Severina Kojić (ranije Vučković)

Kratke informacije

Ime i prezimeSeverina Kojić (ranije Vučković)
Datum rođenja21. April 1972.
Mesto rođenjaSplit
DržavaHrvatska
ZanimanjePevačica, glumica
ŽanrPop, turbo-folk
Visina171 cm
Težina55 kg

Biografija

Severina Kojić (rođena Vučković), je jedna od najpoznatijih hrvatskih pop pevačica. Rođena je 21. aprila 1972. godine u Splitu. Najmlađe je dete oca Severa i majke Ane, a ima dve starije sestre Zdenku i Maru.

Severina je potiče iz radničke porodice zbog čega nije verovala da će postati poznata, ali njen talenat je ipak došao do izražaja. Od malih nogu je bila zainteresovana za muziku, ples, glumu i klavir. Bila je član KUD-a Mozaik i gospođa Lepa Smoje joj je dodelila ulogu Karmele u mjuziklu „Frane Štrapalo“. Kasnije je počela da peva u grupi Treća smena i da niže prve nagrade na takmičenjima, od kojih je jedna sa Studentskog leta gde je proglašena za najbolju pevačicu.

1990. godine je počela profesionalno da se bavi muzikom. Nastupila je na festivalu Zagrebfest sa pesmom „Sklopi oči muzika dok svira“ i na Splitskom festivalu gde je izvela numeru „Vodi me na ples“. Zahvaljujući pobedi u emisiji Radio Zagreba „Demo X“ koja je bila posvećena mladim muzičkim nadama, snimila je prvi studijski album „Severina“ koji je objavila diskografska kuća Orfej. Na njemu su se našle pesme: „Vodi me na ples“, „Ljubimo se“, „Ti bi u škuribandu“,“Sutra odlaziš“, „Tata, tata, čuješ muziku“, „Ti si suza na mom jastuku“, „Slike sve mu ljubim“, „Svirajte mi, rokeri“, „Ako odeš ljubavi“, „Sve do zore“.

1992. godine Severina je za Croatia Records objavila drugi album, ponovo pod nazivom „Severina“. Sklopila je ugovor na šest godina sa produkcijskom kućom Tutico i Zrinkom Tutućem koji ju je upoznao sa Džibonijem. Na pevačicin nagovor, Zrinko je Džiboniju dao da snimi pesmu „Zlatne godine“ koju je ona napisala. Pored njih dvojice, sarađivala je i sa Dinom Dvornikom. Album se sastoji od 10 numera: „Idemo se ljubiti“, „Kad si sam“, „Budim se imenom tvojim“, „Kaži da l’ je to ljubav“, „Odlazim“, „Zakuni se, ljubavi“, „Tvoja prva djevojka“, „Zamisli“, „Baby, baby“, „Sve što imam, to si ti“.

1993. godine je za istu diskografsku kuću snimila album „Dalmatinka“ koji je joj je doneo veliku popularnost. Istoimena numera se može smatrati Severininom ličnom kartom i najslušanijim hitom. Na albumu se nalazi sledećih deset pesama: „Dalmatinka“, „Ljubi me noćas“, „Ne bi’ ti oprostila“, „Maria Christina“, „Ti si moj“, „Paloma Nera“, „Adio, ljube“, „Ne spavaj, mala moja“, „Mornarica mlada“, „Ćovjek kojeg volim“. Zauzela je prvo mesto na svim top listama, a usledila je veoma uspešna turneja po Hrvatskoj i Sloveniji.

1995. godine je izašao album „Trava zelena“, a Severina je bila autor tri teksta. Iako se na njemu nije izdvojio veliki broj hitova kao na prethodnom, bio je komercijalno uspešan. Na njemu se nalazi deset numera: „Trava zelena“, „Vatra i led“, „Mr. Taliman“, „Bože moj“, „Bambola“, „Lude godine“, „Poželi me“, „Pruži mi ruku“, „Ludo moja“, „Ti si srce moje“ (duet sa Žerom).

