do 15. septembra 2019. godine u Kini. Srbija će se u grupnoj fazi sastati sa reprezentacijama Angole, Filipina i Italije.

Privatni život

Nikola Milutinov je rođen 1994. godine u Novom Sadu. Visinu je nasledio od roditelja. Premda je visok skoro dva metra otac se nije profesionalno bavio košarkom. Nikola je svoju ljubav prema velikoj narandžastoj lopti preneo i na brata, ali on nije nastavio da se profesionalno bavi tim sportom.

O Nikolinom privatnom životu se vrlo malo zna. Ono što ne propušta da kaže u intervjuima jeste da bi voleo da osvaja medalje u nacionalnom dresu Srbije. Kada je bio dečak idol mu je bio legendarni srpski košarkaš Vlade Divac, a danas ceni mnoge domaće i strane košarkaše s kojima je imao priliku da igra.

U jednom intervjuu je kazao da u slobodno vreme voli da ode na ručak ili večeru sa prijateljima, te da pogleda dobar film u bioskopu. Nikoli društvo pravi i kućni ljubimac, engleski buldog. Sudeći po fotografijama na njegovom Instagram profilu, srpski košarkaš voli da provodi vreme u prirodi.

Titule

Klupske titule

  • 2012/13. Prvenstvo Srbije sa Partizanom
  • 2012/13. Jadranska liga sa Partizanom
  • 2013/14. Prvenstvo Srbije sa Partizanom
  • 2015/16. Prvenstvo Grčke s Olimpijakosom

Reprezentativne titule

  • 2013. Srebrna medalja sa Svetskog prvenstva za igrače mlađe od 19 godina

Pojedinačne titule

  • 2017. godine proglašen najperspektivnijim igračem Lige Grčke
  • 2018. godine uvršten u idealnu petorku Prvenstva Grčke
  • 2018. godine igrao na grčkom ol-star meču
  • 2019. godine igrao na grčkom ol-star meču

Izvor:

https://www.ekapija.com/people/1072736/nikola-milutinov-kosarkas-ovo-je-svakako-moja-najbolja-sezona-u-partizanu

 

Nikola Milutinov na društvenim mrežama

FacebookNikola @ Facebook
InstagramNikola @ Instagram
TwitterStefan @ Twitter