Jašar Ahmedovski

Kratke informacije

Ime i prezimeJašar Ahmedovski
Datum rođenja22. Decembar 1963.
Mesto rođenjaPrilep, Makedonija
DržavaSrbija
PrebivališteBeograd
ZanimanjePevač
ŽanrFolk, Turbo-folk

Biografija

Jašar Ahmedovski je srpski pevač makedonskog porekla rođen 22. decembra 1963. godine u Lažanima, malom mestu u blizini Prilepa. Ima jednu sestru i tri brata pošto je četvrti, takođe poznati pevač, Ipče Ahmedovski, tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći.

Lični život i odrastanje

Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, a sa nepunih 15 godina Jašar je rešio da ode u Sarajevo i da pokuša da napravi muzičku karijeru. Bio je smešten kod rođaka koji ga je odveo u kafanu u kojoj je nastupao Halid Bešlić. Bio je oduševljen kada ga je čuo kako peva i pronašao mu je prvi posao u bašti ribljeg restorana. Jašar je od vlasnika tražio duplo veći honorar, ali je zato restoran uvek bio pun gostiju.

Uporedo je učio Srednju medicinsku školu jer je njegov otac, po profesiji lekar, želeo da Jašar nastavi porodičnu tradiciju. Međutim, završio je samo dva razreda i posvetio se muzici koja ga je oduvek zanimala. Na njegove svirke su dolazili profesori iz škole koju je pohađao, a slušali su ga Mile Kitić, Šerif Konjević, Šaban Šaulić, i drugi. Kada je Šaban čuo kako Jašar peva njegove pesme, predložio mu je da dođe u Beograd što je i učinio.

Pošto nije imao nikoga, harmonikaš Mirko Kodić mu je predložio da žive u njegovom stanu kao cimeri. Šaban, Mirko, Rade Vučković i Jašar su postali nerazdvojni drugovi pa su zajedno išli u provod i ugovarali poslove.

Sa 18 godina je upoznao svoju sadašnju suprugu Snežanu koja je sa drugaricom došla da ga sluša. Bili su dvadeset godina u vezi nakon čega su se i venčali.

Za razliku od Jašara koji je po prirodi miran i staložen, njegov pokojni brat Ipče je stalno negde žurio. Jašar ga je doveo u Beograd i njegov talenat je brzo došao do izražaja. Bio je popularan u narodu koji je osećao njegovu posvećenost i ljubav prema muzici. Poginuo je kod Lazarevca tako što mu je izleteo kamion u koji je udario. Svi u porodici su jako teško podneli njegovu smrt, a ubrzo su mu i roditelji preminuli. Jašar mu je posvetio pesmu „Tamo si ti“.

Mnogo ga je povredilo to što mu prijatelji Šaban Šaulić i Rade Vučković nisu lično izjavili saučešće, pa je sa njima prestao da komunicira. Na estradi ni sa kim nije blizak, sem sa Sašom Popovićem koga je izabrao za kuma.

Ne voli da se mnogo i bez razloga pojavljuje u medijima što je veoma retko u današnje vreme. Smatra da može da traje uprkos tome što ne snima za Grand jer je njegova karijera starija od ove produkcijske kuće.

Često komponuje pesme za sebe, ali i za kolege kojima ne naplaćuje ovu uslugu. Tvrdi da bi za kvalitetnu pesmu dao i 50.000, a ne štedi ni na markiranoj odeći i dobrim kolima. Jedan je od retkih pevača koji karijeru gradi na pesmama, glasu i iskrenim emocijama pa iza sebe nema nijedan skandal, niti bilo šta zbog čega bi se stideo.

Pevačku karijeru je započeo pesmama „Svako svome mora da se vraća“, „Sudbina je moja u rukama njenim“, „Kad odrastem, ženiću te“ i „Verujem u tebe“ koje je objavio 1981. godine za Jugodisk.

Diskografija

1982. godine je objavio prvi album „Jednoj ženi za sećanje dugo“ na kome se nalazi istoimeni hit koji je Jašaru doneo popularnost širom bivše Jugoslavije i smatra se njegovom ličnom kartom. Pored ove, otpevao je još 7 pesama: Sad miluješ nekog drugog, Mladi pa ludi, Svirale su dve gitare, Ti pripadaš samo meni, Još te volim, Živeli smo nekad srećno, Teško sam te osvojio, a lako izgubio.

1983. godine je izdao album pod nazivom „Za srca zaljubljena“ na kome su se našle pesme: Za srca zaljubljena, Zaboravi broj mog telefona, Od pogleda do poljupca, Budi majka Aliju, Srećo moja, zlato moje, Ti si moja najveća ljubav, Da li si slobodna večeras, Pisala si nekad meni.

1984. godine je učestvovao na festivalu MESAM sa pesmom „Ceo grad je plakao za nama“ koja se našla na novom albumu „Mnogo si me usrećila“. Osim ove dve pesme snimio je i sledećih 6: Nesrećnik zaljubljeni, U ljubavi tvojoj moja je sudbina, Vojnički dani, Življe malo, tamburašu, Anđelina, Pevajte mi pesmu moju.

