Morana Mamić

Kratke informacije

Ime i prezimeMorana Mamić
Datum rođenja-
Mesto rođenjaZagreb
DržavaHrvatska
PrebivališteZagreb - London
ZanimanjeDizajnerka interijera, kolumnistkinja, stiliskinja

Biografija

Morana Mamić je hrvatska dizajnerka interijera, kolumnistkinja, stiliskinja, te vlasnica modnog brenda „One & Only London“. Zbog 200 hiljada pratilaca na društvenim mrežama hrvatski mediji su je prozvali „Kraljicom Instagrama“. Iz braka sa Zdenkom Mamićem ima sina Frana, a trenutno je u braku sa sportskim menadžerom Jozom Palcem. Živi na relaciji Zagreb – London.

Pre nego što se udala za Zdenka Mamića, bratanca Zdravka Mamića, kontroverznog bivšeg direktora fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba, Morana je bila potpuno nepoznata javnosti. S ozbirom na to da je porodica Mamić bila česta tema domaćih tabloida, tako su i ljudi u Hrvatskoj saznali za lepu plavušu prepoznatljivu po istančanom ukusu za modu.

Od udaje do razvoda Morana se nije mnogo pojavljivala u javnosti. Posvetila se vaspitanju sina, te porodičnom životu. Ipak, kada je brak sa Zdenkom okončan, odlučila je da pokrene vlastiti posao.

Sve je počelo tako što su njen smisao za uređenje interijera primetili poznanici i prijatelji, te su je angažovali da im pomogne da srede vlastite kuće i stanove. Potom je radila kao stilista i dizajner interijera na projektu koje je realizovao jedan hrvatski nedeljnik, a nakon toga je pokrenula i vlastiti modni brend.

Kao ljubiteljka letnjih kardigana, dizajnirala je vlastitu kolekciju, te u Londonu osnovala firmu „One & Only London“. Prvo je svoju odeću „promovisala“ i prodavala putem „Instagrama“, a potom je počela da je distribuiše i u butike čija je vlasnica njena dobra prijateljica.

Tokom 2014. godine Morana je pisala kolumnu za sajt „extravagant.com.hr“, a zbog velikog broja pratilaca prozvali su je „Kraljicom Instagrama“.

Biografija

Premda se o njenom životu pre udaje za Mamića vrlo malo zna, u jednom od intervjuu je otkrila da je ljubav prema modi i dar da vešto kombinuje različite stilove nasledila od majke i sestre. Ipak, javnost ju je upoznala tek kada je stupila u „klan Mamića“, kako Zagrepčani nazivaju ovu bogatu porodicu.

Ipak, i tada se u tabloidima pojavljivala kao jedna od bolje modno osveštenih Hrvatica, ali nije krila da je haljinu „Cavalli“ koju je nosila na jednom venčanju platila na 12 rata. Sa Zdenkom je nakon četiri godine braka dobila sina Frana.

Veliku sreću je pokvarilo saznanje da Fran boluje od najtežeg oblika cerebralne paralize i da će ostati trajno hendikepiran. U svojoj kolumni je detaljno opisala kako se osećala kada joj je lekarka saopštila tu informaciju.

Naime, bio je to težak udarac za nju i njenu porodicu, a samo saznanje da će on do kraja života biti lišen svake mogućnosti komunikacije sa vanjskim svetom i doživotno zavistan od tuđe pomoći i brige ju je skoro „dotuklo“.

Međutim, kako kaže, snagu i hrabrost da se suoči sa svim tim je pronašla upravo u Franu, te su usledile godine mukotrpnih terapija, pregleda i tretmana kako bi mu život bio kud i kamo lakši. Tada je odlučila da ga smesti u specijalizovanu ustanovu za decu koja boluju od iste bolesti. Iako je to bila najteža odluka u njenom životu, shvatila je da će jedino tamo imati negu koja mu je potrebna 24 časa dnevno.

U svojoj kolumni je iskreno priznala da se zbog te odluke nikada nije pokajala. Osim toga, Morana je donela i odluku da, nakon svega što je prošla u životu više neće rađati.

Posle 13 godina braka saopštila je suprugu da želi da se razvedu. Shvatili su da nisu jedno za drugo, te da je vreme da svako krene svojim putem. Razveli su se bez mnogo medijske „pompe“, a Morana je priznala da od tog braka nije profitirala.

