Nika Ilčić (xfabniksx)

Kratke informacije

Ime i prezimeNika Ilčić (xfabniksx)
Datum rođenja22. novembar 2000.
Mesto rođenjaZabok
DržavaHrvatska
PrebivališteZagreb
ZanimanjeJutjuberka, vlogerka i influenserka

Biografija

Nika Ilčić je hrvatska jutjuberka, vlogerka i influenserka čiji „Ju Tjub“ („You Tube“) kanal „xfabniksx“ u novembru 2019. godine broji više od 274 hiljada pretplatnika i preko 32 miliona pregleda. Rođena je 22. novembra 2000. godine u Zaboku. Sa roditeljima od 2001. godine živi u Zagrebu.

Sa snimanjem je počela u osmom razredu osnovne škole. Njene tutorijale o šminkanju, ali i klipove o ozbiljnim temama je iz dana u dan gledalo na hiljade mladih ljudi. Zahvaljujući svojoj spontanošću, iskrenošću i hrabrosti da iznese svoje mišljenje, postala je jedna od najpopularnijih jutjuberki u Hrvatskoj.

U jesen 2018. godine je objavila i svoju knjigu „Planet Nika – Tajna mog uspjeha!“, a iste godine je pozajmila glas za animirani film „Spiderman“. Osim toga, tumači jednu od glavnih uloga u filmovima „You Tube ratovi“ i „Ideš? Idem!“ koji su okupili nekoliko jutjubera iz celog regiona.

Pored „Ju Tjuba“ gde ima preko 274 hiljade pratilaca, Nika uživa popularnost i na drugim društvenim mrežama. Samo na „Instagramu“ je prati oko 207 hiljada mladih ljudi.

Detinjstvo i obrazovanje

Nika Ilčić je rođena 2000. godine u Zaboku, gradiću u Krapinskoj Zagori. Njena majka Maja je vlasnica marketinške agencije „Zlo i naopako“, a tata Mario se bavi prodajom medicinskih pomagala.

Prvu godinu života je sa roditeljima provela u selu Brezova, a potom su se preselili u Zagreb, u ulicu u kojoj i danas živi. Kada je krenula u vrtić roditelji su je upisali u školu plesa. Premda je postizala odlične rezultate, shvatila je da ples nije njena najveća ljubav.

U drugom razredu osnovne škole počela je da trenira tekvondo. Kako je u jednom svom klipu kazala, ovaj sport je upisala kako bi mogla da se odbrani od zločastih vršnjaka. Međutim, zavolela je taj sport i počela da postiže velike uspehe.

Do osmog razreda je položila crni pojas i čak tri puta postala državna prvakinja u tekvondou i jednom „slučajno“ prvakinja u boksingu.

Nije volela školu i uvek ju je mrzelo da bude na časovima, zato je neretko imala sniženo vladanje na kraju godine. Bila je buntovnica i često se raspravljala sa profesorima jer je smatrala da škola nije presudna kako bi čovek postigao neki uspeh u životu.

Zato i ne čudi što se ispisala iz škole jer, kako kaže, profesori nisu imali razumevanja za njenu kreativnost. Ipak, školuje se vanredno jer je svesna da „Ju Tjub“ karijera neće trajati večno i da mora da ima plan „B“.

„Ju Tjub“ karijera

Svoj prvi video Nika je snimila tokom koncerta njenog omiljenog pevača Džastina Bibera (Justin Drew Bieber) u Beču. Tada je snimila ceo put do austrijske prestonice i koncert, ali kaže da se tokom nastupa nije ništa moglo čuti jer je plakala od uzbuđenjenja i radosti.

Prvi „pravi“ video je snimila u osmom razredu osnovne škole. „Ju Tjub“ kanal „xfabniksx“ osnovala je u februaru 2015. godine. Iako tvrdi da je od malena znala da će biti poznata, nije ni sanjala da će biti jutjuberka.

Za razliku od nekih drugih mladih jutjubera koji su od roditelja krili svoj hobi, Nikina majka je sve vreme bila uključena u proces snimanja, editovanja i objavljivanja klipova. S obzirom na to da se i sama bavi marketingom Maja Ilčić je nastojala da svojoj ćerki da dobre smernice kako da njen sadržaj bude što zanimljiviji, a da pri tome svaki klip nosi neku važnu poruku.

U jesen 2014. godine kada je imala oko 20 hiljada pretplatnika na svom kanalu, Nika je sa još nekoliko mladih jutjubera krenula na veliku turneju po Hrvatskoj. Tu je shvatila da zaista ima veliku podršku dečaka i devojčica koji je prate na „Ju Tjubu“, što joj je dalo motivaciju da nastavi da snima.

