Ibro Bublin

Kratke informacije

Ime i prezimeIbro Bublin
Datum rođenja28. maj 1999.
Mesto rođenjaSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina
PrebivališteSarajevo
ZanimanjePevač
ŽanrFolk

Biografija

Ibro Bublin je bosanskohercegovački folk pevač koji je prepoznatljivost stekao učešćem u popularnom muzičkom takmičenju „Zvezde Granda“. Rođen je 28. maja 1999. godine u Sarajevu, gde i danas živi i radi.

Počeo je da peva sa pet godina. Već sa sedam je nastupio na jednom muzičkom festivalu. Još kao učenik srednje muzičke škole sreću je potražio u takmičenju „Zvezde Granda“. Sa samo 17 godina uspeo je da savlada žestoku konkurenciju i da postane pobednik desete sezone tog šou programa.

Sa Omerom Pobrićem je snimio CD s obradama bosanskohercegovačkih sevdalinki. U periodu od 2016. do 2019. godine snimio je pet singlova – „Bolujem ti od sevdaha“, „Luče“, „Emina“, „Sve ću ti dati“ i „Selica“.

Detinjstvo i obrazovanje

Ibro Bublin je rođen 1999. godine u Sarajevu. Sa majkom Jasminom, ocem Dervom i bratom Arminom je odrastao u naselju Vrace. Već kao dečak pokazivao je sklonost ka muzici, a kaže da je dar nasledio od majke koja lepo peva, ali nikad nije pokušala da se ostvari u tom poslu. Počeo je da peva sa samo pet godina.

Uporedo s osnovnom školom, pohađao je Nižu muzičku školu, smer harmonika. Sa nastupima je krenuo u sedmoj godini, pa su ga primetili brojni muzičari u Bosni i Hercegovini. Među njima je i Omer Pobrić, čuveni bosanskohercegovački kompozitor i tekstopisac. Zajedno su snimili CD sa obradama poznatih sevdalinki.

Kako kažu komšije i prijatelji, Ibro je oduvek bio umiljato dete, pa su ga čak i slučajni prolaznici molili da im zapeva neku sevdalinku.

Po završetku osnovne škole upisao je opšti smer u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu. I pre mature je postao zvezda „Granda“ za 2016. godinu. Iako je imao mnogo obaveza zbog takmičenja, profesori su pokazali veliko razumevanje, pa je mladi Sarajlija redovno završio srednju školu.

Osim harmonike, svira i klavir. Novinarima je ispričao da je svoju prvu harmoniku poklonio dečaku čiji roditelji nisu imali novca da mu kupe taj instrument.

Muzička karijera

Ljubitelji tradicionalne bosanskohercegovačke pesme su za Ibru čuli mnogo pre 2015. godine kada se prijavio na audiciju za „Zvezde Granda“. Naime, još kao dečak Bublin je nastupao na brojnim festivalima, a snimci njegovih interpretacija sevdalinki kružili su internetom. Ipak, prelomni trenutak se desio kada mu je bilo 16 godina. Otac ga je prijavio na audiciju i tada je krenuo njegov muzički uspon.

Već je na prvom nastupu oduševio članove žirija svojom interpretacijom pesme „Srdo moja ne srdi se na me“. Jednoglasnom odlukom žirija je prošao u naredni krug. Tokom takmičenja je, uprkos tome što je bio jedan od najmlađih takmičara pokazao zavidno umeće i talenat. Pevao je pesme svog idola, Safeta Isovića, ali i Šabana Šaulića i drugih vrsnih pevača narodne muzike.

Zbog toga je stekao naklonost Dragana Stojkovića Bosanca, koji je otvoreno govorio da mu je Ibro favorit. Da se njegov način pevanja i zrelost u glasu svidela i publici pokazalo se u superfinalu koje je polovinom jula 2016. godine održano u sarajevskoj dvorani „Zetra“. Mladi Sarajlija je većinom glasova publike osvojio prvo mesto i postao deseti pobednik „Zvezda Granda“.

Ipak, Ibro je najponosniji na komentar pokojnog Šabana Šaulića koji mu je nakon izvođenja pesme „Pruži ruku pomirenja“ rekao da se „naježio barem 20 puta dok ga je slušao“, te da je imao osećaj da sluša original. Mladi pevač je u intervjuu jednom domaćem sajtu kazao da mu je to bio „vetar u leđa“ i motivacija da tokom svakog sledećeg nastupa bude sve bolji.

Par meseci nakon pobede u „Zvezdama Granda“ Bublin je snimio pesmu „Bolujem ti od sevdaha“ koja je izazvala vrlo pozitivne reakcije publike u njegovoj rodnoj Bosni i Hercegovini, ali i širom regiona.

