Božo Vrećo

Kratke informacije

Ime i prezimeBožo Vrećo
Datum rođenja18. oktobar 1983.
Mesto rođenjaFoča
DržavaBosna i Hercegovina
ZanimanjeMuzičar, pevač
ŽanrSevdah

Biografija

Božo Vrećo je umetnik, interpretator i autor sevdalinki. Rođen je 18. oktobra 1983. godine u Foči. Živi i radi u Sarajevu.

Detinjstvo, mladost i muzički počeci

Božo Vrećo je rođen 1983. godine u Foči. Odrastao je sa majkom i dve starije sestre, a otac mu je preminuo kada je imao pet godina.

Majka je slikarka i uvek mu je pružala podršku da se bavi umetnošću. Božo je slikao i prodavao svoja dela, a ima i gotovu izložbu koju još ne želi da predstavi javnosti.

Što se muzike tiče, samouk je, nikada nije išao na časove pevanja, niti je svirao instrumente, a glas vežba tako što prati instrukcije na internetu.

Sa 27 godina se odlučio za sevdalinke jer se na taj način poistovećuje sa njenim junacima koji bi zbog ljubavi pretrpeli sva stradanja.

Odrastao je sa mnogo emocionalnih ožiljaka i neprihvatanja u provincijskoj sredini. Život ga tokom odrastanja nije mazio.

U Sarajevu je počeo da nastupa u ugostiteljskom objektu „Velike daire“,  gde su nastupi bili svojevrsni eksperimenti i, kako kaže, dokaz da „ako posedujemo ljubav, talenat i veru u nešto to se onda i ostvari“.

Živeo je skromno jer je njegova želja bila da se bavi muzikom i da iskoristi šansu za koju je bio uveren da će mu se ukazati.

Božo Vrećo je po struci magistar aheologije, a to što nema formalno muzičko obrazovanje nije bilo prepreka da stekne svetsku slavu.

Karijera

Tokom jednog televizijskog nastupa upoznao je basistu Edvina Hadžića i gitaristu Dina Šutala sa kojima je osnovao ansambl Halka, što na staroindijskom jeziku označava dobrodošlicu svetlosti.

Mnoge diskografske kuće bile su zainteresovane da objave Božov prvi album, a na posletku je dogovorio saradnju s Izdavačkom kućom „Gramofon“.

Vrećo je 2013. godine sa bendom Halka snimio album koji im je obezbedio mnoga gostovanja i rasprodate koncerte širom Bosne i Hercegovine.

Na tom albumu našle su se pesme „Kiša bi pala“, „Gledala sam sa prozora“, „Jablani se povijaju“, „Razbolje se šimšir list“, „Malenim sokakom“, „Dvije su se vode zavadile“, „Pjesma o Mehmed-paši Sokoloviću“, „Na teferič pošla nana“, „Pod Tuzlom se zeleni meraja“, „Da sam sjajna mjesečina“, „Hajde dušo da ašikujemo“, „Oj, Zumreto, dušo moja“, „Moj zumbule“ i „Kad proljeće ozeleni“.

U januaru 2015. godine su objavili album „O ljubavi“. Na tom CD-u su se našle numere „Tamburalo momče uz tamburu“, „Koliko su teška tuđa milovanja“, „Kada sretneš Hanku“, „O sabahski tihi vjetre“, „Rane moje“, „Negdje u daljine“, „Ah, ljubav, ljubav“, „Biser-Naza“, „Tužno vjetri gorom viju“, „Žita zlatom klasaju“, „Nađija“ i „Mislio sam svaki dan“.

Nakon dva albuma sa ansamblom Halka, rešio je da snimi solo album „Moj sevdah“ koji spada u akapela sevdah, tj. način pevanja bez pratnje instrumenata.

Album se sastojao iz pesama „Znaš li da se svakog dana molim“, „Okreni se niz Đul-Bašču“, „Kad bi znala“, „Dilber-Stano“, „Lejlija“, „U mejani sjedim, pijem“, „Đaurko mila“, „Sinoć sam ti, Safo“, „Od svega me sačuvala majka“, „Konja vodim, pješke hodim“, „Ostavljen sam već odavno“, „Plačem već tri dana“, „Sebah zora ezan uči“, „Slavuj ptica mala“, „Haj tamo dolje nis mahale“, „Anadolka“, „Bosno, zemljo moja mila“ i „Il’ je vedro, il’ oblačno“.

Pesmu „Lejlija“ Božo je posvetio svojoj majci. Iako je album nekomercijalan, publika je prepoznala kvalitet i dobro ga prihvatila.

