Asim Bajrić

Kratke informacije

Ime i prezimeAsim Bajrić
Datum rođenja25. septembar 1965.
Mesto rođenjaLukavac
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteLinc
ZanimanjePevač
ŽanrFolk

Biografija

Asim Bajrić je bosanskohercegovački pevač folk muzike, prepoznatljiv po pesmama „Dobro jutro moja voljena“, „Baška ona“, „Najbolja“, „Nema pravde u ljubavi“ i drugima. Rođen je 25. septembra 1965. godine u Lukavcu kod Tuzle. Sa suprugom i dvoje dece trenutno živi u austrijskom Lincu.

Muzičku karijeru je započeo 1995. godine, a prvi album, pod nazivom „Šta ću kući kad je prazna“, Bajrić je objavio dve godine kasnije. Od tada do 2020. godine snimio je i objavio još šest studijskih albuma i nekoliko uspešnih singlova.

Bajrić uživa veliku popularnost, kako u Bosni i Hercegovini i zemljama bivše Jugoslavije, tako i u dijaspori, gde redovno organizuje koncerte za svoju publiku.

Karijera

Poput većine mladih pevača, Asim Bajrić je karijeru započeo pevajući u kafanama, restoranima, diskotekama i drugim lokalima u rodnom mestu i okolini. Prvi album je snimio i objavio 1997. godine, a nosio je naziv „Šta ću kući kad je prazna“.

Pored naslovne numere, na tom CD-u su se našle i pesme „Još te volim, još ti pjevam“, „Ne ideš više ulicom mojom“, „Oženjeni vole slađe od momaka“, „Malo čemer, malo med“ i još 12 drugih.

Album je objavila Diskografska kuća „Embex“, a tekstove, muziku i aranžmane su pisali Darko Ramić, Slavojka Tešanović, Hamdija Ibrović, Nermina Bajić i Suad Jusić Sutko.

Novi album Asima Bajrića se u prodaji pojavio tri godine kasnije pod nazivom „Nema pravde u ljubavi“. Publika je imala priliku da čuje pesme „Rodi me majko ponovo“, „Ja kockar nisam“, „Nesretnik“, „Emina“, „Prokleti svatovi“ i druge. Na njemu se našlo i šest bonus pesama, poput „Ne ideš više ulicom mojom“, „Pronađi put“, „Jedno crno oko“ i druge.

Bajrić je sarađivao s istom diskografskom kućom koja je tri godine ranije objavila njegov album prvenac, ali ovog puta na omotu se nisu našla imena autora tekstova, muzike i aranžmana.

Usledila je saradnja sa Diskografskom kućom „Nimfa Sound“ koja je 2002. godine izdala njegov treći studijski album pod nazivom „Skitnica“. Na njemu su bile numere „Zar da mi ti budeš suza“, „I da klečiš, i da moliš“, „Ostavljeni“, „Ti više nisi moja“ i druge. Za tekstove je bila zadužena Slavojka Tešanović, dok je muziku i aranžmane pisao Suad Jusić Sutko.

Na nove pesme Bajrićeva publika nije morala dugo da čeka, jer se već sledeće godine u prodaji pojavio CD pod nazivom „Idi kad si prokleta“, sa numerama  „Kućo moja“, „Propiši mi doktore“, „Plava garava“, „Odlazi, odlazi“ i druge.

Ipak, najveći hit sa tog albuma je bila numera „Dobro jutro moja voljena“ koju su pisali Zijad Hurić Zike i Goran Velinov Panča. Album je sniman u Salcburgu i Lincu, a ponovo je za aranžmane bio zadužen Suad Jusić Sutko.

Studijsku pauzu u trajanju od tri godine Asim Bajrić je popunio brojnim nastupima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, ali i brojnim evropskim gradovima u kojim žive ljudi poreklom s ovih prostora. Nastupao je i sa kolegama Šemsom Suljaković i Halidom Bešlićem.

 

View this post on Instagram

 

🎤 #asimbajric

A post shared by Asim Bajrić 🎤 (@asimbajricofficial) on Jan 6, 2020 at 4:30am PST

Diskografska kuća „Vip Production“ je 2006. godine objavila Bajrićev novi album sa pesmama „Čija si“, „Bez tebe“, „Sine moj“, „Na dnu čaše“, „Milion“ i drugima. Ipak, posebno se izdvojila numera „Baška ona“, po kojoj je bosanskohercegovački pevač postao prepoznatljiv većem broju mlađih ljubitelja folk muzike.