1996. godina Croatia Records izdaje peti Severinin album pod nazivom „Moja stvar“. Na njemu preovladava rok zvuk koji se razlikuje od svega što je do tada radila. Pošto nije bila zadovoljna tekstovima drugih tekstopisaca, sama je napisala nekoliko tekstova. To se nije dopalo Zrinku Tutiću zbog čega nije hteo da se potpiše kao produsent. Iako publika nije najbolje prihvatila pesme, neke od njih su postale veliki hitovi. Na njemu su se našle sledeće numere: „Uspavanka 1“, „Moja stvar“, „Od rođendana do rođendana“, „Spreman za to“, „Pomalo“, „Zime, ljeta, jeseni…“, „Zvijezde padaju“, „Budi happy“, „Slobodna“, „Ajajaj“, „Milost“, „Uspavanka 2“.

1998. godine je snimila album „Djevojka sa sela“ koji je, ujedno, i poslednji za produkcijsku kuću Tutico. Naslovna numera je postala himna Hrvatske fudbalske reprezentacije. Pošto je Severina prestala da priča sa Zrinkom Tutućem, tekstove za pesme „Prijateljice“, „Rastajem se od života“ i „Djevojka sa sela“ mu je poslala faksom. Pored ovih numera, na albumu se nalazi još sedam: „Meni fali on“, „Sija sunce, trava miriše“, „Savršena žena“, „Priznajem“, „Prevara“, „Marjane moj“. Sarađivala je sa: Marinom Tucaković, Miroslavom Škorom, Sašom Ločićem, i drugima.

1999. godine je u izdanju Croatia Records-a objavljen album „Ja samo pjevam“ koji je doživeo ogroman uspeh. Sastoji se od deset pesama: „Ante“, „Ja samo pjevam“, „Dodirni mi koljena“, „Nedostaješ mi“, „Tužna pjesma“, „Da si moj“, „Bolna ti bolujem“, „Esmeralda“, „Odavde do vječnosti“, „Da mi da biram“ (duet Sar E Roma). Osim Severine, autori pesama su: Aleksandra Kovač, Đorđe Novković, Nikša Bratoš, i drugi. Sa numerom „Da si moj“ je nastupila na muzičkom festivalu Melodije hrvatskog Jadrana. Album je prodat u 50.000 primeraka, bio je broj jedan u Hrvatskoj i Severini je doneo zlatnu ploču. Napisala je pesmu „Pustite me da je volim“ koju je poklonila kolegi Ivanu Mikuliću.

2000. godine Severina je ponovo učestvovavala na festivalu Melodije hrvatskog Jadrana sa pesmom „Ajde, ajde, zlato moje“. Postala je najtiražniji ženski izvođač Croatia Records-a i krenula je na turneju po Australiji.

2001. godine je promovisala novi album „Pogled ispod obrva“ na kome su pesme: „Tako je to“, „Mala je dala“, „Noću, danju“, „Mili moj“, „Voli me, ne voli“, „Pogled ispod obrva“, „Krivi spoj“, „Parfem“, „Srce je moje veliko k’o kuća“, „Virujen u te“. Severina je napisala tekstove za devet pesama. Na festivalu Melodije hrvatskog Jadrana je osvojila prvu nagradu sa numerom „Virujem u te“. Započela je turneju kojom je obuhvatila sve zemlje regiona. Album je prodat u 30.000 primeraka, a Severina je ponovo dobila platinastu ploču.

2002. godine je potpisala ugovor sa diskografskom kućom Dallas Records na pet diskografskih izdanja. Objavila je uživo album „Virujen u te“ koji je snimljen na koncertu u Zagrebu i prodat je u 20.000 primeraka.

2003. godine se oprobala kao glumica u pozorišnoj predstavi „Karolina Riječka“ u kojoj je i pevala pesmu „Moji jadi“.

2004. godine, nakon kratke pauze, objavljuje album „Severgreen“ na kome se nalazi deset numera: „Adam i Seva, „Broš“, „Hrvatica“, „Niti s’ tobom, nit’ bez tebe“, „Sama na sceni“, „Bojate Bane Buski“, „Ma daj“, „Tuge od sna“, „Iz glave“, „Šta me sad pitaš šta mi je“. Sarađivala je sa Arsenom i Matijom Dedovićem, a sama je potpisala pet pesama. Album je u Hrvatskog prodat u 13.000 primeraka, a u Sloveniji je bio na drugom mestu, posle grupe Karma. Takođe je sa rediteljem Peđom Ličinom snimila film „Gdje je nestala Slovenija“.

2005. godine je bila producent i glumica u monodrami Jagaša Markovića „Čekajući svog čovika“. Nakon toga je sarađivala na filmu „Duhovi Sarajeva“.