Osim sevdaha, muzičar uživa u džezu, bluzu i soulu pa se trudi da njihove elemente unese i u svoju interpretaciju. Pevači koji ga inspirišu su Himzo Polovina, Selim Salihović, Emina Zečaj, Nada Mamula, i drugi.

U intervjuima ističe da inspiraciju pronalazi i u lirskim pričama koje je na prethodnim albumima pretvorio u pesme.

Jedini je koji danas piše i unapređuje sevdalinke, a njegova dela su deo filmova, pozorišnih predstava i lako dolaze do srca ljudi.

Dve sevdalinke s albuma „Moj sevdah“ su bile deo predstave „Koštane“, u režiji Kokana Mladenovića. Božo je trebalo da igra glavnu ulogu, međutim odustao je od tog projekta.

Četvrti album „Pandora“ je izdao početkom 2017. godine. Pored naslovne pesme koju je otpevao sa Markom Luisom, na albumu „Pandora“ našle su se i numere „Majka sinu kose milovala“, „Aladža“, „Elma“, „Osman“ i druge.

Duet „Pašana“ koji je takođe otpevao sa Luisom publika je odlično prihvatila, baš kao i saradnju sa Mirzom Rahmanovićem (Indigo 69) na pesmi „Pustinja“.

U novembru 2017. godine objavio je pesmu „Ko li noćas miluje ti kosu“, na kojoj je sarađivao sa srpskim muzičarom Vasilom Hadžimanovim.

Singl je objavila Diskografska kuća „Croatia Records“, a spot je na internet platformi „Ju Tjub“ („YouTube“) za četiri godine „zaradio“ preko tri miliona pregleda.

Iz saradnje sa violinistom Stefanom Milenkovićem i grupom Sudar Percusssion „rodila“ se pesma „Revolution“ na koju je publika takođe dobro reagovala.

Numere „Dragi“, „Jelenče“, „Sanjao sam“, „Esma“, „Mila“ „Bismillah“ i druge našle su se na Božinom trećem studijskom albumu koji je svetlost dana ugledao 2018. godine.

U martu 2020. godine Božo je predstavio singl „Selma“ na kome je sarađivao s orkestrom Barcelona Gipsy Klezmer. Time je učvrstio svoju poziciju na svetskoj muzičkoj sceni.

Zajedno sa muzičarem Edinom Karamazovim je u septembru 2020. godine objavio album pod nazivom „Lachrimae“. Na njemu se našlo 11 numera.

Pored Šantićevih pesama „Emina“ i „Što te nema“ u Božinoj interpretaciji, na tom CD su bile i numere „Bor sadila moma Evgenija“, „Kad ja pođoh na Bembašu“, „Si zaljubiv edno mome“ i druge.

Privatni život

Pored pevanja, Božo se od ostalih muzičara izdvaja i po specifičnom stilu oblačenja. Nastupe započinje u elegantnim muškim odelima, a zatim se presvlači u raskošnu haljinu i nosi veliki broj ogrlica.

Na taj način može u potpunosti da se uživi i u muške i u ženske tekstove jer, ionako, smatra da su svi ljudi i jedno i drugo, ali to ne mogu da iskažu zbog porodice, posla, karijere i drugih okolnosti.

Muzičar kaže da ne pripada samo jednoj religiji, već svim religijama Bosne i da veruje u Boga. Njegove tetovaže predstavljaju spoj istoka i zapada.

U slobodno vreme se bavi poezijom, slikarstvom, dizajnom, planira putovanja, a ranije je radio i kao profesor. Trenutno živi u Sarajevu, ali trudi se da što češće ide u Foču kod svoje porodice.

Švedska ekipa sa nacionalne televizije uradila je dokumentarac o Boži i sevdahu, njegovom životu, dualnosti i stvaranju.

Diskografija

Albumi sa grupom Halka

  • 2013. Halka
  • 2014. O ljubavi

Samostalni albumi

  • 2014. Moj sevdah
  • 2017. Pandora
  • 2018. Melek
  • 2020. Lachrimae (ft. Edin Karamazov)

Singlovi

  • 2016. Crne oči (ft. ROYAL STREET ORCHESTRA)
  • 2017. Ko li noćas miluje ti kosu (ft. Vasil Hadžimanov)
  • 2018. Revolution (ft. Sudar Percussion, Stefan Milenković)
  • 2020. Selma (ft. BGKO)

Reference

Božo Vrećo na društvenim mrežama

FacebookBožo @ Facebook
InstagramBožo @ Instagram
YoutubeBožo @ YouTube