Aleksandar Janković (MC Yankoo)

Kratke informacije

Ime i prezimeAleksandar Janković (MC Yankoo)
Datum rođenja27. avgust 1981.
Mesto rođenjaBeč
DržavaAustrija
PrebivališteBeč
ZanimanjeMuzički producent, pevač
ŽanrElectro, electro-pop, pop, folk

Biografija

Aleksandar Janković, poznatiji pod umetničkim imenom MC Janko (MC Yankoo) je austrijski muzičar srpskog porekla. Rođen je 27. avgusta 1981. godine u Beču. Živi i radi u rodnom gradu.

Sa trinaest godina je počeo da se interesuje za muziku i već četiri godine kasnije potpisao je svoj prvi ugovor i saradnju sa produkcijskim kućama.

Međutim, ova saradnja nije baš ispala kako je on zamišljao, te je napustio ovaj projekat, ali nije odustao od muzike, od pisanja i produciranja.

Iako rođen i odrastao u Austriji, pošto je MC Janko srpskog porekla, oduvek je gajio ljubav prema Balkanu tako da je uporedo s Austrijom krenuo da gradi karijeru i na balkanskoj sceni, na kojoj je inicijalno nastupao pod imenom Saleks (Salex).

U tom periodu se posebno istakla njegova hit pesma „Švabice” nakon koje je MC Janko rešio da proširi svoje delovanje na veći deo Evrope, pa je tako osnovao grupu LDT i sa njom bio na turneji kroz Italiju, Austriju, Nemačku i druge zemlje.

Usledile su brojne saradnje i nastupi sa velikim imenima balkanske scene poput grupa Colonia, Luna, 187, CYA i drugih.

Aleksandar je 2009. godine osnovao svoju muzičku kuću „Yankoo Music“, a potom su usledile saradnje sa popularnim srpskim muzičarima poput MC Stojana, Di-džej Mlađe, Dada Polumente, Olje Karleuše i drugih.

U tom periodu MC Janko je bio na vrhuncu karijere i popularnosti, a 2012. godine je čak proglašen i za najboljeg MC-ja na Balkanu.

Iako već prilično popularan i uspešan, MC Janko je uspeo da napravi još veći bum na srpskoj sceni kada je 2014. godine snimio duet sa Milicom Todorović.

Pesma „Ti moje zlato” objavljena je u avgustu 2014. godine i napravila je pravu revoluciju na muzičkoj sceni Srbije i Balkana i bila prva pesma na Balkanu koja je dostigla sto miliona pregleda na „Jutjubu“.

Singl je i dan danas popularan i često se pušta u klubovima, a na „Jutjubu“ trenutno (novembar 2021. godine) broji preko 154 miliona pregleda.

U daljem nastavku karijere nastavio je da niže uspehe i puni klubove, a sarađivao je sa brojnim balkanskim zvezdama, među kojima su i Darko Lazić, Cvija, Dara Bubamara, Dado Polumenta i drugi.

Muzička karijera

Muzički počeci

Aleksandar Janković je rođen 27. avgusta 1981. godine u Beču u Austriji. Rodom je iz Srbije, pa je tako u detinjstvu nekoliko godina živeo u rodnom selu Pukovac kod Niša, gde je završio prvi razred osnovne škole.

Njegovi roditelji su poreklom odatle, ali već dugi niz godina žive i rade u austrijskoj prestonici.

U detinjstvu je trenirao fudbal, a potom i karate. Karate je trenirao čak osam godina i bila mu je želja da se time profesionalno bavi.

Međutim, upisao je srednju trgovačku školu i, pored obaveza u školi, imao je i praksu tako da zbog svega toga nije uspeo da nastavi da se ozbiljnije bavi ovim sportom.

Za muziku se interesovao od malih nogu, pošto mu je majka narodna pevačica i od nje je nasledio ljubav prema muzici.

Sa trinaest godina je kupio mikrofon i miksetu i počeo da se bavi muzikom i da radi kod maminih prijatelja u studiju. Sa sedamnaest godina je potpisao prvi ugovor, ali to nije funkcionisalo onako kako je on zamislio, tako da se na kratko razočarao u muziku i celu industriju.