Jednom prilikom je napisala da je samo sa koferima ušla u taj brak, a nakon trinaest godina iz njega izašla na isti način. Jedina „otpremnina“ koju je dobila, bila je, kaže „vrlo važna životna lekcija“. To je da „niko neće učiniti ništa za tebe dok se ne pokreneš sam i napraviš taj prvi korak, u svemu, bio to posao, ljubav ili izlaz iz lošeg braka“.

Posle razvoda je dve godine stanovala u kući sa bivšim mužem, dok nije skupila dovoljno novca da iznajmi svoj stan. Morana i Zdenko su nakon toga ostali u dobrim odnosima i zajedno brinu o njihovom sinu.

Karijera

Upravo je to bila prekrenica u njenom životu. Suočena sa nedostatkom sredstava za život, odlučila je da unovči svoju kreativnost. Naime, njen smisao za uređenje interijera primetili su prijatelji i poznanici koji su tražili da i njima pomogne prilikom renoviranja nekretnina.

Nakon toga je radila kao stilistinja i dizajner interijera na projektu jednog hrvatskog nedeljnika, a potom je polako počela da dobija sve više klijenata. Kako je u svojoj kolumni napisala, vodič joj je bilo pozitivno razmišljanje, te volja i želja za uspehom.

Pošto joj je moda oduvek bila strast, često je kombinovala različite stilove koje su stručnjasti iz te oblasti pozitivno ocenjivali. Nakon što je dizajnirala vlasti letnji kaftan u kome se fotografisala i sliku postavila na „Instagram“, mnoge žene su poželele da upravo takav komad odeće imaju u svom garderoberu.

Shvativši da je interesovanje veliko počela je da dizajnira unikatne tunike i letnje kaftane, koje je prvo prodavala putem interneta. Kako je posao iz dana u dan rastao, odlučila je da osnuje vlastiti brend pod nazivom „One & Only London“.

U leto 2014. godine je predstavila svoju prvu kolekciju tunika, kaftana i letnjih haljina koje su postale pravi hit u Hrvatskoj. Zahvaljujući buticima koje je njena prijateljica imala u nekim evropskim gradovima, Moranina odeća se našla i na stranom tržištu.

Reč je o komadima odeće od svile i pamučne čipke veselih uzoraka koji su na početku „izlazili“ u limitiranim serijama. U jednom intervjuu je kazala da je srećna što su u „najezdi konfekcije i sindromu modnih klonova žene prepoznale njenu ideju unikatne odeće“, te naglasila da je kolekcija „One & Only London“namenjena „devojkama i ženama koje već imaju izgrađen stil, koje su svojevrsne predvodnice modnih trendova i koje su dovoljno hrabre pri izboru svojih modnih kombinacija“.

Zahvaljujući društvenoj mreži „Instagram“ na kojoj je redovno objavljivala slike svojih stajlinga „obogaćenih“ simpatičnim i duhovitim opisima, Morana je razvila „ozbiljnu“ poslovnu mrežu putem koje plasira svoje proizvode.

Shvativši koliki uticaj ima s obzirom na broj pratilaca, mnoge kompanije u Hrvatskoj i regionu su joj ponudile saradnju. Otvorio joj se čitav niz poslovnih ponuda i dobrih saradnji, zahvaljujući kojima zarađuje „pristojne“ sume novca.

U avgustu 2014. godine je predstavila jesenju kolekciju koja se sastojala iz ogrtača od vune, buklea i kašmira. I ovog puta Morana je birala uzorke vedrih bolja. Posebnu pažnju je privukla retro haljina „Juliette“ za koju su se mnogi složili da dobro stoji svakoj ženskoj figuri.

Kao žena koja prati trendove i prilagođava ih vlastitom ukusu, bila je srećna što je naišla na tako pozitivne reakcije žena koje su „prezasićene najezdom konfekcije i copy-paste mode“.

Opisi koje je postavljala ispod svojih fotografija na „Instagramu“ privukli su pažnju i modnih časopisa i portala, te je u leto 2014. godine počela da sarađuje sa sajtom „extravagant.com“. Jednom sedmično je pisala kolumne u kojima je pored modnih saveta „pričala“ i o vlastitom životu, situacijama kroz koje je prošla, te teškim i lepim iskustvima.

Sa svojih dvesta hiljada pratilaca na „Instagramu“ redovno „deli“ fotografije sa destinacija na koje putuje. Pohvalila se i luksuznim stanom sa bazenom u kome boravi kada je u Londonu, te šopinzima u svetskim „modnim Mekama“.

