Dragan Mektić

Kratke informacije

Ime i prezimeDragan Mektić
Datum rođenja24. decembar 1956.
Mesto rođenjaGornji Vijačani (Prnjavor)
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteSarajevo / Prnjavor
ZanimanjePolitičar, kriminalni inspektor
Strankanestranačka ličnost, u prošlosti bio član SDS

Biografija

Dragan Mektić je bosanskohercegovački kriminalista i političar. Rođen je 24. 12. 1956. godine u Gornjim Vijačanima kod  Prnjavora. Od 2015. godine do 2019. godine je obavljao funkciju ministra bezbednosti Bosne i Hercegovine. Oženjen je i ima dvoje dece. Živi u Prnjavoru, a radi u Sarajevu.

Obrazovanje

Dragan Mektić je osnovnu školu završio u Prnjavoru, a srednju Mašinsko-metalnu školu u Banjaluci. Školovanje je nastavio u Zagrebu gde je 1979. godine završio Višu upravnu školu. Deset godina kasnije (1989.) diplomirao je kriminalistiku na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zagrebu.

Nakon što je na zvaničnoj internetskoj stranici Saveta ministara BiH objavljeno da je Mektić zvanje diplomiranog kriminaliste stekao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, pokrenuta  je polemika o njegovom obrazovanju.

Naime, Novinska agencija Republike Srpske (SRNA) objavila je vest u kojoj se tvrdi da tadašnji ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić nije stekao zvanje diplomiranog kriminaliste. Agencija se pri tom pozvala na zvanično saopštenje Sekretarijata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U tom saopštenju se navodi da je Mektić diplomirao 19. decembra 1979. godine na Višoj upravnoj školi u Zagrebu i stekao zvanje upravni pravnik, a ne na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – Studij za unutrašnje poslove, zvanje diplomirani kriminalista.

Sekretarijat je još naveo da Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu ne izvodi niti je izvodio studij za unutrašnje poslove, zvanje diplomirani kriminalista.

Ministarstvo bezbednosti BiH je 11. aprila 2016. godine objavilo kopiju diplome Dragana Mektića u kojoj se navodi da je 1989. godine stekao zvanje diplomiranog kriminaliste na studiju koji su zajednički organizovali i proveli Pravni fakultet u Zagrebu i Viša škola za unutrašnje poslove u ovom gradu.

Mektić je tvrdio da je vest o njegovoj „lažnoj diplomi“ bila pokušaj da se „širenjem neistina i dezinformacija diskredituju oni koji ukazuju i bore se protiv kriminala i korupcije u Republici Srpskoj i BiH“.

Karijera

Dragan Mektić je karijeru kriminaliste započeo 1980. godine u Opštinskom sekretarijatu za unutrašnje poslove u Prnjavoru, gde je do početka rata u BiH, 1992. godine radio kao pomoćnik komandira u Stanici policije, a nakon toga i kao pripadnik Službe opšteg kriminaliteta na poziciji inspektora za suzbijanje privrednog krimnala.

U toku rata je radio kao zamenik komandira Policije u Prnjavoru, a u periodu od 1995. do 1997. godine i kao načelnik Stanice policije Prnjavor.

Nakon toga dve godine je bio neraspoređenjen, pa je dobio i rešenje o penzionisanju. Ipak, nije otišao u penziju nego je nastavio da radi.

Godine 2000. postao je inspektor u Obaveštajno – bezbednosnoj službi Republike Srpske (OBS), a ubrzo posle toga načelnik Operativnog centra OBS-a Banjaluka.

Politička karijera

Dragan Mektić je član Srpske demokratske stranke (SDS) od 1995. godine koja ga je i predložila za ministra bezbednosti BiH.

Od 1997. do 2003. godine bio je zaposlen u obaveštajnom sektoru BiH. Od 2003. do 2006. godine obavljao je funkciju zamenika tadašnjeg ministra sigurnosti BiH Bariše Čolaka.

