Ivan Kukolj Kuki

Kratke informacije

Ime i prezimeIvan Kukolj Kuki
Datum rođenja-
Mesto rođenjaBeograd
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevač
ŽanrFolk
Visina-

Biografija

Ivan Kukolj Kuki je srpski pevač narodne muzike, najpoznatiji po pesmama „Kome treba duša ranjena“, „Prošli su moji vozovi“, „Ne daju mi da te volim“, Lažu petli“, „Burma“ i drugima. Rođen je u Beogradu gde i danas živi i radi. Iz dva braka ima troje dece, sina Milana i ćerke Jovanu i Mariju.

Od 1994. do 2019. godine snimio je sedamnaest albuma, od toga čak 11 sa Južnim vetrom. Sarađivao je sa brojnim vrhunskim kompozitorima, aranžerima i tekstopiscima poput Mileta Basa, Dragana Stojkovića Bosanca i drugih.

Nastupio je na brojnim festivalima u Srbiji i regionu, na kojima je neretko dobijao glavne nagrade. U poslednje vreme češće gostuje u inostranstvu gde ga publika dočekuje s oduševljenjem. Najslušanija njegova pesma na „Ju Tjubu“ („You Tube“) je „Ne daju mi da te volim“ koju je objavio 1996. godine na albumu „Kuki“.

Detinjstvo, obrazovanje i muzički počeci

Ivan Kukolj Kuki je rođen u Beogradu. Njegova porodica je poreklom iz Nove Varoši. Sa majkom Kosom je živeo u beogradskom naselju Borča gde je završio osnovnu školu. Želja mu je bila da upiše Bogoslovski fakultet, ali ga je majka odgovorila od te namere. Umesto toga upisao je Tehničku školu „Rade Končar“. S obzirom na tešku finansijsku situaciju, nakon dve godine je upisao zanat i postao električar. Radio je u Beogradu, Novom Sadu, na Kopaoniku. Punih 12 godina radio je kao električar u mnogim mestima u Jugoslaviji, Iraku i Rusiji.

U Beograd se vratio 1992. godine jer mu vlasnik firme iz Moskve u kojoj je radio nije isplatio zarađeni novac. Počeo je da prodaje knjige i voće preko puta motela „Estrada“ u Borči. Posle jednog napornog radnog dana svratio je u kafanu gde su ga muzičari nagovorili da peva. Vlasnik ga je pitao da li bi redovno nastupao, on je pristao i za mesec dana i po dana za njega se čulo po celom Beogradu. Pevao je pesme od Šabana Šaulića, Šerifa Konjevića, Halida Bešlića i drugih, a pratio ga je orkestar braće Kopić. Kafana je svake večeri bila puna.

Karijera

Prvi veliki nastup imao je u dvorani „Borik“ u Banjaluci gde je otpevao pesmu „Prevaren“. U tom momentu je bio nepoznat pevač, pa ga publika nije odmah podržala. Ipak, kada je počeo da peva svi su bili oduševljeni pa su tražili da se još jednom vrati na binu. Bio je to veliki prelaz – od kafane u kojoj ga je slušalo tek dve stotine gostiju, do hale u kojoj je bilo par hiljada ljudi.

Kuki je svoj prvi album snimio 1994. godine. Na njemu su, pored pesme „Prevaren“, bile numere „Žena sa zelenim očima“, „Bez ljubavi, bez osmeha“, „Ti i ja“, Lek za samoću“, „Da je voda, eh što nije“, „Propio se drugar moj“ i druge. Posebno se izdvojila pesma „Žena sa zelenim očima“.

Diskografska kuća „Diskos“ je već sledeće godine objavila njegov drugi album pod naslovom „Kome treba duša ranjena“, sa pesmama „Sve je isto samo pesme nisu“, „Noćas mi te neko krade“, „Niko kao ti“, „Najlepše oči“ i drugima.

