Dragomir Despić (Desingerica)

Kratke informacije

Ime i prezimeDragomir Despić (Desingerica)
Datum rođenja8. februar 1993.
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjeMuzičar, tatu majstor
ŽanrHip-hop, rep

Biografija

Dragomir Despić, poznatiji kao Desingerica je srpski tatu majstor i hip-hop muzičar. Rođen je 8. februara 1993. godine u Beogradu. Sa suprugom Nevenom i ćerkom živi u rodnom gradu.

Despić se u detinjstvu bavio košarkom, a kasnije je otvorio svoj studio za tetoviranje. U muzičke vode je uplovio 2022. godine sa Lukom Bijelovićem, poznatijim kao Lule Pljugica.

Prvi singl su objavili u martu 2022. godine pod nazivom „Kucci Kucci“. Usledile su pesme „Pistacc“, „Balkanac“, „Tuckavacc“ i druge koje su brzo osvojile mlađu publiku širom regiona.

Desingerica i Pljugica pune klubove u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a prepoznatljivi su po kontroverznim tekstovima i nastupima zbog kojih ih deo javnosti oštro kritikuje.

Život pre muzike

Dragomir Despić je rođen 1993. godine u Beogradu. Odrastao je sa roditeljima u rodnom gradu. Vrlo rano je počeo da trenira košarku, a bio je i reprezentativac Srbije u mlađim kategorijama. Zbog povrede koju je doživeo i dužeg oporavka odustao je od profesionalne karijere.

Prema vlastitom priznanju, pre nego što je 2019. godine otvorio svoj studio za tetoviranje, Despić se bavio kriminalnim poslovima. Ne krije da je krao razne stvari u zemlji i inostranstvu.

Ipak, od toga je odustao i odlučio da se posveti tetoviranju. Godine 2019. je otvorio studio u Beogradu, te postao prepoznatljiv po svojim tetovažama. Tvrdi da je imao priliku da se ovim poslom bavi i inostranstvu, ali je zbog porodice ostao u rodnom gradu.

Muzička karijera

Dragomir Despić kaže da se muzikom kao hobijem počeo baviti od mladosti, međutim, put ga je odveo u drugom smeru. Nakon što je upoznao Luku Bijelovića, poznatijeg kao Lule Pljugica, odlučio je da krene u muzičke vode.

Desingerica i Pljugica su u martu 2022. godine objavili prvi singl „Kucci Kucci“. Tekst su pisali njih dvojica, dok je za muziku bio zadužen Jovan Stanković Đovani (Giovanni).

Ipak, u fokus javnosti su dospeli i pre nego što je pesma zvanično objavljena jer su zbog snimanja spota zaustavili saobraćaj na autoputu. Singl i spot su objavljeni u martu 2022. godine, a na internet platformi „JuTjub“ („YouTube“) su za godinu i po dana „zaradili“ preko 3.7 miliona pregleda.

Usledila je saradnja sa Dimitrijem Spirovskim poznatijm kao Lacku na pesmi „Pistacc“. Tekst potpisuju Desingerica, Pljugica i Lacku, dok je za muziku bio zadužen Živojin ACID Parezanović.

U septembru 2022. godine su objavili numeru „Balkanac“ koji je stekao veliku popularnost. Spot je na „JuTjubu“ za godinu dana pregledalo skoro 5.5 miliona ljudi.

Već narednog meseca su svoju publiku počastili singlom „Tucckavacc“ koji je, po broju pregleda i komentara na društvenih mrežama, doživeo još veću popularnost od pesama koje su ranije objavili.

Desingerica i Pljugica su u novembru 2022. godine promovisali numeru „Praccka“.

U martu 2023. godine je izašla pesma „Novacc“. Usledila je saradnja sa Đeksonom i Cojom na pesmi „Merccedecc“ čiji spot je za četiri meseca „zaradio“ preko 10.2 miliona pregleda na „JuTjubu“.

Sledećeg meseca su predstavili pesmu „Recci“ koju su napisali i komponovali sami, dok su na narednom singlu „Djuskavacc“ sarađivali sa Napoleonom. Trebalo ime je manje od dva meseca da doguraju na 5.5 miliona pregleda na „JuTjubu“.

