Dragan Kojić Keba

Kratke informacije

Ime i prezimeDragan Kojić Keba
Datum rođenja7. oktobar 1960.
Mesto rođenjaKlupci, Loznica
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevač folk muzike

Biografija

Dragan Kojić poznatiji kao Keba je srpski pevač folk muzike. Rođen je 7. oktobra 1960. godine u Klupcima nadomak Loznice. Živi i radi u Beogradu.

Za Kebu kažu da je u top pet pevača folk muzike na ovim prostorima. Njegovi najveći hitovi su pesme “, „Ko te ima taj te nema“, „Nemam drage, nemam druga“ „Ona to zna“, „Ti hodaš sa njom“, „Plavo oko plakalo je“, „Kukavica“, „Imao sam“, „Kad puca nek’ puca“ i mnoge druge.

Karijeru je započeo kao pevač amater u Loznici. Sreća mu se osmehnula, pa je uspeo da izgradi i uspešnu profesionalnu muzičku karijeru. Kao kruna karijere 2020. godine stigla je nagrada za životno delo koja se dodeljuje zaslužnim estradnim umetnicima za doprinos razvoju kulture u Srbiji.

Njegova kćerka Nataša Kojić je krenula očevim stopama i u Srbiji završila Muzičku akademiju. Nakon nekoliko uspešnih albuma, preselila se u Los Anđeles u Ameriku kako bi tamo nastavila karijeru i živela svoj „američki san“.

Sin Igor je ostvario fudbalsku karijeru, a javnosti je najpoznatiji kao bivši suprug popularne pevačice Severine.

Detinjstvo i obrazovanje

Odrastao je u  selu Klupci nadomak Loznice u Srbiji. Njegov otac se zavo Petko, a mama Dobrija. Keba ima stariju sestru Gordanu i mlađu sestru Ljiljanu. Nadimak Keba dobio je u detinjstvu od svog dede Branka.

Kasnije je istraživao šta to ustvari znači i pronašao je jedno tumačenje da se tako u Vojvodini nekada nazivala oštra i britka sablja.

Kada pomisli na detinjstvo kaže da se prvo seti svog prvog šišanja kada ga je otac vodio kod jednog komšije brice. To mu je ostalo duboko urezano u sećanje.

Krenuo je u osnovnu školu godinu dana ranije nego što je to bilo predviđeno. U osnovnoj školi je počeo da igra fudbal, a tada je otkrio i svoj muzički talenat. Na časovima muzičkog kod nastavnice Živoradke pokazao je da lako prepoznaje note i da lepo peva.

Kao dete, Keba je bio mnogo ozbiljan i retko se smejao. To je sam ispričao u jednom intervjuu i dodao da to, na sreću, nije dugo trajalo. Kada je odrastao, svi su ga upoznali kao pozitivnog i vedrog čoveka. U osnovnoj i srednjoj školi bio je vrlo dobar đak.

Svoj prvi nastup imao je sa četrnaest godina kada je predstavljao svoje selo Klupci na takmičenju sela oko Loznice. Takmičenje je nosilo naziv „Tražimo najveselije selo“, a Keba je četiri godine zaredom bio pobednik tog takmičenja za svoje selo Klupci.

Posle tih nastupa pročulo se za njega u Loznici. Postao je član Kulturno umetničkog društva „Vuk Karadžić“ gde je bio vokalni solista, u grupi pevača i u horu, a takođe je i glumio.

Keba smatra da mu je to iskustvo bilo dragoceno. Rekao je da se poklopilo i sa njegovim prvim „ulascima“ u kafanu gde je odlazio kradom od roditelja jer je bio veoma mlad.

Počeo je da svira harmoniku, bubnjeve, a onda se zadržao na gitari. Tada je išao u kafanu „Lenjinovac“ gde je svirao i pevao sa svojim drugovima. Za to je saznao njegov otac, pa je odlučio da dođe da vidi šta njegov sin tu radi.

Kada je Keba video svog oca da sedi u kafani, počeo je da svira i peva njegovu omiljenu pesmu. Otac mu je čestitao i od tada Keba više nije išao kradom u kafanu. To mu je bilo dozvoljeno i uz očev blagoslov.