Usledila je saradnja sa Draganom Stojkovićem Bosancem s kojim je 1996. godine snimio album „Kuki“. Sa te ploče su se izdvojile numere „Gde će ti duša“, „Život me je prevario“, „Prošla si pored mene“ i druge. Ipak, publiku i kritiku najviše je oduševila Kukijeva interpretacija pesme „Ne daju mi da te volim“ koju je nekoliko godina ranije objavio njegov kolega Enes Begović. S obzirom da je tadašnji Enesov album bio mnogo kvalitetan, pesma je nezasluženo ostala u drugom planu. U Kukijevom izvođenju doživela je veliku popularnost.

Nastavio je saradnju sa Bosancem koji je aranžirao njegov četvrti studijski album „Putevi i pruge“ iz 1997. godine. Devet novih pesama napisali su Stevica Spasić, Miladin Bogosavljević, Steva Simeunović i drugi, a Kuki ih je otpevao u pratnji Orkestra Dragana Stojkovića Bosanca. Izdvojile su se numere „Kakvi su to ljudi“, „Hej kafano“, „Nemojte mi suditi“, „Žalilo se srce moje“, te naslovna pesma „Putevi i pruge“.

Kolega Miloš Bojanić mu je rekao da je Miodrag M. Ilić, poznatiji kao Mile bas koji je osnovao Južni vetar, a u kome su se proslavili Mile Kitić, Šemsa Suljaković, Dragana Mirković i drugi, zainteresovan za saradnju. Kada se Kuki pojavio kod Mileta, ovaj je već imao spremljene pesme za naredni album.

U prodaji se 1998. godine našao album „Sećanje na Eminu“ Ivana Kukolja Kukija i Južnog vetra. Na njemu je bilo osam pesama, a najveću popularnost doživela je „Vidiš li onu reku zelenu“ koja je i danas, 20 godina kasnije mnogo slušana. Tu su bile i numere „Ti ćeš jednom plakati“, „Ne laži me, malena“, „Drugi sad ljubi oko moje“ i druge. Kuki je postao jedan od najtraženijih folk pevača sa ovih prostora.

Već naredne godine publika je imala priliku da čuje njegove nove pesme na albumu „Preživeću“ koji je ponovo uradio sa Južnim vetrom. Osim novih pesama „Priča o dvoje mladih“, „Po svetu lutaću sam“, „Ne kuni me majko“, „Da l` ćeš za mnom žaliti“ i drugih, na tom albumu bile su i četiri bonus pesme – „Sećanje na Eminu“, „Ne laži me, malena“, „Ne spasavaj ovu ljubav“ i „Drugi sad ljubi oko moje“.

Pored nastupa u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, sve su češće dolazili pozivi za svirke u inostranstvu. Za veoma kratko vreme Kuki je postao jedan od najtraženijh folk pevača među jugoslovenskom dijasporom.

Usledio je CD „Bol bolujem“ na kome su bile numere „Ja sam se zbog tebe propio“, „Srećan ti put“, „Zelene se oči“ i druge. Ipak, najveći uspeh sa tog albuma doživela je pesma „Lažu petli“ po kojoj je Kuki postao prepoznatljiv.

CD sa osam novih i osam dobro poznatih pesama je sa Južnim vetrom objavio 2001. godine pod naslovom „Zavoli me, zavoli“. Njegovi obožavaoci su tada prvi put mogli da čuju numere „Dobro došla srećo moja“, „Pogledaj me“, „Desilo se, desilo“, „Hej, ljubavi, moja stara“, te da se prisete velikih hitova poput „Ja sam se zbog tebe propio“, „Srećan ti put“, „Nema pravde“ i drugih.

Deveti album u karijeri i treći sa Južnim vetrom Ivan Kukolj Kuki je objavio 2002. godine pod imenom „Linija života“. Većinu pesama ponovo je komponovao i aranžirao Mile Bas, dok su tekstove pisali Danka Stevanović, Miodrag Radomirović, Tešo Mrkonjić, Ružica Prica i drugi. Na njemu su bile pesme „Kućo moja“, „Idi, idi, izdajice“, „Kad potrošiš karte sve“, „Kafana je za čoveka“, „Tvoj čovek zna“, „Ispod šljive, na sred njive“ i naslovna pesma. Pored toga, na CD-u je, već po tradiciji, bilo pet starih pesama koje je publika već zavolela.