U periodu od 2006. do 2015. godine, Mektić je bio direktor Službe za poslove sa strancima BiH, da bi 31. marta 2015. godine imenovan za ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Njegovo imenovanje predložila je Srpska demokratska stranka. Formiranje Veća ministara kome pripada i Mektićev resor nastalo je u dogovoru između SDS-a, Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA).

20. maja 2017. godine Mektić je podneo ostavku na članstvo u Opštinskom odboru SDS Prnjavor. Na sednici zakazanoj za 20. maj trebalo je da budu izabrani članovi Glavnog odbora SDS-a.

Prema navodima pojedinih medija, Mektić je tražio da jedan od tri člana Glavnog odbora bude neko iz boračke kategorije, te da ovom njegovom zahtevu nije udovoljeno. Tom prilikom izjavio je da „ne želi da bude deo tajkunizacije stranke i da ne želi da obavlja ni jednu stranačku funkciju, te da pojedinci koji su iskoristili rat za šverc i bogaćenje ponovo ulaze u stranku“.

Poručio je da to ne znači da će da napusti Srpsku demokratsku stranku.

Dragan Mektić u svim svojim javnim nastupima kao ministar nije propuštao priliku da pomene obračun s korupcijom, politička hapšenja i sve ostalo što ulazi u domen njegovog ministarstva.

Ipak, otkako je imenovan za ministra bezbednosti BiH, Mektić se verbalno sukobio sa mnogim političarima i drugim javnim ličnostima. Njegove izjave punile su novinske stupce i uvodne špice informativnih emisija brojnih televizija u zemlji i regionu.

Najčešće se sukobljavao sa liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNS) i tadašnjim predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Mektić je kritikovao način na koji predsednik i Vlada RS lobiraju u svetu kako bi se ostvarili interesi Republike Srpske. Osim toga, često se osvrtao i na činjenicu da je Milorad Dodik na crnoj listi američkog Stejt Departmenta.

„On (Dodik) misli da će se s tim parama skinuti sa crne liste, neće moći. Amerikanci su ozbiljniji od onoga što baje rade. Nećeš ići Milorade sa liste dok je tvog dugog života koji ti želim.“, napisao je Mektić na svom „Tviter“ („Twitter“) profilu.

Zbog poteza predsednika Milorada Dodika pozivao ga je i da podnese ostavku.

„Video sam da je Stejt Department objavio da je Milorad Dodik stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država. Mislim da je to poražavajuće za Republiku Srpsku, ali i BiH ako hoćete. Vrlo je izvesno da će ovu crnu listu preuzeti i druge zemlje. Postoje informacije da će to učiniti i zemlje Evropske unije. Mislim da bi najbolje bilo da podnese ostavku i spasi Republiku Srpsku i srpski narod.“

Tvrdeći da Bosna i Hercegovina nije ugrožena pretnjama radikalnih islamista, verbalno se sukobio i s analitičarem Dževadom Galijaševićem.

„Dževad Galijašević kaže da će na proleće biti rat. Da li ta politika znači da trebamo ići da kopamo bunkere, da zauzimamo pložaje, da decu, stare i žene šaljemo van zemlje? U ime koga on to govori? Neka izađe i neka kaže, ja ga pozivam. Neće Dževade biti rata!“

Tokom 2016. godine javnost je nekoliko puta bila svedok oštrih poruka razmenjenih između Mektića i Gorana Salihovića, nekadašnjeg glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

„Bez obzira što nemam neko posebno mišljenje o sebi, ne bih mu pridavao taj značaj da polemišem sa njim. Vidim da je danas izjavio da sam bolestan čovek. Možda i jesam, nisam dugo bio kod lekara i prihvatiću njegovu sugestiju i otići na pregled da vidim šta je u pitanju sa mnom. Za njega mogu reći da je potpuno zdrav i sa punim umišljajem i razumom je počinio sve ovo što mu se stavlja na teret.“

Zbog pojedinih izjava u medijima, Salihović ga je tužio za klevetu.

