Sergej Milinković Savić

Kratke informacije

Ime i prezimeSergej Milinković Savić
Datum rođenja27. februar 1995.
Mesto rođenjaLeida (Španija)
DržavaSrbija
PrebivališteRim
ZanimanjeFudbaler
Visina191 cm
Težina-

Biografija

Sergej Milinković Savić je srpski profesionalni fudbaler koji trenutno igra na poziciji veznog igrača u italijanskom klubu Lacio i seniorskoj reprezentaciji Srbije. Rođen je 27. februara 1995. godine u katalonskom gradu Leida.

Karijeru je započeo u novosadskoj Vojvodini, gde je odigrao 13 utakmica i postigao tri gola. Nakon toga igrao je u belgijskom prvoligašu Genku, a polovinom 2015. godine potpisao ugovor s italijanskim Laciom.

Sa mladom reprezentacijom Srbije je 2013. godine osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 19 godina. Dve godine kasnije osvojio je zlato na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina. Za seniorsku reprezentaciju Srbije prvi put je zaigrao u novembru 2017. godine u prijateljskoj utakmici protiv Kine.

Detinjstvo

Sergej Milinković Savić je rođen 1995. godine u španskom gradu Leida gde je njegov otac, takođe bivši profesionalni fudbaler Nikola Milinković, u to vreme igrao. Njegova majka Milana Savić je bila profesionalna košarkašica.

Sergej ima mlađeg brata Vanju Milinkovića Savića koji je golman u italijanskom prvoligašu Torinu.

Od ranog detinjstva Sergej i Vanja bili su okruženi sportistima i razvijali takmičarski duh. Na pitanja novinara zašto je izabrao očev sport – fudbal umesto majčine košarke, Sergej je rekao da je kao dečak mnogo češće posećivao fudbalske od košarkaških terena. Ipak, priznaje da voli košarku i da je igra kad god mu obaveze dopuštaju.

Kaže da mu je otac rado davao savete kada je njegova profesionalna karijera u pitanju, s obzirom na njegovo bogato igračko iskustvo, ali da ipak izbegava da to čini i pušta sina da sam odlučuje o mnogim stvarima.

Sergej priznaje da je veoma vezan za mlađeg brata Vanju koji se takođe profesionalno bavi fudbalom. Kaže da se oduvek trudio da da dobar primer Vanji, a da mu je on zauzvrat bio velika motivacija i podrška u životu i poslu.

Klupska karijera

Sergej je prošao omladinsku školu Vojvodine. Zajedno sa Mijatom Gaćinovićem i Nebojšom Kosovićem nastupao je i osvojio dva velika juniorska takmičenja – Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 19 godina i Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina.

Prvi profesionalni ugovor potpisao je 26. decembra 2012. godine sa novosadskom Vojvodinom. Ugovorom se obavezao da će naredne tri godine da provede u ovom klubu.

Seniorski debi doživeo je 23. novembra 2013. godine u porazu protiv Jagodine, a prvi gol je postigao 9. marta 2014. godine u remiju protiv subotičkog Spartaka. U sezoni 2013-2014 odigrao je 13 mečeva i postigao tri gola. Osim toga, pomogao je svom klubu da osvoji Kup Srbije u sezoni 2013-2014.

Njegova igra nije prošla nezapaženo, pa je u junu 2014. godine potpisao petogodišnji ugovor s belgijskim klubom Genk. Noseći broj 20 na leđima prvi put je zaigrao 2. avgusta 2014. godine u prvom kolu domaćeg prvenstva i to u remiju protiv Serkl Briža. Prvi gol u dresu Genka postigao je 18. januara 2015. godine u meču protiv Lokerena. Tokom sezone 2014-2015 odigrao je 24 ligaška meča i postigao pet golova.

Italijanski prvoligaš Lacio je 31. jula 2015. godine objavio da je u svoje redove doveo srpskog igrača Sergeja Milinkovića Savića. Debitovao je 18. avgusta 2015. godine u pobedi njegovog kluba na domaćem terenu protiv Bajer Leverkuzena, u prvom meču kvalifikacijskog plej ofa za Ligu Evropa. Mesec dana kasnije postigao je svoj prvi gol u dresu Lacija i to u utakmici protiv ukrajinskog Dnjipra. Meč je završen rezultatom 1:1, a bio je to njegov prvi gol u Ligi Evropa.

