Momčilo Otašević

Kratke informacije

Ime i prezimeMomčilo Otašević
Datum rođenja20. februara 1990.
Mesto rođenjaCetinje
DržavaCrna Gora
PrebivališteCetinje
ZanimanjeGlumac

Biografija

Momčilo Otašević je crnogorski pozorišni, televizijski i filmski glumac prepoznatljiv po ulogama u serijama i filmovima „Budva na pjenu od mora“, „Zora dubrovačka“, „Kud puklo da puklo“, „Na granici“, „Led“ i drugima. Rođen je 20. februara 1990. godine na Cetinju. Iz braka sa glumicom Jelenom Perčin ima dvoje dece.

Prve ozbiljne uloge je dobio još kao student Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju. Glumio je u Zetskom domu, Crnogorskom narodnom pozorištu, Beogradskom narodnom pozorištu (BNP) i mnogim drugima.

Regionalnu prepoznatljivost su mu donele uloge u serijama „Budva na pjenu od mora“, „Zora dubrovačka“, „Na granici“, „Čista ljubav“, „Beležnica profesora Miškovića“ i druge.

Ostvario je značajne uloge i na filmu. Jedna od prvih, u drami „Led“ mu je donela i nagradu na Filmskim susretima u Nišu 2013. godine.

Detinjstvo i obrazovanje

Momčilo Otašević je rođen 1990. godine na Cetinju. Odrastao je i školovao se u rodnom gradu.

Jednom prilikom se prisetio srećnog detinjstva koje je provodio na Ceinju. Glumac je ispričao kako se njegova ekipa zvala „Taraši“ zato što se u komšiluku nalazila porušena zgrada „Tarine“ garaže. Pored neizostavne žmurke, u ulici se igrao i fudbal[1].

Istom prilikom je kazao da bi se njegova biografija zvali „Cetinjanin“ i da bi voleo da ga igra njegov sin. Sudeći po izjavama, Momčilo je veoma vezan za porodicu, a sve svoje tajne poverava sestri.

Po završetku srednje škole upisao je Fakultet dramskih umjetnosti na Cetninju, a već na drugoj godini studija počeo je aktivno da glumi.

Filmska i televizijska karijera

Prvu televizijsku ulogu je odigrao u komediji „Malo para, puno želja“ koja je emitovana 2010. godine, a u kojoj je, pored ostalih, imao priliku da sarađuje i sa iskusnom koleginicom Goricom Popović.

Sledeće godine mu je reditelj Željko Šošić poverio ulogu u svojoj drami „Mali ljubavni bog“, u kojoj su glavne uloga, između ostalih, tumačili Nikola Ristanovski, Svetlana Ceca Bojković, Milan Lane Gutović i drugi.

Sa Predragom Bjelcem, Danilom Čelebićem i drugima je 2012. godine snimio dramu „As pik“ koju je režirao Draško Đurović, po scenariju Obrada Nenezića.

Ipak, ova godina je za mladog glumca bila prekretnica zbog druga dva projekta na kojima je radio.

Naime, reditelj Milan Karadžić mu je poverio jednu od glavnih uloga u svojoj seriji „Budva na pjenu od mora“.

Pored prilike da pokaže talenat, dobio je i šansu da sarađuje sa iskusnim kolegama Milutinom Mimom Karadžićem, Mladenom Nelevićem i drugima. Seriju je od 2012. godine emitovalo nekoliko javnih servisa i komercijalnih televizija iz celog regiona.

Iste godine se u bioskopima pojavio film „Led“, po scenariju Radoša Bajića, a u režiji Jelene Bajić Jočić. Uloga Milivoja u ovoj drami mu je donela Povelju za stranog glumca u domaćem filmu na 48. Filmskim susretima u Nišu.

Snimljena je i istoimena serija, a to je mladom glumcu odškrinulo mnoga vrata u filmskoj industriji širom regiona.

Usledila je nova saradnja sa Bajićem. Ovog puta je igrao narednika u njegovoj seriji „Ravna gora“ koja je premijerno emitovana od novembra 2013. godine na programu Radio Televizije Srbije (RTS).

Samo mesec dana ranije je u Hrvatskoj počelo prikazivanje telenovele „Zora dubrovačka“ u kojoj je Momčilo glumio jednog od glavnih junaka Filipa Markovića. Serija je naišla na pozitivne reakcije, a kasnije je emitovana i na nekim televizijama iz regiona.