Ni ovog puta nije pravio izmene kada su kompozitori i tekstopisci u pitanju, ali je za produkciju bio zadužen Rade Ercegovac.

Novi album sa osam novih i isto toliko bonus pesama bosanskohercegovački pevač je objavio 2009. godine. Na njemu su se našle numere „Rođen da gubi“, „Daj da se pije“, „Zašto plačeš“, „Tjerao te nisam“ i druge. Svoju vernu publiku je počastio i pesmama „Baška ona“, „Na dnu čaše“ i drugima koje su obeležile njegovu dotadašnju karijeru.

Tekstove novih pesama su pisali Katarina Jovanić i Milanko Ćirković, dok su za muziku i aranžmane bili zaduženi Perica Zdravković i Suad Jusić Sutko.

Tokom 2011. godine Bajrić je objavio dva singla – „Priznam ti“ i „Subota“ koji su naišli na odlične reakcije njegove publike. Dve godine kasnije je promovisao pesmu „Vilo moja“ koju su pisali Kenan Fejzić Cina i Zike Hurić.

U aprilu 2015. godine svojoj publici je predstavio singl „Najbolja“ koji je promovisao u emisijama Produkcijske kuće „Grand“, te na brojnim domaćim televizijama. Upravo je ova pesma najavila izlazak njegovog sedmog studijskog albuma.

Novi CD pod nazivom „Najbolja“ Bajrić je objavio 2016. godine. Pored naslovne, na njemu su se našle i numere „Jedina“, „Takva si kakva si“, „Znamo se mi“, „Suđena“ i „Vilo moja“. Mnoge od ovih pesama je ranije objavio u vidu singlova, a numere su izazvale odlične reakcije publike.

Na svom zvaničnom „Ju Tjub“ („YouTube“) kanalu je u aprilu 2019. godine objavio pesmu „Ćerka“ koju su napisali Dejan Vukajlović, Zoran Simeunović i Sejko Pasovski, a koja je za godinu i nekoliko meseci dostigla skoro četiri miliona pregleda.

Asim Bajrić često gostuje u diskotekama i klubovima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, ali redovno nastupa i u evropskim gradovima za ljude poreklom s ovih prostora. Posebno su posećeni njegovi nastupi u američkim gradovima Detroit i Čikago, gde neretko pravi velike turneje.

Privatni život

Asim Bajrić je rođen 1965. godine u Lukavcu kod Tuzle. Premda je od 1997. godine prisutan na domaćoj javnoj sceni, o njegovom privatnom životu se vrlo malo zna. Trenutno sa suprugom, sinom i ćerkom živi u austrijskom Lincu, ali se trudi da redovno posećuje rodbinu u Bosni i Hercegovini.

Premda se u medijima često pisalo o njegovim konfliktima sa kolegama, Bajrić je demantovao takve informacije. Tvrdio je da su to samo laži kojima se pojedine novine služe kako bi preko njegovog imena rasprodale što veći tiraž.

Povremeno sa svojim pratiocima na društvenim mrežama deli slike iz privatnog života, ali su njegovi profili uglavnom namenjeni najavama nastupa i informacijama o koncertima.

Na društvenoj mreži „Instagram“ („Instagram“) ima oko 14 hiljada pratilaca, dok ga na „Fejsbuku“ („Facebook) prati preko 130 hiljada korisnika te društvene mreže.

Diskografija

Albumi

 • 1997. Šta ću kući kad je prazna
 • 2000. Nema pravde u ljubavi
 • 2002. Skitnica
 • 2003. Idi kad si prokleta
 • 2006. Baška ona
 • 2009. Rođen da gubi
 • 2016. Najbolja

Singlovi

 • 2011. Priznam ti
 • 2011. Subota
 • 2013. Vilo moja
 • 2015. Najbolja
 • 2016. Brine majka
 • 2018. Mrtav među živima
 • 2019. Ćerka

Asim Bajrić na društvenim mrežama

FacebookAsim @ Facebook
InstagramAsim @ Instagram
YoutubeAsim @ YouTube