Dijana Milojković

Kratke informacije

Ime i prezimeDijana Milojković
Datum rođenja17. mart 1989.
Mesto rođenjaĆuprija
Datum smrti22. jul 2019.
Mesto smrtiBeograd
DržavaSrbija
ZanimanjeManekenka i model

Biografija

Dijana Milojković je bila srpska manekenka i model, Mis Srbije 2009. i Mis Evrope 2014. godine. Rođena je 17. marta 1989. godine u Ćupriji, a preminula 22. jula 2019. godine u Beogradu.

Dijana se modelingom počela baviti u ranoj mladosti, ali je to nije sprečilo da posle srednje škole završi Farmaceutski fakultet i Fakultet za menadžment u Beogradu, te master studije iz oblasti ekonomskog menadžmenta.

Domaća javnost ju je upoznala 2009. godine kada je proglašena za Mis Srbije. Pet godina kasnije je na takmičenju „World Next Top Model“ u Bejrutu prolašena za Mis Evrope. Osim toga, dobila je i titule Mis fotogeničnosti i Mis sporta.

Oni koji nisu pratili izbore lepote, niti modne revije za Dijanu su čuli 2016. godine kada je objavila da boluje od invanzvnog karcinoma grlića materice.

Od tada je mlada misica na svom blogu „Dijana`s Life“ svakodnevno pisala o tome šta joj se dešava i trudila se da ohrabri i motiviše sve one koji se suočavaju sa sličnim zdravstvenim problemima.

Često se u medijima pojavljivala iz istog razloga, promovisala razne kampanje i apelovala na sve da brinu o svom zdravlju i da što češće idu na preglede kod lekara.

Nakon četiri godine borbe, zračenja, hemioterapija i brojnih tretmana stanje joj se u maju 2019. godine naglo pogoršalo, a Dijana je preminula 22. juna 2019. godine u Beogradu. Sahranjena je tri dana kasnije na gradskom groblju u Ćupriji.

Detinjstvo i obrazovanje

Dijana Milojković je rođena 1986. godine u Ćupriji. Sa roditeljima i bratom Dušanom je odrasla i školovala se u rodnom gradu.

Posle srednje škole je upisala prvo Farmaceutski fakultet, a kada je diplomirala i Fakultet za menadžment. Odbranila je master rad iz oblasti ekonomskog menadženta.

U detinjstvu se bavila plesom, a trenirala je i tenis. U tom sportu je postizala dobre rezultate, ali zbog škole i karijere u modelingu nije se bavila profesionalno tenisom.

Blistava karijera i godine borbe

Nizala je brojne uspehe u svetu modelinga i manekenstva, a šira domaća javnost ju je bolje upoznala 2009. godine kada je izabrana za „Miss Srbije“. Usledili su brojni angažmani, revije, kampanje, a sarađivala je i sa poznatim modnim i kozmetičkim brendovima u Srbiji i inostranstvu.

Na takmičenju „World Next Top Model“ koje je 2014. godine održano u Bejrutu Dijana je proglašena za „Miss Evrope“ i „Miss Sporta“. Nakon toga je ponela i laskavu titulu „Miss fotogeničnosti“.

Međutim, sledeće godine je tokom redovnog ginekološkog pregleda saznala da boluje od invanzvnog karcinoma grlića materice. To saznanje ju je potreslo i iznenadilo jer se celog života bavila sportom, nije pušila niti konzumirala alkohol i trudila se da se zdravo hrani.

Ipak, kasnije je shvatila da su od slične bolesti preminuli njen deda i baka, te da se i stric neko vreme bori sa tim.

Umesto da klone, Dijana je odlučila da se bori. Ne samo uz pomoć saveta lekara, nego i snagom duha. S obzirom na to da se karcinom nije mogao odstraniti hirurškom intervencijom, krenula je na zračenja. Nakon 25 spoljašnjih i četiri unutrašnja zračenja, rezultati nisu bili zadovoljavajući.

PET skener je pokazao da ima metastaze u limfnim žlezdama, te je podvrgnuta hemioterapijama. Pošto joj je u tom momentu opala kosa, odlučila je da svoj problem iznese javno, ne kako bi je ljudi sažaljevali, nego kako bi pokazala mnogima koji se bore s istim ili sličnim problemima, da nisu sami, te kako bi svoju pozitivnu energiju prenela na druge.

U aprilu 2016. godine lekari su ustanovili da se bolest još više proširila, da njen organizam nije dobro reagovao na terapije koje je primala, te je smeštena u bolnicu u Sremskoj Kamenici.

