Andrija Milošević

Kratke informacije

Ime i prezimeAndrija Milošević
Datum rođenja6. avgust 1978.
Mesto rođenjaPodgorica
DržavaCrna Gora
PrebivališteBeograd (Srbija)
ZanimanjeGlumac, voditelj
Visina185 cm
Težina79 kg

Biografija

Andrija Milošević je crnogorski i srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac i voditelj. Rođen je 6. avgusta 1978. godine u Podgorici. Živi i radi u Beogradu.

Poreklo, detinjstvo i obrazovanje

Andrija Milošević je rođen 1978. godine u Podgorici. Detinjstvo je proveo u Nikšiću sa majkom Verom i mlađim bratom Veliborom, dok je njegov otac Peko preminuo vrlo mlad.

Želeo je da postane fudbaler, ali se ipak odlučio za glumu. Otišao je na prijemni ispit koji je spremao jedno veče i prošao je audiciju.

Sa šesnaest godina je upisao Fakultet dramskih umetnosti na Cetinju u klasi profesora Bore Stjepanovića. Tokom studija je sarađivao sa poznatim rediteljem Milanom Karadžićem. Glumu je završio u roku, a njegova diplomska predstava je bila „Gospođica Julija“.

Filmska i televizijska karijera

Andrija Milošević je prvu filmsku ulogu odigrao 1999. godine u filmu „U ime oca i sina“, ratnoj drami Božidara Nikolića u kojoj je tumačio vozača kombija.

Naredne godine se preselio u Beograd i dobio ulogu u pozorišnoj predstavi Ateljea 212, „Kaput prljavog čoveka“.

Milošević je 2001. godine glumio sina Vida u seriji „Moja porodica, privatizacija i ja“.

Dve godine kasnije počeo je da snima seriju „M(j)ešoviti brak“ u kojoj je tumačio jednu od glavnih uloga. Tada ga je publika zapazila i zavolela, pa se ova serija može posmatrati kao odskočna daska u njegovoj karijeri. Iako je postao popularan na televiziji, nastavio je da glumi u pozorištu.

Rediteljka Marija Perović mu je 2004. godine poverila glavnu ulogu u filmu „Opet pakujemo majmune“. Andrija je igaro novinara Nebojšu koji zbog porodičnih problema počinje da živi kao podstanar sa devojkom Jelenom.

Utelovio je lik Đuke u filmu „Pogled sa Ajfelovog tornja“ iz 2005. godine. U Podgorici je osnovao producentsku kuću pod nazivom „Udruženje ljubitelja filma“.

Milošević se tokom 2007. godine se pojavio u filmovima „Konji vrani“ koji je režirao Ljubiša Samardžić i „Promeni me“ reditelja Milana Karadžića, te u serijama „Ne daj se, Nina“ i „Naša mala klinika“.

Naredne godine je bio Mikonja Kadunić u seriji „To toplo ljeto“ i Džoni Popović u komediji „Pare ili život“.

Andrija je 2011. godine glumio Boška Petrović u seriji „Nepobedivo srce“ i Marijana Devića Devila, tridesetpetogodišnju pop zvezdu u drugom pokušaju u seriji „Pevaj, brate“.

Seriju „Budva na pjenu od mora“ počeo je da snima 2012. godine. Utelovio je lik Lunje Dokmanovića, dok su glavne uloge tumačili Milutin Mima Karadžić, Mladen Nelević, Ljiljana Blagojević i drugi.

Sledeće godine je tumačio ulogu Spomenkinog muža u seriji „Na putu za Montevideo“ koja predstavlja nastavak serije „Montevideo, Bog te video“.

U igranom filmu „Gorčilo – Jesi to došao da me vidiš“ iz 2015. godine bio je prodavac Marinko. Iste godine prikazana je prva epizoda humoristične serije „Andrija i Anđelka“ u kojoj je zajedno sa kolegicom Anđelkom Prpić igrao glavnu ulogu.

Takođe se našao u ulozi jednog od članova žirija u talent-šou programu „Audicija“.

Andrija je bio voditelj sve četiri sezone srpske verzije poznatog rijaliti TV šoua „Survivor“. Prvi put je s ekipom boravio u Panami, drugi i treći put na Filipinima, a četvrti put na Kostariki. U četvrtoj sezoni mu se pridružila voditeljka Marijana Batinić.

Osim toga, Milošević je vodio obe sezone muzičkog takmičenja „Prvi glas Srbije“ sa koleginicom Marijom Kilibardom.

U filmu „Biser Bojane“, kao i u istoimenoj TV seriji Milana Karadžića, Andrija Milošević je tumačio lik Matije. Film je premijerno prikazan u proleće 2017. godine, dok je serija emitovana u periodu od oktobra 2018. do decembra 2019. godine.

Utelovio je Miloša Rončevića u popularnoj kriminalističkoj seriji „Ubice mog oca“, u kojoj glavne uloge igraju Vuk Kostić, Tihomir Stanić i Marko Janketić.

U periodu od septembra 2017. do oktobra 2019. godine televizija „Prva“ je emitovala humorističnu seriju „Mamini sinovi“ u kojoj je Andrija igrao Milentija Bebu Popovića, dok su njegovog brata i majku tumačili Nenad Jezdić i Svetlana Bojković.

Milošević se pojavio i u humorističnoj seriji „Komšije“, dok je u komičnoj drami „Ekipa“ reditelja Marka Sopića utelovio jednu od glavnih uloga.

