Šemsa Suljaković

Kratke informacije

Ime i prezimeŠemsa Suljaković
Datum rođenja29. septembar 1951.
Mesto rođenjaMaglaj
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteŠvedska
ZanimanjePevačica
ŽanrFolk
Visina158 cm
Težina-

Biografija

Šemsa Suljaković je jugoslovenska i bosanskohercegovačka pevačica narodne i folk muzike, prepoznatljiva po pesmama „Pristajem na sve“, „Što me pitaš“, „Zar za mene nema sreće“, „Sirotinja ljude svađa“, „Mi se volimo“, „Javi se, oteraj tugu“ i drugima. Rođena je 29. septembra 1951. godine u Maglaju. Iz prvog braka ima sina Almira. Živi i radi u Švedskoj.

U svet muzike ušla je početkom 70-ih godina prošlog veka i to, kako kaže, sasvim slučajno. Jedna svirka u kafani otvorila joj je vrata za nastupe u brojnim lokalima u Sarajevu i okolini. S obzirom da se za nju pročulo i u susednoj Hrvatskoj, neretko je zabavljala goste na primorju.

Prvu singl ploču snimila je 1979. godine. Na njoj su bile numere „Otišla je ljubav s našeg kućnog praga“ i „Ja zbog tebe sve ostavljam“. Već sledeće godine je snimila singlove „Gledam srećne ljude“, „Šta je s tobom u poslednje vreme“, „Tri pupoljka“ i „Priđi malo bliže“.

Ipak, najveću prepoznatljivost, a kasnije i ogromnu popularnost donela joj je saradnja sa Miloradom M. Ilićem, poznatijim kao Mile Bas i njegovim ansamblom Južni vetar. Kao članica Južnog vetra, sa Sinanom Sakićem, Miletom Kitićem, Kemalom Malovčićem, a kasnije i Draganom Mirković punila je velike sportske dvorane i stadione u brojnim mestima širom Jugoslavije.

Album „Pristajem na sve“ koji je snimila 1986. godine bio je njena najprodavanija ploča u karijeri. Prodat je u rekordnih 850 000 primeraka. Sa Miletom i Južnim vetrom radila je sve do 1991. godine kada je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji.

Od tada do 2007. godine objavila je osam uspešnih albuma, te održala brojne koncerte i turneje širom sveta. Mnogi je smatraju jednom od najboljih pevačica narodne i folk muzike na ovim prostorima.

Detinjstvo, mladost i obrazovanje

Šemsa Suljaković je rođena 1951. godine u Maglaju, gradiću u Bosni i Hercegovini. Sa petoro mlađe braće i sestara odrastala je u selu Misurići. Kako je u jednom intervjuu kazala, imala je srećno detinjstvo, uprkos tome što su se njeni roditelji razveli kada je bila devojčica. Priznala je da su njeni roditelji bili strogi, ali da je rasla s puno ljubavi koju su joj poklanjali otac, majka, baka, deda, tetke i ujaci.

Već sa 13 godina počela je da radi sa majkom koja je bila službenica u Izvršnom komitetu u Maglaju. Šemsa kaže da su morali da joj dodaju koju godinu u dokumentima kako bi uopšte mogli da je zaposle. Po završetku osnovne škole preselila je u Maglaj, a nakon toga kog babe i dede u Sarajevo.

Sa 16 godina se udala za godinu dana mlađeg prijatelja. Iz te mladalačke ljubavi dobili su sina Almira. Ipak, brak je potrajao samo dve godine. U to vreme, razvod je predstavljao veliku sramotu i šok za celu familiju, pa se potpuno povukla u sebe i sama živela sa svojim sinom.

Na nagovor svoje komšinice Sene i njenog supruga harmonikaša jedne večeri je sa njima izašla u kafanu. Sena je počela da peva, a Šemsa je sedela za stolom i pevušila sa njom, ne shvatajući da se na tom stolu nalazi mikrofon i da može da je čuje cela kafana.

Oduševila je svoju drugaricu, koja nije bila ni svesna da Šemsa ume tako lepo da peva. Nakon nekoliko druženja koje je bilo propraćeno „astalskim pevanjem“ Josip Softo, gazda kafane u Nedžarićima ju je pozvao da nastupa u njegovom lokalu. Šemsa je, kako kaže, celu noć zapisivala tekstove pesama, a na nastupu se služila sveskom kako bi dobro otpevala sve tekstove.

Taj prelomni trenutak desio se 1971. godine, a od tada ona ulazi u svet muzike, u kome je ostala i danas 45 godina kasnije.

