Saška Karan (Savka Gazivoda)

Kratke informacije

Ime i prezimeSaška Karan (Savka Gazivoda)
Datum rođenja6. mart 1964.
Mesto rođenjaVukovar
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevačica
ŽanrFolk, Turbo-folk

Biografija

Savka Gazivoda, alijas Saška Karan, je pevačica koja je slavu stekla devedesetih godina 20. veka. Rođena je 6. marta 1964. godine u Vukovaru.

Važila je za jednu od najlepših i najzgodnijih pevačica na estradi, a učešćem u rijaliti programima pokazala je da i dalje dobro izgleda. Od porodice ima supruga Aleksandra i ćerku Miljanu.

Prvi put pojavila u javnosti 1983. godine glumeći devojku sa modne revije u petom nastavku serijala „Lude godine“, pod nazivom „Idi mi, dođi mi“. Tom prilikom je upoznala glumačke legende poput Gidre, Bate Živojinovića, Ivane Žigon, Danice Maksimović i drugih.

Njen prvi album „Osmeh zavarava“ je 1990. godine objavila Diskografska kuća „Jugodisk“. Na njemu su se našle pesme „Koga ću da čekam“, „A ti, Jovo bekrijo“, „Osmeh zavarava“, „Mačka iz Čačka“, „Hej, luduško“, „Skidaj, mlada, veo“, „Osušiće vetar suze“ i „Ti tamo, ja ovamo“ (duet sa Bekijem Bekićem).

Naredne godine je objavila album na kome se nalazi jedan od njenih najvećih hitova u karijeri „Srce puno baruta“. Na toj ploči su bile i numere „Dugo sam, dugo čekala“, „Tvoja sam ja“, „Mangupčiću moj“, „Ti i ja“, „Sto dana i sto noći“, „Šta mi bi“ i „Neću prsten tvoj“.

Produkcijska kuća sa kojom je sarađivala je bila PGP RTB.

Saška je 1993. godine za „ZAM“ objavila album „Koliko mi se sviđaš već mi se priviđaš“ na kome se, pored ove, našle i pesme „Ti voliš žestoko“, „Tužna noć“, „Hej, Mile, moje pile“, „Odličan 5“, „Srce kuca tika taka“, „Hoćemo li da se ljubimo“ i „Slatka kao čokolada“.

Iste godine Saška se udala za političara i vojvodu Aleksandra Gazivodu sa kojim je dobila ćetku Miljanu.

Saradnju sa PGP RTS-om  je obnovila 1994. godine kada se u prodaji pojavio album sa numerama „Jedan i jedan su tri“, „Evo me, venem“, „Grmeće, sevaće“, „Noć je mirisna kao cvet“, „Daću, daću, nego šta ću“, „Doći će mi glave“, „Čiko“, „Budi uvek pored mene“ i „Načisto si odlepio“.

Posebno se izdvojila pesma „Daću, daću, nego šta ću“ koja je postala veliki hit.

Sledeće godine je objavila album „Obožavam žestoke mladiće“ na kome su bile i numere „Velika ti Srbija“, „Srećnica“, „No, no“, „Slušaj, mali“, „On je mag, on je Bog“, „Imam bolji trik“ i „Aj, čula jesam“.

Ujedno, ovo je bio poslednji album koji je snimila za PGP RTS jer je tada muzički producent postao Miroljub Aranđelović Kemiš, a Saška je tvrdila da smeta njegovoj supruzi Zorici Brunclik.

Nakon višegodišnje pauze, 2000. godine je za „Renome“ izdala album „Vragolanka“ na kome su bile numere „Vragolanka“, „Zaludeću te“, „Ma nemoj“, „Ni sa tobom, ni bez tebe“, „Sve što volim imaš ti“, „24 sata“ i „Oj, djevojko moja crna“ (duet sa Milojem Bubanjom).

Naredne godine je započela saradnju sa „Grand produkcijom“ i snimila je album „Ukrštenica“. Na njemu su se, osim ove numere, našle i pesme „Tebe voli i staro i mlado“, „Opasno si meni drag“, „Nećeš znati, luda glavo“, „Mag“, „Kao da si Bog“, „Takvima ja kažem ne“ i „Ma šta mi reče“.

