Šime Vrsaljko

Kratke informacije

Ime i prezimeŠime Vrsaljko
Datum rođenja10. januar 1992.
Mesto rođenjaZadar
DržavaHrvatska
PrebivališteMadrid
ZanimanjeFudbaler
PozicijaOdbrana
Visina183 cm
Težina-

Biografija

Šime Vrsaljko je hrvatski profesionalni fudbaler koji trenutno nastupa na poziciji desnog beka u španskom Atletiko Madridu i reprezentaciji Hrvatske. Rođen je 10. januara 1992. godine u Zadru.

Prve fudbalske korake je napravio u rodnom Zadru, nakon čega se vrlo brzo pridružio zagrebačkom Dinamu. Posle jedne sezone u Lokomotivi, postao je prvotimac „Modrih“. Usledio je ugovor sa Sasuolom, te velikodušna ponuda Atletika iz Madrida koju mladi defanzivac nije mogao da odbije.

U dresu Hrvatske nastupa od 2007. godine, a prošao je sve mlađe selekcije. Debi u A timu je doživeo 2011. godine, a do sada je zabeležio 34 nastupa za svoju zemlju.

Klupska karijera

Počeo je da trenira u lokalnom Fudbalskom klubu Zadar, a 2006. godine pridružio se omladinskom timu zagrebačkog Dinama. Tri godine kasnije zaigrao je u seniorskom timu, ali je skoro momentalno pozajmljen gradskom rivalu Lokomotivi. U dresu „Lokosa“ debitovao je 26. jula 2009. godine tokom duela sa Rijekom. U prvoj postavi zagrebačkog tima nastupio je tokom svih 17 ligaških mečeva u 2009. godini, a samo jednom ga je trener zamenio drugim igračem.

U Dinamo se vratio 22. decembra 2009., pred početak zimske pauze, a prvi meč u dresu „Modrih“ odigrao je 27. februara 2010. godine protiv Sesveta. Do kraja sezone zabeležio je još devet nastupa, a sezonu 2009/2010 završio je sa ukupno 27 ligaških mečeva. Osim toga, igrao je u polufinalu Kupa Hrvatske u kome je njegov tim poražen od splitskog Hajduka.

Prve mečeve na početku sezone 2010/2011 morao je da propusti jer je igrao u U-19 reprezentaciji Hrvatske. Prvi nastup u novoj sezoni zabeležio je 31. jula 2010. godine u ligaškom meču protiv Rijeke u kome je Dinamo poražen rezultatom 2:1. Igrao je protiv moldavskog Šerifa u trećoj kvalifikacijskoj rundi UEFA Lige šampiona u kom je njegov tim pretrpeo poraz.

U avgustu iste godine mediji su pisali o transferu mladog defanzivca u Olimpik iz Marseja za čak četiri miliona evra, ali potpredsednik kluba Zdravko Mamić je odbio ponudu francuskog prvoligaša. 29. avgusta „zatresao je mrežu“ Cibalije iz Vinkovaca te omogućio svom timu pobedu od 2:0. Pod vođstvom Dinamovog trenera Vahida Halihodžića imenovan je za mladu fudbalsku nadu godine 2010. Do kraja sezone je sa zagrebačkim „Plavcima“ osvojio duplu krunu.

Narednu sezonu je započeo sjajnom asistencijom Ivanu Krstanoviću koji je „zatresao mrežu“ azerbejdžanskog kluba Nefči tokom kvalifikacija za Ligu šampiona. Dinamo je slavio rezultatom 3:0. Zagrebački klub je prvi put nakon 12 godina uspeo da se plasira u Ligu šampiona savladavši švedski Malme, ali Vrsaljko je tokom meča dobio crveni karton, pa je morao da propusti prva tri meča u elitnom evropskom fudbalskom takmičenju. Debi u meču Lige prvaka upisao je 4. marta tokom susreta s Ajaksom, a nakon toga je na „Maksimiru“ igrao protiv Olimpika iz Liona. U domaćoj ligi je te sezone zabeležio 22 nastupa i pet asistencija, a Dinamo je ponovo osvojio duplu krunu – Prvenstvo i Kup Hrvatske.

Po povratku s Evropskog prvenstva koje je 2012. godine održano u Poljskoj i Ukrajini, pridružio se Dinamu tokom kvalifikacija za Ligu šampiona. Odigrao je četiri meča na poziciji desnog beka tokom sezone 2012/2013, a njegov tim je završio na dnu lestvice Lige prvaka. U domaćoj ligi je zabeležio 25 nastupa i tri asistencije.

Đenova

12. jula 2013. godine Dinamo je objavio da je Vrsajka prodao italijanskom prvoligašu Đenovi za 4,6 miliona evra. Tokom prve sezone mladi hrvatski defanzivac je ponekad istračavao na teren u startnoj postavi, igrajući na pozicijama desnog beka i desnog krila. U Đenovi je zabeležio 22 meča u svim takmičenjima, ali je zbog povrede propustio mnogo više.