Prvi gol u italijanskoj Seriji A postigao je 9. januara 2016. godine i to u pobedi od 3:1 protiv Fiorentine.

Tokom prve sezone u dresu Lacija odigrao je ukupno 35 mečeva i postigao tri gola u domaćim i međunarodnim takmičenjima. Tokom druge sezone postigao je sedam golova u 39 utakmica domaće lige i kupa.

Reprezentativna karijera

Nastupi u mlađim selekcijama

Sergej Milinković Savić je nastupao za reprezentaciju Srbije na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 19 godina koje je 2013. godine održano u Litvaniji. U četiri od pet utakmica igrao je svih 90 minuta uključujući i finalni meč protiv Francuske u kome je Srbija pobedila rezultatom 1:0 i postala evropski šampion.

I sledeće godine bio je deo srpskog omladinskog tima na Evropskom prvenstvu za igače mlađe od 19 godina, ali je Srbija eliminisana u polufinalu od Portugala. O rezultatu se odlučivalo nakon penala, Sergej je propustio svoju šansu da postigne gol, a Portugal je osvojio Prvenstvo.

U Novom Zelandu je 2015. godine održano Svetsko prvenstvo za igrače mlađe od 20 godina, a Srbija je postala šampion sveta. Sergej Milinković Savić je odigrao šest od sedam mečeva, te postigao jedan gol u grupnoj fazi protiv reprezentacije Malija. Bio je jedan od najzaslužnijih igrača što je u Srbiju konačno stigla zlatna medalja sa velikog fudbalskog takmičenja, a zbog njegove izuzetne igre osvojio je Bronzanu loptu.

Dve godine kasnije rukovodstvo Lacija ga je sprečilo da učestvuje na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 21 godine.

Nastupi u seniorskoj selekciji

U oktobru 2015. godine Radovan Ćurčić, tadašnji selektor seniorske reprezentacije Srbije pozvao je Milinkovića Savića u prvi tim tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine i to protiv selekcija Albanije i Portugala. Sergej je pristao, ali mu Ćurčić nije poverio minutažu ni u jednom meču.

U maju 2016. godine novi selektor reprezentacije Srbije postao je Slavoljub Muslin koji je mladog Savića pozvao da igra u prijateljskim duelima protiv Kipra, Izraela i Rusije. Pošto u prva dva meča nije dobio priliku da zaigra za svoju zemlju, Sergej je napustio reprezentaciju. Muslin je svoje poteze pravdao izjavom da ga nije iskoristio zato što je bilo igrača koji su se bolje uklapali u trenutne taktičke formacije.

Iako je srpska nacionalna selekcija pod vođstvom Muslina uspela da se plasira na Svetsko prvenstvo koje će se održati u junu 2018. godine u Rusiji, on je smenjen, a za novog selektora izabran je bivši fudbaler Mladen Krstajić. Krstajić je pozvao Milinkovića Savića da se pridruži timu u prijateljskim mečevima sa Kinom i Južnom Korejom. Sergej je do sada odigrao dve utakmice sa seniorskom reprezentacijom Srbije, a očekuje se njegovo učešće na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine.

Stil igre

Sergej Milinković Savić igra na poziciji centralnog veznog igrača. Ne samo da je sposoban da postigne pogodak nogom ili glavom, nego je u stanju da svojim dodavanjima omogući napadaču da postigne gol. Osim toga, veoma je koristan u odbrani, jer ume da „drži protivničku loptu“ izvan linije jedanaesterca. Njegova pozicija na terenu može da se uporedi sa pozicijama Zinedina Zidana (Zinedin Zidane) i Jaja Turea (Yaya Touré).

Osvojeni trofeji

Klupski trofeji

  • 2013/2014. Kup Srbije – Vojvodina
  • 2017. Superkup Italije – Lacio

Reprezentativni trofeji

  • 2013. Zlatna medalja na Evropskom prvenstvu za igrače mlađe od 19 godina
  • 2015. Zlatna medalja na Svetskom prvenstvu za igrače mlađe od 20 godina

Sergej Milinković Savić na društvenim mrežama

FacebookSergej @ Facebook
InstagramSergej @ Instagram