Sa Napoleonom su sarađivali i na singlu „Flecc“ koji je svetlo dana ugledao početkom septembra 2023. godine. Ni ovog puta im nije trebalo mnogo vremena da na „JuTjubu“ dođu do par miliona pregleda.

U međuvremenu su počeli da nastupaju u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Deo javnosti ih je oštro kritikovao kada je na društvenim mrežama osvanuo snimak na kome Desingerica udara patikom po glavi jednu od obožavateljki na koncertu. Ništa manje nije šokiralo neke televizijske gledaoce snimak na kome publiku poliva vodom i daje im da mirišu njegove čarape.

Pored toga što su se našli na meti tabloida, Despić je ušao u medijski rat sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem koji im je zabranio nastup u tom gradu i predložio svim banjalučkim ugostiteljima da popularni dvojac ne zovu na nastupe[1].

Svađa se sa društvenih mreža prelila i na tradicionalne medije. Tabloidi su danima pisali o tome, a ovaj „slučaj“ pomenuti je i u dnevniku javnog servisa Srbije.

Mnogima je bilo sporno, ne samo što su tekstovi popularnog dvojca kontroverzni, nego i što Despić svoju publiku na nastupima „krsti“ patikom i poliva ih vodom. On se branio činjenicom da oni nastupaju samo u klubovima u kojima je dozvoljen ulaz punoletnim osobama.

Premda su ga u jednom TV gostovanju pokušali optužiti da „vrši nasilje nad decom“, mnogi se slažu da je reper uspeo da razoruža novinare izjavom da on ne peva u igraonicama i ne tuče decu, nego pruža zadovoljstvo i zabavu odraslim ljudima koji dođu na njihov nastup.

O popularnosti dvojca koji se predstavljaju kao Desingerica i Pljugica svedoči i to da ih je krajem juna 2023. godine na festivalu Belgrade Music Week slušalo nekoliko desetina hiljada ljudi[2].

Privatni život

Dragomir Despić je rođen 1993. godine u Beogradu. Odrastao je u rodnom gradu. Trenirao je košarku, a potom je počeo da se bavi kriminalnim poslovima. Od 2019. godine je vlasnik studija za tetoviranje u Beogradu.

U fokus internet javnosti dospeo je snimajući i objavljujući klipove na društvenoj mreži „TikTok“, gde ga trenutno (septembar 2023. godine) prati preko 200 hiljada ljudi. Pored toga, uživa popularnost na „Instagramu“ gde ima skoro 150 hiljada pratilaca.

Despić je veliki ljubitelj automobila, a jednom prilikom je kazao da ni sam nije siguran koliko kola ima u svom voznom parku. Neke automobile je, navodno kupovao samo zbog snimanja spotova.

Desingerica je od 2013. godine u vezi, a od 2021. godine u braku sa Nevenom. On takođe koristi „TikTok“ gde je prati preko 62 hiljade ljudi. Par ima ćerku.

Muzičar pažnju javnosti privlači i kontroverznim izjavama. Tako je izazvao buru kada je kazao da ženu treba prevaspitavati i prilagođavati sebi.

Jednom prilikom je kazao da bi se kandidovao za neku političku funkciju, te da bi se zalagao za smanjenje cena registracije vozila i legalizaciju marihuane.

Diskografija

Singlovi

 • 2022. Kucci Kucci (ft. Pljugica)
 • 2022. Pistacc (ft. Pljugica, Lacku)
 • 2022. Balkanacc (ft. Pljugica)
 • 2022. Tuckavacc (ft. Pljugica)
 • 2022. Praccka (ft. Pljugica)
 • 2023. Ficcni (ft. Pljugica)
 • 2023. Novacc (ft. Pljugica)
 • 2023. Merccedecc (ft. Pljugica, Djexon, Coja)
 • 2023. Recci (ft. Pljugica)
 • 2023. Djuskavacc (ft. Pljugica)
 • 2023. Flecc (ft. Pljugica)

Reference

Dragomir Despić (Desingerica) na društvenim mrežama

InstagramDesingerica @ Instagram
YoutubeDesingerica @ YouTube