Sasuolo

Tačno godinu dana posle Šime je potpisao ugovor vredan 3,5 miliona evra sa Sasuolom, koji mu je obećao i dva miliona evra bonusa. Postao je ključni igrač italijanskog prvoligaša pod vođstvom trenera Euzebija Di Frančeska (Eusebio Di Francesco), te pomogao svom timu da se prvi put kvalifikuje u Ligu Evropa. Sezonu su priveli kraju na šestom mestu u Seriji A. Za dve godine u Sasuolu zabeležio je ukupno 54 nastupa bez postignutih golova. U medijima se pojavila vest da će preći u Napoli, ali to se ipak nije dogodilo.

Atletiko Madrid

24. juna 2016. godine predsednik Atletika iz Madrida Enrike Serezo (Enrique Cerezo Torres) potvrdio je da će hrvatski bek igrati za njih od sledeće sezone. Vrsaljko je u evrposkog viceprvaka prešao za 16 miliona evra, a  za poziciju u prvom timu španskog kluba borio se s Huanfranom Toresom (Juanfran Torres), koji je u finalu Lige šampiona promašio jedanaesterac protiv Real Madrida.

U dresu Atletika je do sada (jun 2018. godine) odigrao ukupno 37 mečeva i postigao jedan gol. U februaru 2018. godine španski mediji su objavili da je madridski klub produžio ugovor s Vrsaljkom do leta 2022. godine.

Reprezentativna karijera

Šime Vrsaljko od 2007. godine nastupa u dresu reprezentacije Hrvatske. Bio je član svih mlađih selekcija od U-15 do U-21, te zabeležio ukupno 34 nastupa i tri postignuta gola. Poziv da zaigra u seniorskom timu Hrvatske dobio je u jesen 2010. godine.

Prvi nastup u A timu zabeležio je 2. novembra 2010. godine u susretu s Maltom tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine. Međutim, utakmicu je pratio sa klupe. Debi u nacionalnom dresu zabeležio je 9. februara 2011. godine tokom prijateljskog meča sa Češkom. Time je postao najmlađi debitant u dresu Hrvatske.

Do maja je nastupio još tri puta, a nakon toga uvršten je na preliminarni spisak igrača za Evropsko prvenstvo 2012. godine. Međutim, posle prijateljskog meča s Estonijom, hrvatski selektor Slaven Bilić ga je „povukao“ sa liste igrača koji putuju na Euro 2012. Ipak, sreća mu se osmehnula, te je samo nedelju dana kasnije zbog povrede Ive Iličevića najzad pozvan da nastupa za Hrvatsku. Tokom tri meča koje su „Vatreni“ igrali na Evru, nije ulazio na teren.

Tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. godine nastupio je samo jednom i to u meču protiv Belgije koji je igran u Zagrebu. Ipak, u maju 2014. godine je pozvan da nastupi na Prvenstvu. Pred početak takmičenja standardni vezista Danijel Pranjić se povredio pa je Vrsaljko dobio šansu da pokaže šta ume tokom meča s Meksikom.

12. novembra 2014. godine prvi put je „zadužio“ kapitensku traku, jer je selektor odlučio da odmara Darija Srnu pred meč sa Italijom. Vrsaljko je odigrao svih 90 minuta, a njegov tim je pretrpeo poraz od 2:1 od Argentine. U seniorskom dresu Hrvatske do sada je odigrao ukupno 34 meča, bez postignutih pogodaka.

U maju 2018. godine selektor Zlatko Dalić ga je pozvao u tim uoči priprema za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Titule

Klupske titule

  • 2009/2010 Prvenstvo Hrvatske s Dinamom
  • 2010/2011. Prvenstvo Hrvatske s Dinamom
  • 2010/2011. Kup Hrvatske s Dinamom
  • 2011/2012. Prvenstvo Hrvatske s Dinamom
  • 2011/2012. Kup Hrvatske s Dinamom
  • 2012/2013. Prvenstvo Hrvatske s Dinamom
  • 2017/2018. finale Lige šampiona s Atletikom
  • 2017/2018. Liga Evropa s Atletikom

Pojedinačne titule

2010. godine osvojio nagradu za najveću mladu nadu hrvatskog fudbala koju dodeljuje “Uvijek vjerni”, Klub navijača hrvatske fudbalske reprezentacije

Privatni život

Šime Vrsaljko je rođen 1992. godine u Zadru. S obzirom da mu je i otac igrao za domaći klub i Vrsaljko mlađi je prvi put u kopačkama kročio na teren stadiona „Stanovi“. Usledile su mlađe selekcije Dinama, pa zavidna evropska karijera.

O svom privatnom životu mladi defanzivac ne voli mnogo da govori. Najčešće s novinarima razgovara o fudbalu, a poznat je i po svojoj skromnosti. Od srednje škole je u vezi s lepom Mateom Kedžo. Verili su se 2015. godine, a tokom 2016. se „šuškalo“ da će konačno stati pred oltar. Međutim, ili su se Šime i Matea dobro skrili od očiju javnosti i tajno se venčali ili mu obaveze u Atletiku nisu dale vremena da konačno izgovori sudbonosno „da“.

U svakom slučaju njih dvoje važe za jedan od najlepših i najskladnijih, ali i najdugovečnijih parova na hrvatskoj fudbalskoj sceni.

Šime Vrsaljko na društvenim mrežama

InstagramVrsaljko @ Twitter