Zanimljivo je da je njegov otac želeo da Keba upiše gimnaziju, ali je njegova majka insistirala da on završi školu koja traje što kraće kako bi što pre počeo da radi. Želela je da ga odvoji od kafane.

Keba se sa tim nije slagao i mislio je da je to pogrešno, ali je na kraju ispoštovao majčinu odluku. Njegove sestre su, za razliku od njega, završile Gimnaziju, potom i studije ekonomije i prava u Beogradu i Novom Sadu.

Tako je Keba upisao srednju Trgovačku školu i to u Malom Zvorniku. Tokom srednje škole je snimio svoju prvu pesmu za Radio Beograd na preporuku rukovodstva KUD „Vuk Karadžić“. Tada je imao sedamnaest godina.

Tada je sa svojim drugom počeo svakodnevno da nastupa u kafanama, na svadbama i veseljima. Zavoleo je taj život. Dva mladića su od nastupa imali „pune džepove para“. To je za Kebu bilo veliko iskustvo i prvi susret sa publikom na taj način.

Posle srednje škole, školovanje je nastavio u Novom Sadu, jer je tamo već studirala njegova sestra. Upisao je Višu ekonomsku spoljnu trgovinu. Fakultet nije završio, ostalo mu je pet ispita do kraja, pa za sebe u šali kaže da je on „večiti student“.

Vrlo mlad je otišao i da služi vojsku. Bio je u Somboru tri meseca, a potom je otišao u Niš. Želeo je da bude padobranac, ali mu je dodeljena uloga telegrafiste. Bio je najbolji telegrafista na nivou cele Jugoslavije i dobio je priznanje.

Kasnije je rekao da smatra da je to imalo veze sa njegovim sluhom. Dok je bio u vojsci, Keba je koristio svaku priliku da zapeva, ali i da ode u kafanu.

Profesionalna muzička karijera

Dragan Kojić Keba je, kao anonimni kafanski pevač počeo da nastupa od 1976. godine. Svoj prvi album objavio je tek 1984. Reč je o albumu „Ponoćna zvona“.

Put od anonimnosti do zvezda nije bio lak. Zanimljivo je da dugo nije znao da je prva pesma koju je on snimio postala hit u Srbiji. Snimio je pesmu i sa jednim poznanikom dogovorio da nastupa na Romaniji u jednom restoranu. Tada informacije nisu bile tako lako dostupne, a poznanik mu je rekao da pesma i nije postigla neki uspeh.

U tu priču je verovao sve dok nije video da ljudi znaju tu pesmu i kada je on zapeva u kafani. Shvatio je da je prevaren i vratio se u Beograd. Tada počinje njegova uspešna karijera.

Na prvom albumu našle su se pesme „Tri života“, „Ponoćna zvona“, „Pođi sa mnom, ženiću te“, „Beograde grade na Dunavu“, „Ti si lepotica“, „Čekaj me“, „Da li mene verno čeka“ i „Jedno leto sa tobom“.

U jednom intervjuu Keba je rekao da, kada je želeo da snimi svoju prvu pesmu i album, nije imao mnogo novca. Dobro je zarađivao kao kafanski pevač, ali je sve odmah i trošio. Međutim, uvek je verovao u sebe i bio je siguran da ga uspeh čeka.

Nakon što je publika odlično prihvatila prvi album, dve godine posle, objavio je i album „Ako mi priđeš zaljubiću se“. Usledili su i albumi „Život me otpiše“, „Zar za mene sreće nema“, „Plavo oko plakalo je“ i mnogi drugi.

Tokom svoje karijere snimio je 17 muzičkih albuma i nekoliko kompilacija. Sarađivao je sa najvećim muzičkim zvezdama bivše Jugoslavije, punio koncertne dvorane i činilo se kao da je Keba oduvek na sceni.

Keba smatra da je trenutak kada je stekao veliku popularnost bio 1989. godine kada je sa pesmom „Zar za mene nema sreće“ nastupao na tada prestižnom muzičkom festivala „MESAM“. Zanimljivo je da je sa pesmom „Plavo oko plakalo je“ samo godinu ranije nastupao na festivalu na Ilidži.