Ubrzo su njen uticaj prepoznale i neke kompanije koje su joj ponudile saradnju. Nika je snimala tutorijale o šminkanju, ali i „ozbiljne“ klipove koji nose snažne poruke mladim ljudima koji je prate. Usledio je i poziv na drugi po redu „Balkan Tube Fest“ u Beogradu, gde je upoznala brojne kolege iz celog regiona. Kako kaže, tada je shvatila da želi da nastavi da se bavi hobijem u kojem uživa.

Do prekretnice je došlo kada je objavila video „Dan kada sam smrti pogledala u oči“ u kome je pričala o tome kako je svedočila samoubistvu i kako je jedna od njenih drugarica počinila samoubistvo.

Poenta tog klipa je bila jasna poruka svim tinejdžerima i mladim ljudima koji se bore sa bilo kakvom vrstom problema, trpe nasilje ili pomišljaju na to da sebi oduzmu život, da o tome obavezno razgovaraju sa nekim. Nika je poručila i svim svojim vršnjacima da obrate pažnju na osobe oko sebe i da pomognu onima koji su u bilo kakvoj vrsti problema.

Ovaj video je izazvao veliku pažnju ne samo na društvenim mrežama, nego i u hrvatskoj i regionalnoj javnosti. Pokazalo se koliki uticaj Nika ima na 40 hiljada devojčica i dečaka koji su je u tom momentu pratili. Stigli su i prvi sponzorski ugovori, a njena popularnost je počela naglo da raste.

Upravo je njena spontanost, iskrenost i hrabrost da govori o nekim „tabu“ temama izdvojila Niku od ostalih jutjubera. Ona se ne libi da kaže svoje mišljenje i mnoge stvari iz svog privatnog života spremna je da podeli sa dečacima i devojčicama koji je prate, kako bi nešto naučili iz njenih iskustava.

Posebno se to odnosilo na priče o prvom poljupcu sa drugaricom i prvom seksu, što je izazvalo buru u hrvatskoj javnosti. Nika je često napominjala da njena majka kontroliše sve što joj se dešava, tako da su male šanse da upadne u zamku popularnosti koja je „progutala“ mnoge mlade zvezde kod nas i u svetu.

Inspiraciju za svoje klipove pronalazi u na kanalima stranih jutjubera, ali se trudi da ne pravi greške koje su oni napravili jer bi je to moglo koštati pozitivnog uticaja koji ima na druge. Upravo su mnoge kompanije prepoznale taj njen uticaj, te je sarađivala i sarađuje sa brendovima „Microsoft“, „Panasonic“, „PPZ“, „Curaprox“, „Cedevita“, „Cinestar“, „Hrvatski telekom“, „Essence“ i drugima.

Zajedno sa još nekoliko svojih kolega je 2018. godine gostovala u emisiji „Nedjeljom u 2“ koja se emituje na programu Hrvatske Radio Televizije (HRT).

Na „Interliberu“, zagrebačkom sajmu knjige je 2018. godine predstavila svoju knjigu „Planet Nika – Tajna mog uspjeha!. Prvi tiraž je rasprodat već tokom prvog dana Sajma, a na hiljade devojčica je došlo na zagrebački Velesajam kako bi upoznalo i slikalo se sa svojim idolom.

Iste godine se pojavila u filmu „You Tube ratovi“ čiji je idejni tvorac njen kolega Omer Nadarević Omčo.

Ova popularnost joj je donela i neke druge angažmane, te je iste godine pozajmila glas u animiranom filmu „Spiderman“. Svojim pratiocima je početkom 2019. priznala da je došlo do prezasićenja snimanjem i vlogovanjem, te im se izvinila što ne objavljuje svoje klipove češće. Zahvaljujući pozitivnim komentarima i porukama ohrabrenja, Nika se „vratila“ redovnom snimanju i objavljivanju klipova.

Štaviše, učestvovala je u snimanju filma „Ideš? Idem!“. Reč je o međunarodnom projektu u kome su učestvovali jutjuberi iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Nika „deli scenu“ sa kolegama Bogdanom Ilićem (Baka Prase), Veronikom Rosandić, Kajom Kočevar (Kaya Solo), Vidom Juračićem, Franom Laušem, Nenadom Krstićem (Tony TCTN), Amelom Družanovićem (Meca Cazin) i drugima. U filmu glumi i hrvatski i bosanskohercegovački glumac Zijad Gračić.

Pored „Ju Tjuba“ na kome ima 274 hiljade pratilaca i preko 32 miliona pregleda, Nika uživa veliku popularnost i na društvenim mrežama. Na „Instagramu“ je „prati“ 207 hiljada dečaka i devojčica, a na „Fejsbuku“ („Facebook“) oko 16 hiljada korisnika te društvene mreže.

Knjiga:

  • 2018. Planet Nika – Tajna mog uspjeha!

Film:

  • 2018. Spiderman (sinhronizacija)
  • 2018. You Tube ratovi
  • 2019. Ideš? Idem!

Nika Ilčić (xfabniksx) na društvenim mrežama

FacebookNika @ Facebook
InstagramNika @ Instagram
YoutubeNika @ YouTube