Ipak, ljubav prema muzici podsticala ga je da nastavi dalje, tako da je sa svojim prijateljima osnovao grupu LDT sa kojom je počeo da snima stranu muziku.

Sa svojim bendom LDT je tokom 2004. nastupao širom Evrope i sveta i sarađivao sa brojnim balkanskim zvezdama, te bio predgrupa Željku Joksimoviću, grupama Colonia i 187 i ostalima.

Saradnje sa srpskim muzičarima

Posle brojnih turneja, MC Janko je odlučio da se više posveti srpskoj sceni, pa je tako 2006. godine objavio pesmu „Ožiljak”. Tekst, muziku i aranžman za pesmu radio je sam MC Janko, dok je za miks i master bio zadužen Tomas Nojser (Thomas Neusser).

U pitanju je duet koji zajedno sa MC Jankom izvodi Muharem Redžepi, a sama pesma i spot imali su fenomenalan uspeh i označile proboj MC Janka na balkansku scenu.

MC Janko je od 2008. godine počeo da sarađuje sa brojnim srpskim muzičarima i da stiče sve veću popularnost na Balkanu.

Naredne godine je osnovao svoju producentsku i izdavačku kuću „Janko mjuzik“ (Yankoo Music), a potom su usledile saradnje. Najpre je došlo do saradnje sa Em-Si Stojanom (MC Stojan) sa kojim je 2010. godine objavio hit „Tvoje tange”.

Iduće godine je zajedno sa njim izbacio pesmu „Ja volim Balkan”. U pitanju je plesni hit koji, pored njih dvojice, izvode i Dado Polumenta i Di-džej Mlađa.

Iste godine izašlo je još nekoliko hitova, među kojima i još jedna pesma sa MC Stojanom. U pitanju je pesma „Kakva guza” koja je naišla na odlične reakcije publike.

Krajem godine izašla je i saradnja sa Di-džej Mlađom, pesma pod nazivom „Ne zovi me”, koja je imala odličan uspeh i u dijaspori, te se popela na poziciju 10 na čartu iTunes Dance.

Iste godine je zahvaljujući velikom uspehu MC Janko proglašen za najboljeg MC-ja na Balkanu.

Jedan od prvih prepoznatih hitova na međunarodnom nivou mu je pesma „Shake 3x”, saradnja sa Reneom Rodrigezom (Rene Rodriguez) i Di-džej Antoanom iz 2012. koja je uvrštena na austrijsku listu Ö3 Austria Top 40 i to na poziciji 31, dok se na nemačkoj top listi ova pesma našla na 63. mestu.

Imao je još četiri pesme na austrijskoj top listi („Loca” na 44, „We Let It Burn” na 48, „Around the World” na 15 i „I’m Coming for Your Soul” na 57. mestu na top listi).

Kada je reč o domaćem tržištu, MC Janko je te godine sarađivao najpre s Oljom Karleušom, sa kojom je snimioduet „Luda noć”, a potom i sa Di-džej Mlađom na pesmi „Loca” i sa srpskim reperom Nenadom Aleksićem Sha sa kojim je objavio pesmu „Afterparty”.

Takođe je započeo saradnju i sa Darkom Lazićem sa kojim je te godine izašla pesma „Slatka mala veštica”.

Tokom 2013. godine objavio je nekoliko singlova i sarađivao sa drugim muzičarima poput grupe In Vivo, bugarske pevačice Andree i drugih.

Sledeće godine je započeo saradnjom sa srpskim reperom Nenadom Aleksićem Ša na pesmi „Muzika”. Potom je radio sa Cvijom na pesmi „Seksi dupe”, kao i sa Di-džej Šonetom i Darom Bubamarom sa kojima je izbacio pesmu „Uvek kad popijem”, a nastavljena je saradnja i sa Darkom Lazićem sa kojim je te godine objavio hit singl „Palim klub”.

Ti moje zlato

Iako već prilično popularan i uspešan, MC Janko je uspeo da napravi još veći bum na srpskoj sceni kada je 2014. godine snimio duet sa Milicom Todorović.

Pesma „Ti moje zlato” objavljena je u avgustu te godine i muziku za pesmu je radio sam MC Janko, dok je tekst pisao zajedno sa srpskim reperom Nenadom Aleksićem poznatijim kao Ša (Sha).