Karijera

Za Šemsu Suljaković i njenu grupu muzičara pročulo se i izvan Sarajeva, pa su usledili nastupi u Hrvatskoj. Redovno su zabavljali goste iz celog sveta koji su letovali na jadranskom primorju. Tako je i njena porodica saznala čime se ona bavi. To je bio još veći šok i veća sramota od razvoda koji joj se ranije desilo. Ipak, bili su svesni da Šemsa ima talenta i da biti pevačica u kafani ne mora nužno da ima negativnu konotaciju.

Udajom za harmonikaša preselila se u Šabac gde je upoznala tekstopisca Radeta Vučkovića i Šabana Šaulića koji je u to vreme već bio pevačka zvezda. Vučković i Šaulić su „udružili snage“ i napisali pesme „Otišla je ljubav s našeg kućnog praga“ i „Ja zbog tebe sve ostavljam“ koje je u vidu singl ploče 1979. godine objavila Diskografska kuća PGP RTB. Pratio ju je Orkestar Ace Stevića.

Iako su mnogi čuli i zavoleli te pesme mislili su da ih peva njena kolegica Branka Stanarčić. Šemsa kaže da joj to nije mnogo smetalo. Nastavila je da peva u kafanama jer se tu najbolje osećala.

Već naredne godine snimila je singlove „Gledam srećne ljude“ i „Šta je s tobom u poslednje vreme“. Tekstove i muziku za prve dve pesme pisali su Miodrag Ž. Ilić i Jan Nosal. Usledila je singl ploča sa numerama „Priđi malo bliže“ i „Tri pupoljka“ koje je otpevala u pratnji Orkestra Tomice Miljića.

Njen talenat rano je uočio Mile M. Ilić, basista Orkestra Ace Stevića. Ipak, tek nekoliko godina kasnije odlučio je da se osamostali i da oformi Ansambl Južni vetar. Prvi pevač mu je bio Sinan Sakić, a 1981. godine pozvao je Šemsu Suljaković.

Prvi zajednički album Ansambl Južni vetar i Šemsa Suljaković objavili su 1982. godine pod naslovom „Verna u ljubavi“. Objavila ga je Diskografska kuća „Diskos“, a na njemu su, pored naslovne, bile i pesme „Stani da se pozdravimo“, „Voli me, grli me, ljubi me“, „Krenuli smo sreći“, „Šta znači ljubav bez tebe“, „Učini nešto“ i druge. Većinu numera napisali su Miodrag Ž. Ilić i njegov imenjak i prezimenjak, poznatiji kao Mile Bas.

Sledeće godine izdali su novu ploču koja se zvala „Uzmi me majko u svoje krilo“. Na njoj su, pored Miodraga Ž. Ilića i Mileta Basa, tekstove, muziku i aranžmane pisali Vesna Petković, Stevica Spasić, Perica Zdravković i Sava Bojić. Osim naslovne pesme, veliku popularnost stekle su i numere „Ne slušaj tuđe priče“, „Odlazi tugo“, „Zvaću se samo tvojom“, „Gde si, moja radosti“, „Duni vetre jače“ i druge.

I ovu ploču objavila je Diskografska kuća „Diskos“, a prodata je u zlatnom tiražu. Šemsa Suljaković je postala prepoznatljiva u svim republikama bivše Jugoslavije. Skoro isti uspeh doživeo je i sledeći album koji je PGP RTB objavio 1984. godine pod naslovom „Prevareni ne veruju više“.

Na njemu su bile numere „Niko nema takve oči“, „Kakvi smo bili nas dvoje“, „Nema stida, nema srama“, „Ako mi ne veruješ“, „Usamljena žena“, „Luda sam za tobom“ i druge. Usledile su brojne turneje na kojima su zajedno pevali Sinan Sakić, Mile Kitić i Kemal Malovčić.

Premda nisu imali mnogo medijskog prostora, jer je u to vreme muzika koju je izvodio Južni vetar smatrana šundom, uspeli su brojnim turnejama, nastupima i koncertima, te svojom muzikom da osvoje srce publike, koja ih je podržavala.

Usledio je album „Šemsa“ na kome su bile pesme „Ne laži“, „Srce ću ti dati“, „Dajem ti sve“, „Ugasi svetlo“, „Da li me pamtiš“, „Tužno je sve bez tebe“ i druge. Testove su pisali Vesna Petković, Nikola Grbić, Emina Ibrić i Bešir Ljubušković, dok su za aranžmane i muziku bili zaduženi članovi orkestra Južni vetar. Album je objavila Diskografska kuća PGP RTB, a ponovo je prodat u velikom tiražu.

