Ana Lečić

Kratke informacije

Ime i prezimeAna Lečić
Datum rođenja1998.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeGlumica
VisinaNepoznato

Biografija

Ana Lečić je srpska pozorišna, televizijska i filmska glumica koja je prepoznatljivost stekla ulogom Olge u seriji „Dug moru“. Rođena je 1998. godine u Beogradu. Živi i radi u rodnom gradu.

Još kao studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) dobila je priliku da tumači jednu od glavnih uloga u seriji „Dug moru“. Uloga Olge koju je glumila od 2019. do 2023. godine joj je otvorila mnoga druga vrata u svetu filma i televizije.

Igrala je u filmu i seriji „Dara iz Jasenovca“, a televizijska publika ju je mogla gledati u ulozi Mime u seriji „Državni službenik“.

Pored toga, ostvarila je i zapažene uloge u pozorištu. Igrala je predstave u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), Akademskog kulturno-umetničkog društva (AKUD) „Branko Krsmanović, Ustanovi Kulture (UK) „Parobrod“ i drugima.

Detinjstvo i obrazovanje

Ana Lečić je rođena 1998. godine u Beogradu. Ćerka je glumca Branislava Lečića i Ivane Vujadinović. Ima brata Ivana, dok njena majka Ivana iz drugog braka ima troje dece.

Anini roditelji su se razveli 2007. godine, otac je oženio voditeljku Ninu Radulović, a majka se takođe preudala. Ana s očeve strane ima polubrata koji se zove Lav.

Od malena je pokazivala sklonost ka sceni, a jedno vreme je sa bratom Ivanom išla u školu glume Miroslava Mike Aleksića. Po završetku osnovne škole je pohađala Gimnaziju Crnjanski u Beogradu. Sa 19 godina je upisala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Diplomirala je 2020. godine.

Na trećoj godini fakulteta joj je stigao poziv za audiciju na prestižnoj američkoj školi glume u Njujorku. Našla se među samo 18 kandidata koji su dobili priliku da studije nastave u Americi, . Bila je među troje Evropljana, međutim, iz finansijskih razloga je ipak ostala u Beogradu[1].

S obzirom na to da joj je otac glumac, ne čudi što je Ana upravo odabrala to zanimanje. Ipak, Lečić je jednom prilikom kazao da nije uticao na Anin izbor profesije, ali da je kao roditelj podržava u svemu što radi.

Sa druge strane, Ana kaže da oca nije gledala na televiziji i da je odrastala potpuno nesvesna njegovih ostvarenja. Uprkos tome, kao mala je puno maštala o glumi.

Karijera

Ana Lečić se na televizijskim ekranima prvi put pojavila 2019. godine u ulozi Olge u seriji „Dug moru“. Reč je o njenom prvom angažmanu i prvoj glavnoj ulozi u karijeri. Odmah je dobila priliku da scenu deli s iskusnim kolegama Draganom Mićanovićem, Nadom Šargin i drugima.

Već naredne godine se našla u ulozi Božice, ustaške oficirke u potresnoj drami „Dara iz Jasenovca“. U jednom intervjuu je kazala da se dugo pripremala za ovu ulogu, te da je želela da sazna što više o tragediji koja se dešavala u toku Drugog svetskog rata na području Jasenovca i okoline.

Otvoreno je priznala da je svesna da je izazvala gnev dela javnosti zbog same uloge, međutim time je pokazala da je verodostojno odgovorila glumačkom zadatku.

Film koji je režirao Predrag Antonijević premijerno je prikazan početkom 2021. godine i trebalo je da bude srpski kandidat za nagradu Oskar, ali se to ipak nije dogodilo.

Iste godine je pesnik Marko Milošević predstavio svoj film poezije „Pobeda sebe“ u čijem jednom segmentu se pojavljuje i mlada glumica.

U aprilu 2022. godine nekoliko komercijalnih televizija je počelo prikazivanje treće sezone kriminalističke serije „Državni službenik“ u kojoj glavne uloge tumače Milan Marić, Nebojša Dugalić, Žarko Laušević i drugi. Ana se pojavila u ulozi Mime tokom četiri epizode i oduševila je ljubitelje ove serije.

Komercijalna televizija „Superstar“ i Radio Televizija Republike Srpske (RTRS) su u januaru 2023. godine počele emitovanje mini serije „Dara iz Jasenovca“ u kojoj se Ana pojavljuje u ulozi Božice.

Uporedo s uspešnom televizijskom karijerom, mlada glumica gradi i karijeru u pozorištu. Tako je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) igrala u predstavama „Ženidba i udadba“ i „Putujuće pozorište Topalović“ sa kojom su gostovali u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu.

Na sceni Akademskog kulturno-umetničkog društva „Branko Krsmanović“ je igrala u predstavi „Vavilon“, a sa koleginicom Tanjom Kecman glumi u komadu „Bajbok“ u Ustanovi kulture „Parobrod“. Pored toga, sarađuje i sa drugim teatrima.

Privatni život

Ana Lečić je rođena 1998. godine u Beogradu. S obzirom na to da joj je otac poznati glumac Branislav Lečić, od rođenja je u fokusu javnosti. Otkad su se roditelji razveli živi sa majkom, međutim, sudeći po izjavama koje daje, u odličnim je odnosima sa ocem. Ima rođenog brata Ivana, polubrata Lava i tri polusestre.

Uprkos tome što se i ona bavi javnim poslom, mlada glumica se trudi da svoj privatni život drži dalje od očiju javnosti. Njene izjave i intervjuu su uglavnom bazirani na priči o projektima kojima se profesionalno bavi.

Fotografijom na društvenim mrežama je potvrdila spekulacije da je u vezi sa mladim glumcem Vuletom Markovićem koga je upoznala tokom snimanja serije „Dug moru[2]„.

Filmografija

Filmovi i serije

2019. – 2023. Dug moru

2020. Dara iz Jasenovca

2021. Pobeda sebe (film poezije Marka Miloševića)

2022. Državni službenik

2023. Dara iz Jasenovca (serija)

Predstave

„Ženidba i udadba“, „Vavilon“, „Bajbok“, „Putujuće pozorište Šopalović“ i druge.

Reference

[1] https://www.seenthing.com/ana-lecic/

[2] https://www.gloria.rs/zvezde/vesti/225359/uslikani-ana-lecic-zaljubljena-kao-nikada-ovo-je-buduci-zet-branislava-lecica-foto

Ana Lečić na društvenim mrežama

FacebookAna @ Facebook
InstagramAna @ Instagram
IMDBAna @ IMDB