Darko Rundek

Kratke informacije

Ime i prezimeDarko Rundek
Datum rođenja30. januara 1956.
Mesto rođenjaZagreb
DržavaHrvatska
ZanimanjeMuzičar
ŽanrRock

Biografija

Darko Rundek je hrvatski muzičar, pesnik, reditelj i glumac. Rođen je 30. januara 1956. godine u Zagrebu. Živi i radi u Parizu.

Diplomirao je režiju na Akademiji dramskih umetnosti u rodnom gradu.

Karijera

Darko Rundek je muzičku karijeru apočeo sedamdesetih godina kao pevač i gitarista. Godine 1979. je sa ritam-gitaristom Ozrenom Štiglićem i basistom Srđanom Saherom osnovao jugoslovensku grupu „Haustor“.

Priključivali su im se novi članovi, a grupa je postojala do 1990. godine. Neke od najpoznatijih pesama ovog benda su „Djevojke u ljetnim haljinama volim“, „Šal od svile“, „Ena“, „Šejn“, „Neobičan dan“, i druge.

Darko je radio kao asistent režije u pozorištu, glumio je u predstavama i režirao je drame. 1991. godine se preselio u Pariz gde i danas živi. Tokom rata je bio zaposlen kao muzički urednik na Radio Brodu.

U periodu od 1981. do 1995. godine Rundek je sa grupom Haustor objavio albume „Haustor“, „Treći svijet“, „Bolero“, „Tajni grad“ i „Ulje je na vodi“.

Krajem 2000. godine je održao tri istorijska koncerta u SKC-u i Hali Sportova u Beogradu. Darko i njegov bend su bila prva značajnija grupa iz Hrvatske koja je posle rata došla u Srbiju.

Ove koncerte su završavali pesmom „Ona se budi“ koju su posvetili Milanu Mladenoviću. Naredne tri godine je nastupao na EXIT-u.

Darko radi muziku za pozorište i film i nastupa sa bendom „Rundek kargo orkestar“. Osim njega, članovi su: Isabel – violina, Bruno Arnal – bas, Dušan Vranić – klavir, harmonika, glas, Đani Pervan – bubnjevi, Vedran Peternel – kompjuter, Emmanuel Ferraz – trombon, Igor Pavlica – truba i Biljana Tutorov – video.

Njihove najslušanije pesme na internet platformi „JuTjub“ („YouTube“) na dan 31. decembar 2021. godine su „Ruke“ koje ima oko četiri miliona pregleda i „Makedo“ sa skoro osam miliona pregleda.

Rundek je 2006. godine, pred izlazak novog albuma, rekao: „Nisam ekonomist i ne razmišljam u relacijama tržišta, da ne bi netko pomislio da su višejezične zbog internacionalnog plasiranja albuma. Mi glazbom i pjesmom pokušavamo izraziti doživljaj vlastite situacije, poigravamo se s njom i istražujemo mjesta na kojima se prepoznaje nešto univerzalno. Tu su se razni jezici pojavili sami od sebe, valjda zato što su svakodnevno prisutni u mom životu. Mene su formirali Hrvatska i Jugoslavija, i to se sigurno osjeća u pjesmama, ali se obraćam publici koja živi u svijetu lako propusnih granica, vodeći bend čiji članovi nose putovnice šest nacija, a neki i po dvije. Svijet se brzo mijenja…“

Sa svojim orkestrom je od 1996. do 2015. godine snimio albume „Apokalipso“, „U širokom svijetu“, „Ruke“, „Mhm a-ha oh yeah da-da“, „Plavi avion“ i „Mostovi“.

Produkcijska kuća „Dancing Bear“ je 2017. godine izdala trostruki kompilacijski album na kome su se našli najveći Rundekovi hitovi. Osim toga, na tom CD-u je bilo i pet numera koje je snimio sa Haustorom, a koje do tada nisu objavljene.

Privatni život

Darko Rundek je rođen 1956. godine u Zagrebu. Oženjen je rediteljkom Sandrom Harzić sa kojom je započeo vezu kada je bio student. Imaju sina Vidaka.

Za sebe kaže da je, uprkos tome što ga mediji predstavljaju kao velikog zavodnika, veran muž. Voli crnu čokoladu, kafu, pivo i duvan. Redovno se bavi fizičkim aktivnostima i vodi računa o ishrani. Smatra da je odnos prema hrani, ujedno, i odnos prema svetu.

Diskografija

Haustor:

 • „Haustor“ (Jugoton, 1981.);
 • „Treći svijet“ (Jugoton, 1984.);
 • „Bolero“ (Jugoton, 1985.);
 • „Tajni grad“ (Jugoton, 1988.);
 • „Ulje je na vodi“ (Jugoton, 1995.);

Darko Rundek i Kargo orkestar:

 • „Apokalipso“ (Jabukaton, 1996.);
 • „U širokom svijetu“ (Jabukaton, 1999.);
 • „Ruke“ (Metropolis, 2002.);
 • „Mhm a-ha oh yeah da-da“ (Mascom Records, 2006.);
 • „Plavi avion“ (Multimedia Music Company, 2010.);
 • „Mostovi“ (Menart, 2015.).

Darko Rundek na društvenim mrežama

FacebookDarko @ Facebook