Polovinom 2017. godine objavio je numeru „Luče“ za koju je snimljen i spot. Tekst je pisao Stevan Steva Simeunović, a muziku i aranžman Saša Nikolić. Spot je za dve godine na „Ju Tjubu“ („You Tube“) pregledalo više od dva i po miliona ljudi.

Nastupi u zemlji i inostranstvu su postali sve češći, a mladi pevač je u saradnji sa Banetom Vasićem izdao singl „Emina“ koji je bio nešto potpuno drugačije od svega što je do tada radio. U uvodu pesme Ibro ima jednu rep deonicu, koja je podelila njegovu publiku. S obzirom da su mnogi istakli da im se ne dopada taj deo, Ibro i ekipa su odlučili da snime još jednu verziju bez dela u kome repuje. Pesma je na „Ju Tjubu“ pregledana pola miliona puta.

Polovinom 2018. godine Bublin je u žižu javnosti dospeo zbog skandala oko pesme „Sve ću ti dati“. Naime, mladi Sarajlija je pesmu objavio na „Ju Tjubu“, te kao autore potpisao sebe i svog oca. Nekoliko dana kasnije oglasio se kompozitor i tekstopisac Saša Lazić koji je tvrdio da je numera nedovoljno izmenjena verzija njegove pesme.

On je u izjavi medijima kazao da je na zahtev Saše Popovića, direktora „Grand produkcije“ Ibri poslao demo verziju pesme koju je otpevao Darko Lazić. Premda mu se svidela, mladi pevač je javio da je ipak izabrao drugu pesmu, a potom se na „Ju Tjubu“ pojavila „Sve ću ti dati“ čiji tekst i melodija neodoljivo podsećaju na ono što mu je Lazić u demo verziji poslao.

Iako je dugo tvrdio da Lazić ne govori istinu, Ibro je pesmu povukao sa tog muzičkog servisa uz obrazloženje da ne može da trpi laži koje je kompozitor izneo na njegov račun, te da mu je ovako lakše. Nedugo nakon toga iz Produkcijske kuće „Grand“ je objavljeno da je pesma povučena zbog autorskih prava, a Lazić je najavio tužbu protiv Bublina i njegovog oca.

Mlada zvezda „Granda“ se neko vreme nije oglašavala u medijima, a prvi put je na „Grand“ televiziji gostovao početkom 2019. godine kako bi promovisao pesmu „Selica“. Tada nije bilo govora o skandalu u vezi s autorskim pravima, a Bublin je naveo da je pesmu napisao i komponovao Pera Stokanović.

I ovog puta je ostao veran svom stilu pevanja, s tim što je pesma mnogo komercijalnija u odnosu na ostale koje je snimao. Za nešto više od pola godine na „Ju Tjubu“ je „zaradio“ preko milion i po pregleda, a sudeći po komentarima mnogima se pesma jako svidela.

Bublin je, prema pisanju beogradskih medija, i dalje član „Grand produkcije“, a iako ima tek nekoliko singlova, redovno nastupa širom regiona. Mnogi mu predviđaju uspešnu karijeru, te ga smatraju dostojnim naslednikom legendarnog Safeta Isovića. Premda mu te reči imponuju, mladi Sarajlija skromno ističe da je put do uspeha još dug, ali da se nada takvoj karijeri.

Privatni život

Ibro Bublin je rođen 1999. godine u Sarajevu gde i danas živi i radi. Odrastao je uz roditelje i starijeg brata u naselju Vrace. Još kao dečak voleo je da peva, ali se bavio i sportom. Danas rekreativno trči i redovno ide u teretanu.

I on i brat su talenat nasledili od majke, koja, ipak, nije pokušavala da se ostvari kao pevačica. Da u porodici Bublin ne nedostaje muzičkog dara Ibro je pokazao već sa sedam godina kada je prvi put nastupio na televiziji. Zvali su ga „čudom od deteta“, a zrelost u glasu koju poseduje oduševila je i publiku i kritiku.

Premda mu je učešće u „Zvezdama Granda“ donelo regionalnu prepoznatljivost mladić ističe da se nije mnogo promenio. I dalje se vozi tramvajem i autobusom i tvrdi da će se potruditi da ostane onaj isti Ibro sa početka karijere.

Kaže da nema devojku i da još uvek ima vremena da pronađe srodnu dušu. Ravnopravan član porodice Bublin je i njihov ljubimac, šarplaninac Burdi. Ibro zbog posla redovno boravi u Beogradu, ali, ističe da nema nameru da se preseli u srpsku prestonicu.

Diskografija

Singlovi

  • 2016. Bolujem ti od sevdaha
  • 2017. Luče
  • 2018. Emina
  • 2018. Sve ću ti dati
  • 2019. Selica

Izvori

Ibro Bublin na društvenim mrežama

FacebookIbro @ Facebook
InstagramIbro @ Instagram