2006. godine Severina je pobedila na Hrvatskom izboru za pesmu Evrope izvodeći numeru koju je za nju uradio Boris Novković, „Moja štikla“. Međutim, na Evrosongu u Atini je osvojila 13. mesto pa nije prošla dalje. Prvenstveno je sa tom pesmom trebala da nastupa na festivalu u Splitu, ali je zbog nekih kolega odustala. Iste godine je otvoren prvi klub Severininih obožavalaca pod nazivom SeveFan Club.

2007. godine je za potrebe filma „Pijetlov doručak“ otpevala pesmu „Gardelin“. Dobila je ulogu baronice Kasteli u pozorišnoj predstavi „Gospoda Glembajevi“ u kojoj je njeno glumačko umeće naišlo na oprečne komentare.

2008. godine je u izdanju Dallas records-a izašao album „Zdravo, Marijo“ sa pesmama: „Gas, gas“, „Pucajte u tamburaše“, „Muškarcu samo treba kurva“, „Gade“, „Da nisi možda gej“, „Ljute cigare“, „Haljinica boje lila“, „Tridesete“, „Šta to ona ima što nemam ja“, „Zdravo, Marijo“. Autor i producent je Goran Bregović, a tekstove su napisale Marina Tucaković i Ljilja Jorgovanović. Album je po prodaji bio na prvom mestu u Hrvatskoj i Sloveniji gde je Severini uručena zlatna ploča. Započela je istoimenu turneju u Zagrebu koju je krunisala nastupom u beogradskoj Areni pred 20.000 ljudi.

2009. godine je u saradnji sa Miligramom uradila pesmu „Lola“, a naredne godine je promovisala singl „Nevira“.

2011. godine je u finalu rijalitija „Veliki brat“ najavila novi album otpevavši singl „Bred Pit“ koji je naišao na fenomenalnu reakciju publike. Par meseci kasnije je promovisala numeru „Grad bez ljudi“ koja je dostigla rekordan broj pregleda na ju tjubu. Pesme su uradili Filip Miletić i Miloš Roganović.

2012. godine je objavila album „Dobrodošao u klub“ na kome se, osim pomenutih singlova i naslovne pesme, nalazi još deset numera: „Ko me tjero“, „Uzbuna“, „Kradeš sve“, „Slaba na slabić“, „Kamen oko vrata“, „Ostavljena“, „Tarapana“, „Italijana“ (duet sa FM band-om), „Posteljina od vina“ (duet sa DJ-XL-om), „Tango“ (duet sa Željkom Bebekom). Sarađivala je sa Harijem Varešanovićem, Dušanom Alagićem, Dušanom Bačićem, i drugima. Album je nedeljama zauzimao prvo mesto na top listama.

2013. godine je otpevala singl „Hurem“. Započela je turneju „Dobrodošao u klub“ tokom koje je nastupala u zemljama zapadne Evrope.

2014. godine je objavila singl „Alkatras“, duet „More tuge“ sa Sašom Matićem, „Uno momento“ i „Generale“ sa ženskim bendom Učiteljice sa kojima je snimila provokativne spotove koji imaju nekoliko desetina hiljada pregleda na ju tjubu.

2015. godine je promovisala singl „Kalimero“.

Neki od najpopularnijih pevačicinih dueta u karijeri su: „Kreni“ sa Amirem Kazićem Leom, „Tko je kriv“ sa Borisom Novkovićem i „Rođena da budem prva“ sa Lanom Jurčević.

Pevačica je veoma aktivna na društvenim mrežama gde sa svojim obožavaocima svakodnevno deli lepe trenutke iz svog života. Samo na Fejsbuku ima oko 900.000 fanova.

Seks skandal

Pored velikih hitova, Severininu karijeru je definitivno obeležio skandal koji se tiče objavljivanja pevačicinog privatnog snimka seksualnog čina sa tadašnjim dečkom Milanom Lučićem. Pevačica i biznismen su bili u tajnoj vezi pošto je on oženjen i ima troje dece. Hrvatski internet sajt Index.hr je objavio porno snimak zbog čega ih je Severina tužila zbog narušavanja privatnosti. Tražila je odštetu od 75.000 kuna, ali sud je odbio njen zahtev. Iako je ovaj incident za pevačicu bio veoma neprijatno iskustvo, njena popularnost nije opala, već je postala jedna od najpoželjnijih žena na Balkanu.