Ploču za koju kaže da je bila najuspešnija u njenoj karijeri Šemsa je objavila 1986. godine pod naslovom „Pristajem na sve“. Skoro svih devet pesama su za kratko vreme postale veliki hitovi. Na tom albumu, pored naslovne, našle su se i numere „Zar za mene više sreće nema“, „Mi se volimo“, „Stegni me bar još jednom“, „Što me pitaš“, „Svako me proleće na tebe seti“, „Dokle da se kradom rastajemo“ i druge.

Prvi tiraž od 20 000 primeraka rasprodat je u rekordnom roku, a prema podacima Diskografske kuće „Diskos“ koja je objavila ovu ploču, prodato je više od 850 000 nosača zvuka.

Te godine članica Južnog vetra postala je mlada pevačica Dragana Mirković. To je samo još više doprinelo popularnosti grupe, a njihove turneje rušile su sve rekorde posećenosti.

Šesti studijski album Šemsa Suljaković je objavila 1987. godine pod naslovom „Baš me briga“. Publika je vrlo dobro prihvatila pesme „Nemoj srećo“, „Pazi me“, „Vreme ljubav briše“, „Po cenu života“, „Poželi nešto“ i druge. Za aranžmane su ponovo bili zaduženi Perica Zdravković, Mile Bas i Josip Boček, dok su tekstove pisali Vesna Petković, Suada Demirović, Mila Janković, Stevica Spasić i Milenko Jakšić.

Tradiciju da svake godine izdaje novi materijal pevačica nije prekinula ni 1988. godine, kada se u prodaji našao njen album „Šemsa“, sa pesmama „Javi se, oteraj tugu“, „Volele se oči crne i zelene“, „Tugo moja, kome da te pričam“, „Razbio si čašu“, „Putuj, putuj ljubavi“ i druge. Mnoge od njih postale su hitovi, a Šemsina publika ih rado sluša i danas, trideset godina kasnije.

Numere „Zašto li me majka rodi“, „Ni soli, ni hleba“, „Sirotinja ljude svađa“, „Ne, ne“, „Tebi idem“ njeni obožavaoci mogli su da čuju na kaseti „Pođi sa mnom ispod duge“ koju je „Diskos“ objavio 1989. godine. S obzirom na popularnost ne čudi što je i ova ploča prodata u dijamantskom tiražu.

Na Šemsinom devetom albumu bile su pesme „Nisam suza“, „Mogla sam da biram“, „Nek’ sve ljubav bude“, „Ko će da me brani“, „Kako da ti pomognem“ i druge. Ipak, najslušanija je bila naslovna pesma „Izdali me prijatelji“ koju publika i danas često traži na nastupima.

Deseti, i ujedno poslednji zajednički album Šemsa i Južni vetar su objavili 1991. godine pod naslovom „7000 suza“. Pored naslovne, veliku popularnost doživele su i numere „Zašto si se napio“, „Ljubi me, ljubi“, „Ima li za mene sreće“, „Kad me pregazi vreme“ i druge.

Iste godine usledio je raspad Jugoslavije i rat na mnogim njenim teritorijama. Šemsa je otišla u Austriju, gde je u saradnji s kolegom Halidom Muslimovićem snimila kasetu „Vjerovala  sam ti“. Na njoj je bilo osam pesama, poput „Tako je to“, „Pamtiću te vječno“, „Mahala“, „Ima Boga, pravde ima“, „Daleko je Bosna“ i drugih. Album je objavila diskografska kuća „Musik Produktion Halix“.

S obzirom na to šta se sve dešavalo u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, njena publika nije „registrovala“ Šemsin novi materijal. Tek nekoliko godina kasnije, pesme sa ove kasete postaće popularne među njenom slušaocima.

Diskografska kuća „Juvekomerc“ je 1995. godine objavila kompilaciju sa 14 pesama Srećka Šušića, Luisa (Ljubiša Stojanović) i Šemse Suljaković. Na toj kaseti su bile njene pesme „Luda sam za tobom“ i „Došao si“. Neke njene numere su se našle i na kompilaciji „Sve su maske pale“ koju je „Juvekomerc“ objavio 1997. godine.

Posle pet godina studijske pauze Šemsa Suljaković je objavila kasetu pod naslovom „Moje vrijeme došlo je“. Na ovom materijalu sarađivala je sa Džavidom Ljubovcijem koji potpisuje muziku i aranžmane za većinu pesama. Njeni verni obožavaoci prvi put su mogli da čuju numere „Luda glava“, „Rođena da patim“, „Idi, idi“, „Hajde kaži“, „Sanjam“ i druge. Kasetu je objavila Diskografska kuća „Nimfa sound“, a Šemsa ju je snimila u Nemačkoj.