Pesma je napravila pravu revoluciju na muzičkoj sceni Srbije i Balkana i bila prva pesma na Balkanu koja je dostigla sto miliona pregleda na „Jutjubu“.

„Ti moje zlato” je i dan danas popularna i često se pušta u klubovima, a na „Jutjubu“ trenutno (novembar 2021. godine) broji preko 154 miliona pregleda.

Prema podacima sa početka 2021. godine, na „Jutjubu“ postoji svega desetak umetnika koji imaju pesmu sa preko 100 miliona pregleda, a MC Janko i Milica Todorović i dalje drže prvo mesto po broju pregleda.

U narednih godinu-dve MC Janko je objavio veći broj singlova, neke od njih na srpskom, dok su druge pesme izašle na engleskom jeziku.

Među popularnijim pesmama iz tog perioda izdvaja se pesma „Nije nije” koju je uradio zajedno sa Di-džej Bobi Bijem (DJ Bobby B) i Džeki Džekom (Jacky Jack) koja je prikupila preko 26 miliona pregleda na „Jutjubu“.

Do nove saradnje sa Milicom Todorović došlo je 2017. godine i to na pesmi „Ljubi me budalo”. Iako fenomenalna pesma i još jedan letnji hit, singl nije uspeo da nadmaši prvobitnu saradnju i uspeh pesme „Ti moje zlato”.

Ipak, „Ljubi me budalo” je bila prilično uspešna i na „Jutjubu“ pokupila više od 35 miliona pregleda.

U narednom periodu MC Janko je nizao singlove i nastupe širom Balkana, kao i saradnje sa drugim muzičarima, prevashodno sa Cvijom sa kojim je objavio čak tri pesme – „Abu Dabi”, „Ista si ko sve” i „Ona bi to”.

Saradnja sa Lunom Đogani

Tokom marta 2020. godine MC Janko je sarađivao sa Lunom Đogani, bivšom učesnicom „Zadruge“ i odnedavno i pevačicom. Reč je o pesmi „Telenovela”, koja je ispraćena i odličnim spotom, a pesma je po objavljivanju danima bila u samom vrhu u trendingu na „Jutjubu“.

Krajem 2020. godine sarađivao je sa Saškom Janković, poznatom i kao Saška Janks (Sashka Janx) i objavili su pesmu „Baby Tranquilo” zajedno sa Di-džej Bobi Bijem (Bobby B) i Džeki Džekom (Jacky Jack).

Pesma je nastala nakon dugo godina saradnje i prijateljstva između Saške i Janka, pa su konačno rešili da publiku obraduju zajedničkom pesmom.

Muziku je radio MC Janko i pesma je izašla za „Yankoo Music“ izdavačku kuću, dok su za spot bili zaduženi Ljubo i Mika iz Tropical Life-a.

Par meseci kasnije, u februaru 2021. godine izašla je Jankova pesma „Bestseller”. Na zahtev publike, koja je sa željnim iščekivanjem htela da čuje neku novu MC Jankovu pesmu koja podseća na hit singl „Ožiljak” koji ga je proslavio na Balkanu, i pesma „Bestseller” je balada.

Umesto klasičnog spota, MC Janko je zbog ograničenih uslova i pandemije virusa korona snimio nešto drugačiji spot koji predstavlja mešavinu video spota i lyric videa.

Nedugo potom, početkom juna 2021. došlo je do još jedne saradnje između MC Janka i Dada Polumente. Tom prilikom je ovaj dvojac objavio pesmu „Kameleon”.

Nešto sporija nego njihove ranije pesme, za ovu numeru su MC Janko i Dado Polumenta pisali tekst za pesmu zajedno sa Alisom Polumenta Brulić i Lejlom Moćević, dok je MC Janko bio zadužen za muziku i miks i master.

