Dušan Bajatović

Kratke informacije

Ime i prezimeDušan Bajatović
Datum rođenja29. novembar 1967.
Mesto rođenjaRavno Selo (kod Vrbasa)
DržavaSrbija
PrebivališteNovi Sad
ZanimanjePolitičar, inženjer elektrotehnike
StrankaSocijalistička partija Srbije (SPS)

Biografija

Dušan Bajatović je srpski političar i generalni direktor „Srbijagas“-a. Rođen je 29. novembra 1967. godine u Ravnom Selu kod Vrbasa. Živi i radi u Novom Sadu.

Bajatović je od 1990. godine član Socijalističke partije Srbije (SPS). Bio je potpredsednik Gradskog odbora ove stranke i predsednik Pokrajinskokg odbora u Vojvodini.

Od tada do 2023. godine bio je šef poslaničke grupe SPS-a u Skupštini Državne zajednice Srbija i Crna Gora, u Narodnoj Skupštini Srbije i u Skupštini Vojvodine.

Bio je potpredsednik vojvođanskog Izvršnog veća, član Izvršnog odbora Regionalne privredne komore Novi Sad, generalni sekretar Omladinskog saveza Srbije, poslanik u Skupštini Srbije, te član Odobra za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Od 2008. godine je direktor Srbijagasa, a 2010. godine je izabran za Presedavajućeg komiteta Evropskog biznis kongresa koji okuplja 117 kompanija iz 23 evropske zemlje.

Jedan je od najbogatijih ljudi u srpskoj politici. Prema podacima iz registra Agencije za sprečavanje korupcije Bajatovićeva mesečna primanja tokom 2021. godine prelazila su 2.3 miliona dinara, tj. 19 500 evra.

Detinjstvo i obrazovanje

Dušan Bajtović je rođen 1967. godine u Ravnom Selu kod Vrbasa. Osnovnu školu je pohađao u rodnom mestu. Završio je Višu elektrotehničku školu i Ekonomski fakultet u Subotici. Po zanimanju je diplomirani ekonomista i inženjer elektronike.

Bajatović je u septembru 2021. godine doktorirao na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu.

Govori engleski i ruski jezik.

Karijera

Dušan Bajatović je bio generalni sekretar Omladinskog saveza Srbije i član Saveta Univerziteta u Novom Sadu. Prvo je imao funkciju šefa odborničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS), a zatim je bio poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, kao i u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Bio je potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine, član Izvršnog odbora Regionalne privredne komore Novi Sad, kao i član brojnih društvenih organizacija. Član je Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Prvi put izabran za potpredsednika SPS-a 2006. godine, a drugi put mu je ista funkcija poverena u decembru 2010. godine.

Bajatović je 2008. godine je imenovan za generalnog direktora „Srbijagas“-a. 2009. godine je u Sočiju potpisao sporazum o saradnji za projekat „Južni tok“ sa Aleksejom Borisovičem Milerom, predsednikom Upravnog odbora „Gasprom“-a, najveće ruske kompanije i najvećeg proizvođača prirodnog gasa na svetu.

Sa tadašnjim ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevim i Milerom je potpisao Ugovor o formiranju zajedničkog preduzeća za Podzemno skladište gasa Banatski Dvor i Memorandum o gasovodu „Južni tok“.

Za člana Predsedavajućeg Komiteta Evropskog biznis kongresa izabran je 2010. godine.

Naredne godine mu je patrijarh Irinej uručio orden cara Konstantina „za nesebičnu ljubav i revnost prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi“.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja kao što su: „Zlatna plaketa za poslovnu viziju“, „Zlatni dinar Cara Dušana“, kao i „Zlatna plaketa za privredni potez godine“ Kluba privrednih novinara Srbije, zatim Zlatni svetionik za vizionarstvo u rukovođenju časopisa „Tabu“- „Kapetan Miša Anastasijević“, nagrada koju zajedno dodeljuju Privredna komora Vojvodine, Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i agencija „Media invent“, a tu su i priznanja „Najplemenitiji čovek u Srbiji“, „Najnovosađanin“ i mnoga druga.

Za poslanika u Narodnoj skupštini prvi put je izabran 2016. godine.

Jedan je od osnivača i bivših direktora Televizije Most u Novom Sadu.

Prema podacima iz registra Agencije za sprečavanje korupcije njegova mesečna primanja tokom 2021. godine prelazila su 2.3 miliona dinara, tj. 19 500 evra.

Kao generalni direktor „Srbijagasa“ Bajatović je tokom 2021. godine mesečno primao oko 1 480 evra, kao poslanik u Skupštini dobija 243 evra, a kao član Nadzornog odbora mešovitog rusko-srpskog Akcionarskog društva „Jugorosgaz“ 12 480 evra.

Kao predsednik Nadzornog odbora meštoviog preduzeća „Podzemno skladište gasa Banatski Dvor“ je tokom 2021. godine primao 5 hiljada evra, a od marta 2020. godine je kao direktor srpsko-ruskog „Gastransa d.o.o. Novi Sad“ primao 14 470 evra.

Polovinom 2019. godine je kao član Nadzornog odbora Jugorosgaza dobio godišnju nagradu od 12 490 evra.

Na činjenicu da je najbogatiji direktor nekog javnog preduzeća u Srbiji Bajatović najčešće odgovara da „jeste socijalista, ali da ne želi da bude socijalni slučaj[1]„.

Kontroverze

Agencija za borbu protiv korupcije je 2013. godine pokrenula postupak protiv Bajatovića zbolg sumnje da u izveštaju za prethodnu godinu nije prijavio 4.7 miliona dinara prihoda koje je ostvario van radnog odnosa.

Bajatović je izjavio da je u pitanju „omaška“, te da mu nije bio cilj da sakrije stvarno stanje svoje imovine. Nakon toga je u humanitarne svrhe uplatio 200 hiljada dinara, što je prema načelu oportuniteta tužilaštvu omogućilo da odustane od daljeg procesuiranja.

Privatni život

Dušan Bajatović je 2013. godine dobio sina Miloša sa Danijelom Maletić, bivšom partijskom koleginicom koja je zaposlena u „Srbijagas“-u.  Miloš je naredne godine kršten u manastiru Hopovo.

Mediji su ga dovodili u vezu sa voditeljkom Katarinom Šišmanović, te bivšom mis Slavicom Tripunović poznatijom kao pevačica Dajana.

Reference

Dušan Bajatović na društvenim mrežama

FacebookDušan @ Facebook
InstagramDušan @ Instagram
TwitterDušan @ Twitter