Prvu glavnu ulogu u filmu poverio mu je reditelj Nikola Vučević. Naime, Otašević je igrao Stanka u tragikomediji „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“ koja se u bioskopima pojavila 2014. godine.

Film je bio crnogorski kandidat za nagradu Oskar u kategoriji „Najbolji film na stranom jeziku“, ali nije bio nominovan.

Momčilo je u međuvremenu dobio glavnu ulogu u hrvatskoj telenoveli „Kud puklo da puklo“. Od 2014. do 2016. godine igrao je rendžera nacionalnog parka Damira Gavrana, dok je njegovu partnerku, doktorku Katarinu, igrala Mirna Medaković Stepinac.

Snimljeno je i emitovano ukupno 350 epizoda „spakovanih“ u dve sezone.

Usledila je saradnja sa rediteljem Kostom Đorđevićem na kratkom film „Ruske kape“ koji je prvi put prikazan 2015. godine. Momčilo je iste godine snimio kratku dramu „Jagode“ u kojoj je igrao sa Bojanom Malinovski i Julijom Milačić.

Kao Mlađo Monteno pojavio se u jednoj epizodi serije „Dojč kafe“ koja je emitovana tokom 2016. godine.

Sledeće godine je sa Slavkom Sobinom i Ljubomirom Bulajićem snimio komediju „Saga o 3 nevina muškarca“. Film je premijerno prikazan u januaru 2017. godine u Beogradu.

Tokom 2017. i 2018. godine publika ga je mogla videti u ulozi Ranka Novaka u seriji „Čista ljubav“. Mladi Crnogorac je tumačio lik muškarca koji je imao teško detinjstvo, ali je uspeo da stvori poslovno carstvo.

Seriju je premijerno emitovala hrvatska televizija „Nova“, a potom je nekoliko privatnih televizija i javnih servisa otkupilo prava da je prikazuje.

Momčilo se 2018. godine pojavio u četvrtoj sezoni humoristične serije „Komšije“ utelovivši lik Nika u četiri epizode.

U međuvremenu je uspešno gradio lik Kreše Butigana u komičnoj seriji „Na granici“. Sarađivao je sa kolegama iz Hrvatske i Srbije, poput Nadije Cvitanović, Nine Erak Svrtan, Filipa Juričića i drugih.

Seriju je prvo emitovala Nova TV od septembra 2018. godine, ali su autorska prava otkupile i druge televizije sa područja bivše Jugoslavije.

Uporedo s ovim projektom radio je i na telenoveli „Drugo ime ljubavi“ u kojoj je glumio Sašu Krpana, jednog od glavnih junaka. Njegovu partnerku Dolores igrala je hrvatska glumica Elizabeta Brodić.

Momčilo je utelovio lik Ognjena u drugoj sezoni popularne kriminalističke serije „Državni službenik“ koju je nekoliko komercijalnih TV kuća emitovalo tokom oktobra i novembra 2020. godine.

Usledilo je snimanje serije „Beležnica profesora Miškovića“ u kojoj je glumio Boška Stevanovića, mladog novinara koji istražuje nasleđe preminulog etnologa. Prva sezona je emitovana tokom maja i juna 2021, a druga tokom februara i marta 2023. godine.

U međuvremenu je igrao jednu od glavnih uloga u filmu „Posle zime“, te utelovio lik Nina Zečića u telenoveli „Dar-mar“.

Reditelj Stanislav Tomić mu je poverio glavnu ulogu u akcijskoj komediji „Po tamburi“ koja se u bioskopima premijerno našla 2021. godine.

Od februara 2022. godine televizijska publika ga može gledati u ulozi Janka Gotovca u humorističnoj telenoveli „Kumovi“ koju emituju četiri televizije u Hrvatskoj, Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Odigrao je epizodnu ulogu u kriminalističkoj seriji „Klan“, a glumio je i u kratkometražnom filmu Vanje Nikolića „Kaže se Čakovec“.

Pozorišna karijera i ostali projekti

Momčilo Otašević je prve uloge na „daskama koje život znače“ odigrao kao član Kraljevskog pozorišta Zetski dom.

Sarađivao je sa Crnogorskim narodnim pozorištem, te bio član Beogradskog narodnog pozorišta (BNP).