Međutim, jedan hrvatski portal ju je optužio da je život koji deli sa pratiocima na društvenim mrežama lažan, pri tom predstavivši opipljive dokaze da je to tako. Naime, novinari tog sajta su se potrudili da otkriju „pravu istinu“, te na osnovu činjenica dokažu da Morana nema stan sa bazenom u elitnom delu Londona, nego se slikala u predvorju hotela u engleskoj prestonici.

Osim toga, došli su do saznanja da većinu svojih fotografija uređuje fotošopom, što i nije njen najveći „greh“. Problem je u tome što su, prema njihovim saznanjima, čak i lokacije koje „taguje“ na slikama, zapravo lažne.

Mamićeva se nije oglašavala povodom tih informacija, a po svemu sudeći, one nisu uticale na njenu popularnost na „Instagramu“.

Privatni život

Posle razvoda sa Zdenkom Mamićem Morana je upoznala sportskog menadžera Jozu Palca. S obzirom na to da je on jedno vreme živeo u Stokholmu, a sedište njene firme je u Londonu, živela je na relaciji Hrvatska – Engleska – Švedska.

U svojim kolumnama ne propušta priliku da pomene kako je posle razvoda silno želela da pronađe pravu i iskrenu ljubav. Jozu zove „svetlom koje je obasjalo sve, pa i najmračnije delove njenog srca“. Pored sina, smatra ga svojim pokretačem i životnom snagom.

Kod Jože najviše ceni to što je podržava u svemu što radi, raduje se njenim uspesima i umerava kako da ispravi greške. Osim toga, Morana kaže da je srećna što je i „dalje gleda istim pogledom kao prvog dana“.

Joza ju je zaprosio u septembru 2017. godine. Video u kome je tokom vožnje automobilom pita „Bil` se ti kopala u našeme greblju?“, je oduševio njegove Hercegovce, pa su ga masovno „delili“ na „Fejsbuku“ („Facebook“).

Morana je nedugo nakon toga na „Instagramu“ objavila fotografiju na kojoj se vidi kutija od prstena brenda „Cartier“, a koju prati opis „Danas sam pristala zvati se tvojom jer sam potpuno sigurna da ćeš mi zauvijek dopuštati da prvo budem svoja.“

U jednom svom postu na „Instagramu“ Morana je napisala da „neizmerno ceni, poštuje i voli“ Zdravka Mamića, te da vrlo dobro zna koliko je teško živeti u seni muškarca kakav je on. Dotakla se i ostalih članova bogate, ali kontroverzne porodice Mamić, te kazala da je Zdravkova žena Marina jedina iz te porodice sa kojom je u kontaktu.

Istakla je da je Marina bila i ostala „simbol svega onog što žena treba biti – inteligentna, samozatajna, predana majka koja se zbog ljubavi prema porodici odrekla karijere i posvetila se vaspitanju svojih ćerki“.

Tom prilikom je priznala da nije sigurna da li se za Zdenka udala iz ljubavi, inata ili kako bi pobegla iz male sredine u velegrad i uda se u poznatu porodicu. Ipak, istakla je da je uz Mamiće odrasla i naučila šta su porodica, zajedništvo i vera.

Humanitarni rad

Osim toga što se na „Instagramu“ svakodnevno „hvali“ luksuznim odevnim predmetima i aksesoarom, te putovanjima na daleke destinacije, Morana se bavi i humanitarnim radom. Tako je 2014. godine pokrenula akciju „Ti, more i ja“ sa ciljem da se pomogne deci sa posebnim potrebama koja borave u Centru za rehabilitaciju „Fortica“.

U sklopu akcije je u Rijeci organizovana i humanitarna utakmica na kojoj su učestvovale nekadašnje zvezde hrvatskog fudbala, te pokrenut humanitarni broj putem kojeg su sakupljana sredstva za pomoć mališanima iz „Fortice“.

Izvori:

  • https://extravagant.com.hr/article-78-kolumna-morane-mamic-tko-je-ta-zena/
  • https://extravagant.com.hr/article-78-kolumna-morane-mamic-zivot-iza-kulisa/
  • https://net.hr/hot/zvijezde/raskrinkali-smo-je-zivot-kraljice-instagrama-je-laz-imamo-i-dokaze/

Morana Mamić na društvenim mrežama

InstagramMorana @ Instagram