U svojoj bogatoj i burnoj karijeri Keba je osvojio veliki broj nagrada i priznanja. Kao kruna njegove karijere 2020. godine stigla je nagrada za životno delo u oblasti muzike. Reč je o nagradi koja se dodeljuje estradnim umetnicima koji su dali svoj doprinos kulturi Srbije.

Neke od njegovih najpoznatijih pesama su „Plavo oko plakalo je“, „Ona to zna“, „Ti hodaš sa njom“, „Kukavica“, „Imao sam“, „Kad puca nek’ puca“, „Ko te ima taj te nema“, „Nemam drage, nemam druga“ i mnoge druge.

Krajem februara 2018. godine objavio je singl „Puče puška“. Pesmu je pisao i komponovao Miloš Roganović, a Keba je, kako kaže ostvario svoj san da snimi jednu numeru na rumunskom jeziku.

Snimio je i spot koji je za četiri godine „zaradio“ 1.2 miliona pregleda na internet platformi „Ju Tjub“ („YouTube“).

Nakon toga je objavio singl „1000 puta“, dok je pesmu „Otac mi je Bog“ koju je objavio krajem 2021. godine posvetio ocu tenisera Novaka Đokovića, Srđanu Đokoviću. Kako je objasnio, pesmu je napisao inspirisan rečima Patrijarha Porfirija.

Privatni život

Keba je oženio Olju, devojku iz ugledne mostarske porodice. Sa njom ima dvoje dece Natašu i Igora koji su takođe javne ličnosti. Igor je fudbaler i bio je u braku sa popularnom hrvatskom pevačicom Severinom. Nataša je krenula očevim stopama i bavi se muzikom. Keba, navodno, ima i vanbračno dete Inu Jevremović koju nikada nije priznao.

Žena za sva vremena – Olja

Upoznali su se na jednoj svadbi na kojoj je Keba pevao još kao kafanski pevač amater u Loznici. On je pevao, video je lepu plavu devojku sa loknama kako sedi, prišao joj i rekao „Mala, mogao bih se ja zaljubiti u tebe“. Ona je odmah ustala i otišla. Nisu se ni upoznali.

Zanimljivo je da Keba nije ni trebao da nastupa na toj svadbi, već je došao sasvim slučajno na insistiranje svog kolege uz reči da će na svadbi moći dobro zaraditi, te da imaju i neki gosti iz Mostara. Upravo je iz Mostara bila i Olja. Njen otac bio je ugledno vojno lice, a majka domaćica.

Međutim, Keba i Olja se tada nisu upoznali. Presudna je bila još jedna svadba, ovaj put u Mostaru, kada se ženio Oljin ujak. Zvali su Kebu da dođe da nastupa i on je tada konačno upoznao Olju. Par je počeo da se dopisuje, a potom su otpočeli i vezu.

Keba je jednom prilikom ispričao kako je deset dana pre nego što će prvi put sresti Olju sanjao san kako se ženi i ujutro se probudio sav u suzama. U snu je video devojku, a kasnije mu se, kada se počeo zabavljati sa Oljom, kao bljesak samo stvorilo pred očima da je ta devojka iz sna ustvari Olja.

To ga je uplašilo, kako je rekao, pa je izbegavao Olju i nije želeo da je vidi 15 dana. Kada ga je ona srela i pitala o čemu se radi, on je rekao da je našao novu devojku što nije bila istina.

Keba je odlučio da zaprosi Olju i otišli su kod njenih roditelja u Mostar. Olja je, inače, tada boravila u Loznici tokom letnjeg raspusta jer je tu imala rodbinu.

Keba je od Olje bio stariji osam godina. Bio je ubeđen da se njenim roditeljima neće nimalo dopasti ideja da svoju kćerku daju kafanskom pevaču amateru.

Susret sa roditeljima je dobro prošao, a oni su s godinama zavoleli svog zeta i uvideli da njihova kćerka nije pogrešila.

Plod njihove ljubavi su dvoje dece Nataša i Igor. Nataša je krenula očevim stopama i ostvarila muzičku karijeru. U Srbiji je snimila nekoliko albuma i karijera joj je krenula uzlaznom putanjom, postala je popularna i imala je sve mogućnosti da napreduje.