Album „Tamo gde je Amerika“ u prodaji se našao 2003. godine. Na njemu su, pored naslovne, bile i numere „Da milujem kose tvoje“, „Srećan rođendan“, „Ista tuga u dva srca“, „Ne pitaj me zašto“ i druge. Tekstove su pisali Krsto Blagojević, Dragan Ćosić, Miodrag Radomirović, Mirsad Mulić, Tešo Mrkonjić i drugi.

Već naredne godine Kuki i Južni vetar su snimili album „U dobru i zlu“ sa numerama „Prvi sam ti mrsio kose“, „Nina, pozdravi mi sina“, „Moja mala nikog se ne boji“, „Idem pravo u kafanu“, „Sve je varka posle tebe“ i drugima.

Nastavio je saradnju sa tekstopiscima Miodragom Radomirovićem, Dankom Stevanović, Mirsadom Mulićem i Tešom Mrkonjićem koji su napisali većinu pesama sa CD-a „Ovamo drugovi“ koji se u prodaji pojavio 2005. godine. Sa tog albuma izdvojile su se numere „Da se zlatom kupuješ“, „Sestro moja, crna noći“, „Sve za tebe“. Najveću pažnju ipak su izazvale naslovna pesma i „Prošli su moji vozovi“ koja je za vrlo kratko vreme postala hit.

Tokom 2007. i 2008. godine Kuki i Južni vetar snimili su dva albuma – „Ćao, ljubavi“ i „Zbog jedne Jasmine“. Sa prvog su se izdvojile pesme „Oj, nevero“, „Kroz džepove vetar duva“, „Ne kockaj se mojom srećom“ i „Eh, kad bi došla“, a sa drugog „Malo mi je noć sa tobom“, „Sluga sam ti bio“, „Sto godina samoće“ i druge.

Bio je to ujedno poslednji CD koji je Kuki snimio sa Južnim vetrom jer je 2010. godine započeo saradnju sa Produkcijskom kućom „Grand“ koja je tada objavila njegov album „Iskreno“. Na njemu je bilo devet novih pesama, poput „Kafana me prevarila nije“, „Koraci“, Nek` ti sude“, „Nemoj druže“ i druge. Otpevao ih je u pratnji Orkestra Enesa Mavrića Endžija, a prateće vokale su pevale Ivana Selakov, Snežana Đurišić i Suzana Dinić.

Posle tri godine diskografske pauze koju je popunio brojnim koncertima i nastupima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, te mnogim gradovima u Evropi, Australiji i Americi, u prodaji se pojavio Kukijev 17. album pod naslovom „Burma“. Osim naslovne pesme koja je postala hit, izdvojile su se i numere „Stari kofer“, „Leptirica“ i druge koje je njegova publika dobro prihvatila.

Singl „Sanjam“ objavio je početkom 2015. godine, a polovinom naredne godine promovisao je pesmu „A ja glumim ludilo“ koju su napisali Marinko Novčić Cipiripi i Dragan Kovačević Struja. Tokom finalne večeri Festivala „Moravski biseri“ 2017. godine pevao je pesmu „Suza u oku“ koju su napisali Nenad Nikolić Patalo i Igor Jotić.

U septembru 2018. godine objavio je singl „Oprošteno“ za koji je snimljen i spot. Pesmu su pisali Aleksandar Kobac i Steva Simeunović.