Primala je još agresivnije tretmane zračenja, a iz bolnice je izašla u avgustu 2016. godine. Naredna kontrola je pokazala napredak.

Pošto su joj svakodnevno stizala pitanja mnogih devojaka i žena u vezi sa njenom bolešću, odlučila je da u oktobru 2016. godine pokrene blog „Dijana`s Life“, na kome je skoro svakodnevno pisala o načinima na koji se hrani, tretmanima koje prima, te se trudila da pošalje poruku svima da na vreme odu na preglede i da se ne plaše šta bi mogli da dožive.

Zahvaljujući pozitivnoj energiji iz dana u dan je privlačila sve veći broj čitalaca, a usledila su i gostovanja u televizijskim emisijama gde je otvoreno i iskreno govorila o sebi i bolesti sa kojom se bori.

Niti jednog momenta nije klonula duhom, pa su lekari odlučili da je pošalju kod psihijatra kako bi ustanovili da li je reč o nekom odbrambenom mehanizmu ili pokušava da negira situaciju u kojoj se našla.

Posle razgovora sa stručnjakom, on joj je pružio ruku i rekao da mnogi drugi imaju više razloga da budu na njegovoj stolici od nje. Čestitao joj je na velikoj hrabrosti i energiji koja joj pomaže da prebrodi svaki novi dan.

Promenila je način ishrane, izbacila meso i mlečne proizvode i shvatila da joj takav režim odgovara. Nije se odricala ničega što voli, osim sporta. Vrlo joj je teško padalo što ne može da trenira, pa je tu potrebu zadovoljavala šetnjama po parku.

Napominjala je da ju je život stavio pred težak izazov, ali da mora da pokaže da je odlučna i da želi da živi i pobedi bolest. Sva svoja iskustva je prenosila putem bloga, a čitateljke su je iz dana u dan „zasipale“ novim pitanjima u vezi sa tim.

Zanemarila je crne prognoze i pitanja zašto se šminka i sređuje kada zna da će umreti. Umesto toga, svakog dana je, skoro iz inata, nastojala da izgleda lepo i da zrači pozitivnom energijom.

Srpski mediji su u maju 2019. godine objavili da se Dijanino stanje naglo pogoršalo i da se nalazi u bolnici. Njena porodica je 22. juna objavila da je preminula, a sahranjena je tri dana kasnije na groblju u rodnoj Ćupriji.

Privatni život

S obzirom na to da je od rane mladosti u fokusu javnosti zbog posla kojim se bavi, Dijana Milojković nije mogla da sakrije svoj privatni život od novinara tabloida.

Na vrhuncu karijere je započela vezu sa Stefanom Karićem, kako ga mediji nazivaju „žestokim dečkom sa Zvezdare“ koga su povezivali i sa mnogim drugim lepoticama sa javne scene.

Stefan joj je bio velika podrška nakon što je saznala za svoju bolest. Kada je nakon šest meseci zbog zračenja izgubila kosu i on je u znak solidarnost obrijao glavu.

Mnoge je taj gest ganuo i oduševio, pa su postali jedan od omiljenih parova na domaćoj javnoj sceni.

Stefan je na svom telu istetovirao Dijanin lik, a ona je posle nekog vremena promenila prezime na društvenim mrežama u Karić, pa su mnogi počeli da spekulišu da se par venčao. Oni nisu želeli ni da potvrde niti da demantuju tu informaciju.

Ipak, u maju 2017. godine mediji su objavili da su Dijana i Stefan raskinuli. Ponovo je promenila prezime na društvenim mrežama, te obrisala njihove zajedničke slike.

Prema pisanju domaćih tabloida razlog je bila Stefanova prevara. Iako se jedno vreme nije oglašavao tim povodom, Karić je u septembru objavio „podugačak“ post u kome je naveo prave razloge za raskid.

Kako je u tom postu napisao, razlog za prekid nije bila njegova prevara nego nesporazum u vezi sa porukama na telefonu koji nije dugo koristio. Ipak, par je ostao u dobrim odnosima i nakon što je Stefan počeo da se zabavlja sa drugom devojkom.

Dijana mu nije zamerila zbog toga jer je bila svesna da joj je u najtežim trenucima on bio oslonac i da mu je ponekad bilo teško da se „nosi“ sa svime što joj se tada dešavalo. Nakon toga su ostali prijatelji. Stefan je, između ostalih, prisustvovao njenoj sahrani u Ćupriji.

Dijana Milojković na društvenim mrežama

FacebookDijana @ Facebook
InstagramDijana @ Instagram