1985. godine je snimio četvrti album „Dečak zaljubljeni“ na kome se, osim istoimene pesme, nalaze: Polutama diskoteke, Ti si moja jesenja balada, Vrati se, Mi smo bili jedno srce, Nit’ bez tebe, Zbog nje, Piši mi kako živiš.

1986. godine je objavio album „Pomiri me sa najdražom“ sa pesmama: Zar je moralo tako, Šta da radim, Bože, Pomiri me sa najdražom, Ćerka čika Smaje, Kad te žena razočara, Ne zovi me, nisam više tvoj (duet sa Snežanom Đurišić), Ko to tamo peva, Kako si, dušo, spavala.

1987. godine je snimio album „Žena moje mladosti“ sa pesmama: Žena moje mladosti, Ući ću ti kroz prozore, Svi smo isti kad smo zaljubljeni, Pamtim savet oca svoga, Hej, druže, Neću te za jednu noć, Eno, dole kod Zlatara, Tvoja mama meni preti, Što da umrem, kad mi vreme nije, Eh, što imas sestricu.

1989. godine je na MESAM-u nastupao sa pesmom „Zabraniću suzama“ koja se našla na istoimenom albumu uz pesme: Oko, crno oko, Ko je taj što nam želi kraj, Jagnje moje malo, Ti si jedina, Što nas, druže, ostavljaš, Luduj, sine, samo nek’ si živ, Ne mešaj se u moj život.

1990. je objavio album „Zarobi me“ sa pesmama: Zarobi me, Na slatkim mukama, To moze samo žena, Molim Boga, Bacila si mađije na mene, Oladi, devojčice, A, to nije to, Voleću te, voleti do smrti, Boli me duša.

1994. godine izdaje album „Dobar momak“ sa pesmama: Dobar momak, Ima Boga, ima pravde, Sinovi ti ličili na mene, U ljubavi je spas, Bog mi je svedok, Zaljubljeni, Ledeno srce, Nije me majka rodila.

1996. godine je objavio album pod nazivom „Kad sveća dogori“ sa pesmama: Pijanac, Kad sveća dogori, Sudba svakog stiže, Tamo si ti, Drugi te k’o vino ispija, Oj, devojko, haljine ti šarene, Kad naše uvenu staze, Volim te, igrom sudbine, Ja imam srce za ceo svet.

1997. godine je snimio album „Moj bagreme beli“ sa pesmama: Rastasmo se k’o dve reke, Moj bagreme beli, Nevernice moja, Isplači se, biće ti lakše, Ja sam tužna priča, Nikad više zajedno, Kuda ćemo ja i ti, Poljubi me, ozdravi me.

1998. godine izdaje album „A oko mene ženski svet“ sa pesmama: Sve što imam, sad se ruši, Šta ćeš, draga, kad lepota prođe, Ako se nekad budemo sreli, I bez tebe svitaće, A oko mene ženski svet, Umoran sam od života, Kako može da se živi, Čovek na uglu.

1999. godine za ZAM objavljuje album „Venčajte me sa njenom lepotom“ na kome su veliki hitovi: Venčajte me sa njenom lepotom, Hajde, druže, živeli, Dal’ te drugi sada ljubi, Spavaj, spavaj ti, Hoću, neću, Otkud tebe da se setim, Smrtno sam te zavoleo, Nostalgija.

2000. godine je u izdanju Grand produkcije izašao album „Ne bilo mi što mi majka misli“ sa pesmama: Ne bilo mi što mi majka misli, Zauvek si ostala u meni, Šta zadrma kao grom, I nesrećni imaju prava, Ta je žena volela me, Suzo moja jedina, Bio sam mlad, Zakon si za moju dušu.

2002. godine takođe za Grand izdaje album „Koja žena prokle mene“ sa pesmama: Koja žena prokle mene, Tri godine, Pozdravi je, druže stari, Jedna žena, jedna priča, Burma, Rob ljubavi, Oči pune tuge, Plavo.

2005. godine je snimio album „Malo ljubav, malo greh“ sa pesmama: Malo ljubav, malo greh, Ubijaš me očima, Bez tebe brže starim, Rekla pa porekla, Priča se, Ne idi, Gde je žena mog života, A meni je žao nas, Lepotica i drugovi, Pretranka.

2007. godine za Megasound je objavio album „Idi, sve je gotovo“ sa pesmama: Vodka – stotka, Ljuta, Izgubljen sam, Šećer i so, Nebo tajnu krije, Idi, sve je gotovo, Žena da si moja, Ljubav bez ljubavi, Šta učini, glavo luda, Uvenuću mlad.

2012. godine za BN music izdaje album „Na njenu će dušu sve“ sa pesmama: U istom fazonu, Žalim te, žalim, mala, Na njenu će dušu sve, Kad već pucaš, tad me ubij, Na vrelu Bosne, Samo za društvo u ćošku, Ništa vreme promenilo nije, Drugog ona voli.

2014. godine su se na albumu „Grand letnji hitivi“ našle dve Jašarove pesme: „Vidimo se kad se vidimo“ i „Samo treba vremena“.