Mektić je na konferencijama za štampu i gostovanjima na televizijama često kritikovao rad Visoko sudskog i tužilačkog saveta Bosne i Hercegovine (VSTS). Početkom marta 2017. godine obratio se Milanu Tegeltiji, tadašnjem predsedniku VSTS.

„Bajni pravosudni sistem će se provetravati, kaže Milan Tegeltija. Ja Tegeltiji predlažem da otvori prozore, vrata, iznese nameštaj, okreči i unese drugi nameštaj. Nema od provetravanja ništa.“

Njegovih kritika nije ostao pošteđen ni Staša Košarac, nekadašnji šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

„Imam jedan predlog građevinskog karaktera, da građevinari pisoare spuste za 50 centimetara, on (Košarac) je trenutno prvi na braniku otadžbine. On je prvi u odbrani toga. Koliko ja imam informacija, on tu borbenu gotovost trenira nasiljem u porodici. Kupio je i novog džipa. Mesečno zaradi oko 7 000 maraka u institucijama BiH.“

Tokom gostovanja na jednoj regionalnoj TV stanici, Mektić je Košarca nazvao „iskompleksiranim tipom koji želi da njegov Mercedes bude glavna tema rasprave u ovoj državi.“

„Rekao bih mu da predloži da se donese odluka da se proglasi jedan dan žalosti nad njegovim Mercedesom. On je politički sudionik sulude politike kojom se narod u političkom smislu bombarduje i kamenuje do besvesti. On sada želi da nametne da je njegov Mercedes najvažnija stvar u ovoj državi.

Nemam šta pozivati policiju da istražuje ovaj zločin. Koliko mi je poznato, on je policiji prijavio i policija to radi po službenoj dužnosti. Neverovatno je koliko Radio Televizija Republike Srpske (RTRS) pridaje važnost Mercedesu Staše Košarca kojeg je on, po meni, stekao na vrlo sumnjiv način. On je nebitan, iskompleksirani politički promašaj sa kojim ja na tu temu ne želim polemisati.“

Često je kritikovao i rad Radio Televizije Republike Srpske, tvrdeći da je ta televizija „vojno krlo SNSD-a“. Osim toga, kritike je uputio i novinarki Biljani Knežević.

„Kakvu vi poruku šaljete? Predlažem da se još u bordel boji ofarba studio i imaćemo pravi night club, iscuriće vam slikon iz TV-a.“

Potpredsednica VSTS je u junu 2017. godine podnela Opštinskom sudu u Sarajevu tužbu protiv ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića zbog klevete. Isto je, zbog njegovih izjava, učinio i Pero Simić, savetnik za medije predsednik RS.

Priprema atentata

Obaveštajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) u maju 2017. je obavestila Dragana Mektića da postoje saznanja da mu je život ugrožen. Tom prilikom ministar bezbednosti je izjavio da je znao za ove pretnje, ali da veruje u rad domaćih agencija, te nije želeo da „pravi nikakvu buku oko toga“.

„Obaveštajno-sigurnosne agencije imaju saznanja da je ova situacija i mogućnost da me neko fizički eliminiše vezana isključivo za moju trenutnu poziciju i način na koji radim. E kome to smeta, bolje da odgovore agencije, a ne da se ja branim sam k’o Boško Buha.“

Informacija o pripremi atentata na Dragana Mektića dostavljena je Direkciji za koordinaciju policijskih tela BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, te Federalnoj upravi policije.

Agencija je dokumentovala da se u podzemlju već traži osoba koja bi pripremila i izvršila atentat. Da li su osobe koje to pripremaju u bilo kakvim odnosima s politikom, u dokumentu OSA-e nije navedeno.

Izbori 2018. godine

Na Parlamentarnim izborima koji su u Bosni i Hercegovini održani 2018. godine Mektić je bio kandidat koalicije SDS-NDP-NS-SRS. Sa 26 424 glasova osvojio je mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Član je Komisije za pripremu izbora Saveta ministara BiH, Ustavotvorne komisije Predstavničkog doma i Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.