Ona je želela više jer je još kao dete imala želju da dokuči „američki san“. Ona je odlučila da ode u Ameriku u Los Anđeles i tamo je nastavila karijeru. Komponuje, peva i glumi. Želja joj je da se na nekom filmu ostvari u sve tri uloge.

Keba i Olja idu kćerki u posetu. Keba se svaki put iz Amerike za Srbiju vraća u suzama. Ipak, kaže, njemu i Olji je najvažnije da im je kćerka srećna, a ona to istinski i jeste u Americi. Ipak, kao i svakom roditelju teško mu pada to što su razdvojeni.

Sin Igor se odlučio za fudbal. On je ostvario uspešnu fudbalsku karijeru, ali je u žižu interesovanja javnosti došao kada je 2015. godine oženio popularnu hrvatsku pevačicu Severinu koja je od njega starija 15 godina. Tako je Severina postala Kebina snajka, a svi mediji u regionu su o tome pisali mesecima.

Svi su želeli da saznaju detalj više, a Keba je u jednom intervjuu objasnio i kako im je Igor saopštio ko je njegova devojka. Vraćao se sa puta, bio je na aedromu i nazvao Kebu.

Rekao je da dolazi kući sa devojkom i da Keba kaže Olji da ih čekaju kod kuće. Kada se na vratima pojavio sa Severinom, Keba je u prvi mah mislio da je to skrivena kamera i da se sin šali sa njim. Kasnije je shvatio da je sve ustvari istina i Kojići su prihvatili Severinu za srpsku snajku.

Kada su se pokrenule glasine da su se Severina i Igor razveli, porodica Kojić nije komentarisala novinske napise.

Pevač je tek u decembru 2021. godine dao izjavu na tu temu. Kazao je da ne izbegava da priča o tome, ali priznao da sina nije savetovao ni pre, niti posle razvoda, jer Igor to nije od njega tražio.

Dodao je da nisu ni prvi niti poslednji par koji je okončao svoj brak. Keba je priznao da bi bilo bolje da to nisu učinili, ali da on neće da sudi o tome. Kazao je da mu nedostaje Severinin sin, koji mu je postao poput unuka[1].

Vanbračna kćerka

Kebin brak bio je ozbiljno poljuljan kada je tekstopisac Ljiljana Jevremović rekla da ima vanbračnu kćerku Inu sa pevačem. On je sve negirao i rekao je da ne želi da prizna dete jer nije njegovo. Sve to je mnogo pogodilo Kebinu porodicu, a mediji su iz dana u dan pisali o njegovoj vanbračnoj kćerci.

Olja je odlučila da pređe preko svega, a Keba je rekao da je sve to najteže njemu palo. Slučaj je završio na sudu. DNK test je pokazao da Keba jeste Inin otac i da je Ljiljana govorila istinu.

Keba je morao da plati zaostale alimentacije, a navodno, kako su mediji pisali, tada je sve svoje nekretnine prepisao na sina Igora.

Ljiljana je govorila da je Keba na svaki način pokušavao da sruši njen ugled kod kolega kako niko ne bi sa njom sarađivao. Takođe, govorila je u medijima da se Keba veoma ruđ‚žno poneo prema svojoj ćerki koja je student psihologije i da nije u redu da na sve strane u medijima govori kako ćerku Inu ne želi i ne prihvata.

Diskografija

1984. „Ponoćna zvona“
1986. „Ako mi priđeš zaljubiću se“
1987. „Život me otpiše“
1989. „Zar za mene sreće nema“
1990. „Plavo oko plakalo je“
1991. „Srce piše suzama“
1992. „Srce kuca tvoje ime“
1994. „Sve ću tuge poneti sa sobom“
1996. „Siromasi“
1998. „Cveta trešnja“
2000. „Me manglava daje“
2001. „Tiho noćas“
2002. „Zapaliću pola grada“
2004. „Bensedini“
2006. „Sve na pesmu i veselje“
2013. „Fer ubica“

Reference

[1] https://dnevnik.hr/showbuzz/celebrity/dragan-kojic-keba-oglasio-se-o-razvodu-sina-igora-i-severine—689750.html

Dragan Kojić Keba na društvenim mrežama

FacebookDragan @ Facebook
InstagramDragan @ Instagram
TwitterDragan @ Twitter
YoutubeDragan @ YouTube