Nastavila je saradnju sa Ljubovcijem i njegovim bendom, a rezultat te saradnje pokazao se 2000. godine u vidu albuma „Ne vjerujem nikom više“. Pored naslovne, na njemu su bile pesme „Lažu te“, „Suze biseri“, „Ti i dalje živiš“, „Šta bi dao“, „Kad tad“ i druge. Materijal su objavile produkcijske kuće „Nimfa sound“ i „Grand“.

Dve godine kasnije započela je saradnju sa muzičkom kućom „Gold Music“ koja je 2002. i 2005. godine objavila njene CD-ove sa Džavid bendom i Srki Bojom (Srky Boy). Na prvom su bile pesme „Da mi je znati“, „Ti si lijek“, „Južni ritam“, „Pola tuge“ i druge. Sa drugog CD-a su se izdvojile numere „Tako to žene rade“, „Teško meni bez mene“, „Boli me dok te gledam“, „Kažu da je ista ja“ i druge.

Studijsku pauzu od dve godine upotpunila je brojnim nastupima. Najčešće je gostovala u inostranstvu, dok ju je tek ponekad mogla videti njena verna publika u BiH i Srbiji.

Osamnaesti i do sada (2019. godina) poslednji album izdala je 2007. godine pod naslovom „Šemsa Suljaković“. Na njemu su bile pesme „Kada odem“, „Borim se“, „Ostavljeni“, „Bijele zastave“, „Bivši“, „Pitaš li se“ i druge. Ovaj CD je plod saradnje sa Pericom Zdravkovićem, Petrom Stokanovićem, Milankom Ćirkovićem i drugima.

Sledeće godine je sa Sinanom Sakićem, Miletom Kitićem, Kemalom Malovčićem i Draganom Mirković snimila pesmu „Jači nego ikad“. Bilo je to prvi put od raspada Južnog vetra i raspada Jugoslavije da su se najpoznatiji pevači ovog benda okupili. Tekst ove pesme je napisao Milanko Ćirković, dok je muziku i aranžman uradio Perica Zdravković. Njihova publika je bila oduševljena ne samo pesmom, nego i činjenicom da je pevaju zajedno. Sudeći po komentarima na sajtu „Ju Tjub“ („You Tube“) slavna petorka Južnog vetra u stanju da „ponovo ujedini Jugoslaviju“.

Šemsa je nastavila da nastupa širom Evrope, te da peva na turnejama po Americi i Australiji, a na pitanje novinara zašto ne snima nove materijale, Šemsa odgovara da nema potrebe, jer već ima mnogo hitova, te dodaje da joj publika uvek traži stare pesme. U jednoj televizijskoj emisiji priznala je da je zbog zdravlja morala malo da „uspori“, ali da i danas rado peva za svoju publiku.

Privatni život

Šemsa Suljaković je rođena 1951. godine u Maglaju. Jedan deo detinjstva je provela u selu Misurići, a po završetku osnovne škole preselila se prvo u Maglaj, a potom u Sarajevo gde su živeli njeni baba i deda s majčine strane. Premda su joj se roditelji rastali, pevačica ističe da je imala srećno detinjstvo, te da joj ljubavi i pažnje nije nedostajalo.

U jednoj televizijskoj emisiji kazala je da se prvi put udala kada je imala 16 godina. Njen suprug je bio njen dobar drug i mlađi od nje godinu dana. Pobegla je od kuće kod njega, a majčini pokušaji da je vrate nisu rezultovali uspehom. Iz te mladalačke ljubavi rodio se njihov sin Almir. Ipak, ovaj brak nije potrajao,  a kako pevačica kaže, ni danas, toliko godina kasnije bivšim supružnicima nije jasno zašto su se razišli.

Elem, 1971. godine Šemsa je prvi put zapevala u kafani, što je posle razvoda, bio drugi veliki šok za njenu familiju. Naime, ranije se verovalo da je pevati u kafani za ženu neprimereno zanimanje. Ipak, kada su se uverili da u tome nema ništa nečasno, a naročito kada je njena karijera krenula uzlaznom putanjom, stizala je velika podrška članova porodice.

Iz posla se izrodila ljubav, pa se udala za harmonikaša iz Šapca. Iz Sarajeva je preselila u Šabac, ali, kako je jednom prilikom kazala, ljubomora je prevladala, pa su se razišli. Tokom jednog gostovanja na televiziji, Šemsa je kazala da joj pored sina Almira više ne treba niti jedan muškarac u životu, te da su joj on, snaha i unučići najvažniji na svetu.