Privatni život

Kontroverznu pevačicu su mediji dovodili u vezu sa mnogim muškarcima, a neki od njih su: Zrinko Tutić sa kojim je na početku karijere sarađivala, Dražen Žerić, frontmen grupe Crvena jabuka, Alen Marin, član rok grupe Kojot, za koga je bila i verena, general Stanko Sopta kome je posvetila pesmu „Pogled ispod obrva“, biznismen Srećko Vargek koji joj je bio rame za plakanje tokom afere sa porno snimkom i Mate Čuljko za koga se spekuliše da ju je ostavio zbog intenzivnih viđanja sa Goranom Bregovićem.

2008. godine je počela vezu sa Slavkom Šainovićem, vlasnikom sportskog centra, koji ju je zaprosio. Bili su zajedno do kraja 2010. godine jer se Severina zaljubila u srpskog „kralja bakra“, Milana Popovića. Mediji su spekulisali da je njihova veza već duže vreme bila u krizi i da je Slavko bio taj koji je raskinuo sa pevačicom. Naredne godine su se Severina i Milan verili, a ona je ubrzo i zatrudnela.

2012. godina je rodila sina Aleksandra u porodilištu u Splitu. Krajem godine se rastala sa Milanom zbog, kako kaže, nepomirljivih razlika i karaktera. U početku nisu mnogo komentarisali na tu temu, ali kasnije su počeli da iznose prljav veš u javnost. Severina je u Rijeci krstila sina bez očevog pristanka jer, kako je izjavila, nije želeo da ih vidi dva meseca. Stvar je otišla predaleko pa će o starateljstvu nad detetom odlučivati sud. Pevačica je jako vezana za sina i od njega se ne odvaja ni dok radi. Tokom turneje „Zdravo, Marijo“ vodila ga je u sve zemlje u kojima je pevala.

2015. godine je preko zajedničkih prijatelja upoznala Igora Kojića, sina pevača Dragana Kojića Kebe, u koga se do ušiju zaljubila. Iako je Igor 15 godina mlađi od Severine, to im nimalo nije smetalo da se krajem godine venčaju.

Severinino i Igorevo venčanje je zasluženo ponelo titulu venčanja godine jer je u njega uloženo 50.000 evra i imali su 600 zvanica. Slavlje je održano u hotelu „Genex Impuls Hall“ na Novom Beogradu, a par je došao u „stojadinu“. Igoreva sestra, Nataša, nije mogla da prisustvuje, ali se putem Skajpa „uključila“ i mladencima, putem video bima, poslala emotivnu poruku. Pesma uz koju su odigrali prvi ples je bila „Zlato moje“, a otpevao ju je Petar Grašo. Venčanju je prisustvovao veliki broj ljudi sa estrade poput Lepe Brene, Rade Manojlović, Željka Joksimovića, Gorana Karana, i ostalih. Mediji su objavili da pozivnicu nije dobila Svetlana Ražnatović jer je Severina ne voli.

Crkveno venčanje je održano u Rijeci, u istoj crkvi gde je pevačica krstila sina. Medeni mesec će, najverovatnije, provesti u Americi kod Igorove sestre. Severina je u više navrata izjavila da bi ponovo volela da se ostvari kao majka, a sa suprugom uveliko razmišlja o imenu.

Severina važi za jednu od najseksepilnijih i najprivlačnijih estradnih ličnosti koja s’ godinama sve lepše izgleda. Dobra forma joj je neophodna za posao kojim se bavi, a lekari su joj rekli da mora da vežba jer je nekoliko puta lomila nogu. Vodi računa o onome što jede i trudi se da ima tri obroka u razmaku od četiri sata. Svakodnevno šeta i dva puta nedeljno ide u teretanu. Zahvaljujući tome njena kilaža na visinu od 171 cm iznosi 55 kg, a proporcije su joj kao da je manekenka 95-61-95.

Nekoliko puta je otišla pod nož i to da bi operisala nos, povećala usne i grudi. Tvrdi da bore pegla kremama, a ne botoksom, i da redovno odlazi na kozmetičke tretmane.

Severina Kojić (ranije Vučković) na društvenim mrežama

FacebookSeverina @ Facebook
InstagramSeverina @ Instagram
TwitterSeverina @ Twitter
YoutubeSeverina @ YouTube