U televizijskim emisijama, ali i na društvenoj mreži „Tviter“ nastavio je da komentariše dnevno-političke prilike u BiH, te da kritikuje lidere sve tri vladajuće partije u toj zemlji.

Optužbe za zloupotrebu položaja

Krajem decembra 2019. godine Tužilaštvo BiH je otvorilo istragu protiv Dragana Mektića za zloupotrebu položaja i ovlašćenja tokom obavljanja funkcije ministra sigurnosti BiH.

Predmet je otvoren zbog sumnje da je Ministarstvo sigurnosti na netransparentan način provelo jedan ugovor čiji je cilj bio jačanje regionalne saradnje u slučajevima prirodnih katastrofa.

Reč je o iznosu od oko 122 hiljada evra donacija Evropske unije, a Mektić je tvrdio da je sve bilo pod stalnom kontrolom i da je svaki evro potrošen na zakonit način i u skladu sa propisanim procedurama.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Mektića, šefa njegovog kabineta Igora Golijanina, pomoćnika ministra Samira Agića i Edina Garaplija kao odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija za zloupotrebu položaja prilikom realizacije međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Delegacija EU u BiH.

U saopštenju Tužilaštva se navodi da su počinili krivično delo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH.

U Sudu BiH je početkom februara 2020. godine održano ročište po predlogu Tužilaštva da se Mektiću i ostalima odrede mere zabrane, odnosno da kontaktiraju sa svedocima i da im ne smiju prići na udaljenost od 100 metara, kao i da im zabrani da o slučaju za koji su optuženi istupaju u medijima.

Mektić i trojica optuženih su početkom marta 2020. godine negirali krivicu za dela koja su im stavljena na teret. Suđenje je odgođeno usled pandemije novog virusa korona.

Suđenje počelo 4. juna 2020. godine čitanjem optužnice, a advokat bivšeg ministra Senka Nožica je kazala da optužnica ne sadrži niti jedan dokaz za dela koja se njenom branjeniku stavljaju na teret.

Nakon što su i tužilaštvo i odbrana završili saslušavanje svedoka i izvođenje dokaza, 3. februara 2021. godine usledilo je iznošenje završne reči.

Bivši ministar priznao da je zaposlio „preko veze“

U februaru 2022. godine našao se na meti javnosti zbog informacija koje su se pojavile u medijima da je zloupotrebio položaj.

On je na pres konferenciji 12. februara govorio o bezbednosnoj situaciji BiH, naročito kada su u pitanju aplikacije „Skaj“ i „Anam“, odnosno njihovo „raspakivanje“.

Mektić je kazao da je zadovoljan činjenicom da se jedna od tih aplikacija uspela „raspakovati“, te da su otkriveni telefoni koji su koristili ljudi iz kriminalnih organizacija.

Bivši ministar sigurnosti je tom prilikom kazao da se njegovo ime u toj priči našlo jer je, kako tvrdi, imao savetnika za koga se ispostavilo da je koristio aplikaciju „Skaj“ i da je zbog toga završio u pritvoru.

On je rekao o kome se radi, te dodao da su izvršene sigurnosne provere prilikom zapošljavanja, ali da je ta osoba prošla sigurnosne provere.

Na istoj konferenciji je priznao da je iskoristio svoj uticaj i pomogao pri zapošljavanju sina od sestre novinara Slobodana Vaskovića. Kazao je da je svestan da je „to jedan oblik korupcije i da je na neki način zloupotrebio položaj“.

Privatni život

Dragan Mektić je rođen 24. decembra 1956. godine u Gornjim Vijačanima kod Prnjavora (SFRJ). Otac mu se zvao Milan, a majka Marta. Oženjen je Veselinkom Mektić s kojom ima dve ćerke, Danijelu i Branku. Trenutno zbog funkcije koju obavlja živi na relaciji Sarajevo – Prnjavor.

Po nacionalnosti je Srbin, a po veroispovesti pravoslavac.

Reference

Dragan Mektić na društvenim mrežama

Twitter Dragan @ Twitter