Saška je 2004. godine dobila kompromitujuće slike svoga supruga sa drugom ženom nakon čega je angažovala advokata. Tvrdila je da mu ovo neće oprostiti, ali do razvoda ipak nije došlo.

Sledeće godine je za „Gold music“ objavila album „Lepa kao greh“ sa pesmama „Zore plave“, „Lepa kao greh“, „Zubi“, „Slatka, slatka“, „Škorpijica“, „Medeni“, „Dugo sam, dugo čekala“ i „Doći će mi glave“.

Saška Karan se 2013. godine ponovo pojavila na muzičkoj sceni nastupom na Festivalu „Moravski biseri“ sa numerom „Srce kuca, jelek puca“ koja joj je donela treću nagradu publike.

Tada je prvi put učestvovala u rijaliti programu „Farma“ i bila je jedan od finalista. Nije imala ozbiljnijih svađa sa drugim farmerima, ali je smatrala da je pobednica trebalo da bude Stanija Dobrojević, a ne Sulejman Haljevac Memo.

Pevačica je 2015. godine ušla u rijaliti „Parovi“ gde se sukobila sa mnogim učesnicima. Zbog Saške su u vilu ušli Zorica Brunclik i Miroljub Aranđelović Kemiš koji su želeli da raščiste sukob koji su sa njom imali.

Saška je tvrdila da joj se Kemiš udvarao i da ga je odbila zbog čega ju je zamrzeo, a Zorica je umislila da su u tajnoj vezi. Rekla je da su joj slali policiju na vrata, da su joj branili da se pojavljuje u medijima i da su je na sve moguće načine sabotirali.

Saška je fizički nasrnula na rediteljku Jelenu Golubović koja ju je nazvala starletom.  Tvrdila je da je pevačica imala seks sa kumom zbog pesme i da ima sina koga krije. Nakon ovoga, Saška je završila u izolaciji, a za Jelenu je rekla da je lezbejka.

Takođe je udarila Eru Ojdanića koga je nazvala psihopatom i biseksualcem. Ipak, kada su napustili rijaliti, kolege su se pomirile.

U emisiji „Press pretres“, voditelj Siniša Medić je Sašku pitao da li je u mladosti bila sponzoruša zbog čega je ona burno reagovala, polila ga vodom i napustila studio.

Takvu optužbu na pevačicin račun je izneo Petar Dimitrijević koji se predstavio kao sin Saškinog ljubavnika, Nikole Dimitrijevića. On je tvrdio da je Saška „opelješila“ njegovog oca, ali pevačica je izjavila da se toga ne seća.

Pevačica je u septembru 2017. godine ušla u rijaliti „Zadruga“. U ovom rijalitiju je ostala 211 dana, a pobeda je pripala bivšoj stjuardesi Kristini Kiji Kockar.

Saška se ne libi da javno komentariše i kritikuje poteze svojih kolega. Posebno je oštra prema učesnicima rijalitija sa kojima je ranije delila životni prostor.

U fokus javnosti je dospela početkom decembra 2022. godine kada su tabloidi objavili da se potukla sa Vesnom Vukelić Vendi u šminkernici jedne televizijske kuće. Navodno je Saška pretila koleginici, a ni ova nije štedela uvreda. Zaposleni na televiziji su sprečili da sukob eskalira.

Vendi je demantovala sve što su mediji objavili, te izjavila da ne poznaje Sašku Karan i da neće ništa da priča o njoj.

Saška ne krije da je izuzetno ponosna na ćerku koja je završila fiziku na Univerzitetu u Beogradu. Milja, za razliku od mnoge dece poznatih roditelja ne voli da se eksponira u javnosti.

Diskografija

Albumi

  • 1990. Osmeh zavarava
  • 1991. Srce puno baruta
  • 1993. Saška
  • 1994. Jedan i jedan su tri
  • 1994. Obožavam žestoke mladiće
  • 2000. Vragolanka
  • 2001. Ukrštenica
  • 2005. Lepa kao greh

Reference:

Saška Karan (Savka Gazivoda) na društvenim mrežama

InstagramSaška @ Instagram