Jedna je od retkih pevačica koja je priznala da je radila estetske zahvate na svom licu. Naime, Šemsa je ranije operisala nos zbog devijacije koja je nastala kada je bila devojčica. Priznala je da koristi botoks i da je to u njenom poslu normalno, ali da druge zahvate na svom telu nikada ne bi uradila. Dokazala je da pevačica ne mora da bude oskudno odevena kako bi je publika volela i cenila, a takav stav je prenela i na svoju mlađu kolegicu Draganu Mirković.

Poznato je da su članovi Južnog vetra – Šemsa, Dragana, Kemal, Mile i Sinan, pored dobrih kolega bili i odlični prijatelji. Dragana je Šemsu zvala svojom drugom majkom, a Šemsa se, kako kaže oduvek trudila da mlađu kolegicu zaštiti od svega negativnog na muzičkoj sceni. U dobrim odnosima, pre raspada je bila i sa Miletom Basom, osnivačem grupe, koji je u jednom intervjuu Šemsu nazvao svojom sestrom. Ipak, odnosi sa Miletom su zahladili posle raspada Južnog vetra.

Šemsa je u junu 2017. godine bila podrška Sinanu Sakiću na njegovom velikom solističkom koncertu na „Tašmajdanu“. Iako nije pevala, došla je da bodri svog kolegu. Kako se kasnije ispostavilo, bio je ovo jedan od poslednjih Sinanovih nastupa, jer je pevač preminuo godinu dana kasnije.

Pevačica je ostala verna stavu da je za uspešnu muzičku karijeru presudan isključivo talenat, te da je sve ono što mlađe kolegice danas rade samo „scenografija“ koja u nekim poznijim godinama pevačicama ne priliči.

S obzirom da sve ređe snima kaže da se posvetila porodici, naročito unucima. Priznala je da njen talenat za muziku nije nasledio ni sin niti njegova deca. Kazala je da su uprkos tome što ne slušaju tu vrstu muzike unuci ponosni na činjenicu da im je baka Šemsa Suljaković.

Diskografija

Albumi

 • 1982. Verna u ljubavi (s Ansamblom Južni vetar)
 • 1983. Uzmi me majko u krilo svoje (s Ansamblom Južni vetar)
 • 1984. Prevareni ne veruju više
 • 1985. Šemsa (s Ansamblom Južni vetar)
 • 1986. Pristajem na sve (s Ansamblom Južni vetar)
 • 1987. Baš me briga
 • 1988. Šemsa (s Ansamblom Južni vetar)
 • 1989. Prođi sa mnom ispod duge (s Ansamblom Južni vetar)
 • 1990. Izdali me prijatelji (s Ansamblom Južni vetar)
 • 1991. 7000 suza / No. 10 album (s Ansamblom Južni vetar)
 • 1993. Vjerovala sam
 • 1995. Nismo iz istog sveta (Sinan, Šemsa, Louis / Srećko Sušić i  Južni vetar)
 • 1997. Sve su maske pale (Suzana, Šaban, Mira, Šemsa / Srećko Sušić i Južni vetar)
 • 1998. Moje vrijeme došlo je (sa Džavid bendom)
 • 2000. Ne vjerujem nikom više (sa Džavid bendom)
 • 2002. Šemsa (sa Džavid bendom)
 • 2005. Šemsa (sa Srki Bojem)
 • 2007. Šemsa Suljaković

Singlovi i EP-ovi

 • 1979. Otišla je ljubav s našeg kućnog praga / Ja zbog tebe sve ostavljam
 • 1980. Gledam srećne ljude / Šta je s tobom u poslednje vreme
 • 1980. Tri pupoljka / Priđi malo bliže
 • 1985. Ne laži / Tužno je sve bez tebe (s Ansamblom Južni vetar)

Kompilacije

 • 1994. Koktel / Tražim sreće zagrljaj (Šemsa Suljaković / Hakala / Verica Šerifović / Halid Muslimović / Jasmin Muharemović
 • 1996. Prevareni ne veruju više / Srce ću ti dati (sa Južnim vetrom)
 • 1999. The Best Of (sa Južnim vetrom)
 • 1999. Šemsa Suljaković & Sinan Sakić
 • 2001. Jedna je … Šemsa
 • 2001. Hitovi no.1
 • 2005. Hitovi
 • 2009. Što me pitaš / Jedna suza na tvom licu

Šemsa Suljaković na društvenim mrežama

InstagramŠemsa @ Instagram