Kuki je jedan od retkih pevača koji je javno priznao da situacija u Produkcijskoj kući nije „sjajna“ kako to na prvi pogled izgleda. Pogotovo kada je reč o afirmisanim pevačima, zato što se mnogo više promovišu generacije mladih pevača koji su postali prepoznatljivi učešćem na muzičkom takmičenju „Zvezde Granda“. Pevač je jednom prilikom rekao da za to ne krivi Sašu Popovića, nego lošu komunikaciju sa „Grandovim“ menadžerima koji često „u zapećak“ stavljaju neke starije generacije pevača.

S druge strane, potražnja za nastupima ne jenjava, pa Kuki neretko gostuje u mnogim evropskim gradovima, gde ga njegovi obožavaoci s nestrpljenjem dočekuju. U dosadašnjoj karijeri snimio je 17 albuma. Sarađivao je sa Miletom Basom, Draganom Stojkovićem Bosancem i drugim „hitmejkerima“ zato i ne čudi što su mnoge njegove pesme postale upravo to – hitovi.

U jednom intervjuu kazao je da je snimanje pesama danas postalo „skup sport“ jer su kompozitori, tekstopisci i aranžeri svoje radove precenili. Ipak, ne odustaje od namere da i dalje snima jer to publika od njega traži.

Privatni život

Ivan Kukolj Kuki je rođen u Beogradu. U prestoničkom naselju Borča se školovao i počeo da radi. Čak 12 godina je radio kao električar pre nego što se ohrabrio da stane na binu i počne profesionalno da se bavi muzikom. Popularnost je stekao devedesetih godina, a jedanaestogodišnja saradnja sa Južnim vetrom bila je veoma uspešna.

Jedan je od onih pevača koji o svom privatnom životu govori vrlo malo. Ističe da ne želi da intimne stvari koristi u propagandne svrhe. Ono što je poznato jeste da je u braku sa prvom suprugom 1990. godine dobio sina Milana, a 1998. godine ćerku Jovanu. Kako je jednom prilikom rekao, posle razvoda je bio izgubljen sve dok nije sreo svoju današnju suprugu Jasminu. Venčali su se, a polovinom 2014. godine dobili ćerku Mariju.

U jednom intervjuu je 2015. godine novinarima priznao da mu je žao što se sin i ćerka nisu pomirili sa činjenicom da se ponovo oženio, te da bi voleo da upoznaju Mariju, ali da ne vrši pritisak na njih i da se nada da će s vremenom sve „leći“ na svoje mesto.

Poznato je da je u mladosti želeo da bude sveštenik, ali da ga je majka odgovorila od namere da upiše Bogosloviju. Ipak, pevač priznaje da je veliki vernik, te da redovno posti, ali da se zbog brojnih obaveza retko pričešćuje.

Diskografija

Albumi

 • 1994. Ivan Kukolj Kuki
 • 1995. Kome treba duša ranjena
 • 1996. Kuki (sa Orkestrom Dragana Stojković Bosanca)
 • 1997. Putevi i Pruge (sa Orkestrom Dragana Stojkovića Bosanca)
 • 1998. Sećanje na Eminu (sa Južnim vetrom)
 • 1999. Preživeću (sa Južnim vetrom)
 • 2000. Bol bolujem (sa Južnim vetrom)
 • 2001. Zavoli me, zavoli (sa Južnim vetrom)
 • 2002. Linija života (sa Južnim vetrom)
 • 2003. Tamo gde je Amerika (sa Južnim vetrom)
 • 2004. U Dobru i zlu (sa Južnim vetrom)
 • 2005. Ovamo drugovi (sa Južnim vetrom)
 • 2006. Naručujem pesme (sa Južnim vetrom)
 • 2007. Ćao, ljubavi (sa Južnim vetrom)
 • 2008. Zbog jedne Jasmine (sa Južnim vetrom)
 • 2010. Iskreno
 • 2013. Burma

Singlovi

 • 2012. Koštaš me
 • 2015. Sanjam
 • 2016. Ja glumim ludilo
 • 2017. Suza u oku
 • 2018. Oprošteno

Ivan Kukolj Kuki na društvenim mrežama

FacebookKuki @ Facebook
TwitterKuki @ Twitter