Era Istrefi

Kratke informacije

Ime i prezimeEra Istrefi
Datum rođenja4. jul 1994.
Mesto rođenjaPriština
DržavaAlbanija
PrebivališteLondon
ZanimanjePevačica
ŽanrPop
Visina175 cm
Težina66 kg

Biografija

Era Istrefi je kosovska pevačica i tekstopisac koja je poznata po hitu „BonBon“. Rođena je 4. jula 1994. godine u Prištini. Živi i radi u Londonu.

Privatni život

Era je ćerka albanske pevačice Suzane Tahirsylaj i novinara Nezira Istrefija. Ima stariju sestru Noru koja se takođe bavi muzikom.

Kada je 2004. godine Nezir preminuo, Suzana je prestala da peva. Ubrzo je sestra Nora postala veoma popularna u regionu.

Era je 2014. godine javno podržala pripadnike LGBT populacije.

Dve godine kasnije pevačica je dobila albansko državljanstvo.

Karijera

Era Istrefi je 2013. godine objavila svoj prvi singl. Reč je o pesmi“Mani për money“ koja je postala veliki hit i učinilaje popularnom među albanskom publikom u Evropi. Nakon toga, snimila je pesmu „A po don“ za koju je uradila provokativan spot.

Njen treći singl „E dehun“ je inspirisan pesmom Nexmija Pagarusha koja ima isti naziv. Spot je snimljen u oskrnavljenom Hramu Hrista Spasa oko kojeg je polugola Era igrala.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) ju je kritikovala zbog ovog postupka i nazvala ga je „demonskim“ i „bogohulnim“.

U junu 2014. godine pevačica je osvojila tri Video-fest nagrade (albanske muzičke nagrade) uključujući i nagradu „Best New Artist“. U decembru iste godine je promovisala pop baladu „13“ koja je producirana u Sjedinjenim Američkim Državama. Za prvih 24 časa, spot je imao skoro 200 hiljada pregleda.

31. decembra 2015. godine Era je izbacila singl „BonBon“ zajedno sa muzičkim spotom koji je snimila na Kosovu. Pesma je postala viralna na društvenim mrežama i vrlo brzo joj je donela svetsku slavu.

Američka glumica i model Kloi Grejs Morec (Chloë Grace Moretz) joj je pružila podršku, a mnogi su je zvali „Rijanom sa Balkana“ i upoređivali su je sa australijskom pevačicom Sijom.

U februaru 2016. godine je objavljeno da će Era snimiti svoj prvi album u saradnji s Izdavačkom kućom „RCA Records“. U junu je izašla engleska verzija numere „BonBon“ koja je proglašena za pesmu godine.

Pevačica je 2017. godine promovisala singlove „Redrum“ i „No I Love Yous“.

U martu 2018. godine Era je sa američkim glumcem Vilom Smitom (Will Smith) i latino zvezdom Nikijem Džemom (Nicky Jam) interpretirala himnu Svetskog prvenstva u fudbalu je održano u Rusiji.

Era je trenutno jedna od najpopularnijih albanskih pevačica, a njena najslušanija pesma „BonBon“ ima više od855 miliona pregleda na „JuTjubu“ („YouTube“).

Do kraja leta 2018. godine Era je objavila singl „Prisoner“, te duet sa Konšensom (Konshens) pod nazivom „Oh God“. Gostovala je na albumima Stiva Aokija (Steve Aoki) „Neon Future III“ i Džonasa Blua (Jonas Blue) pod nazivom „Blue“.

Tokom  2019. godine započela je saradnju sa belgijskim dvojcem Dmitrijem Vegasom (Smitri Vegas) i Lajk Majkom (Like Mike) na njihovom singlu „Selfish“. Pesma se našla na samom vrhu liste „Billboard Dance Club Airplay“.

Sa sestrom Norom je iste gdoine snimila duet pod nazivom „Nuk E Di“, a potom je sa ruskim reperom Eldžijem (Элджей) objavila pesmu „Sayonara детка“.

Zajedno s američkim reperom Ofsetom (Offset) gostovala je na singlu „Let’s Get Married“ nizozemskog dvojca Jelou Klo (Yellow Claw).

Njene numere se redovno emituju na radio i televizijskim stanicama na Kosovu i u Albaniji, a takođe se redovno puštaju u klubovima. Na društvenoj mreži Instagram ima oko 1.5 miliona pratilaca, a njena Facebook stranica ima preko 5o0 hiljada lajkova.

Diskografija

Singlovi

 • 2013. „Mani për money“ („Money mania“);
 • 2013. „A po don“ („Do you want to?“);
 • 2014. „E dehun“ („Drunk“);
 • 2014. „13“;
 • 2015. „Njo si ti“ („Someone like you“);
 • 2015. „Shumë pis“ („Very naughty“, featuring Ledri Vula);
 • 2016. „BonBon“;
 • 2017. „Redrum“ (featuring Felix Snow);
 • 2017. „No I Love Yous“ (featuring French Montana);
 • 2018. „Origami“ (featuring Maphorisa);
 • 2018. „Live it up“ (with Will Smith and Nicky Jam);
 • 2018. „Oh God“ (featuring Konshens);
 • 2019. „Selfish“ (with Dimitri Vegas & Like Mike);
 • 2019. „Nuk e di“ (featuring Nora Istrefi);
 • 2019. „Sayonara детка“ (with Eldzhey).

Era Istrefi na društvenim mrežama

FacebookEra @ Facebook
InstagramEra @ Instagram
TwitterEra @ Twitter
YoutubeEra @ YouTube