Dušan Bajatović

Kratke informacije

Ime i prezimeDušan Bajatović
Datum rođenja29. novembar 1967.
Mesto rođenjaRavno Selo (kod Vrbasa)
DržavaSrbija
ZanimanjePolitičar, inženjer elektrotehnike

Biografija

Dušan Bajatović je srpski političar i generalni direktor „Srbijagas“-a. Rođen je 29. novembra 1967. godine u Ravnom Selu kod Vrbasa.

Osnovnu školu je pohađao u rodnom mestu. Završio je Višu elektrotehničku školu i Ekonomski fakultet u Subotici. Po zanimanju je diplomirani ekonomista i inženjer elektronike.

Bio je generalni sekretar Olimpijskog saveza Srbije i član Saveta Univerziteta u Novom Sadu. Prvo je imao funkciju šefa odborničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS), a zatim je bio poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, kao i u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Bio je potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine, član Izvršnog odbora Regionalne privredne komore Novi Sad, kao i član brojnih društvenih organizacija. Član je Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

2006. godine je prvi put izabran za potpredsednika SPS-a, a drugi put se to dogodilo u decembra 2010. godine.

2008. godine je postavljen za generalnog direktora „Srbijagas“-a. 2009. godine je u Sočiju potpisao sporazum o saradnji za projekat „Južni tok“ sa Aleksejom Borisovičem Milerom, predsednikom Upravnog odbora „Gasprom“-a, najveće ruske kompanije i najvećeg proizvođača prirodnog gasa na svetu. Sa tadašnjim ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevim i Milerom je potpisao Ugovor o formiranju zajedničkog preduzeća za Podzemno skladište gasa Banatski Dvor i Memorandum o gasovodu „Južni tok“.

2010. godine je izabran za člana Predsedavajućeg Komiteta Evropskog biznis kongresa.

2011. godine patrijarh Irinej mu je uručio orden cara Konstantina „za nesebičnu ljubav i revnost prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi“. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja kao što su: „Zlatna plaketa za poslovnu viziju“, „Zlatni dinar Cara Dušana“, kao i „Zlatna plaketa za privredni potez godine“ Kluba privrednih novinara Srbije, zatim Zlatni svetionik za vizionarstvo u rukovođenju časopisa „Tabu“- „Kapetan Miša Anastasijević“, nagrada koju zajedno dodeljuju Privredna komora Vojvodine, Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i agencija „Media invent“, a tu su i priznanja „Najplemenitiji čovek u Srbiji“, „Najnovosađanin“ i mnoga druga.

2016. godine je, po četvrti put, izabran za narodnog poslanika.

Jedan je od osnivača i bivših direktora Televizije Most u Novom Sadu.

Njegova zbirna mesečna plata sa svih funkcija iznosila je u februaru 2016. godine, impozantnih 2.304.496 dinara.

Govori engleski i ruski jezik.

2013. godine Dušan je dobio sina Miloša sa Danijelom Maletić, bivšom partijskom koleginicom koja je zaposlena u „Srbijagas“-u.  2014. godine je krstio sina u manastiru Hopovo.

Mediji su ga dovodili u vezu sa voditeljkom Katarinom Šišmanović, te bivšom mis Slavicom Tripunović poznatijom kao pevačica Dajana.

Dušan Bajatović na društvenim mrežama

FacebookDušan @ Facebook