Usledila je saradnja sa rediteljem Markom Manojlovićem, te scenaristima Dušanom Bulićem i Marijanom Čulić Vićentić na sitkomu „Slatke muke“. U ovoj seriji Milošević igra glumca Andriju, dok njegovu suprugu Anu tumači Aleksandra Tomić.

Prva epizoda ove serije emitovana je u decembru 2019. godine, a doživela je popularnost ne samo u Srbiji, nego i u regionu.

Andrija je od 2016. do 2018. godine bio voditelj TV emisije „Izvedi me“ koja je emitovana na Televiziji „Pink“, a od 2020. godine vodi emisiju „Moj prijatelj“ na Televiziji „Superstar“.

Tokom 2021. godine u bioskopima bi trebalo da se pojavi drama Dušana Kovačevića pod nazivom „Nije loše biti čovek“ u kojoj Andrija scenu deli sa Vojinom Ćetkovićem, Brankom Katić, Hristinom Popović i drugima.

Pozorišna karijera

Odigrao je na desetine uloga u pozorištu, a među najzapaženijim su bile predstave „Pevaj, brate“, „Tamo i nazad“, „Samo za tvoje uši“, „Krčmarica Mirandolina“, „39 stepenika“, „Iza kulisa“, „Zlatni lanćić od bižuterije“, „Ukroćena goropad“, „Dekameron“, „Zmijsko leglo“, „Tre soreple“, „Samo za tvoje oči“, itd.

Glumac je 2018. godine ostvario dugogodišnji san i zajedno sa kolegom Viktorom Savićem otvorio pozorište „Teatar na brdu“ u Beogradu. Na daskama „mladog“ pozorišta publika može da gleda predstave „Zlatni lanac od bižuterije“, „Šećer je sitan osim kad je kocka“, „Pazi šta želiš“ i druge.

Knjige za decu

Prvu knjigu dečjih pesama Andrija Milošević je objavio u februaru 2019. godine pod nazivom „Kišni glistac“. S obzirom na to da su mališani, ali i njihovi roditelji odlično reagovali na nju, glumac je već u oktobru 2019. godine objavio drugu zbirku pod nazivom „Mačak i skakutavo jaje“.

Izdavačka kuća „Laguna“ je polovinom juna 2020. godine objavila Andrijinu treću knjigu pod naslovom „Medved Rajko i pčela Darko“, koju je takođe ilustroao Nemanja Ristić.

Privatni život

Andrija Milošević je rođen 1978. godine u Podgorici. Živeo je i školovao se u Nikšiću i Cetinju, a od dvehiljaditih živi i radi u Beogradu. S obzirom na nesporan talenat i prepoznatljivost, za glumčev privatni život zainteresovani su novinari i čitaoci tabloida.

Dugo je važio za najpoželjnijeg neženju na domaćoj javnoj sceni, a otkako je započeo vezu sa kolegicom Aleksandrom Tomić, najčešće postavljano pitanje je bilo kada će postati tata.

Početkom oktobra 2021. godine tabloidi su objavili informaciju da glumački par čeka svoje prvo dete.

Loša strana popularnosti

Proganjala ga je Izabela iz Beča koju je jednom video u životu, a koja je tvrdila da su vereni. Ispostavilo se da je neko otvorio lažni „Fejsbuk“ („Facebook“) profil i da se predstavio kao Andrija Milošević.

Na taj način joj je uzeo 20 hiljada evra i automobil, a čim je glumac to saznao, prijavio je policiji. Iako je utvrđeno da je nevin, Izabela je nastavila da ga maltretira.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 1999. U ime oca i sina
 • 2001. Moja porodica, privatizacija i ja
 • 2003—2007. M(j)ešoviti brak
 • 2004. Karađorđe i pozorište
 • 2004. Opet pakujemo majmune
 • 2005. Pogled sa Ajfelovog tornja
 • 2007. Konji vrani
 • 2007. Promeni me
 • 2008. Gledaj me
 • 2007—2008. Ne daj se, Nina
 • 2007—2008. Naša mala klinika
 • 2008. To toplo ljeto
 • 2008—2010. Pare ili život
 • 2011. Nepobedivo srce
 • 2011. Pevaj, brate!
 • 2012—2015. Budva na pjenu od mora
 • 2013. Na putu za Montevideo
 • 2015. Gorčilo – Jesi li to došao da me vidiš
 • 2015—2016. Andrija i Anđelka
 • 2017-2019. Biser Bojane
 • 2017—2020. Ubice mog oca
 • 2017—2019. Mamini sinovi
 • 2018. Komšije
 • 2019. Ekipa
 • 2019. Slatke muke
 • 2021. Nije loše biti čovek

Predstave: „Pevaj, brate“, „Tamo i nazad“, „Samo za tvoje uši“, „Krčmarica Mirandolina“, „39 stepenika“, „Iza kulisa“, „Zlatni lanćić od bižuterije“, „Ukroćena goropad“, „Dekameron“, „Zmijsko leglo“, „Tre soreple“, „Samo za tvoje oči“ i druge.

Knjige

 • 2019. Kišni glistac
 • 2019. Mačak i skakutavo jaje
 • 2020. Medved Rajko i pčela Darko

Andrija Milošević na društvenim mrežama

FacebookAndrija @ Facebook
InstagramAndrija @ Instagram
TwitterAndrija @ Twitter
YoutubeAndrija @ YouTube