Igrao je u predstavama „Lukrecija iliti Ždero“, „Filomena Marturano“, „Četvrta sestra“, „Mi djeca sa stanice Zoo“ i mnogim drugima.

Uloga Iva Ledinića u predstavi „Ekvinocijo“ Crnogorskog narodnog pozorišta mu je 2018. godine donela nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na 13. Festivalu Mediteranskog teatra Purgatorije[2].

Glumac se okušao i u ulozi voditelja. Bio je domaćin emisije „Superljudi“ koju je komercijalna televizija RTL iz Hrvatske emitovala od proleća 2017. godine.

Privatni život

Momčilo Otašević je rođen 1990. godine na Cetinju. Odrastao je i školovao se u rodnom gradu.

Kada se vrati sa snimanja najviše se obraduje familiji, a sestri govori sve svoje tajne. Jednom prilikom je kazao da bi voleo da ga jednog dana glumi njegov sin, te da bi, kada bi mogao da se sa nekim zameni na jedan dan to bila njegova ćerka.

Voli skijanje i ekstremne sportove. Rado sluša Prljavo kazalište i njihov bezvremenski hit „Heroj ulice“, a veliki utisak je na njega ostavila knjiga „Richard Jewell“ Klinta Istvuda (Clint Eastwood).

Na snimanju serije „Zora dubrovačka“ upoznao je koleginicu Jelenu Perčin. Venčali su se 2018. godine, a tom činu su prisustvovali samo članovi porodice i bliski prijatelji. Dobili su ćerku Mašu i sina Jakšu.

Regionalni tabloidi su već tokom 2022. godine pisali o njihovom razvodu, a glumica je u januaru 2023. godine u jednom intervjuu kazala da je istina da se rastaju.

Ona je tada izjavila da ne želi da priča o svom privatnom životu, te pošto nije govorila o venčanju, ne želi ni javno da komentariše razvod.

Glumac je tek par meseci kasnije u jednom intervjuu progovorio o tome. Tada je kazao da su to „nove okolnosti na koje se treba naviknuti“. Otašević je tom prilikom kazao da su mu deca apsolutni prioritet[3].

Pojedini tabloidi su ga posle vesti o razvodu sa Jelenom povezivali sa splitskom glumiocom Anom Uršulom Najev. Međutim, sve je ostalo na nivou spekulacija podstaknutih činjenicom da su zajedno snimali seriju „Kumovi“.

Filmografija

Filmovi i serije

 • 2010. Malo para puno želja
 • 2011. Mali ljubavni bog
 • 2012. As Pik — Loša sudbina
 • 2012—2015.  Budva na pjenu od mora
 • 2012. Led
 • 2012. Led (TV serija)
 • 2013. Ravna gora
 • 2013—2014. Zora dubrovačka
 • 2014. Dečaci iz ulice Marksa i Engelsa
 • 2014—2016. Kud puklo da puklo
 • 2015. Ruske kape
 • 2015. Jagode
 • 2016. Dojč kafe
 • 2017. Saga o tri nevina muškarca
 • 2017—2018. Čista ljubav
 • 2018. Komšije
 • 2018—2019. Na granici
 • 2019—2020. Drugo ime ljubavi
 • 2020. Državni službenik
 • 2021—2023. Beležnica profesora Miškovića
 • 2021. Posle zime
 • 2021. Dar mar
 • 2021. Po tamburi
 • 2022— Kumovi
 • 2022. Klan

Predstave: „Lukrecija iliti Ždero“, „Filomena Marturano“,  „Četvrta sestra „, „Da da Šekspir“, „Mi djeca sa stanice Zoo“, „Ekvinocijo“, „Učene žene“, „Bura“ i druge.

Nagrade i priznanja

 • 2013.Povelja za stranog glumca u domaćem filmu na 48. Filmskim susretima u Nišu (za ulogu u filmu „Led“)
 • 2018.Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na 13. Festivalu Mediteranskog teatra Purgatorije
 • 2022. Nagrada za najboljeg glumca na 9. dodeli nagrada „Story Hall of Fame[4]

Reference

Momčilo Otašević na društvenim mrežama

FacebookMomčilo @ Facebook
InstagramMomčilo @ Instagram
IMDBMomčilo @ IMDb