Diskografija

Albumi i EP-ovi

 • 2010. We Like to (ft. LDT, Deep Criminal)
 • 2011. Sexy Selection
 • 2013. Electro Hypes Vol. 1
 • 2015. Electro Hypes 3
 • 2015. iDance 11
 • 2015. Push Play for Electro 3
 • 2020. BLKN Adventure (ft. Jacky Jack)

Singlovi

 • 2010. We Like to
 • 2010. Tvoje tange
 • 2010. ’Ajmo
 • 2011. Ne zovi me (ft. Di-džej Mlađa)
 • 2011. Joj joj joj
 • 2011. Ja volim Balkan (ft. Dado Polumenta, Di-džej Mlađa & Em-Si Stojan)
 • 2011. Sexy Shake
 • 2011. Balkan Shit (ft. Di-džej Mlađa)
 • 2011. Slatka mala
 • 2011. Ti nisi prava žena (ft. Dado Polumenta)
 • 2011. Kakva guza (ft. Em-Si Stojan)
 • 2012. Shake 3x
 • 2012. Luda noć (ft. Olja Karleuša)
 • 2012. Loca (ft. Di-džej Mlađa)
 • 2012. Afterparty (ft. Ša)
 • 2012. I Can’t Get Enough
 • 2012. Slatka mala veštica (ft. Darko Lazić)
 • 2013. We Let It Burn
 • 2013. Ožiljak (ft. Muharem Redžepi)
 • 2013. Brate moj
 • 2013. Chica Mia
 • 2013. Ruža (ft. In vivo)
 • 2013. Zvuk (ft. Andrea)
 • 2014. Muzika (ft. Ša)
 • 2014. Heart for Orient
 • 2014. Palim klub (ft. Darko Lazić)
 • 2014. Seksi dupe (ft. Cvija)
 • 2014. Uvek kad popijem (ft. Di-džej Šone & Dara Bubamara)
 • 2014. Around the World
 • 2014. Moje zlato (ft. Milica Todorović)
 • 2014. Dalek put
 • 2015. Can’t Touch This
 • 2015. Nije nije
 • 2015. Drunk in Bangkok
 • 2015. I’m Coming for Your Soul
 • 2016. Brate (Nove Nike brate)
 • 2016. Godine
 • 2016. Drop It Low
 • 2017. Ljubi me budalo (ft. Milica Todorović)
 • 2017. Moj grad
 • 2017. Abu Dabi (ft. Cvija)
 • 2017. Crna udovica
 • 2017. Gas
 • 2017. Go your way
 • 2017. 64
 • 2018. Ti odlaziš ja ostajem (ft. Dina)
 • 2018. Frankfurt Beč
 • 2018. 2110
 • 2018. Neka gori sve
 • 2018. Balkan Mädchen
 • 2019. Ista si ko sve (ft. Cvija)
 • 2019. Fake
 • 2019. Ma Bella
 • 2019. Ona bi to (ft. Cvija)
 • 2019. Amajlija
 • 2019. Noćne kraljice
 • 2019. Neka traje (ft. Aleksandra Matriks)
 • 2020. Balkan san (ft. Konekt)
 • 2020. Telenovela (ft. Luna Đogani)[1]
 • 2020. Suga Suga (ft. Di-džej Bobi B. i Džeki Džek)
 • 2020. Baby Tranquilo (ft. Di-džej Bobi B., Džeki Džek i Saška Janks)
 • 2021. Balkaner in Alemania
 • 2021. Bestseller
 • 2021. Kameleon (ft. Dado Polumenta)

Reference

[1] https://www.telegraf.rs/jetset/1389372-ekskluzivni-intervju-sve-o-mc-janku-muzicki-poceci-ima-li-devojku-koga-vise-voli-cecu-ili-jecu-kada-ce-duet-sa-dzej-lo-foto-video
[2] https://austriancharts.at/
[3] https://genius.com/Mc-yankoo-moje-zlato-lyrics
[4] https://www.youtube.com/watch?v=h_rJiuvPurc
[5] https://nova.rs/zabava/saska-jankovic-objavila-duet-sa-dugogodisnjim-prijateljem/
[6] https://nemazabranjenih.rs/2021/02/15/ispostovao-i-mere-i-publiku-mc-janko-predstavio-bestseller-video/

Aleksandar Janković (MC Yankoo) na društvenim mrežama

FacebookYankoo@Facebook
InstagramYankoo@Instagram
YoutubeYankoo@YouTube